Kαραϊβική

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να επανεκτιμήσετε την Καραϊβική από αυτή που διανύουμε. Επικεντρώσαμε στα πιο ιδιαίτερα σημεία της, καθένα από τα οποία είναι μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών γεμάτων με τροπικά νησιώτικο χρώμα, σε μέρη παραδείσια που θα αγαπήσετε και θα φυλάξετε για πάντα στην ψυχή σας.

Kαραϊβική

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να επανεκτιμήσετε την Καραϊβική από αυτή που διανύουμε. Επικεντρώσαμε στα πιο ιδιαίτερα σημεία της, καθένα από τα οποία είναι μια ξεχωριστή πρόταση διακοπών γεμάτων με τροπικά νησιώτικο χρώμα, σε μέρη παραδείσια που θα αγαπήσετε και θα φυλάξετε για πάντα στην ψυχή σας.

Kαραϊβική - εικόνα 1
Όχι μόνο η λαμπερή, ξενοδοχειακή πλευρά, αλλά και η καθημερινή ζωή στα νησιά της Καραϊβικής έχει μια μειλίχια, ανοιχτόκαρδη και αυθεντικά welcoming ποιότητα

Οταν μου ζήτησαν να επιλέξω τα δέκα καλύτερα νησιά της Καραϊβικής, αυτομάτως μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα της Μέριλ Στριπ στην «Εκλογή της Σόφη». Εντάξει, υπερβάλλω, το ξέρω, αλλά από ένα μωσαϊκό νησιών τόσο ξεχωριστών όσο και όμορφων πώς μπορείς να κάνεις τις επιλογές σου; Αρκεί να πούμε ότι η Καραϊβική εκτείνεται σε μια στενόμακρη αλυσίδα νησιών 3.600 χμ., από τη Βερμούδα στο Βορρά ως το Σουρινάμ στα νότια και ανατολικά, από τα Μπαρμπέιντος ως την Μπελίζ στα δυτικά. Μικροσκοπικές νησίδες, μικρά, μεσαία, μεγάλα ηφαιστιογενή και κοραλλιογενή νησιά και παράλιες χώρες συναποτελούν τον τροπικό αυτό παράδεισο, συνώνυμο εδώ και χρόνια με ονειρεμένες διακοπές. Η απλή αναφορά στην Καραϊβική κάνει τα μάτια όλων να λάμπουν με λαχτάρα – όνομα που μαγεύει με εικόνες από ζεστές αμμουδερές παραλίες, τιρκουάζ νερά, φοινικόδεντρα, rum punch, φιλόξενα χαμογελαστά πρόσωπα και μουσική reggae. Από τα όνειρα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στη μέση του χειμώνα και μάλιστα με την ευνοϊκή τιμή του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τριάντα δύο χώρες τόσο διαφορετικές όσο και όμορφες, σμιλεμένες από τη φύση και τον πολιτισμό τους, καθεμία με το δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συγκρίνουμε την Κέρκυρα με τη Μύκονο, το ίδιο δεν θα μπούμε στη διαδικασία και για τα νησιά της Καραϊβικής.

Πειρατές, κονκισταδόροι, εξερευνητές, ναυτικοί, στρατιώτες και τυχοδιώχτες ανακάλυψαν, αλλά και μεταλαμπάδευσαν στην Καραϊβική την καλή πλευρά της δική τους κουλτούρας, η οποία μαζί με κείνη των ιθαγενών έδωσαν ένα ιδιαίτερο χαρμάνι ζωής. Ιστορικά φρούρια και βασιλικές ναυτικές βάσεις, εκκλησίες παντός δόγματος, πολυτελείς παροικίες, φυτείες και ναυάγια αντανακλούν την πολυτάραχη ιστορία των νησιών, που το μόνο τους κοινό εκτός από τους κοκκοφοίνικες είναι η μόνιμη λιακάδα και ο ζεστός καιρός των 27-31°C.

Η Καραϊβική, σαν μια μικρογραφία του σύμπαντος, συγκεντρώνει τα πάντα, κάθε γλώσσα, φυλή, είδος βλάστησης και ό,τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «παραδείσιο» σε τούτα τα κρυστάλλινα νερά του ωκεανού. Είναι ένας αλλιώτικος τόπος απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει και η επιλογή είδους διακοπών εδώ είναι μεγάλη. Πολυτελείς βίλες στιλ αγγλικής βικτοριανής εποχής στην Τζαμάικα και τα Μπαρμπέιντος, ραφινάτα εστιατόρια στην Anguilla, αλλά και οικογενειακά θέρετρα all-inclusive στην Αντίγκουα, χιλίων και ευρώ τη βραδιά ντιζαϊνάτα δωμάτια στην Barbuda, θέρετρα αποκλειστικά και μόνο για ζευγάρια, ακόμα και για singles, ιδιωτικά νησιά προς ενοικίαση, οικολογικά lodges, γήπεδα γκολφ και ό,τι άλλο ποθεί η ψυχή σας, ανάλογα με το βαλάντιο. Υπάρχει κάτι για όλους σε τούτα τα φιλόξενα νερά.

barbados

Kαραϊβική - εικόνα 2
Πικνίκ στην παραλία στο ειδυλλιακό Little Dix Bay Resort.

Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Barbados, δύο συγκεκριμένα στιλ διακοπών είναι διαθέσιμα, και τα δύο το ίδιο ακριβά. Μείνετε στη δυτική πλευρά του νησιού και πληρώστε αδρά για να σας κακομαθαίνουν ή πεταχτείτε με το αεροπλάνο στις γειτονικές Γρεναδίνες, για να πληρώσετε μια περιουσία, ώστε να αισθανθείτε απλά, φυσικά, οικολογικά και φτωχικά…

Όταν επισκέφθηκα τα Barbados για πρώτη φορά, δεκαπέντε χρόνια πριν περίπου, περίμενα να δω γήπεδα polo δίπλα σε ζαχαροφυτείες και κόσμο να πίνει τσάι, γνωρίζοντας ότι το νησί είχε αγγλική διοίκηση επί 341 χρόνια (κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1966). Η πραγματική εικόνα, όμως, ήταν πιο προσγειωμένη: Στις παραλίες, πλανόδιοι πουλούσαν σουβενίρ και έπλεκαν κοτσιδάκια τα μαλλιά, τουρίστες πάνω σε καταμαράν έπιναν ρούμι και κινούνταν σε τόνους calypso, τα ντόπια «καμάκια» φλέρταραν ξανθές τουρίστριες. Αυτά στα νότια, στο

