The swinging 4

Ως πόλεις δεν χρειάζονται συστάσεις. Επειδή τα προεόρτια απαιτούν κρατήσεις, υπογραμμίζουμε τα ανυπέρβλητα κλασικά, αλλά και τα τελευταίας εσοδείας up & high σημεία σε αγαπημένες πρωτεύουσες του πλανήτη.

The swinging 4

Ως πόλεις δεν χρειάζονται συστάσεις. Επειδή τα προεόρτια απαιτούν κρατήσεις, υπογραμμίζουμε τα ανυπέρβλητα

κλασικά, αλλά και τα τελευταίας εσοδείας up & high σημεία σε αγαπημένες πρωτεύουσες του πλανήτη.

Παρίσι

The swinging 4 - εικόνα 1
Hοtel Lancaster

η ανεξάντλητη πόλη

Το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε το Παρίσι τις γιορτές, είναι Χριστούγεννα στην Παναγία των Παρισίων, βόλτες στην υπέροχα στολισμένη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, ψώνια στις Galeries Lafayette με τις ευφάνταστες βιτρίνες τους, χάζεμα στις μπουτίκ του boulevard Saint-Germain-des Pres με στάση στο κομψό καφέ του Αρμάνι ή στις σοκολάτες του Pierre Herme στη γειτονική rue Bonaparte, περιπλάνηση στους οίκους υψηλής ραπτικής της Faubourg Saint-Honore και λιχουδιές στο χριστουγεννιάτικο χωριό που στήνεται κάθε χρόνο στην Place Royal, μία από τις ομορφότερες πλατείες της πόλης. Ωστόσο, το Παρίσι κρατά για τον εαυτό του γωνιές λιγότερο τουριστικές που δεν προσελκύουν τα πλήθη, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς επισκέπτες της, όπως…

  • Η rue Montorgueil στις Halles, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, είναι ένας από τους λίγους «αυθεντικούς» πεζόδρομους του Παρισιού, ο οποίος συνδυάζει μια πολύ ζωντανή αγορά και εστιατόρια από όλον τον κόσμο, προσελκύοντας πολύ νεαρόκοσμο. Στον αριθμό 51 θα βρείτε ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία του Παρισιού, το περίφημο Stohrer (0033 142333820) που φέρει το όνομα του Πολωνού ζαχαροπλάστη του Λουδοβίκου XV, ο οποίος έφτασε στο Παρίσι το 1725. Αν είστε βράδυ στη γειτονιά, θα μπορούσατε να δειπνήσετε στο ατμοσφαιρικό Escargot, στον αριθμό 38 της rue Montorgueil (0033 142368351), στέκι κάποτε καλλιτεχνών και λογοτεχνών όπως ο Πικάσο, η Σάρα Μπερνάρ και ο Μαρσέλ Προυστ.
  • Η Locomotive, ένα από τα πιο παλιά κλαμπ του Παρισιού, στον αριθμό 90 του boulevard de Clichy (0033 153418889), με ηλεκτρονική κυρίως μουσική, ή η Favella Chic, στο 18 της Faubourg du Temple (0033 140213814), στην πλατεία της Republique, η οποία έχει καθιερωθεί για τις τρελές λάτιν βραδιές της. Και τα δύο ανήκουν στα must της παρισινής νυχτερινής ζωής.
  • Το Μarche des Enfants Rouges, στην καρδιά του Μαρέ είναι μια από τις πιο παλιές σκεπαστές αγορές του Παρισιού, ιδανική για μεσημεριανά σαββατιάτικα γεύματα, με αραβικές γευστικότατες συνταγές από το Μαγκρέμπ. (9, rue de Beauce, 0033 148878061)
  • To Κέντρο Πομπιντού, μία από τις πλέον επιτυχημένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο ιστορικό παρισινό κέντρο. Η επίσκεψή σας μπορεί να έχει πέρα από καλλιτεχνικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον, αφού ο τελευταίος του όροφος στεγάζει ένα τα πιο in εστιατόρια της πόλης, το Georges (0033 144784799) των δημοφιλών αδελφών Costes, το οποίο, πέρα από τη μοναδική θέα στις στέγες του Παρισιού, εντυπωσιάζει για την πρωτότυπη οργάνωση του εσωτερικού χώρου του, τοποθετώντας τα τραπέζια μέσα σε πολύχρωμες κυψέλες.
    The swinging 4 - εικόνα 2
    Fauchon, Place de la Madeleine

