Sharm el sheikh

Sea, Sun & Fun στο καταχείμωνο, και μάλιστα δύο βήματα από την Ευρώπη. Πού; Μα, στο απέραντο γαλάζιο της… Ερυθράς, πολυτελώς διαμορφωμένο για τις αποδράσεις των celebrities και των όπου Γης gourmets της ζωής. Very Important Place!

Sharm el sheikh

διακοπές για σεΐχηδες

Sea, Sun & Fun στο καταχείμωνο, και μάλιστα δύο βήματα από την Ευρώπη. Πού; Μα, στο απέραντο γαλάζιο της… Ερυθράς, πολυτελώς διαμορφωμένο για τις αποδράσεις των celebrities και των όπου Γης gourmets της ζωής. Very Important Place!

Sharm el sheikh - εικόνα 1
Ανατολίτικου στιλ καφέ στο ξενοδοχείο Beach Albatros.

Tο παλτό στο Sharm el Sheikh φοριέται αποκλειστικά στο χέρι – και μόνο στις αίθουσες Αφίξεων και Αναχωρήσεων του Διεθνούς Αεροδρομίου της πόλης. Εκεί όπου προσγειώνονται καθημερινά δεκάδες πτήσεις charter και όπου έφτασα μια καλοκαιρινή, χειμωνιάτικη νύχτα. Τριγύρω οι συνεπιβάτες μεταμορφώνονται από ξεπαπαγιασμένοι Ευρωπαίοι σε παρδαλούς παραθεριστές – μέχρι και γυαλιά ηλίου πήρε το μάτι μου μέσα στη μαύρη νύχτα…

«Welcome to Sharm. Πρώτη φορά είπες ότι έρχεσαι;» Ο Peter, ο Άγγλος γείτονάς μου στο αεροπλάνο, φαίνεται να διασκεδάζει με την έκπληξή μου μπροστά σ’ αυτή την απότομη χαρά. Εκπαιδευτής καταδύσεων και πρώην μόνιμος κάτοικος του Sharm για χρόνια, είχε μεν επιστρέψει στη βροχερή πατρίδα του, δεν παρέλειπε όμως να επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον «παράδεισό» του, που στο μεταξύ είχε εξελιχθεί σε έναν από τους πιο πολυδιαφημισμένους προορισμούς διακοπών, «η πιο πολυτελής resort area της Αιγύπτου»! Δεν πρόκειται απλώς για διαφημιστική επινόηση. Σε μια χώρα-βετεράνο στον τουρισμό, ο τίτλος αυτός μας παραπέμπει ευθέως σε extravaganza. Μακριά από εμάς το πικρό ποτήρι του μαζικού τουρισμού, με το οποίο έχει συνδεθεί η Ερυθρά Θάλασσα. Το Sharm σχεδιάστηκε εξαρχής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας απαιτητικής πελατείας, η οποία δεν αρκείται στο standard πακέτο Ερυθράς «ήλιος 365 μέρες το χρόνο, παραμυθένιος βυθός, ημιδιατροφή και τα ποτά έξτρα χρέωση», αλλά θέλει και φυσική ομορφιά (εδώ αρχίζει ή καταλήγει, όπως το δεις, η έρημος του Σινά, ένα από τα συναρπαστικότερα σεληνιακά τοπία του πλανήτη) και περιπέτεια (βλέπε camel ή jeep safari) και αθλοπαιδιές (από snorkeling, surfing και καταδύσεις για αρχάριους, μέχρι liveaboard, διαβίωση σε σκάφος για προχωρημένο diving) και ολίγη λαογραφία με ιθαγενείς φυλές Βεδουίνων, αλλά κυρίως πριγκιπικών προδιαγραφών service. Πακέτο κι αυτό, αλλά για άλλου επιπέδου πελάτες. Οι οποίοι (πελάτες) είναι διάφοροι ζάπλουτοι του αραβικού κόσμου, με τα χαρέμια (συγγνώμη, τις οικογένειές τους) ή τα παιδιά τους σε αποστολή ξεφαντώματος, πρίγκιπες, βασιλιάδες και εμίρηδες, η πολιτική και καλλιτεχνική αφρόκρεμα της Αιγύπτου, ντίβες και σουπερστάρ της Μέσης Ανατολής, εκπρόσωποι του διεθνούς jet set που φτάνουν εδώ με τα κότερά τους, αλλά νοικιάζουν και μια βίλα στο χλιδάτο Coral Bay (ο Luciano Benetton πάντως προτιμά την ανδαλουσιανή αισθητική του Sofitel, και συμφωνώ) και βέβαια σύσσωμη η εκάστοτε εμπροσθοφυλακή του ιταλικού star system – εδώ παράγονται τα κυριότερα gossips του, εδώ κανονίζονται οι δουλειές, μη σας πω ότι εδώ «εκλέγονται» και οι Miss!