St Laurence Gap ή απλώς «the Gap», τo hip spot του νησιού που όλοι πρέπει να επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα κοντινά ξενοδοχεία αποτελούν και την κατάλληλη βάση για όσους προτιμούν να είναι δίπλα στη νυχτερινή ζωή. Το Casuarina, το Allamanda, το Bougainvilla και το Accra Beach, εκτός από εκπληκτικές παραλίες έχουν και ευδιάκριτο τοπικό χρώμα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα χλιδάτα και πανάκριβα της δυτικής ακτής. Στο main strip του Gap, μουσική reggae ακούγεται σχεδόν από κάθε πόρτα και παρέες νεαρών πίνουν «μαργαρίτες» στο happy hour του Cafe Sol, ενώ άλλοι βγαίνουν από τα bars ντυμένοι με σορτς και Τ-shirts, πίνοντας ρούμι Mount Gay από το μπουκάλι. Κάθε Πέμπτη όλοι συγκεντρώνονται στο Ship Inn, γιατί παίζει ζωντανά η γνωστή reggae μπάντα For the People, ενώ τις Παρασκευές το στέκι είναι το Boatyard, ένα πολύχρωμο μπαρ στο Bridgetown, την πρωτεύουσα. Τις Δευτέρες, τα πλήθη μαζεύονται στο Harbour Lights για beach party, ενώ οι πιο κοσμικοί προτιμούν τα μπαρ του Daphne’s και το lounge του Οlive’s. After-hours, όλοι καταλήγουν στο Baxter’s Road, στο Bridgetown, όπου τα μαγαζιά με ρούμι και οι καντίνες είναι ανοιχτά 24 ώρες.

Περνώντας σε άλλη διάσταση τώρα, κάθομαι στην παραλία του Sandy Lane, ανάμεσα σε ζευγάρια που φαίνεται να έχουν ξεπηδήσει από το Royal Ascot, «πακέτο» με βαλίτσες Louis Vuitton και προσωπικούς battlers, βιώνοντας σκηνές από το 1920, όταν μέλη της οικογένειας Cunard έδεναν τα κότερά τους εδώ. Αργότερα, ο Winston Churchill ερχόταν καλεσμένος στη βίλα Βρετανού υπουργού, ενώ η σταρ του Χόλιγουντ Claudette Colbert έπαιζε την τέλεια οικοδέσποινα στη βίλα της δίπλα στο Sandy Lane. Όμως, με τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου το 1979, το νησί άρχισε να προσελκύει περισσότερο μαζικό τουρισμό. Αν και, όπως παρατηρώ, υπάρχει ακόμα ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των δύο κόσμων. Αυτή λοιπόν είναι η δυτική πλευρά των Barbados, η απαστράπτουσα «Rolls Royce» της Καραϊβικής. Μια αλυσίδα από ροζ πριγκιπικά ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, πολυτελείς βίλες και chic παραλιακά εστιατόρια με διάσημα ονόματα που αναδεικνύουν ό,τι βασιλικότερο έχει να προσφέρει η αγγλική κεραμική (!). Το ξενοδοχείο Sandy Lane (η τελευταία ανακαίνισή του κόστισε $350 εκατ.) είναι το πιο διάσημο από τα διάσημα της Καραϊβικής και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι σίγουρα over the top: μια Bentley να βρίσκεται πάντα στη διάθεσή μας, το προσωπικό να μας καθαρίζει τα γυαλιά στην παραλία και να μας ψεκάζει με δροσερό σπρέι, τρία γήπεδα γκολφ για να διαλέξουμε και δωμάτια με plasma TV.

Πού θα μείνετε: Τι και αν δεν έχετε εξοχικό στην Καραϊβική; Κανένα πρόβλημα. Το ξενοδοχείο House στο πολύ γραφικό Tamarind Cove σάς αφήνει να είστε ο κύριος του σπιτιού – χωρίς το στεγαστικό! Το ντιζαϊνάτο και boutique ξενοδοχείο ανεβάζει τον πήχη στις προσφερόμενες υπηρεσίες, αναθέτοντας σε κάθε επισκέπτη έναν «ambassador», για να ικανοποιήσει όλα του τα καπρίτσια. Για φαγητό, το ξενοδοχείο έχει την τιμή να του ανήκει το διάσημο Daphne’s (ναι, το γνωστό του Λονδίνου), το πιο διακριτικό αλλά και sexy εστιατόριο του νησιού, με χαμηλά φώτα, τικ ινδονησιακά έπιπλα και μεταξωτές κουρτίνες να ανεμίζουν. Πάντως, από τους τροπικούς κήπους και το κυρίως κτίριο-κατοικία μέχρι την έλλειψη ρεσεψιόν, από το λόμπι και τη μοναδική ανοιχτή βιβλιοθήκη, το House κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να είναι άλλο ένα funky design ξενοδοχείο, αλλά

μία μοναδική εμπειρία, γράφοντας ένα καινούριο κεφάλαιο στο χώρο της φιλοξενίας για την ιστορία του πιο «βασιλικού» από τα νησιά της Καραϊβικής.

santa lucia

Kαραϊβική - εικόνα 3
Πλέοντας μεταξύ των δύο Pitons (των iconic ηφαιστειακών κορυφών) στο Ladera Resort της Santa Lucia.

Το θαυμάσιο αυτό στολίδι γης αποτελείται από 616 χμ. πυκνού τροπικού δάσους απλωμένου σε βουνά και παραλίες ερημικές με λευκή ή μαύρη άμμο. Γιατί, όμως, να επιλέξει κάποιος τη Santa Lucia απ’ όλη την Καραϊβική; Δεν είναι γνωστό νησί σαν τα Μπαρμπέιντος ή τις Μπαχάμες, δεν ακούγεται εξωτικό καν. Κι όμως, φανταστείτε τροπικά δάση βροχής, θερμές πηγές, ηφαίστειο, καταρράχτες, τροπικές παραλίες, κοράλλια και πολυτελή eco-lodge. Μεταξύ St Vincent και Martinique, η Σάντα Λουτσία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά Windward, ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις: Bρετανικοί νόμοι και τρόποι συμπεριφοράς και οδήγησης, αλλά γαλλικά τοπωνύμια, κουζίνα και γλώσσα! Αν και σήμερα η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, όλοι μιλούν και πατουά, μια κρεολή διάλεκτο με γαλλικές ρίζες.

