Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο

Όνειρο το Πήλιο το φθινόπωρο. Χάνεσαι στο δάσος σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ανάμεσα στις καστανιές και τους αιωνόβιους, θεόρατους πλάτανους –τσουπ!– ξεφυτρώνει μπροστά σου ένα μανιτάρι. Και τότε αρχίζεις να ρωτάς τον ιδιοκτήτη του ξενώνα «Amanita», στην Τσαγκαράδα, «τι είναι αυτό;» και «τι είναι εκείνο;» ή το ρίχνεις στο διάβασμα με ό,τι πιο ταιριαστό – το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Μεθενίτη «Αμανίτα Μουσκάρια».

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο

Όνειρο το Πήλιο το φθινόπωρο. Χάνεσαι στο δάσος σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ανάμεσα στις καστανιές και τους αιωνόβιους, θεόρατους πλάτανους –τσουπ!– ξεφυτρώνει μπροστά σου ένα μανιτάρι. Και τότε αρχίζεις να ρωτάς τον ιδιοκτήτη του ξενώνα «Amanita», στην Τσαγκαράδα, «τι είναι αυτό;» και «τι είναι εκείνο;»

ή το ρίχνεις στο διάβασμα με ό,τι πιο ταιριαστό – το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Μεθενίτη «Αμανίτα Μουσκάρια».

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο - εικόνα 1
Η θέα από την αυλή του ξενώνα «Αmanita»

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η σχέση μου με τα μανιτάρια άρχιζε και τελείωνε στα πλευρότους. Ποτέ δεν με είχε απασχολήσει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 2.000 είδη μανιταριών με ονόματα-γλωσσοδέτες, ούτε άνθρωποι που χάνονται στα δάση για να μαζέψουν όσο περισσότερους μύκητες μπορούν (διότι περί μύκητα πρόκειται), φτάνοντας μέχρι και τα πεντακόσια κιλά ετησίως, για να τους αποξηράνουν και να τους γευτούν με φίλους. Ώσπου ήρθε η πρωτότυπη πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου «Αμανίτα Μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη (εκδόσεις Καστανιώτη), στον πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα «Amanita» στην Τσαγκαράδα του Πηλίου. Ο τόπος ιδανικός. Γιατί το μυθιστόρημα του Μεθενίτη έχει άμεση σχέση και με τα μανιτάρια και με το ταξίδι. Μπλέκει την αληθινή ιστορία μιας διμοιρίας ανταρτών στη Μακεδονία το 1943 –που θόλωσαν πάνω στο βουνό όταν έφαγαν το παραισθησιογόνο μανιτάρι και αλληλοσκοτώθηκαν– με έναν σαραντάρη δημοσιογράφο που δουλεύει σήμερα σε ταξιδιωτικό περιοδικό κι έρχεται αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες.

Γι' αυτό το «on the road ταξίδι στις εξαρτήσεις και τα πάθη», όπως χαρακτήρισε το βιβλίο του, μας μίλησε ο Παύλος ένα απόγευμα Σαββάτου στο cosy καθιστικό του «Amanita». Νωρίτερα το πρωί, είχαμε απολαύσει ένα πλουσιότατο πρωινό που περιλάμβανε από σπιτικά τυροπιτάκια και ομελέτες μέχρι βρασμένα κάστανα και τηγανίτες με πετιμέζι. Ύστερα, είχαμε ακολουθήσει τον Φιλάρετο, τον ιδιοκτήτη του ξενώνα, σε μια απολαυστική βόλτα στο δάσος. Μαζέψαμε κάστανα και αγριόμηλα, είδαμε μανιτάρια διαφορετικών ειδών να φυτρώνουν πάνω σε κορμούς δέντρων ή να κρύβονται κάτω από τα πεσμένα φύλλα και ήπιαμε βυσσινάδα στη σκιά ενός πλάτανου χιλίων χρόνων.

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο - εικόνα 2
Η πανέμορφη σουίτα «Αιγαίο»

Ακόμη και ο πιο δύσπιστος ή αδιάφορος απέναντι στη μυθολογία του μανιταριού, εύκολα παθιάζεται όταν ακούει ανθρώπους όπως ο Φιλάρετος. Άλλαξε ζωή μαζί με την οικογένειά του από τότε που άνοιξαν τον ξενώνα. Και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους μοναδικές εμπειρίες

Πηλίου: θεματικά γουικέντ με πεζοπορίες, κυνήγι μανιταριών, παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, τσίπουρου κ.λπ. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έξι δωμάτια (από δίκλινα μέχρι δίχωρα κι ένα μεγάλο διαμέρισμα) στα δύο πέτρινα κτίρια του ξενώνα είναι το γούστο με το οποίο έχουν επιλεγεί τα έπιπλα-αντίκες, οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα τζάκια που είναι αντίγραφα παραδοσιακών πηλιορείτικων κατασκευών και η εντυπωσιακή απλότητα με την οποία όλα αυτά έχουν δέσει μεταξύ τους. Αργά το βράδυ, ανοίξτε το παράθυρο για ν' ακούσετε τους ήχους του βουνού. Το πρωί ευχηθείτε να έχει καθαρό ουρανό για δείτε απέναντι, μέχρι τις Σποράδες.

INFO

AMANITA Τσαγκαράδα Πηλίου, 24260/49707, 2108991484, www.amanita.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.