Μη φανταστείτε όμως ότι όσοι έρχονται στο Sharm περνούν την ημέρα τους από beach bars σε clubs και από seesha caf,s σε casinos. Εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να φανταστώ την Κοντολίζα Ράις σε αυτό το περιβάλλον. Οι σπουδαίοι του πλανήτη (Κλίντον, Μπους, Σαρόν, Αραφάτ) έρχονταν κατά καιρούς στο Sharm el Sheikh για να συμμετάσχουν στις συναντήσεις Κορυφής με κύριο θέμα στην ατζέντα την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Το Παλαιστινιακό βεβαίως και δεν λύθηκε, έμεινε όμως στο Sharm ο τίτλος «πόλη της Ειρήνης» – ολίγον ειρωνικό, αν σκεφτούμε ότι το Sharm el Sheikh ήταν το προπύργιο των Ισραηλινών στα χρόνια που κατείχαν τη χερσόνησο του Σινά (1967-1982). Επίσης η κεντρική οδική αρτηρία, αυτή που ενώνει το Sharm el Maya, το μοναδικό οικισμό της περιοχής με το Na’ama Bay, το γραφικό όρμο όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χτιστεί τα περισσότερα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, και το αεροδρόμιο, μετονομάστηκε σε Peace Road. Peace τρόπος του λέγειν: όπως θα διαπίστωνα τις επόμενες ημέρες, οι ταξιτζήδες της περιοχής μόλις μπουν σ’ αυτή την ατέλειωτη ευθεία, με την έρημο από τη μια μεριά και τη θάλασσα από την άλλη, μεταμορφώνονται σε Schumacher – ίσως να φταίει και το γεγονός ότι ο διάσημος πιλότος της F1 είναι και αυτός λάτρης του Sharm….

η εκδίκηση της ψυχραιμίας

Sharm el sheikh - εικόνα 2
Από την παραλία του Albatros έχεις θέα στον κόλπο Sharm el Maya.

Κανείς όμως από τους λεγόμενους celebrities δεν έχει συνδεθεί με το Sharm περισσότερο από τον Tony, που κοντεύει να γίνει επίτιμος δημότης (και ανεπίσημος σωτήρας). Οι Blairs επιλέγουν σταθερά το Sharm για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους – αξέχαστη θα μείνει η περυσινή περιπέτεια του Βρετανού πρωθυπουργού,

ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να εγκαταλείψει τον παράδεισο της Ερυθράς, ενώ ο κόσμος συγκλονιζόταν από την τραγωδία του τσουνάμι.