Αν το Παρίσι αποκαλείται η Πόλη του Έρωτα, τότε η St. Lucia είναι σίγουρα το νησί. «Η ωραία Ελένη των Δυτικών Ινδιών» ήταν η αιτία για μάχες επί δύο αιώνες μεταξύ των Γάλλων και των Άγγλων και άλλαξε χέρια δεκατέσσερις φορές. Σήμερα, με την πλούσια και ρομαντική ιστορία της, τη φυσική ομορφιά και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, είναι η ακαταμάχητη επιλογή για μήνα του μέλιτος. Η St. Lucia αποπνέει τον αέρα ενός ξεχασμένου παράδεισου. Υπάρχουν πολλά να δεις: Τις κορυφές των Pitons (διάσημα δίδυμα ηφαίστεια) και τον αρχαίο κρατήρα. Τους ψαράδες στις ακτές της Anse La Raye και τα γιοτ εκατομμυρίων στον κόλπο της Marigot Bay. Τους Βοτανικούς Κήπους, όπου η Ιωσηφίνα του Ναπολέοντα έκανε τα μπάνια της στα ιαματικά νερά, και τους καταρράχτες Diamond. Φυσικά, πάντα και παντού, οι άνθρωποι κάνουν το μέρος: Στη St. Lucia φαίνεται να αντανακλούν τη φυσική ομορφιά του τόπου – φιλικοί, φιλόξενοι, ευγενικοί και καλλιεργημένοι. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι αποτελεί την πιο μικρή χώρα στον κόσμο με δύο νομπελίστες. Ο Derek Walcott (Νobel Λογοτεχνίας 1992) εξάλλου το λέει ανοιχτά, ότι η έμπνευσή του αντλείται από τη St Lucia.

Πού θα μείνετε: Το Ladera Resort κρύβεται στην πυκνή βλάστηση ανάμεσα από τα δύο Πιτόνς και αποτελεί την επιτομή του «επιστροφή-στη-φύση» ξενοδοχείου. Όλα τα δωμάτια έχουν έναν «ανοιχτό τοίχο»: από το κρεβάτι, το μάτι παίζει μέχρι απέναντι στο βροχερό δάσος και στην Καραϊβική θάλασσα. Στην ουσία, είναι ένα πολυτελές eco-lodge με 6 βίλες και 21 σουίτες που όλες θυμίζουν δεντρόσπιτα, «κρεμασμένες» στα 350 μ. υψόμετρο και κρυμμένες στο τροπικό δάσος. Το Νοέμβριο 2006 το Ladera ψηφίστηκε «Best of the Best» ξενοδοχείο στον κόσμο από τους αναγνώστες του Conde Nast Traveler. Δεν είναι τυχαία ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία του Bill Gates, αλλά και της Oprah Winfrey, η οποία συχνά τιμά μόνο το εστιατόριο, όταν βρίσκεται στο νησί με το κότερό της. (+1 758 459 7323, www.ladera.com, δίκλινα από $500 για τη χειμερινή, δηλ. υψηλή, σεζόν).

Το Sandals Regency St. Lucia είναι «μόνο για ζευγάρια». Δεκαπέντε λεπτά από το Castries, το Regency απλώνεται σε μια τεράστια έκταση, η οποία περιλαμβάνει γήπεδο golf και top-class υπηρεσίες σε τιμή all inclusive. Από όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας Sandals, το Regency ξεχωρίζει για τη μοναδική τοποθεσία του. Ειδικά η νέα πτέρυγα «Τhe Βluff», όπου διώροφες βίλες με ιδιωτικές πισίνες μοιάζουν να κρέμονται από τα βράχια, με πανοραμική θέα και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Το καλό με το σύστημα all-inclusive εδώ είναι ότι, μένοντας σε ένα από τα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις παραλίες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και στα άλλα δύο, χωρίς καμία χρέωση. Σαν τρεις διακοπές σε μία! (+1 758-452-3081 www.sandals.com).

Πώς θα πάτε: Το νησί έχει δύο αεροδρόμια, το Hewanorra, για τις διεθνείς πτήσεις από Ευρώπη, και το George F.L. Charles, κοντά στην πρωτεύουσα Castries, για τις τοπικές πτήσεις μεταξύ των νησιών και του San Juan. Από Ελλάδα, η μόνη βολική εταιρεία είναι η British Airways, με μία στάση (και διανυκτέρευση) στο Λονδίνο.

necker island

Kαραϊβική - εικόνα 4
"Σπίτι μακριά από το σπίτι", το Little Dix Bay στο νησάκι Virgin Gorda. Το θέρετρο αυτό θεωρείται ένα από τα κορυφαία της Καραϊβικής...

Η τάση στην Καραϊβική (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια εικονογραφεί αυτό που οι παρατηρητές αποκαλούν «αυξανόμενη ευπορία», με περισσότερο κόσμο να επιλέγει δωμάτια άνω των χιλίων δολαρίων τη βραδιά. Φυσικά, τα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται στη ζήτηση δημιουργώντας ακόμα περισσότερους πολυτελείς παράδεισους.

Ξοδεύοντας σαν να μην υπάρχει αύριο, το ultraluxe έχει γίνει το καινούριο status symbol που καθορίζει συγκεκριμένη «ράτσα» ταξιδιωτών. Όχι τόσο εξερευνητές όσο ακόλουθοι του ναρκισσισμού, οι οποίοι πετάγονται από το δωμάτιο των $1.000 στη σουίτα των $4.000 τη βραδιά, ως αντίδοτο στην υπαρξιακή αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Ένας ιδιωτικός παράδεισος –ένα μέρος όπου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις όποτε το θέλεις– «αξίζει, όποιο και να είναι το κόστος» λέει ο John Steinle, ιδιοκτήτης του ιδιωτικού νησιού Musha Cay στις Μπαχάμες ($45.000 τη βραδιά για ένα γκρουπ 26 ατόμων).