  • To Butte aux Cailles στην καρδιά του 13ου διαμερίσματος, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Chinatown του Παρισιού. Κουκλίστικα σπιτάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και πολύ πράσινο δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε χωριό. Παρά τον αυθεντικό χαρακτήρα του, το Butte aux Cailles παραμένει λιγότερο γνωστό από τη Μονμάρτρη, ίσως λόγω της απόκεντρης θέσης του. Αναζητήστε τη Μικρή Αλσατία, ένα σύμπλεγμα σπιτιών των αρχών του αιώνα που φιλοξενούσαν κάποτε πολυμελείς οικογένειες (ένα είδος παραδοσιακής εργατικής κατοικίας) στον αριθμό 10 της γραφικής rue Daviel.
  • Το Auberge de la Butte (8, rue de la Butte aux Cailles, 0033 145803247) με παλιές γαλλικές συνταγές και οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι ιδανική λύση για το μεσημεριανό σας.
  • Το Hemingway bar στα άδυτα του ξενοδοχείου Ritz, σύμβολο διαχρονικό της αριστοκρατίας στον αριθμό 15 της Place Vendome (0033 143163030), για ένα ποτήρι σαμπάνια και πούρα Αβάνας.
  • Το Cafe Marly στην πτέρυγα Ρισελιέ στο Μουσείο του Λούβρου, με θέα στην αυλή του Ναπολέοντα, στην Πυραμίδα του I.M. Pei, αλλά και στις συλλογές, χάρη σε μια εντυπωσιακή γυάλινη τζαμαρία. Είναι ένα μέρος ιδανικό για απογευματινό «apero» μετά από τη συνήθως εξαντλητική επίσκεψη στις συλλογές του Μουσείου.
  • Les Ambassadeurs, το σικ εστιατόριο στον αριθμό 10 της place de la Concorde, στην καρδιά του ξενοδοχείου Crillon, με την αριστοτεχνική κουζίνα του Jean-Francois Piege και μια εντυπωσιακή πολυτέλεια στη διακόσμηση με καθρέφτες και σκαλιστά ταβάνια. Θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση για το δείπνο σας την παραμονή των Χριστουγέννων, αρκεί να κάνετε εγκαίρως την κράτηση. (0033 144711500, www.crillon.com)
  • Το Hotel Lancaster, για διανυκτέρευση. Το παραμυθένιο ξενοδοχείο φιλοξενούσε κάποτε πρίγκιπες και δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως η Μάρλεν Ντίτριχ, στην οποία είναι αφιερωμένη μία από τις πιο αριστοκρατικές σουίτες του. Το ξενοδοχείο διαθέτει δύο πλεονεκτήματα: Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Ηλύσια Πεδία και διαθέτει ένα εξαιρετικό εστιατόριο στην περίπτωση που δεν θέλετε κάποιο βράδυ να μετακινηθείτε. Για τους φιλόμουσους, να σημειώσουμε ότι στη σουίτα «Emile Wolf», η οποία είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή του ξενοδοχείου, θα έχετε στη διάθεσή σας, πέρα από ένα τεράστιο σαλόνι, και ένα πιάνο με ουρά! (www.hotel-lancaster.fr)
  • Το Quai Branly (www.quaibranly.fr), το καινούριο μουσείο για τις «μη δυτικές τέχνες», για μια επίσκεψη στις εντυπωσιακές συλλογές του, αλλά και μεσημεριανό στο κομψό εστιατόριο Les Ombres (0033 147536800), το οποίο λειτουργεί στην ταράτσα του. Σχεδιασμένο από το Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, το εστιατόριο προσφέρει την καλύτερη ίσως θέα στον Πύργο του Άιφελ και στο Σηκουάνα, αλλά και έναν εξαιρετικό νεαρό σεφ, τον Αrno Busquet. Δοκιμάστε απαραίτητα κάποια από τις βάσκικες δημιουργίες του.
  • Το εστιατόριο Coco de Mer έχει εντυπωσιακή ποικιλία ψαριών και αίσθηση εξωτική, αφού το πάτωμα είναι από… άμμο. Ιδανική ευκαιρία να μυηθείτε στην κουζίνα των Σεϋχελλών. Αρχίστε το δείπνο με κάποιο από τα εξαιρετικά κοκτέιλ του. (34 Βoulevard Saint Marcel, 5ο Διαμ., 0033 147070664) στάση…. στην ιστορία

    Το C-42 είναι κτίριο-προορισμός για όσους αγαπούν το αυτοκίνητο και στάση not to be missed στη Champs Elysees 42. Εκεί θα δείτε την μπουτίκ της Citro ..en, η οποία χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική καινοτομία και μια πλήρη οπτικοακουστική σκηνογραφία. Θα ανακαλύψετε το πλούσιο παρελθόν της Citro ..en αλλά και τα πλέον προχωρημένα πρωτότυπα μοντέλα που προδιαγράφουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Nέα Yόρκη

    The swinging 4 - εικόνα 3

    15 κορυφαίες εμπειρίες στη γενέτειρα των trends

    Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, το ευρωπαϊκό νησί ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Νέα Υόρκη, παραμένει γενέτειρα στιλ και τάσεων. Καθώς, όμως, οι τελευταίες κοπιάρονται πλέον μέσα σε μερικές βδομάδες, στη Νέα Υόρκη την τάση στην ουσία την κάνει το attitude. Και εκεί, η αντιγραφή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Ιδού τα καινούρια και τα all time classic του Big Apple.