Ο Tony συγκαλούσε τηλε-συσκέψεις φορώντας τη βερμούδα του! Πάντως η φετινή nouveaut,, που συζητήθηκε πολύ, είναι ότι η διάσημη οικογένεια πλήρωσε από την τσέπη της τη χριστουγεννιάτικη χαλάρωση στο Sharm. Και δίπλα σε όλους αυτούς τους rich & famous, να το και το διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος ρωσικής προέλευσης, που θα ήθελε να ζήσει έστω και για λίγο σαν κι αυτούς. Λέτε τελικά αυτή η συσσωρευμένη ματαιοδοξία, σε incognito ή μη μορφή, να ήταν που ενόχλησε τους εξτρεμιστές που οργάνωσαν την επίθεση της 23ης Ιουλίου 2005;

Γι’ αυτό και η έκπληξή μου, και όχι μόνο, για την απότομη χαρά των συνεπιβατών μου, που δεν βλέπουν την ώρα να καταχωνιάσουν τα παλτά τους (που στο μεταξύ σέρνονται) στην ντουλάπα του ξενοδοχείου και να μπουν στο trip ενός αναπάντεχου καλοκαιριού. Μα καλά, μόνον εμένα ζώνουν τα φίδια; Αναρωτιέμαι τι λέει και ο Peter, που έχει ζήσει εδώ στο παρελθόν και ήδη περιμένει από μένα μια απάντηση.

Προσπαθώ να αστειευτώ με την κατάσταση«Ναι, πρώτη φορά έρχομαι στο Sharm και ελπίζω όχι τελευταία, Insallah. Εκτός αν έχει διαφορετική άποψη κανένας ‘‘μάρτυρας’’ του εν λόγω Θεού». Ο Peter επιβεβαιώνει τις φήμες περί βρετανικού φλέγματος: «Ανοησίες.

Το Sharm τώρα πλέον είναι από τα λίγα τόσο ασφαλή μέρη στον κόσμο. Θα το δεις και μόνη σου, τα μέτρα είναι δρακόντεια. Έχει πέσει πολύ χρήμα, my dear, εδώ, για να το αφήσουν στο έλεος των φανατικών».

Λίγο αλαζονική ακούγεται η τοποθέτηση, αλλά μάλλον πρέπει να τη δεχτώ ως ρεαλιστική. Ακόμη και οι πιο καχύποπτοι (ή φοβιτσιάρηδες) έχουν πειστεί ότι η βομβιστική επίθεση του καλοκαιριού στο Sharm με τους εξήντα νεκρούς (οι περισσότεροι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι) ήταν ένα «ατυχές συμβάν», απίθανο να επαναληφθεί. Ενώ ακόμη κάπνιζαν τα αποκαΐδια στην Παλιά Αγορά του Sharm el Maya και στο Na’ama Bay, η ετυμηγορία είχε βγει: όποιος θέλει να καταστρέψει το Sharm el Sheikh, θέλει να καταστρέψει την Αίγυπτο. Το μήνυμα ελήφθη. Τα γιγαντιαία οικονομικά συμφέροντα από τη μια (όλες οι διεθνείς ξενοδοχειακές φίρμες έχουν στείλει εδώ τα «διαμάντια» τους: σύνολο 36 πεντάστερα ξενοδοχεία και ένα, το Four Seasons, με ολόκληρο το γαλαξία πάνω του) και ο πατριωτισμός από την άλλη, εγγυούνταν σε όλους εμάς τους holidaymakers του πλανήτη ότι το Sharm el Sheikh θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται στην εικόνα του. Αν μας έπεισαν; Ω, ναι! Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του

τουρισμού σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό (προ βομβών) διάστημα!

Οι βαλίτσες ήρθαν, ώρα να φεύγουμε. Δίνουμε ραντεβού με τον Peter για ένα ποτό στο Pirates Bar, το στέκι των δυτών, και ακολουθώ τον ευγενικό κύριο του ξενοδοχείου μου. Τι είναι αυτό; Ώστε στο air condition οφειλόταν η ωραία και πολιτισμένη ατμόσφαιρα; Έξω κάνει ΖΕΣΤΗ.

happy new day

Sharm el sheikh - εικόνα 3
Al Fanar: διάσημη και για το ηλιοβασίλεμά της, η παραλία στο φάρο.