To να νοικιάσεις ένα ιδιωτικό νησί, λοιπόν, προσβάσιμο μόνο με ιδιωτικό αεροπλάνο ή σκάφος, για εσάς και λίγους φίλους, είναι η απόλυτη πολυτέλεια. Το νησί του Ρίτσαρντ Μπράνσον, το Νecker Island, στις βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), εκεί όπου η Νταϊάνα δραπέτευε από τους παπαράτσι, κοστίζει $20.000 - 42.000 τη βραδιά, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, ενώ –ακόμα καλύτερα– με περίπου $12.000 την ημέρα μπορείς να κλείσεις μία από τις δέκα πριγκιπικές σουίτες σε συγκεκριμένες περιόδους. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Virgin Atlantic έχτισε την έπαυλη των ονείρων του στην κορυφή του ερημικού νησιού, κοντά στην Τορτόλα, και μετά αποφάσισε, γιατί όχι, να μοιραστεί και άλλος προνομιούχος κόσμος τον ιδιωτικό του παράδεισο. Σε μπαλινέζικη αρχιτεκτονική και με φανταστική θέα, άψογο ντεκόρ, γκουρμέ κουζίνα και σκανδαλωδώς προσεγμένο σέρβις, το Necker Island είναι πρώτο στις προτιμήσεις των αστέρων του Χόλιγουντ, όπως η Kim Katrall του «Sex & the City», η οποία δεν ήθελε να το εγκαταλείψει στο τέλος των διακοπών της.

anguilla

Φανταστείτε ένα νησί τόσο πριβέ, που οι συντεταγμένες του δεν είναι καταχωρισμένες! Αστειεύομαι, αλλά θα μπορούσε να είναι αλήθεια όταν μιλάμε για την Ανγκουίλα, ένα νησί που είναι τυπικά ακόμα κάτω από τη βρετανική σημαία ως «British Overseas Territory». Ανακαλύφθηκε περίπου 4.000 χρόνια πριν από τους Ινδιάνους Arawaks και το ειρηνικό αυτό νησί έγινε αιτία για ολέθριες εισβολές. Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι υπέταξαν την Ανγκουίλα για σχεδόν διακόσια χρόνια. Αργότερα, το νησί εξαναγκάστηκε από τον τότε τοπικό κυβερνήτη να ενωθεί με το γειτονικό νησί του St. Kitts, και μια σειρά από καταστροφικές ξηρασίες οδήγησαν τους ντόπιους να το εγκαταλείψουν. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ανγκουίλα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την ιστορία της φτώχειας και των φυσικών καταστροφών και με τη βοήθεια του κυβερνήτη, ο οποίος επέτρεψε αυστηρά μόνο την κατασκευή πολυτελών μονάδων, κατόρθωσε να μεταμορφωθεί σε έναν πραγματικά ονειρεμένο τόπο διακοπών υψηλών όμως προδιαγραφών.

Το σλόγκαν του «ηρεμία τυλιγμένη σε μπλε» είναι αλήθεια, αφού η Anguilla είναι ευλογημένη με ορισμένες από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, 33 συνολικά. Αν και ανήκει στο γκρουπ των νήσων Leeward και σε κοντινή απόσταση από το St. Martin, δεν ακολούθησε το παράδειγμα των γειτόνων της υπερβολικής οικοδόμησης ως υποδομή για τα κρουαζιερόπλοια. Αντιθέτως, οι 11.500 κάτοικοι του μικρού αυτού κοραλλιογενούς νησιού δεσμεύτηκαν να διαφυλάξουν την κουλτούρα τους, επιλέγοντας ποιότητα και όχι ποσότητα. Με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στο νησί τρία από τα δεκαπέντε υψηλής κλάσεως διεθνή θέρετρα στον κόσμο.

Αν και κάθε νησί της Καραϊβικής καυχιέται για τη φιλοξενία των ντόπιων, στην Ανγκουίλα οι κάτοικοι είναι απροσποίητα φιλικοί. Ένας υπερήφανος λαός, θετικός στην προσέγγιση των επισκεπτών, που εκτιμά την εργασία και το εισόδημα που φέρνει ο τουρισμός. Η χαλαρή, ασφαλής και νηφάλια ατμόσφαιρα είναι και ο κύριος λόγος που η όμορφη Ανγκουίλα έγινε ο πρώτος προορισμός στις λίστες των σταρ και των μεγαλοστελεχών εταιρειών που αποζητούν την απομόνωση και την ηρεμία ανεξαρτήτως κόστους. Η Beyonce και ο Jay-Z είναι τακτικοί επισκέπτες, η Kyra Sandwick με τον Kevin Bacon θαμώνες του Cap Juluka (όπως ήταν και η Jennifer Aniston με τον Brad Pitt).

Πού θα μείνετε: Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στη Meads Bay, το Malliouhana Hotel & Spa, με 55 δωμάτια στην πλαγιά του λόφου, είναι ένα καταφύγιο που αποπνέει φινέτσα και κομψότητα. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε για τρεις λόγους: Πρώτον, για το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, το Μichel Rostang, το οποίο σερβίρει τα gourmet πιάτα του σε Limoges πορσελάνες με Christofle μαχαιροπίρουνα. Δεύτερον, για το πραγματικό στολίδι του ξενοδοχείου, την παραλία Turtle Cove. Και, τρίτον, για το εκπληκτικό spa που προσφέρει βοτανικά μπάνια και scrub από φύκια. (Malliouhana Hotel & Spa www.malliouhana.com, +1 264497611, από $345).

