Kαρπενήσι

Αλπικό τοπίο, ξενώνες και ξενοδοχεία που ζωντανεύουν το χειμωνιάτικο όνειρο, τζάκια που καπνίζουν ολημερίς, χωριά βυθισμένα στο χιόνι, ποτάμια που προσφέρονται για να ανεβάσετε σφυγμούς και ένα χιονοδρομικό κέντρο-μαγνήτης για τους φαν του χειμώνα. Στο Καρπενήσι επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Πώς όμως «διαβάζεται» σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και πολυφορεμένους χειμωνιάτικους προορισμούς;

Kαρπενήσι

tips to the top!

Αλπικό τοπίο, ξενώνες και ξενοδοχεία που ζωντανεύουν το χειμωνιάτικο όνειρο, τζάκια που καπνίζουν ολημερίς, χωριά βυθισμένα στο χιόνι, ποτάμια που προσφέρονται για να ανεβάσετε σφυγμούς και ένα χιονοδρομικό κέντρο-μαγνήτης για τους φαν του χειμώνα. Στο Καρπενήσι επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Πώς όμως «διαβάζεται» σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και πολυφορεμένους χειμωνιάτικους προορισμούς;

Kαρπενήσι - εικόνα 1

Eυρυτανία. Παραμένει μία από τις πιο προικισμένες σε βουνίσια ομορφιά περιοχές της Ελλάδας, όμως τελευταία έχει αποκτήσει το δικό της vivere… rusticamente, που για να το αποκρυπτογραφήσεις και να περάσεις καλά, πρέπει να ξέρεις πρόσωπα και πράγματα. Και επειδή έχουμε επανειλημμένα οργώσει την περιοχή, σας δίνουμε δέκα κώδικες-«κλειδιά» που πάνω τους μπορείτε να σκηνοθετήσετε τις καλύτερες δικές σας γιορτές και weekends.

mountain resorts τώρα!

Θέλω αναμμένα τζάκια, χουχουλιάρικους καναπέδες, φωτισμό που να γλυκαίνει, κεριά και μεγάλα παράθυρα για να βλέπω το χιόνι που πέφτει και τις απέναντι χιονισμένες κορυφές. Δύο είναι τα καλύτερα mountain resorts της περιοχής που ανταποκρίνονται στο αλπικό όνειρο. Το Hellas Country Club στο Μικρό Χωριό και το Hotel Club Μοντάνα στο Καρπενήσι. Πιο cosy, πιο προσωπικό και πιο ατμοσφαιρικό είναι το πρώτο. Αν και τα στάνταρ του δωμάτια δεν είναι μεγάλα, έχουν χρώμα και στιλ. Οι σουίτες του είναι υπέροχες και η θέα του στα γύρω βουνά εκπληκτική. Ξυπνάς, ανοίγεις το παράθυρο και χαμογελάς ευτυχισμένος από το κοντράστ μεταξύ πολυτέλειας και πράσινου. Μοναδικά σε ατμόσφαιρα –ιδιαίτερα το βράδυ, με τα δεκάδες αναμμένα κεριά και τη σωστά επιλεγμένη μουσική– το καθιστικό με το αναμμένο τζάκι και ο χώρος όπου σερβίρεται το πρωινό. Τα Χριστούγεννα δε η διακόσμηση μοιάζει παραμυθένια.

Πολύ πιο μεγάλο, άρα και πιο μαζικό, είναι το Montana, από τα πρώτα mountain resorts της Ελλάδας: μεγάλο του ατού η μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο. Εξωτερικά, με τις ξύλινες εφαρμογές και τα ζωγραφισμένα μοτίβα, παραπέμπει στα σαλέ των Άλπεων. Διαθέτει όμορφους χώρους με καθιστικά, καφέ, μπαρ, σάλες για πρωινό και φαγητό, όπου μπορείς κάποιες στιγμές να απομονωθείς. Τα ζεστά σαλόνια του με τα όμορφα, πάντα αναμμένα τζάκια, είναι το μεγάλο του ατού, μόνο που στην τελευταία μου επίσκεψη διαπίστωσα πως χρειάζονται άμεσα ανανέωση – τουλάχιστον τα υφάσματα. Τα δωμάτια είναι άνετα και μεγάλα, ειδικά αυτά της καινούριας πτέρυγας με τις σουίτες.

fun στα 1000

Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο πάρκο αναψυχής όχι μόνο στο Καρπενήσι, αλλά και ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει ταξιδιώτης στην περιοχή που να μην κάθισε έστω και μια φορά στο Saloon, το απόλυτο στέκι για όλη την οικογένεια. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την κοιλάδα του Καρπενησιώτη με τον Προυσό, λίγο πριν το χωριό Κορυσχάδες, σε υψόμετρο 1000 μέτρα. Ένα ξύλινο σαλέ φινλανδικού τύπου φιλοξενεί το μπαρ και το καφέ, αν και πολλοί, παρά το κρύο, προτιμούν το ξύλινο ντεκ εξωτερικά, για να πιουν τον καφέ τους με θέα στο δάσος. Μια μεγάλη έκταση με γκαζόν είναι διαθέσιμη για παιχνίδια κάθε είδους. από τούμπες στο χορτάρι μέχρι ιππασία. Ιδίως τα παιδιά ξεσαλώνουν με ποδήλατα, τοξοβολία, βόλτες με τα άλογα και το μικρό τρενάκι, ενώ οι μεγάλοι, αν δεν γίνονται και πάλι παιδιά, πίνουν αμέριμνοι τον καφέ ή το ουίσκι τους στο μπαρ, σε μια ατμόσφαιρα «εμείς στο Κεντάκι…»