  • Το New Museum of Contemporary Art άνοιξε τις πύλες του την 1η Δεκεμβρίου στο καινούριο του κτίριο, σχεδιασμένο από τους Ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa από το Τόκιο. Ένα επταώροφο κτίριο, ανάμεσα στα χαμηλότερα χαρακτηριστικά κτίρια του Chelsea, καλυμμένο εξωτερικά από οξειδωμένες δικτυωτές επιφάνειες αλουμινίου. Κάθε όροφος είναι ένας ξεχωριστός κύβος διαφορετικών διαστάσεων, τοποθετημένος ασύμμετρα ο ένας πάνω στον άλλον. Με σύνθημά του «new art new ideas», φιλοξενεί ονόματα όχι και τόσο γνωστά, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα, ενώ δίνει credit στους δημιουργούς της digital art και τους κάνει επώνυμους.
  • Για την ανακαίνιση του MoMA ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έδωσε τη θέση του στις νέες πτέρυγες. Στην έκθεση «New Perspectives in Latin America Art, 1930-2006» (έως 25/2/2008, www.moma.org) θα ανακαλύψετε τη νοτιοαμερικάνικη πρωτοπορία, για δεκαετίες παρία του διεθνούς χρηματιστηρίου τέχνης, η οποία έρχεται στο προσκήνιο. Μην παραλείψετε στάση στο εστιατόριο, ιδιαίτερα Παρασκευές απόγευμα που έχει την πιο cool & relax ατμόσφαιρα.
  • Το Down Town Cipriani είναι το μεσημεριανό meeting point των celebrities, μοντέλων, διάσημων πλαστικών γιατρών, πολιτικών και επώνυμων της τέχνης και των Νεοϋορκέζων που θέλουν να συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι. Ιδιοκτήτης ο Ιταλός Harry Cipriani, ο οποίος διαθέτει έξι συνολικά Cipriani μόνο στη Νέα Υόρκη. Στα Cip restaurants έχεις απαιτήσεις για την ατμόσφαιρα, όχι για το φαγητό. To Down Town Cipriani (376 West Broadway) είναι το αγαπημένο shopping break των luxury consumers, έπαιξε και στο «Sex and the City», αλλά απαιτεί επιμονή για να σας οδηγήσουν σε τραπέζι, γιατί δίπλα σας μπορεί να κάθεται η Angelina Jolie. Οι πίνακες μοντέρνας τέχνης στους τοίχους αλλάζουν συχνά. Σερβίρει ένα από τα καλύτερα club sandwiches του Μανχάταν. Συνδυάστε το με ένα κοκτέιλ bellini.
  • Το The Box (189 Chrystie Street, reservations@theboxnyc.com) βρίσκεται στο Lower East Side, μια περιοχή που πάλαι ποτέ ήταν η καρδιά του νεοϋορκέζικου θεάτρου, μετέπειτα εξαιρετικά επικίνδυνη και πρόσφατα upscale: ένα διώροφο κτίριο του 1935, συνδυασμός θεάτρου και εστιατορίου – τρως και παρακολουθείς τα δρώμενα. Φιλοξενεί από μουσικά γκρουπ και θεατρικές ομάδες μέχρι shows και ιδιωτικά πάρτι. Παραμένει must έξοδος για τους Νεοϋορκέζους και γίνεται ακόμη πιο μουράτο όταν φιλοξενεί private functions.