Το πλέον διάσημο όμως θέρετρο του νησιού είναι άλλο. Το Cap Juluka είναι μια trendy, top-of-the-range ιστορία επιτυχίας. Είναι σχεδόν πάντα γεμάτο όλον το χρόνο, ενώ τις ημέρες των γιορτών η λίστα αναμονής είναι μεγάλη ακόμα και για τους τακτικούς επισκέπτες. Αν και πήρε το όνομά του από τον Ινδιάνο βασιλιά του Ουράνιου Τόξου των Arawaks, το στιλ του Cap Juluka είναι επηρεασμένο από το Μαρόκο, με μαυριτάνικα μοτίβα και λευκές καμάρες που τις πλαισιώνουν τροπικοί κήποι. Είναι το είδος του ξενοδοχείου που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Αρκεί μια ματιά στην παραλία Maundays Bay, για να μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Το δωρεάν σορμπέ και εμφιαλωμένο νερό που σου προσφέρεται ακριβώς την ώρα που καίγεσαι, τα 98 δωμάτια με θέα στον ωκεανό, η μαροκινή βίλα πέντε δωματίων με τη δική της πισίνα, τα τρία βραβευμένα εστιατόρια, το απογευματινό τσάι, όλα συμβάλλουν στη μαυριτάνικη φαντασία του Cap Juluka. Δύο βραδιές την εβδομάδα, το εστιατόριο George’s προσφέρει θεματικά δείπνα, με μοναδικό φως φανάρια, πυρσούς και αστέρια. Το Grand Marche Culinary Chef’s Challenge κάθε Δευτέρα είναι η πρόκληση των τριών βραβευμένων σεφ του ξενοδοχείου να δημιουργήσουν έναν πλούσιο μπουφέ, στον οποίο οι καλεσμένοι ψηφίζουν τον νικητή. Άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου είναι ότι, ενώ προσφέρει τα πάντα, δεν έχει spa έτσι όπως το ξέρουμε. Το ονομαστό μασάζ του ξενοδοχείου «ritual for two» προσφέρεται στα δωμάτια και είναι μοναδικό: Συνδυάζει σουηδικό, siatsu και ρεφλεξολογία, όλα σε ένα, και αν θέλετε μπορείτε να το σπάσετε στα δύο και ενδιάμεσα να βυθιστείτε σε μπανιέρα με πέταλα από μπουκαμβίλια και αρώματα! (www.capjuluka.com, +1 2644976666).

Για βραδινές εξόδους στο νησί, το Dune Preserve είναι το πιο hot νυχτερινό σποτ, ιδιοκτησίας του Bankie Banx, γνωστού αστέρα της reggae. Το μπαρ και ο συναυλιακός χώρος (όπου ο Bankie έπαιξε τον περασμένο Μάρτιο με τον Jimmy Βuffet μπροστά σε χιλιάδες κόσμο) είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο δεντρόσπιτο.

bahamas out islands

Kαραϊβική - εικόνα 5
Η σημασία τού να ΜΗΝ είναι κάποιος σοβαρός...

Μόνο πενήντα μίλια από τις ακτές της Φλόριντα δεν θα περίμενε κάποιος να βρει έναν τροπικό παράδεισο ακόμα ανέγγιχτο από το μαζικό τουρισμό, αλλά τα Out Islands έχουν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να παραμείνουν όσο παρθένα ήταν όταν ανακαλύφτηκαν, πεντακόσια χρόνια πριν. Στη σύντομη πτήση από Μαϊάμι για το Nassau, προλαβαίνεις να δεις ένα μοναδικό σκηνικό: Στα λαμπερά γαλάζια νερά του Ατλαντικού απλώνονται 700 νησάκια με ένα απίστευτο καλειδοσκόπιο χρωμάτων όπου το βαθύ μπλε του ωκεανού εναλλάσσεται με «δαχτυλίδια» στο χρώμα του τιρκουάζ και της ακουαμαρίνας, γύρω από τους ευδιάκριτους υφάλους με κοράλλια που θρυμματισμένοι δημιουργούν τη μοναδική ροζ άμμο για την οποία τα νησιά είναι διάσημα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος «τουρίστας» που πάτησε πόδι στα νησιά το 1492 και τα ονόμασε «baja mar», δηλαδή «ρηχή θάλασσα». Η γκλαμουριά του Nassau και του Grand Bahama δεν έχει καμία θέση στα Out Islands. Εδώ κυριαρχεί το ρουστίκ πρόσωπο των Μπαχάμας: Παλιές παραδόσεις επιβιώνουν μέχρι σήμερα σε μικρές κοινότητες, με τους φιλικούς ντόπιους να υποδέχονται τους τουρίστες όπως και πεντακόσια χρόνια πριν οι Ινδιάνοι Lucayan υποδέχτηκαν τους Ισπανούς. Αντίθετα από το Nassau και το Freeport που τραβάνε τα κρουαζιερόπλοια σαν μαγνήτες, τα υπόλοιπα 698 νησιά είναι πολύ πιο ήσυχα, χωρίς όμως να είναι ερημικά. Σε κοντινή απόσταση από την Αμερική, χρόνια τώρα αποτελούν την παιδική χαρά των πλουσίων, οι οποίοι μένουν είτε στα πολυτελή και boutique ξενοδοχεία είτε στις βίλες που είναι σκορπισμένες σε δεκάδες χιλιάδες μίλια ωκεανού. Οι βασικές ατραξιόν είναι –τι άλλο– ο ήλιος, η (ροζ) άμμος, η θάλασσα και, ίσως το σημαντικότερο, η απομόνωση.

Στα κυρίως Out Islands συγκαταλέγονται τα Andros, Abacos, Eleuthera, Exumas, Harbour Island και Bimini, όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν σε γραφικές πανσιόν ή σε κομψά ξενοδοχεία, όλα στις παστέλ αποχρώσεις των κτιρίων των Μπαχάμας. Τα μικρότερα, όπως τα Berry Islands, Crooked Island και Long Island, είναι η άγονη γραμμή των Μπαχάμας και εδώ τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η Eleuthera είναι ίσως το πιο γνωστό από τα Out Islands και ο συνδυασμός «παραλίες ροζ άμμου, παλιές φυτείες ανανά και ειδυλλιακά χωριά» μαγνητίζει τους τουρίστες, οι οποίοι συνήθως επισκέπτονται αυθημερόν το νησί από το Nassau. Η παράδοση να υποδέχονται ξένους ξεκίνησε το 1648 με την άφιξη των Βρετανών πουριτανών αποίκων, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν από τη θρησκευτική καταδίωξη στις Βερμούδες και στην Αγγλία: γι’ αυτό ονόμασαν το νησί «Ελευθέρα».

Ψάρεμα στον ωκεανό είναι το σημαντικότερο άθλημα στα Out Islands, πολύ πριν ο Χεμινγουέι γράψει τα χρονικά των εξερευνήσεών του στο βιβλίο «Islands in the Stream». Tα νησιά Bimini και Walker’s Cay είναι «ναοί» για μεγάλα ψάρια, ξιφίες και τόνους. Φυσικά, οι καταδύσεις και το snorkeling είναι πολύ διαδεδομένα σε μέρη όπως «ο τοίχος του Andros» και το «Tongue of the Ocean» με βάθος πάνω από ένα μίλι! Το πρώτο πλήρες καταδυτικό κέντρο στον κόσμο έγινε στις Μπαχάμας. Άλλη τρέλα που ξεκίνησε από εκεί (από το resort Stella Maris) είναι και οι καταδύσεις με συντροφιά… καρχαρίες, μόδα που αργότερα διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και πιο ακίνδυνες δραστηριότητες. Εκδρομές με υδροπλάνο ή πικνίκ και snorkeling σε ένα από τα πολλά ερημικά νησάκια.