Πισίνα ή θάλασσα; Παγωμένη μπίρα ή δροσερό καρκαντέ; Ξάπλωμα κάτω από τη σκιά της ψάθινης ομπρέλας μου ή δυνατό αντηλιακό και τσουρούφλισμα; Θαρραλέα βουτιά ή σταδιακό πλατσούρισμα; Σπουδαία ανακάλυψη η πισίνα, αλλά στο Sharm μάλλον είναι άχρηστη, όταν έχεις μπροστά σου αυτή τη θάλασσα με το μαγικό βυθό, με τα πολύχρωμα κοράλλια και τη σχολική παρέα του Νέμο σε πλήρη απαρτία. Κρατώ μια επιφύλαξη για τις λιγοστές ημέρες που, όπως με πληροφόρησαν, φυσάει δυνατός αέρας, οπότε οι ερασιτέχνες σέρφερ σαν και του λόγου μου καλύτερα να αράζουν στην πισίνα…

Αξιοπρεπέστατη η αιγυπτιακή μπίρα, δεν λέω, και μάλιστα με εντυπωσιακή ποικιλία σε μάρκες –αν και μουσουλμάνοι οι Αιγύπτιοι, στην μπίρα δεν λένε όχι!–, αλλά θα προτιμήσω καρκαντέ, το εθνικό αφέψημα της Αιγύπτου, φτιαγμένο από τα άνθη του ιβίσκου, υπέροχο ζεστό, ακόμη πιο υπέροχο κρύο, και με ιαματικές ιδιότητες. Η καλόγουστη ψάθινη ομπρέλα μου ελάχιστα μου χρησίμευσε, γιατί όπως ανακάλυψα τάχιστα και προς μεγάλη ανακούφισή μου οι πλάγιες ακτίνες του χειμωνιάτικου ήλιου όσο και να ζεσταίνουν, δεν σε τσουρουφλίζουν! Που σημαίνει, ότι από την ασπρίλα περνάς κατευθείαν στο σοκολατί! Δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα τόσο καλά. Για να δούμε και τη θερμοκρασία της θάλασσας: ιδανικά χλιαρή. Πρόσω ολοταχώς.

Μια εβδομάδα αργότερα αναρωτιέμαι πώς και νιώθω τόσο ξεκούραστη, αφού έχω αλωνίσει την περιοχή. Όχι, για PADI δεν έδωσα ακόμη εξετάσεις –το Sharm θεωρείται το πιο προσιτό μέρος στον κόσμο για να αποκτήσει κανείς διεθνές δίπλωμα καταδύσεων–, αλλά έχουμε καιρό...

Δυστυχώς ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια. Το «αιώνιο» καλοκαίρι έχει ημερομηνία λήξης. Να μην ξεχάσω να πάρω το παλτό από την ντουλάπα….

Sharm el Sheikh ΠΥΞΙΔΑ

Sharm el sheikh - εικόνα 4
Na’ama Bay by night.

Κωδικός κλήσης 002069

άφιξη, μετακινήσεις

To Sharm είναι προορισμός για όλον το χρόνο, είναι όμως καλύτερα να αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζέστη είναι ιδιαίτερα αισθητή. Οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι ιδανικοί, με το μειονέκτημα ότι βραδιάζει νωρίς. Προτιμήστε αρχή άνοιξης ή τέλος φθινοπώρου.

Απευθείας πτήση από την Αθήνα δεν υπάρχει. Φθάνετε στο Κάιρο με την Ολυμπιακή ή την Egyptair και από εκεί παίρνετε αεροπλάνο για Sharm el Sheikh (διάρκεια πτήσης τρία τέταρτα της ώρας, 4 δρομολόγια ημερησίως, μόνο με Egypt Air). Οι αποστάσεις στο Sharm είναι μεγάλες (10 χλμ. από το αεροδρόμιο για Na’ama bay και από εκεί άλλα 7 για Sharm el Maya), οπότε, είτε θα επωφεληθείτε από τα μικρά λεωφορεία που δρομολογούν τα πιο απομακρυσμένα ξενοδοχεία, κυρίως για Na’ama bay, είτε θα πάρετε ταξί.