    The swinging 4 - εικόνα 4

  • G Spa & Lounge στο ξενοδοχείο Gansevoort, στο Meatpacking District (9th Ave. & 13th St., +212 660.6733): detoxifying και μπαρ του Scott Sartiano (πρώην γκόμενος της Λίντσεϊ Λόχαν και αυτός), το οποίο σερβίρει healthy elixirs και κοκτέιλ, finger food. Με μεγάλες οθόνες στους τοίχους, όταν φιλοξενεί ιδιωτικά πάρτι, η ατμόσφαιρα φτάνει στο limit up. Στο spa είστε καλοδεχούμενοι, στο lounge bar η πόρτα είναι πολύ exclusive. Αν δεν ξέρετε τον οικοδεσπότη του πάρτι, θα είστε τυχεροί αν είστε κολλητοί του κολλητού.
  • 1 Oak είναι το ακρωνύμιο του One Of A Kind (17th Street). Κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την κατασκευή και μόλις άνοιξε με μεγάλες φιλοδοξίες (π.χ., να κάνει θαμώνα την Paris Hilton). Mάλλον θα τις εκπληρώσει, γιατί ο Ronnie Madra, ένας εκ των ιδιοκτητών έχει τα μεγάλα κονέ με το Χόλιγουντ.
  • Erwin Pearl (697 Madison Avenue, +1212 7533155) καλείται ένα από τα πιο φημισμένα καταστήματα στον κόσμο για faux bijoux και πολύτιμους λίθους εργαστηρίου (π.χ., ζιργκόν), τους οποίους συνδυάζει με χρυσό και ασήμι, δημιούργημα του Αυστριακού Erwin Pearl, ο οποίος ήρθε νεαρός από τη Βιέννη και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ονόματα στο σχέδιο κοσμημάτων. Εκπληκτικές τιμές σε faux πέρλες.
  • Το Exit Club & Lounge (147 Greenpoint Ave, Brooklyn, +1718 349-6969) σε σινεμά του 1925, φιλοξενεί δυνατά ονόματα του νεοϋορκέζικου μουσικού stage, με πόρτα πιο εύκολη από το σύνηθες.
  • Την πόρτα του La Goulue (746 Madison Avenue +212 9888169), του μπιστρό που έστησαν οι Γάλλοι σεφ Antoine Camin και Fabien Casassus (chef-patissier), διαβαίνουν μυθικά ονόματα, βλέπε Giorgio Armani, Bruce Springsteen, Oscar de la Renta, για το steak frites και το υπέροχο Sunday brunch.
  • Tom Ford. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσκυνήσετε το fashion φαινόμενο στην τετραώροφη μπουτίκ του (845 Madison Ave., +212 3590300). Σκεφτείτε μόνο πόσο κερδίζετε από τη συναλλαγματική διαφορά με το ευρώ. Η εβένινη σκάλα του ισογείου οδηγεί στα ιδιαίτερα δωμάτια, για made-to-measure services. Θα την ανεβείτε by appointment.
  • Υπέροχο το Box Tree Hotel, με αντικείμενα τέχνης, δωμάτια πολύ προσωπικού γούστου που διαθέτουν έως και τζάκια και σοφιστικέ πρωινό με γαλλικές πορσελάνες, στο midtown, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ (250 E 49th St, +121 27588320). Μένουν Σαββατοκύριακα οι εύποροι Νεοϋορκέζοι που θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους, αλλά δεν θέλουν να φύγουν από το Μανχάταν.
  • De Beers. O πιο ονειρεμένος ναός για τον πιο πολυπόθητο πολύτιμο λίθο, στον κεντρικό δρόμο του Μανχάταν. Είναι καλύτερα να έχετε κλείσει ραντεβού και να τους έχετε εξηγήσει τι επιθυμείτε, ώστε να προετοιμαστούν αναλόγως. Το ultimatum του shopping appoint-ment. (703 Fifth Avenue at 55th Street +121 29060001)
  • Το ξενοδοχείο Mandarin Oriental, συνδυασμός ασιατικής μαγείας και μοντέρνου design, καταλαμβάνει τους oρόφους 35-54 του Time Warner Center, στο Columbus Circle (509 Madison Ave, +121 22078880). Δοκιμάστε συνδυασμό γαλλικής και ιαπωνικής κουζίνας στο Asiate, απολαύστε μαρτίνι στο Lounge Bar στον 35ο ή κολυμπήστε στον 36ο όροφο με θέα το Μανχάταν και το Central Park.
  • Wicked με φανταστικά κοστούμια, Mary Poppins με φαντασμαγορικά χορευτικά και Chorus Line που επανήλθε στο Broadway: τα hot tickets των νεοϋορκέζικων μιούζικαλ.
  • Τα museum shops έχουν εξελιχθεί στο πιο trendy, chic & kitsch shopping circuit: το κιτς δεν παρεξηγείται όταν έχει τη σφραγίδα ενός μουσείου. Εντούτοις, το Century 21 στο Ground Zero είναι το πολυκατάστημα καταφύγιο για discount σε εξαιρετικές μάρκες. Τσιμπήστε κι ένα accessory Jimmy Choo (645 5th Avenue).