Πού θα μείνετε: Διασημότητες όπως η Julia Roberts επιλέγουν να μείνουν σε ένα από τα 25 cottages του Pink Sands, όλα διακοσμημένα με τοπική φολκλόρ τέχνη και μπατίκ και με ιδιωτικά μονοπάτια προς την παραλία. Τip: Το Βimini Cottage έχει το δικό του jacuzzi σε ξύλινο κατάστρωμα με θέα τον ωκεανό. (+1 242 332030, www.islandoutpost.com, από $450). Η πιο hip διεύθυνση στα νησιά είναι το Τhe Landing: Η αριστοκράτισσα India Hicks έχει διακοσμήσει τα επτά δωμάτια τούτης της όμορφης έπαυλης αποικιακού στιλ (+1 242 333 2707 www.harbourislandlanding.com, από $250). Ακόμα και αυτοί που υπερηφανεύονται ότι ξέρουν καλά την Καραϊβική, δεν έχουν καν ακούσει το Tiamo Resort, νοτίως του Andros Island, προσβάσιμο μόνο με σκάφος. Το οικολογικό θέρετρο έχει μόνο 11 παραλιακά bungalows και βασίζεται στον ήλιο για όλες του τις ηλεκτρικές ανάγκες. Η απόλυτη απόδραση! (+1 242.471.8087 www.tiamoresorts.com). The Cove: Οι νέοι ιδιοκτήτες έδωσαν μοντέρνα πνοή στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και το μεταμόρφωσαν σε οικονομικό μεν, σικ δε, θέρετρο με τοπ Παριζιάνο σεφ στην κουζίνα και προσωπικό που μπορεί να οργανώσει τα πάντα για εσάς, από ψάρεμα έως ενοικίαση σκάφους και μαθήματα surf. Συμβουλή: Κλείστε μία από τις τεράστιες σουίτες στην άκρη της χερσονήσου με ατέλειωτη θέα στον ωκεανό, για αυτή τη μοναδική αίσθηση πριβέ βίλας στην Καραϊβική. (+1 242 335-5142 , www.thecoveeleuthera.com, από $235)

Πώς θα πάτε: Η τοπική εταιρεία Bahamasair ενώνει τα νησάκια με το Nassau, αλλά υπάρχει και ferryboat μεταξύ Nassau και Eleuthera, Harbour Island, Abaco, Andros και Great Exuma. Από Αθήνα, θα πρέπει να πετάξετε για Μαϊάμι και, στη συνέχεια, με την American Airlines ή την Βahamasair για Nassau. Εναλλακτικά, η British Airways πετά για Nassau απευθείας από Λονδίνο πέντε φορές την εβδομάδα.

british virgin islands

Kαραϊβική - εικόνα 6
Sandy Lane, Barbados: Το αποκορύφωμα του Pampering. Θέρετρο διασήμων ήδη από τη δεκαετία του ’20.

Πάντα τις θεωρούσαμε ως έναν από τους πιο ήσυχους προορισμούς της Καραϊβικής, στέκι των ιστιοπλόων και των σκαφάτων, όπου κάποιος πήγαινε για να χαρεί τις υπέροχες ερημικές παραλίες, να κάνει μπάνιο στα διάσημα Baths της Virgin Gorda και να χαρεί το ηλιοβασίλεμα πίνοντας ρούμι υπό τους ήχους του Μάρλεϊ σε μια από τις πολλές παραλιακές καλύβες. Και ξαφνικά τα νησιά έγιναν προορισμός πολυτελείας, όπου ένα χιλιάρικο (ευρώ) φτάνει και δεν φτάνει για τα ημερήσια έξοδα. Ήταν στη δεκαετία του ’60 όταν το Little Dix Bay του Laurence Rockefeller έβαλε το νησί στο χάρτη και έκτοτε παραμένει η πρώτη επιλογή για πολυτελή θέρετρα στα BVI. Δεν θα βρείτε πολλά για ψυχαγωγία, αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα εδώ.

Το Little Dix Bay, μέρος τώρα της αλυσίδας Rosewood, ανακαινίστηκε πρόσφατα με ντεκόρ που παντρεύει Ασία και Τροπικούς, ενώ συγχρόνως διατηρεί την καλόγουστη πριβέ ατμόσφαιρα στην ιδιωτική του παραλία (+1 284 495-5555, www.littledixbay.com, δωμάτια από $525). Λίγα μίλια μακριά, το Bitter End Yacht Club, κρυμμένο στο North Sound, κάποτε το αγαπημένο bar των ιστιοπλόων, σήμερα είναι ένα «sporty» λουξ ξενοδοχείο. Διατηρώντας το ναυτικό θέμα και συνδυάζοντάς το με μπατίκ στοιχεία και πατώματα τικ, τα λίγα του δωμάτια μετατράπηκαν σε 100 βίλες σκαρφαλωμένες στο λόφο, με ιδιωτικούς κήπους και θέα τη θάλασσα. Το ξενοδοχείο διαθέτει και στόλο από σκάφη (ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα) προς ενοικίαση, αλλά και εξαιρετική κουζίνα. (North Sound, +1 284 4942745, www.beyc.com, δωμάτια από $640, συμπεριλαμβάνονται γεύματα).

Λίγο παρακάτω, χωμένο σε έναν ισθμό μεταξύ του North Sound και της Καραϊβικής θάλασσας, το Biras Creek είναι απλώς ένα από τα κομψότερα μικρά ξενοδοχεία στα BVI, ιδανικό για όσους αποζητούν ησυχία και απομόνωση. Τα πάντα εδώ είναι πρώτης τάξης, από τα δωμάτια έως το παλιό κελάρι. Και το Biras Creek διαθέτει σκάφη, ώστε οι καλεσμένοι του να μπορούν να χαρούν ιστιοπλοΐα στα πενήντα εξωτικά νησάκια των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. (North Sound, +1 284 4943555; www.biras.com, δωμάτια από $615)

Στη Virgin Gorda, όμως, οι βίλες έχουν την τιμητική τους, δημιουργώντας σοβαρό ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία. Το πλέον υπερβολικό και πολυδάπανο τέτοιο συγκρότημα είναι το γερμανικής ιδιοκτησίας

Κatitche Point Greathouse (Plum Bay Rd., 0049 761 556-2004, www.katitchepoint.com, 7 νύχτες από $15.330), όπου ως και δέκα επισκέπτες μοιράζονται την πανοραμική θέα και την infinity pool.