ξενώνας only for two

Kαρπενήσι - εικόνα 2
Μοτίβα στο πράσινο της ελιάς, περιγράμματα από ξύλο, λεπτομέρειες από πέτρα: Φτάνοντας στο καλαίσθητο όσο και επιβλητικό Montana με τις κορυφές του Βελουχιού πάνω σου να χάνονται στην αντάρα, ετοιμάζεσαι να μπεις στο δικό σου αλπικό παραμύθι.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο ρομαντικός ξενώνας στην Ελλάδα. Η Ανεράδα της Μαρίας Γιαννάκου στο Μεγάλο Χωριό παραμένει εδώ και χρόνια (υπήρξε από τους πρώτους μικρούς ξενώνες με στιλ στα βουνά) ο απόλυτος προορισμός για ζευγάρια στα... μέλια τους. Πιστή μάλιστα στo concept του ξενώνα, η Μαρία δεν δέχεται παιδιά. Και πού να τα δεχτεί άλλωστε... Το καθιστικό είναι μια σταλιά και γεμάτο διακοσμητικά αντικείμενα που φτιάχνουν ατμόσφαιρα παραμυθιού. Το ίδιο και τα έξι δωμάτια. σε χρώματα παλ, διακρίνονται για την ευρηματικότητα και το γούστο τους. Φέτος μάλιστα με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης μεζονέτας-σουίτας στην αυλή του ξενώνα, οι νεόνυμφοι έχουν βρει το κατάλληλο κουκλόσπιτο.

τι νέα;

Κίνηση ματ κάνει το ξενοδοχείο με τη δημιουργία του Montana spa που θα λειτουργήσει από τα Χριστούγεννα, και χωρίς να το έχουμε δει (γίνονταν εργασίες όταν βρεθήκαμε στο Καρπενήσι), πιστεύουμε πως τα στάνταρ του θα είναι υψηλά. Στηρίζουμε την αισιοδοξία μας όχι μόνο στο όνομα του ξενοδοχείου, αλλά και στην είδηση πως

η οικογένεια Στραγάλη, στην οποία ανήκει η μονάδα, έχει ήδη στα χέρια της το ιαματικό κέντρο του Πλατύστομου κοντά στη Λαμία. Η ανάπλαση της γνωστής λουτρόπολης έχει ήδη αρχίσει και ίσως μέσα στο νέο χρόνο να λειτουργήσει και το πρώτο ξενοδοχείο (λειτουργεί μόνο το παλιό Ξενία). Η τεχνογνωσία λοιπόν θα μεταφερθεί και στο Montana spa. Το πρόγραμμα που έχουμε στα χέρια μας μιλάει για ιδιαίτερες περιποιήσεις σώματος με λασποθεραπεία, θεραπεία με φύκια και σοκολάτα, αρωματοθεραπεία, θεραπείες αποτοξίνωσης, ιδιαίτερα προγράμματα μασάζ, μπανιέρες υδρομασάζ, χαμάμ και oriental χαμάμ κλπ. Το κέντρο θα είναι ανοιχτό και για μη ενοίκους του ξενοδοχείου.

clubbing σε χιονισμένο φόντο

Kαρπενήσι - εικόνα 3
Το Saloon φόρεσε τα χριστουγεννιάτικά του – και πολύ του πάνε!

Το nightlife ήταν κάτι άγνωστο μέχρι πρόσφατα στο Καρπενήσι. Και ό,τι υπήρχε ως κατάσταση, περιοριζόταν κυρίως στους ντόπιους. Να όμως, που τα τελευταία χρόνια ο κεντρικός δρόμος της πόλης τείνει να εξελιχθεί σε δρόμος του clubbing. Φοιτητόκοσμος από τα ΤΕΙ, ντόπια νεολαία αλλά και πολλοί weekenders συναντιούνται στα συμπαθητικά κλαμπ και μπαρ, που λίγο ακόμα και θα θυμίζουν Αράχoβα. Καλύτερο το Camelot (με διακόσμηση αντίστοιχη του ονόματός του), με καλή μουσική, πολύ νεαρόκοσμο, και πολύ κοντά το Βυζάντιο. Οι ξενύχτηδες μετά το clubbing στον κεντρικό δρόμο μεταφέρονται για ξεφάντωμα στις παρυφές της πόλης: στο Cinema στη Νεράιδα (καφέ, που μετά τις δώδεκα μετατρέπεται σε μπιτάτο κλάμπ) και στα Rojo και Justice, στο δρόμο για την κοιλάδα του Καρπενησιώτη για πιο δυνατές καταστάσεις.