    Bερολίνο

    The swinging 4 - εικόνα 5
    Η Πύλη του Βραδεμβούργου σε Christmas mood

    αριστοκρατικό και avant

    Βερολίνο σημαίνει γοτθικά κτίσματα και μοντέρνα αρχιτεκτονική, μπελ επόκ και εναλλακτικές γειτονιές, καμπαρέ και κοσμοπολίτικα καφέ. Όποιος επισκεφτεί την πόλη τις γιορτές, δεν μπορεί να μην κάνει μια βόλτα στην υπέροχα στολισμένη Unter den Linden, να απολαύσει ένα «milchkaffee» στο υπέρκομψο Hotel Adlon με θέα την Πύλη του Βραδεμβούργου, να ανέβει στο Reichstag για μια πανοραμική θέα στην πόλη ή να κάνει την καθιερωμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Περγάμου. Το shopping στις περίφημες Arcaden της Potsdamer Platz ή στην πολυσύχναστη Friedrichstrasse αποτελεί πάντα πραγματική απόλαυση, ενώ ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου οι πλατείες (με πρώτη και καλύτερη την κουκλίστικη Gendarmenmarkt) έχουν κατακλυστεί από «χριστουγεννιάτικα χωριά», γεμίζοντας την πόλη με μυρωδιές από curry wurst, το λουκάνικο με την πικάντικη σάλτσα που περηφανεύονται πως ανακάλυψαν οι Βερολινέζοι. Η γερμανική πρωτεύουσα είναι, ωστόσο, μια πόλη σε διαρκή εξέλιξη με πολλά μυστικά που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε αληθινά Βερολινέζοι.

  • Διαμονή στο Schlosshotel των πέντε αστέρων στην περιοχή του GrHnewald. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε έναν αληθινό πύργο που φιλοξένησε κάποτε τον τελευταίο Κάιζερ της Γερμανίας. Αγαπημένος τόπος διαμονής της ηθοποιού Ρόμι Σνάιντερ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο του θεάματος και τους (Ρώσους κυρίως) επιχειρηματίες, καθώς προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από την πολύβουη KurfHrstendamm. Προτιμήστε μια από τις δώδεκα σουίτες που έχει διακοσμήσει με φαντασία και διακριτικότητα ο Karl Lagerfeld, συνδυάζοντας το ρομαντισμό με τις πλέον εξεζητημένες λεπτομέρειες.

    (Brahmsstrasse 10, 0040 30895840)

  • Κυριακάτικο πρωινό στο Cafe Wintergarten του Literaturhaus Το καφέ του Σπιτιού της Λογοτεχνίας βρίσκεται στην καρδιά του αριστοκρατικής περιοχής του Charlottenburg, σε μια ρομαντική Αρ Νουβό βίλα που γνώρισε τις πιο απίθανες χρήσεις με τελευταία αυτήν του οίκου ανοχής. Μην ξεχνάτε ότι οι Βερολινέζοι λατρεύουν να παίρνουν αργά το πρωινό τους τις Κυριακές, περνώντας ώρες ατέλειωτες μπροστά σε έναν πλούσιο μπουφέ, οπότε μη βιαστείτε να ξυπνήσετε νωρίς. το brunch προσφέρεται ως τις 3 το μεσημέρι! (Fasanenstrasse 23, 0049 308872860)
  • Yδρομασάζ στην υπέροχα διακοσμημένη αίθουσα του Admiralpalast (Friedrichstrasse 101/102, www. admiralpalast.de), για μια γεύση από το μποέμ Βερολίνο του Μεσοπολέμου. Πρόσφατα ανακαινισμένο, το εντυπωσιακό κτίριο του 19ου αιώνα στέγασε κάποτε τα πρώτα δημόσια λουτρά τoυ Βερολίνου, μετατράπηκε σε δημοφιλές νυχτερινό κέντρο στη δεκαετία του 1920, ενώ επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας φιλοξενούσε το «Καφέ του Τύπου». Σήμερα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα θέατρο, αλλά και ένα νυχτερινό κλαμπ που αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές της καινούριας χρονιάς. Σημειώστε ότι τα «κέντρα spa» (περισσότερο ή λιγότερο πολυτελή) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο Βερολίνο, καθώς θεωρούνται το καλύτερο αντικαταθλιπτικό για τους παγωμένους χειμωνιάτικους μήνες.

    The swinging 4 - εικόνα 6
    Parizer Platz: εδώ γιορτάζουν οι Bερολινέζοι την αλλαγή της χρονιάς.