Σαλπάροντας από τη Virgin Gorda, βρισκόμαστε στο Peter Island, ένα ιδιωτικό νησί-καταφύγιο, αρχικά κατοικία ενός Νορβηγού μεγιστάνα, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της Amway Corporation. Το Peter Island είναι ο απόλυτος κρυψώνας. Αν και είχε χάσει λίγο από την αίγλη του τα τελευταία χρόνια, τώρα την αποκαθιστά ανακαινίζοντας τους χώρους και προσθέτοντας δύο νέες υπερπολυτελείς βίλες και spa, με ειδικές σουίτες για ζευγάρια, που ενοικιάζονται με την ημέρα. Αν και οι τιμές για τις βίλες είναι λίγο υπερβολικές ($4.000 η μικρή και $12.000 η μεγάλη), είναι τόσο εντυπωσιακές που αναρωτήθηκα γιατί δεν έφτιαξαν και τα απλά δωμάτια έτσι. Αλλά με πέντε ιδιωτικές παραλίες και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, τα νεόνυμφα ζευγάρια που παραθερίζουν εδώ δεν φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα. (Peter Island Resort, +1 284 495-2000, www.peterisland.com, δωμάτια από $900 με τα γεύματα).

Πώς θα πάτε: Το αεροδρόμιο Beef Island βρίσκεται στην Tortola και από εκεί με ferry για όλα τα νησιά (δρομολόγια www.bviwelcome.com), αλλά για τη Virgin Gorda υπάρχουν και πτήσεις.

Πότε να πάτε: Η υψηλή σεζόν τρέχει από τις 15 Δεκεμβρίου ως τον Απρίλιο – εμείς προτείνουμε άνοιξη ή καλοκαίρι, όταν τα νερά είναι πιο ζεστά και οι τιμές χαμηλότερες.

mystique

Υπάρχουν μέρη που είναι αναγνωρίσιμα μόνο επειδή τα επισκέπτονται rock stars και βασιλείς. Και η Mystique, όπως και η γειτονική Bequia, είναι ένα από αυτά. Γιατί τίποτα δεν ενισχύει καλύτερα το προφίλ ενός προορισμού αναψυχής, όσο τα celebrities και οι απεξαρτημένοι rock stars ως μόνιμοι κάτοικοι. Στη Mystique, όποιος δεν έχει ιδιωτική βίλα μένει στο Cotton House Resort (www.cottonhouseresort.com, από $850 η βραδιά). Το τριακοσίων ετών οικοδόμημα (κάποτε αποθήκη βαμβακιού), με 19 δωμάτια πρόσφατα ανακαινισμένα, πλαισιώνεται από πλούσιους τροπικούς κήπους που απλώνονται ως τον ωκεανό. Μέσα σε κλίμα ανεπιτήδευτης φιλοξενίας είναι και το εβδομαδιαίο πάρτι του διευθυντή, το οποίο δίνει την αφορμή για γνωριμίες μεταξύ ντόπιων (π.χ., Mick Jagger) και επισκεπτών.

jamaica mon

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις αφού προσγειωθείς στο Montego Bay, στο τουριστικό αεροδρόμιο της Τζαμάικα, είναι οι «κράχτες» που σε πλησιάζουν όχι μόνο για να πουλήσουν «κούρσα», αλλά πολλοί και από περιέργεια, για να δουν σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνεις. Αφού τα βρίσκουμε με έναν από αυτούς για το ποσό (ya mon, no problem!), μας επιβιβάζει στο minibus και μας αφήνει στο περίμενε. Πού είναι ο οδηγός, ρωτάω μετά από δέκα λεπτά αναμονής. «Soon com mon, soon com» και αυτό καταλαβαίνω θα είναι το σλόγκαν των διακοπών μας στην Τζαμάικα, όπου όλα κινούνται νωχελικά και οι ντόπιοι φαίνονται να μην έχουν καμία έγνοια στον κόσμο. Μπορεί να φταίει η πολλή «γκάντζα», μπορεί απλώς και τίποτα…

Αλλά η βασίλισσα της Καραϊβικής και πατρίδα του Μπόμπ Μάρλεϊ, η Τζαμάικα, είναι πολύ πιο σπουδαία και δεν μπορεί να συνοψιστεί στα τέσσερα γνωστότερα σημεία της. Το Kingston, π.χ., που είναι η πρωτεύουσα, ο πολύς κόσμος δεν το βλέπει ποτέ. Στο γλαφυρό Montego Bay, που επιλέγουν πολλοί για να αποφύγουν τις μετακινήσεις στους κακοτράχαλους δρόμους, υπάρχει σχετικά καλή νυχτερινή ζωή, μαγαζιά με σουβενίρ και πολύ καλά ξενοδοχεία, όπως το Goldeneye στη γενέτειρα του Bond. Σωστά διαβάσατε. O James Bond γεννήθηκε στην Τζαμάικα, στη μικρή πόλη Oracabessa. Αν και ο Bond είναι δημιούργημα φαντασίας, το γεγονός ότι το DNA του έχει κάτι από Καραϊβική, έχει λογική εξήγηση: Δεν περνά απαρατήρητος είτε με σμόκιν και ποτό στο χέρι (ξέρετε ποιο) είτε ξυπόλητος και ατημέλητος, αλλά πάντα αληθινός, γοητευτικός. Όμως, μου φαίνεται δύσκολο να φανταστώ τον Bond μπροστά στην πύλη ενός από τα all-inclusives (άλλη μια ιδέα γεννημέμη εδώ). Στο χαμηλού προφίλ ξενοδοχείο Goldeneye όμως, στο Montego Bay, που δημιούργησε ο Chris Blackwell, ιδιοκτήτης της Island Records στο παλιό ράντσο του Ian Fleming, το τροπικά πολυτελές σκηνικό θα του ταίριαζε απόλυτα. Περνώντας τη σιδερένια πύλη, μας υποδέχεται ένα τροπικό δάσος από ψηλές αφρικάνικες τουλίπες, δέντρα μάγκο και lime, και άλλα που τα κλαδιά τους κρέμονται ως τη γη. Το 1995, η πιο διάσημη Τζαμαϊκανή αρχιτεκτόνισσα Ann Hodges σχεδίασε τα lodges, εναρμονίζοντάς τα με την πλούσια βλάστηση, με πλακόστρωτα μονοπάτια να τα συνδέουν με το gazebo, την τραπεζαρία που σερβίρει τζαμαϊκανή κουζίνα και το bar. Το Goldeneye μπορεί να φιλοξενήσει έως 26 άτομα σε έξι βίλες διακοσμημένες με μπαμπού και μπατίκ σε τροπικό στιλ. Κάθε βίλα, με εξωτερικό ντους, είναι αρκετά μακριά από την άλλη, ώστε να προσφέρει απόλυτη ησυχία σε καλεσμένους όπως η Naomi Campbell και ο Jim Carrey. (Oracabessa, St. Mary, +1 876 975 3354, www.islandoutpost.com, δωμάτια από $895).