πού θα μείνετε

Με τέτοια υπερπροσφορά, η απόφαση είναι πραγματικά δύσκολη. Για να πάρετε μια ιδέα: Η αλυσίδα Hilton διαθέτει 4 ξενοδοχεία στο Sharm, το καθένα μια ξεχωριστή διατριβή στην πολυτέλεια… Αν θέλετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο των γεγονότων, επιλέξτε το κοσμοπολίτικο Na’ama Bay, που θεωρείται και το πιο chic σημείο του Sharm. Από τα πεντάστερα ξενοδοχεία της αμμουδερής παραλίας, κήποι της Εδέμ εκεί που σκάει το κύμα δηλαδή, χτισμένα σε στιλ bungalows, όλα με υποδομή για καταδύσεις και watersports, πολλαπλές πισίνες και βέβαια fitness centres, σταχυολογούμε τα παρακάτω: Four Seasons Είναι αναμφισβήτητα το διαμάντι του Sharm, ένα ξενοδοχείο που πληροί τους όρους του παραμυθένιου, με την αναμενόμενη λάμψη που του δίνουν οι υψηλοί φιλοξενούμενοί του – το προτιμούν Αμερικανοί πλανητάρχες και Άραβες βασιλιάδες. Το resort υπερτερεί συγκριτικά σε class και χαρακτήρα: εκπληκτικό lobby, με... χιλιόμετρα μαρμάρων και πρωτοποριακές ανθοσυνθέσεις, τραμ για τις εσωτερικές μετακινήσεις, διακόσιες αυτόνομες βίλες που παραπέμπουν στην παραδοσιακή Arabia αρχιτεκτονική και είναι κατανεμημένες πάνω σε ένα λόφο, έτσι ώστε να προσφέρουν όμορφη θέα στη θάλασσα. Ατού του ξενοδοχείου, πέρα από το πραγματικά αστεράτο σέρβις, είναι ότι μπορεί κανείς να βουτήξει από μια ξύλινη προβλήτα σε έναν από τους ομορφότερους κοραλλιογενείς υφάλους της ακτής του Sharm, ενώ φυσικά μπορεί να συνεργαστεί με το καταδυτικό του κέντρο, για πιο ζόρικο scuba diving στο Ρας Μοχάμεντ. Θαυμάσιο φαγητό και πλήρως εξειδικευμένο spa ολοκληρώνουν την εικόνα ενός ξενοδοχείου που ανακηρύχθηκε το κορυφαίο spa resort της Αιγύπτου στα World Travel Awards 2005, στα οποία ψηφίζουν 176.000 ειδικοί από 200 χώρες.

(3603555, www.fourseasons.com/sharmelsheikh/index.html Από € 250 το δίκλινο)

Hilton Fayrouz Resort Εδώ θα διπλώσουν το κάλυμμα του κρεβατιού σας, ώστε να φαίνεται σαν κύκνος, και θα σας αφήσουν καθημερινά φρέσκα λουλούδια. Συγκριτικά, το ξενοδοχείο διαθέτει τεράστια παραλία –βρίσκετε εύκολα ξαπλώστρα και δεν κάνετε ηλιοθεραπεία στα… πόδια του διπλανού σας– και πολύ καλό location, αφού με δέκα λεπτά περπάτημα βρίσκεστε στο κέντρο του Na’ama Bay. Επιπλέον των watersports, διαθέτει και γήπεδα τένις. (www.hilton.com € 110-130 το δίκλινο, με πρωινό)