  • Μεσημεριανό στη Markthalle, το δημοφιλές στους Βερολινέζους εστιατόριο του Kreuzberg (PHcklerstrasse 34, 0049 306175502). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και αυθεντικότερα εστιατόρια του Βερολίνου με μεγάλους ξύλινους πάγκους, χιουμοριστικές τοιχογραφίες και ίσως το καλύτερο σνίτσελ της πόλης. Αν βρεθείτε εδώ βράδυ, μπορείτε να κατεβείτε μετά τα μεσάνυχτα στο κλαμπ που στεγάζεται στο υπόγειο, για μια γεύση από δυνατή ροκ μουσική.
  • Απογευματινό καφεδάκι στο Schwarzes Cafe (Kantstrasse 148, 0049 303138038) σε απόσταση αναπνοής από την Savignyplatz. Κυριολεκτικά μαύρο, το εναλλακτικό αυτό καφέ του πάλαι ποτέ Δυτικού Βερολίνου (το άνοιξε μια παρέα δεκαπέντε κοριτσιών στα τέλη της δεκαετίας του ’70) αποτελεί σήμερα στέκι επωνύμων, αλλά και νεαρόκοσμου.
  • Πραλίνες από το Leysieffer (KurfHrstendamm 218 στο Charlottenburg και Friedrichstrasse 68 στο Μitte, 0049 308857480), ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα ζαχαροπλαστεία του Βερολίνου. Αν έχετε χρόνο, δοκιμάστε επιτόπου τη ζεστή σοκολάτα του.
  • Γκουρμέ περιπλάνηση στον τελευταίο όροφο του KaDeWe (Kaufhaus des Westens, Tauentzienstrase 21) στο Charlottenburg, για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων. Για τους φανατικούς του shopping, να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ευρώπης μετά το Harrods του Λονδίνου. Μοναδικός του ανταγωνιστής εδώ στο Βερολίνο είναι οι Galeries Lafayette, στον αριθμό 76 της Friedrichstrasse. Tο εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο του Ζαν Νουβέλ που τις στεγάζει έχει στολιστεί για τα Χριστούγεννα με τεράστια… σοκολατένια έλατα. Οι τιμές και στα δυο πολυκαταστήματα είναι εξαιρετικά τσουχτερές!
  • Τζαζ στο Quasimodo (Kantstrasse 12a, 0049 303128086), ένα από τα παλαιότερα τζαζ κλαμπ του Βερολίνου, στο υπόγειο του ιστορικού κινηματογράφου Delphi στην καρδιά του Charlottenburg. Από τη σκηνή του έχουν περάσει όλοι τα μεγάλα ονόματα της τζαζ.
  • Ψώνια στο Berlinomat (Frankfurter Allee 89, 0049 3042081445). Πρόκειται για μια πλατφόρμα σύγχρονου ντιζάιν στην ανερχόμενη περιοχή της Friedrichshain, από τις ελάχιστες «αυθεντικές» περιοχές της πόλης που δεν έχει ακόμα αγγίξει ο τουρισμός. Εξήντα ντιζάινερ προτείνουν τα πιο απίθανα σχέδια σε ρούχα και κοσμήματα με μια στιλιστική αναρχία που μόνο στο Βερολίνο μπορείτε πλέον να βρείτε και σε τιμές προσιτές που απέχουν αισθητά από εκείνες του Mitte, του (τουριστικού) κέντρου της πόλης.
  • Μεταμεσονύχτια βόλτα στο Berghain (Wriezener Bahnhof, www.berghain.de), το τεράστιο κλαμπ που στήθηκε στον παλιό σταθμό του πρώην Ανατολικού Βερολίνου σχεδόν στη μέση του πουθενά. Με 12 ευρώ είσοδο έχετε πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα: live συναυλίες ηλεκτρονικής και techno μουσικής, πανοραμική θέα στην πόλη στο ατμοσφαιρικό Panoramabar του τελευταίου ορόφου, ερωτική ατμόσφαιρα στο σκοτεινό μπαρ του υπογείου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Διαθέτοντας ένα από τα τελειότερα ηχητικά συστήματα της Ευρώπης και έναν μνημειακών διαστάσεων χώρο, το Berghain αποτελεί τα τελευταία χρόνια το απόλυτο must της νυχτερινής ζωής του Βερολίνου. Θα το βρείτε και πάλι στην καλτ περιοχή της Friedrichshain, σε απόσταση αναπνοής από την περίφημη λεωφόρο του Karl Marx.

    Bιέννη

    The swinging 4 - εικόνα 7
    Το Δημαρχείο της Βιέννης

    το μεγάλο... στρούντελ της ευρώπης

    Συνδυάζει την ήρεμη ποιότητα του κλασικού με υπερδόσεις τέχνης, ενώ τα τελευταία χρόνια η εικόνα «καφές και συμπάθεια», που έχει προκύψει από τα όντως κορυφαία kaffeehaus, ανατρέπεται με την αναγέννηση του κάποτε παρακμιακού περιφερειακού GHrtel, όπου τα hip μέρη για ποτό και φαγητό ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Πάντως, το μεγάλο ατού της Βιέννης έναντι των mega-πρωτευουσών παραμένει: Είναι μια πόλη στην οποία μπορείς να χαλαρώσεις – και σίγουρα δεν θα γυρίσεις από τις γιορτινές διακοπές κουρασμένος...