Το μικρό νησί με τη μεγάλη φήμη, η Τζαμάικα, είναι κάτι περισσότερο από ρούμι, ράστα, reggae. Εκατομμύρια τουρίστες κατακλύζουν το Μοντέγκο Μπέι, την τουριστική καρδιά του νησιού, για τα γήπεδα γκολφ, το Ότσο Ρίος για τα πολυτελή θέρετρα, το Νεγκρίλ για τα

beach parties, για βουτιές από το Rick’s cafe, αλλά και για τη διάσημη ομώνυμη παραλία των 10 χμ., ενώ το Πορτ Αντόνιο, για απομόνωση και ηρεμία. Λένε ότι από όλους τους ανθρώπους της Καραϊβικής, οι Τζαμαϊκανοί είναι οι πιο φιλικοί και προσιτοί. Σίγουρα είναι λαός περήφανος, δημιουργικός, με πολύ χιούμορ και πνευματώδης. Πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ γοητεύτηκαν από την άγρια φύση της Τζαμάικα και απέκτησαν σπίτι εδώ (Έρολ Φλιν, Νοέλ Κάουαρντ), ενώ άλλοι (Ντέμι Μουρ, Μπομπ Χόουπ, Πολ Μακ Κάρτνεϊ) έχουν μείνει στο Round Hill Hotel & Villas, ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα ξενοδοχεία εδώ: Από το 1953 έως σήμερα διατηρεί το αποικιακό του στιλ, χτισμένο σε μια παλιά φυτεία ζάχαρης. (Montego Bay, Hanover, +1 876 9567050; www.roundhilljamaica.com, δωμάτια από $420).

Ξυπόλυτοι βολτάρουμε στην παραλία του Ότσο Ρίος και η λεπτή λευκή άμμος χαϊδεύει σαν πούδρα τα πόδια μας. Ένας ρασταφάριαν μας πλησιάζει για να μας πουλήσει «good ganja mon». Τον αγνοούμε και καθόμαστε στο bar του ultra-all-inclusive ξενοδοχείου μας. Αν και κατακριτέο από πολλούς, το σύστημα αυτό λειτουργεί άψογα για πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές, αφού κανείς δεν σου ζητάει να υπογράφεις κάθε φορά που διψάς ή να έχεις έννοια το πορτοφόλι στην παραλία, ψιλά για φιλοδωρήματα κ.λπ. Το ότι τα πάντα είναι μέσα στην τιμή το συνειδητοποιείς σιγά σιγά, όταν πας να ρωτήσεις πόσο έχει η ώρα για να κάνεις σκι ή καταδύσεις, ή όταν κάνεις κράτηση σε ένα από τα πολλά εστιατόρια του ξενοδοχείου, ή όταν απλά δεν σου αρέσει το κοκτέιλ της ημέρας και παραγγέλνεις άλλο. Χωρίς καμία επιπλέον χρέωση! Το ξενοδοχείο όπου μένουμε, το Sandals Ocho Rios & Spa, μόνο για ζευγάρια, επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε πριν από δύο χρόνια και το αποτέλεσμα θυμίζει εξωτικό παράδεισο της Εδέμ, με βίλες απλωμένες στους λόφους St. Anne, με θέα τα τιρκουάζ νερά της «Ριβιέρας της Καραϊβικής». (www.sandals.com +1 876/974-5691, www.hydratravel.gr ).

Κοντά στο Ocho Rios, και οι καταρράχτες του Dunn’s River, ενός από τα πιο σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Ξεκινώντας από την παραλία όπου εκβάλλουν, ανεβαίνεις πιασμένος χέρι χέρι με άλλους επισκέπτες. Απαραίτητη η αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή. «One love, one heart» ακούγεται από μακριά, καθώς ο Bob Marley τραγουδά, για να φέρει τον κόσμο αντάμα… Θα μπορούσε να αναφέρεται και στην απήχηση που είχε και έχει ο ίδιος στην Τζαμάικα: Η μουσική του έχει προσελκύσει fans της reggae από όλα τα μήκη και πλάτη και οι θαυμαστές αυξάνονται, ειδικά μετά το θάνατό του. Ο κόσμος μπορεί να έρχεται στην Τζαμάικα για τη μουσική, αλλά όταν ζήσει λίγο το νησί και γευτεί την τοπική κουζίνα (π.χ., το κοτόπουλο jerk, ψάρια στα κάρβουνα, και τροπικά φρούτα, οι διακοπές γίνονται δεσμός ζωής.

Πού θα μείνετε: Μακριά από τις πύλες των all-inclusive του Νεγκρίλ και του Montego Bay, το Jake’s είναι ένα φάνκι θέρετρο σε στιλ μαροκινό και παράγκες πάνω σε πασσάλους στη θάλασσα (Treasure Beach, St. Elizabeth, +1 876/965-3000, www.islandoutpost.com, δωμάτια από $95). Ένα πολύ ιδιαίτερο ξενοδοχείο χτισμένο πάνω στη θάλασσα, το Rockhouse Hotel, επιδεικνύει πώς το οικολογικό μπορεί να είναι και πολυτελές. Bίλες κρεμασμένες στα βράχια με εξωτερικά ντους, κρεβάτια με ουρανό, βουτιές από τη βεράντα στα σμαραγδένια νερά του Pristine Cove. (Negril, Westmoreland, +1 876 9574373, www.rockhousehotel.com, δωμάτια από $250).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.