Jolie Ville Mζvenpick Golf & Resort Μοντέρνο ξενοδοχείο στον κόλπο της Άκαμπα (απόσταση ενός μιλίου από το κέντρο του Na’ama Bay), που δίνει το κάτι παραπάνω με το χλιδάτο casino του, ένα από τα 4 που λειτουργούν στο Sharm. Η παραλία του είναι «τεχνητή», αλλά ευχάριστη, και το σέρβις σε ανεβασμένα επίπεδα. Καλό φαγητό και πλήρης εξοπλισμός στα δωμάτια, μεταξύ των οποίων king size κρεβάτια, αλλά το αρχιτεκτονικό στιλ είναι κάπως ρισκέ και ογκώδες. (600100 έως 105, www.moevenpick-hotels.com/hotels/HKSSHHH Από € 155 το δίκλινο)

New Tower Club Οι Blairs το προτιμούν για τη διακριτικότητά του: ένα «οικογενειακό» ξενοδοχείο 4 αστέρων, σχετικά απομονωμένο, στο κόλπο El Tower, με πανέμορφη ωστόσο παραλία, απ’ όπου προσεγγίζεται η γνωστή στους δύτες κοραλλιογενής περιοχή Tower (660220, fax 660219)

Sonesta Beach Resort & Casino Ελαφρώς πιο οικονομικό για τα standards του Na'ama bay, και γι’ αυτό πολύ δημοφιλές: ένα μικρό χωριό επίσης με πισίνες, παραλία και υποδομή για watersports, το οποίο «εξυπηρετείται» από το γειτονικό, χολιγουντιανών προδιαγραφών Sinai Grand Casino (3600725-32, www.sonesta.com /egypt_sharmresort Ειδική προσφορά στις πέντε νύχτες δύο επιπλέον δωρεάν, από € 80 το δίκλινο)

Sofitel Αμφιθεατρικά χτισμένο στην άκρη του λαμπερού όρμου, προσφέρει εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, μία από τις ωραιότερες πισίνες του Sharm, και το σημαντικότερο: κοραλλιογενείς υφάλους μόλις λίγα μέτρα ανοιχτά από τις παραλίες του. Τα δωμάτια του δεύτερου και τρίτου ορόφου έχουν την καλύτερη θέα, προτιμήστε τα από αυτά του τελευταίου ορόφου, που έχουν πολύ μικρά μπαλκόνια. Και το Sofitel διαθέτει δικές του μικρές παραλίες, γήπεδα τένις, αλλά και άλογα για βόλτα/μαθήματα. (3600081, www.accorhotels.com Από € 120 το δίκλινο, με πρωινό)

Hyatt Regency Από τα πιο παινεμένα του Sharm, στον όρμο παραπλεύρως του Na’ama. Το ογκώδες αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται «απέναντι» από τους μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους που οι ντόπιοι αποκαλούν «Κήπους». Έχει 433 μεγάλα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες, τρεις ιδιωτικές παραλίες, spa (μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιήσεις τις βασικές υπηρεσίες του), dive και fitness centre, γήπεδα τένις, έως και… δικό του σουκ. Το φαγητό είναι θαυμάσιο, αλλά αρκετά ακριβό: υπολογίστε πως το μπουφέ, που είναι η πλέον οικονομική λύση, κοστίζει περίπου € 35 το άτομο (360 1234, www.sharm.regency.hyatt.com Από € 200 το δίκλινο)

Beach Albatros Μια πιο οικονομική λύση, στην περιοχή του Sharm el Maya, ένα «ιστορικό» ξενοδοχείο, καθώς είναι το πρώτο που λειτούργησε στην περιοχή πριν από 25 χρόνια. Φημίζεται για την εκπληκτική θέα του και τους δύο πύργους (ύψους 30 μέτρων) που θα σας οδηγήσουν στις παραλίες του. Το προτιμούν και οι Αιγύπτιοι σταρ για να γυρίζουν τα βίντεο κλιπ τους! (3663 922-3, www.pickalbatros.com Από € 85 το δίκλινο)