  • Θεσμός στη Βιέννη είναι το Cafe Central (Herrengasse 14): στο υπέροχο κτίριο, με την ψηλή οροφή και τα Αrt Νouveau βιτρό, σερβίρονται γύρω στα 1.000 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Έχει μια εξαιρετική ποικιλία γλυκών, με ωραιότερο το Apfelstrudel: Χοντρό με κομμάτια μήλου, κανέλα, ζάχαρη-άχνη και νοστιμότατη τραγανή επιφάνεια.

    Το Cafe Landtmann (Dr Karl Lueger Ring 4) απέναντι από το Δημαρχείο είναι τόπος συνάντησης πολιτικών και ηθοποιών. Εδώ έπαιρνε και ο Freud τον πρωινό του καφέ. Σφύζει από ζωή όλη την ημέρα. Και υπογράφει και δική του πληθωρική torte.

  • Μust είναι και τα cafe του Museumsquartier, δηλαδή του «τετραγώνου» των Μουσείων, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι πέρα από τουρίστες, συγκεντρώνουν νέους και ωραίους Βιεννέζους, λειτουργώντας ως στέκια για το ιντελεκτουέλ και καλλιτεχνικό αλισιβερίσι, το lokal-szene που ψάχνει κάποιος σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Στο cafe-bar restaurant με το επιτυχημένο όνομα Mumokka, του Μuseum Moderner Kunst, θα πάτε για πρωινό ή σνακ. Μετά τον καταιγισμό τέχνης του MQ, ένα hausgemachter, σπιτικό δηλαδή, στρούντελ μήλου θα σας τονώσει. Δίπλα, στο Cafe Leopold του ομώνυμου μουσείου κάποια βράδια παίζουν γνωστοί d.js., ενώ κατά κανόνα ατμόσφαιρα έχει και το Cafe Restaurant Halle, με τα χαρακτηριστικά φωτιστικά – μια σύγχρονη απόδοση της κλασικής βιεννέζικης αντίληψης από το γνωστό designer duo των Eichinger oder Knechtl.
  • Αν δεν έχετε κλείσει εισιτήρια για την όπερα ή το Musikverein, δοκιμάστε επιτόπου την τύχη σας, ιδίως μετά τις γιορτές. Στην όπερα της Βιέννης, κάθε μέρα δύο ώρες πριν από την παράσταση γίνεται πώληση εισιτηρίων για ορθίους (steheplatz). Μπορείτε να πάτε να παρακολουθήσετε μισή ώρα, μόνο και μόνο για να έχετε την εμπειρία. Μιάμιση ώρα πριν, διαθέτουν και εισιτήρια επιστροφών.

