Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο

Όνειρο το Πήλιο το φθινόπωρο. Χάνεσαι στο δάσος σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ανάμεσα στις καστανιές και τους αιωνόβιους, θεόρατους πλάτανους –τσουπ!– ξεφυτρώνει μπροστά σου ένα μανιτάρι. Και τότε αρχίζεις να ρωτάς τον ιδιοκτήτη του ξενώνα «Amanita», στην Τσαγκαράδα, «τι είναι αυτό;» και «τι είναι εκείνο;» ή το ρίχνεις στο διάβασμα με ό,τι πιο ταιριαστό – το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Μεθενίτη «Αμανίτα Μουσκάρια».

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο

Όνειρο το Πήλιο το φθινόπωρο. Χάνεσαι στο δάσος σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ανάμεσα στις καστανιές και τους αιωνόβιους, θεόρατους πλάτανους –τσουπ!– ξεφυτρώνει μπροστά σου ένα μανιτάρι. Και τότε αρχίζεις να ρωτάς τον ιδιοκτήτη του ξενώνα «Amanita», στην Τσαγκαράδα, «τι είναι αυτό;» και «τι είναι εκείνο;»

ή το ρίχνεις στο διάβασμα με ό,τι πιο ταιριαστό – το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Μεθενίτη «Αμανίτα Μουσκάρια».

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο - εικόνα 1
Η θέα από την αυλή του ξενώνα «Αmanita»

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η σχέση μου με τα μανιτάρια άρχιζε και τελείωνε στα πλευρότους. Ποτέ δεν με είχε απασχολήσει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 2.000 είδη μανιταριών με ονόματα-γλωσσοδέτες, ούτε άνθρωποι που χάνονται στα δάση για να μαζέψουν όσο περισσότερους μύκητες μπορούν (διότι περί μύκητα πρόκειται), φτάνοντας μέχρι και τα πεντακόσια κιλά ετησίως, για να τους αποξηράνουν και να τους γευτούν με φίλους. Ώσπου ήρθε η πρωτότυπη πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου «Αμανίτα Μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη (εκδόσεις Καστανιώτη), στον πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα «Amanita» στην Τσαγκαράδα του Πηλίου. Ο τόπος ιδανικός. Γιατί το μυθιστόρημα του Μεθενίτη έχει άμεση σχέση και με τα μανιτάρια και με το ταξίδι. Μπλέκει την αληθινή ιστορία μιας διμοιρίας ανταρτών στη Μακεδονία το 1943 –που θόλωσαν πάνω στο βουνό όταν έφαγαν το παραισθησιογόνο μανιτάρι και αλληλοσκοτώθηκαν– με έναν σαραντάρη δημοσιογράφο που δουλεύει σήμερα σε ταξιδιωτικό περιοδικό κι έρχεται αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες.

Γι' αυτό το «on the road ταξίδι στις εξαρτήσεις και τα πάθη», όπως χαρακτήρισε το βιβλίο του, μας μίλησε ο Παύλος ένα απόγευμα Σαββάτου στο cosy καθιστικό του «Amanita». Νωρίτερα το πρωί, είχαμε απολαύσει ένα πλουσιότατο πρωινό που περιλάμβανε από σπιτικά τυροπιτάκια και ομελέτες μέχρι βρασμένα κάστανα και τηγανίτες με πετιμέζι. Ύστερα, είχαμε ακολουθήσει τον Φιλάρετο, τον ιδιοκτήτη του ξενώνα, σε μια απολαυστική βόλτα στο δάσος. Μαζέψαμε κάστανα και αγριόμηλα, είδαμε μανιτάρια διαφορετικών ειδών να φυτρώνουν πάνω σε κορμούς δέντρων ή να κρύβονται κάτω από τα πεσμένα φύλλα και ήπιαμε βυσσινάδα στη σκιά ενός πλάτανου χιλίων χρόνων.

Mαζέψτε μανιτάρια στο Πήλιο - εικόνα 2
Η πανέμορφη σουίτα «Αιγαίο»

Ακόμη και ο πιο δύσπιστος ή αδιάφορος απέναντι στη μυθολογία του μανιταριού, εύκολα παθιάζεται όταν ακούει ανθρώπους όπως ο Φιλάρετος. Άλλαξε ζωή μαζί με την οικογένειά του από τότε που άνοιξαν τον ξενώνα. Και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους μοναδικές εμπειρίες

Πηλίου: θεματικά γουικέντ με πεζοπορίες, κυνήγι μανιταριών, παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, τσίπουρου κ.λπ. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έξι δωμάτια (από δίκλινα μέχρι δίχωρα κι ένα μεγάλο διαμέρισμα) στα δύο πέτρινα κτίρια του ξενώνα είναι το γούστο με το οποίο έχουν επιλεγεί τα έπιπλα-αντίκες, οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα τζάκια που είναι αντίγραφα παραδοσιακών πηλιορείτικων κατασκευών και η εντυπωσιακή απλότητα με την οποία όλα αυτά έχουν δέσει μεταξύ τους. Αργά το βράδυ, ανοίξτε το παράθυρο για ν' ακούσετε τους ήχους του βουνού. Το πρωί ευχηθείτε να έχει καθαρό ουρανό για δείτε απέναντι, μέχρι τις Σποράδες.

INFO

AMANITA Τσαγκαράδα Πηλίου, 24260/49707, 2108991484, www.amanita.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι είναι πάλι αυτή η 'ταξιδιωτική δυσμορφία';

Μήπως έχεις και εσύ travel dysmorphia και δεν το ξέρεις; Τι ακριβώς παίζει με το νέο δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από τα social media έχει όνομα και μάλλον σε αφορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
17/10/2025

Λάνγκε: Η Βουργουνδία της Ιταλίας που μυρίζει κρασί, τρούφες και σοκολάτα

Στη βορειοδυτική Ιταλία, εκεί που το κρασί κουβαλά ιστορίες αιώνων, απλώνεται η Λάνγκε. H χώρα του Nebbiolo που συμπυκνώνει την Ιταλία όπως την ονειρεύεσαι -αληθινή, γαλήνια, μεθυστική.

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.