Domina Coral Bay Μια κανονική πολιτεία που περιλαμβάνει 5 ξενοδοχεία (από 5 αστέρια το καθένα), 80 ιδιωτικές βίλες, 2 θέατρα, καζίνο, κέντρο καταδύσεων, αχανή shopping area, παραλία σχεδόν 2 χιλιομέτρων, πισίνες, έως και salt lake. Μικρή λεπτομέρεια ενδεικτική των μεγεθών: το Coral Bay απασχολεί 1500 εργαζομένους! (Επικοινωνήστε με το «αστέρι» της αλυσίδας, το Domina Prestige, στο 693601610 για να σας κατευθύνουν, ή επισκεφθείτε το www.dominahotels.com)

Sharm el sheikh - εικόνα 5
Η κλιμακωτή διαρρύθμιση του Sofitel επιτρέπει σε όλα τα δωμάτια να έχουν θέα στη θάλασσα.

φαγητό & fun

Ως είθισται, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν πολλά και καλά εστιατόρια (είτε συμπεριλαμβάνονται στην τιμή διανυκτέρευσης, είτε είναι ! la carte), όμως μην περιοριστείτε μόνο σε αυτά. Για να πάρετε μια γεύση Αιγύπτου, στο σουκ του Sharm el Maya θα βρείτε πολλά παραδοσιακά μαγαζιά με κεμπάμπ, φαλάφελ ή τηγανητά ψάρια. Επίσης «απαραίτητη» θεωρείται μια έξοδος στο Hard Rock CafΣ, στο Na’ama Bay, όπου θα συνδυάσετε φαγητό και χορό. Η νέα πολυσυζητημένη άφιξη που τάραξε τη γαστρονομική τάξη του Na’ama bay λέγεται Little Buddha και σερβίρει σούσι σε εντυπωσιακό περιβάλλον. Από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων ξεχωρίζουμε το ιταλικό του Hilton Fayrouz για την υπέροχη θέση του πάνω στο κύμα, ιδανικό για μεσημεριανό γεύμα. Επίσης στο ίδιο ξενοδοχείο φιλοξενείται και το ατμοσφαιρικό Pirates bar, το στέκι των δυτών. Για ινδικό, η έκπληξη γίνεται από το Camel Dive hotel, ξενοδοχείο εξειδικευμένο στις καταδύσεις, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και το Tandoori, με

αυθεντικές ινδικές γεύσεις. Για ένα ρομαντικό σούρουπο με κοκτέιλ και κουβεντούλα, ανηφορίστε προς το Iberotel Lido, όπου, εκτός από μοναδική θέα στον κόλπο του Na’ama, η διαμόρφωση του χώρου δίνει την εντύπωση καταστρώματος καραβιού. Από τους παλιότερους θεσμούς του Sharm το El Fanar, στην περιοχή του Φάρου (www.elfanar.net στο Ras Umm Sidd), είναι το απόλυτο ιταλικό με αυθεντική πίτσα (ιταλοί ιδιοκτήτες και pizzaioli) και όχι μόνο. Όσο θα ετοιμάζουν τα ψαράκια σας (φερμένα από την Αλεξάνδρεια), εσείς θα κάνετε μια βουτιά στην ωραία παραλία του. Κάθε Τετάρτη διοργανώνεται πάρτι μέχρι πρωίας, που θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα του Sharm.