    The swinging 4 - εικόνα 8
    Καφές και Sachertorte στο ομώνυμο ξενοδοχείο

  • Δεν υπάρχει ξενοδοχείο πόλης που να φτάνει στην πολυτέλεια, την άνεση, το σέρβις το πεντάστερο Palais Coburg Residenz (Coburgbastei 4, + 43 1 518180, www.palaiscoburg.com). Ένα σχετικά καινούριο ξενοδοχείο, με 35 υπέροχες σουίτες-μεζονέτες σκέτη μαγεία, αλλά και το καταπληκτικό Relais Gourmand εστιατόριο με executive chef τον Christian Petz. Μέσα σε αυτό, και το περιζήτητο wine bar. Το παλάτι Coburg βρίσκεται πάνω σε ένα κομμάτι από τα παλαιά τείχη της Βιέννης. Σκάβοντας για το ξενοδοχείο, ο ιδιοκτήτης ανακάλυψε υπόγειες στοές μέσα στις οποίες έχει φτιάξει μία από τις καλύτερες κάβες της Ευρώπης με εμβληματικά κρασιά.
  • Στο Rathaus Wine & Design (Lange Gasse 13, 00431 4001122, www.hotel-rathaus-wien.at), ένα λιτό, ντιζαϊνάτο και μοντέρνο ξενοδοχείο, τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το κρασί: Από τον μπουφέ με κρασιά που συνοδεύουν ειδικά τυριά στο πρωινό μέχρι το απογευματινό wine-cake του καφέ – ακόμα και τα καλλυντικά του δωματίου έχουν ως βάση το κρασί. Κάθε ένα από τα 39 δωμάτια είναι αφιερωμένο σε ένα κορυφαίο Αυστριακό οινοπαραγωγό, ενώ στο mini bar υπάρχουν κρασιά του. Ακόμα και αν δεν μείνετε, ελάτε για εξαίσιο πρωινό του από τοπικούς μικρούς παραγωγούς, με 19 μόνο ευρώ.
  • Το Zum Schwarzen Kameel (Bognergasse 5, 0043 15338125, www.kamel.at) είναι από τα παλαιότερα στέκια της πόλης. Ένα ποτήρι σαμπάνια στο όρθιο τσιμπολογώντας στρείδια ή κάποια από τα deli σαντουιτσάκια, κάτω από τις λάμπες-θερμάστρες κουκουλωμένοι με τα παλτά σας, είναι εμπειρία. Λειτουργεί ως ντελικατέσεν από το 1618, ενώ φήμες λένε ότι και ο Μπετόβεν ψώνιζε από εδώ. Η ατμόσφαιρα θυμίζει αντρικό club, αλλά συχνότερα θα δείτε καλοβαλμένες κυρίες να γευματίζουν.
  • Στο Meinl am Graben (Graben 19, 0043 15323334-35), το ωραιότερο ντελικατέσεν της πόλης, θα βρείτε από σοκολατάκια με φουαγκρά μέχρι απίστευτη ποικιλία από πατέ, αλλαντικά, τυριά, κρασιά, σοκολάτες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Στο όρθιο wine bar θα τσιμπήσετε κάτι με ένα ποτήρι κρασί, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει γκουρμέ εστιατόριο με θέα στους υπέροχους χριστουγεννιάτικους πολυελαίους που στολίζουν την οδό Graben.
  • Αν δεν βρείτε τραπέζι στο Cafe Sacher, έχετε υπόψη σας ότι στη γωνία του ξενοδοχείου, όπου πωλούνται οι sachertorten στα υπέροχα ξυλόκουτα, θα πιείτε καφέ, συνοδεία μιας Sachertorte, στο πόδι.
  • Τα stadtbahnbogen ήταν θολωτά κτίσματα που δημιουργήθηκαν κάτω από τις «γέφυρες» σιδηροδρομικής γραμμής του U-bahn, κατά μήκος ενός από τους περιφερειακούς της πόλης, δηλαδή της Wiener Gurtel, ιδίως στο ύψος μεταξύ δύο σταθμών της γραμμής Νο 6. Σημειώστε τους σταθμούς Josefstadter Strasse και Nussdorfer Strasse, αλλά και Gumpendorferstrasse, Friedensbrucke: Tα τελευταία πέντε χρόνια τριγύρω τους τα Stadtbahnbogen άρχισαν να μετατρέπονται σε ενδιαφέροντα μπαράκια και εστιατόρια. Εδώ βρίσκεται το Babu Restaurant Bar (Stadtbahnbogen 181-184, 0043 1 4794849, www.babu.at), ένας μοντέρνος χώρος δύο επιπέδων, με κουζίνα ασιατική και ευρωπαϊκή, καθώς και το Buddha Club (Wahringer Gurtel, Stadtbahnbogen 172-175, 0043 1 4798849, www.buddha-club.at). Ελάτε για brunch ή για ποτό το βράδυ, για να ακούσετε τις ωραίες μουσικές του. Κάντε κράτηση και ντυθείτε καλά, γιατί έχει αυστηρό face control.
  • Πίσω στο κέντρο, το Bar Italia Lounge (Mariahilfer Strasse 19-21, 43 1 5852838, www.baritalia.net) είναι για εσάς, αν σας αρέσουν οι έντονες πορτοκαλί αποχρώσεις. Όμορφη εμπειρία, αφού ουσιαστικά τρως μέσα σε μια πινακοθήκη. Για ποτό πηγαίνετε σε ένα American Bar, το Loos Bar (Karntner Durchgang 10, 43 1 5123283, www.loosbar.at) από τον Adolf Loos, ο οποίος το σχεδίασε το 1908. Ένα διαμαντάκι μοντερνισμού με ακριβά, αλλά υπέροχα κοκτέιλ.
  • Απολαύσετε το πούρο σας με θέα στο καμπαναριό του Αγίου Στεφάνου, στο posh Bar του Do & Co στη Stephansplatz (Albertinaplatz 1, 43 1 5329669, www.doco.com, απαιτείται κράτηση).
  • Από τα must για φαγητό, το Palmenhaus (Palmenhaus Burggarten, 43 1 5331033), η orangerie-θερμοκήπιο στο παλάτι Hofburg. Δοκιμάστε βελουτέ κολοκύθας και μοσχάρι με αγκινάρες και κολοκύθα. Κάτια Αρφαρά

    Δημήτρης Μαχαιρίδης

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.