Για νυχτερινή διασκέδαση όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο φαντασμαγορικό Pacha club (www.pachasharm.com Na’ama Bay), πρώην Sanafir. Λένε ότι αρκετοί έρχονται στο Sharm μόνο για αυτό…

shopping

Παρ’ ότι ευρωπαϊκού προσανατολισμού, το Sharm διαθέτει τα σουκ του (στο Na’ama bay και στο Sharm el Maya) για δωράκια και αναμνηστικά με το ανάλογο παζάρι. Στο Karkade (Na’ama bay) θα ψωνίσετε το ομώνυμο αφέψημα, αλλά και μπαχαρικά και αιθέρια έλαια. Εκμεταλλευτείτε τις δύο ημέρες διορία που σας δίνουν μετά την άφιξή σας για συμφέρουσες αγορές στο Duty Free (Na’ama bay).

tip

Είναι προτιμότερο να κάνετε την κράτηση μέσω τουριστικών γραφείων ή ακόμη και τηλεφωνώντας απευθείας στα ξενοδοχεία, ζητώντας καλύτερη τιμή από αυτήν της «πόρτας». Η online κράτηση είναι πιο τυπική. Προσοχή στις «προσφορές», γιατί μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Αρκετά γνωστά ξενοδοχεία έχουν «παραρτήματα», συνήθως στην πάνω πλευρά του Peace Road. Εκτός από το βάσανο να περνάς τη λεωφόρο, η ποιότητα που προσφέρουν είναι σαφώς κατώτερη. Επίσης, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, τα ξενοδοχεία (και αρκετά εστιατόρια) έχουν υιοθετήσει σύστημα ασφαλείας αντίστοιχο με αυτό των αεροδρομίων (metal detector, λεπτομερειακό ψάξιμο τσάντας στην είσοδο, αλλά και έλεγχος όλων των αυτοκινήτων που μεταφέρουν πελάτες ή εμπορεύματα). Πάντως, οι υπάλληλοι είναι κατά κανόνα ευγενέστατοι.

εκδρομές

Το συνηθισμένο δρομολόγιο για το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, έχει ως εξής: Αναχώρηση από το Sharm τις βραδινές ώρες και άφιξη στο χωριό της Αγίας Αικατερίνης μετά από 3 1/2 περίπου ώρες. Ανάβαση στην Ιερά Κορυφή από τον εύκολο δρόμο (σύνολο γύρω στις 3 ώρες, αλλά μπορείτε να νοικιάσετε καμήλα). Μετά από διανυκτέρευση σε τέντες βεδουίνων (στην κορυφή έχει οργανωθεί αυτοσχέδιο κάμπινγκ) και φωτογραφίες της ανατολής του ήλιου, αρχίζει η κατάβαση για το μοναστήρι, από το δύσκολο δρόμο, τα 3750 «σκαλοπάτια» της Μετανοίας, που συνδέουν το μοναστήρι με την Αγία Κορυφή (μιάμιση ώρα). Το μοναστήρι ανοίγει τις πύλες του στις 9 το πρωί και μόνο για τρεις ώρες. Το κόστος κυμαίνεται από € 40-80/άτ. (με γεύμα – η είσοδος στο μοναστήρι, δωρεάν). Μια λογική τιμή για ταξί είναι 60 ευρώ. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πύλη, λειτουργεί ξενώνας της μονής με όλες τις ανέσεις (€ 30 το δίκλινο). Πολύ δημοφιλής είναι και η εκδρομή στο Coloured Canyon (τιμή περίπου € 50), ένα φαράγγι σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Sharm. Μετάβαση απαραιτήτως με τζιπ, καθώς παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό δρόμο (για Αγία Αικατερίνη) και ακολουθούμε διαδρομή off-road για περίπου 3 τέταρτα (13 χλμ.). Δημοφιλής είναι και η περιπλάνηση με quadranners στο εθνικό πάρκο Nabq, 30 χλμ. από το Na’ama bay (διαρκεί 6 ώρες, € 100). Εκτός από τη φυσική ομορφιά, θα γνωρίσετε και τους Βεδουίνους της φυλής Μιζένα. Αναζητήστε την Sahla Subaiel, μια 28χρονη κωφάλαλη Βεδουίνα, διάσημη για τις ναΐφ ζωγραφιές της.

Ελισάβετ Λαλουδάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.