Το καρπενησιώτικο clubbing έχει μια ιδιαιτερότητα: οι δρόμοι τις νύχτες του χειμώνα μετατρέπονται σε πίστες πατινάζ...

χτυπάς κορυφή

Απορώ γιατί ονομάστηκε Διαβολότοπος η θέση στην οποία βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού στα 1820 μέτρα. αντίθετα, είναι τόπος προικισμένος από το Θεό. Οι χιονισμένες κορυφές του Βελουχιού επιβάλλονται στη μικρή κοιλάδα, απ’ όπου ξεκινούν οι αναβατήρες που θα σε «πάρουν» ψηλά. Αν εξαιρέσει κανείς τη μαύρη πίστα που εξυπηρετεί ο αναβατήρας Ηρακλής 1 (ο Ηρακλής 2 μεταφέρθηκε στο χώρο της σχολής σκι) και ένα δύσκολο κομμάτι στον Άνεμο 2, το χιονοδρομικό του Καρπενησιού, 11 μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη, απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους και σχετικά προχωρημένους σκιέρ.

Η εταιρεία «Κλαουδάτος» διαχειρίζεται το παλιό πέτρινο Καταφύγιο στο χιονοδρομικό, το οποίο εκτός από caf, διαθέτει και κοιτώνες για τους σκληραγωγημένους φαν του σκι. Στο χιονοδρομικό θα βρείτε φυσικά σχολή σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και snowmobiles για «διαδρομές» στο χιόνι. Λειτουργεί καθημερινά από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τρεισήμισι το απόγευμα. (22370 21112, 22370 22002)

ρίξε βάρκα στο ποτάμι

Kαρπενήσι - εικόνα 4
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα: ανάπαυση μετά το σκι, στη βεράντα του καταφύγιου με θέα την κοιλάδα του Καρπενησιώτη.

Το σπορ που εκτίναξε τουριστικά πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια το Καρπενήσι, παραμένει must στη συνείδηση των ταξιδιωτών, που έχουν σίγουρα ακούσει διηγήσεις από φίλους τους για περιπετειώδεις καταβάσεις στον Αχελώο, στον Τρικεριώτη και στον Ταυρωπό. Τα ποτάμια της Ευρυτανίας κρύβουν τα πιο όμορφα μυστικά της φύσης. Εκεί ανακαλύπτεις την αγριάδα αλλά και τη μοναδικότητα του τοπίου της. Η πιο εύκολη κατάβαση (για αρχάριους, δηλαδή) γίνεται στον Αχελώο, ενώ ακολουθούν με σειρά δυσκολίας ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης. Οι εταιρείες που κάνουν αυτή την περίοδο ράφτινγκ στο Καρπενήσι είναι η Trekking Hellas και η Ευ Ζην.

deli με ονομασία προέλευσης

Kαρπενήσι - εικόνα 5
Χιόνια στο καμπαναριό... της Αγίας Τριάδας, στην κεντρική πλατεία του Καρπενησιού.

Το shopping εδώ αφορά κυρίως τις βουνίσιες λιχουδιές. Να σας αποκαλύψω μερικές πηγές μου; Πρώτα στην προτίμησή μου είναι φυσικά τα αλλαντικά με τη φίρμα Στρεμμένου. Η μικρή ποιοτική μονάδα του Προυσού κρατάει ευτυχώς πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας στα προϊόντα της: προσούτο, λουκάνικα, σαλάμι, πορκέτα (γουρουνόπουλο ψητό χωρίς κόκαλα), χοιρινό φιλέτο, έχουν φανατικό κοινό, μεταξύ των οποίων πολλοί Αθηναίοι. Στην Αθήνα τα προϊόντα Στρεμμένου διαθέτει ο Βασιλόπουλος και μερικά από τα καλύτερα delicatessen.

Ψηλά στις προτιμήσεις μου (ιδιαίτερα η φέτα) βρίσκονται τα τυριά του τυροκομείου «Κουτρουμάνος». Την τελευταία φορά δοκίμασα και τα λουκάνικα του κρεοπωλείου «Κόκοτας» με πράσο – ήταν εκπληκτικά.

Εμπιστεύομαι τη Μαρία Χάσκου στο Μεγάλο Χωριό, για μαρμελάδες και γλυκά: μια πόρτα ανοίγεις και βρίσκεσαι μπροστά στο πεντακάθαρο εργαστήρι της. Στο ψυγείο μου υπάρχουν ακόμα οι πέστροφες από το εκτροφείο του Κεφαλόβρυσου, που τις πιάνουν μπροστά σου, τις καθαρίζουν, τις αλατίζουν, τις βάζουν σε πάγο και φτάνουν στην Αθήνα έτοιμες για τηγάνι ή ψηστιέρα.

όλοι πάνε…

Ο δρόμος για το μοναστήρι του Προυσού είναι αυτός με το περισσότερο traffic στην περιοχή. Στο ιστορικό μοναστήρι οδηγεί μία από τις πιο άγριες και ενδιαφέρουσες διαδρομές. Όσες φορές και αν έχω μπει σε αυτό το φαράγγι, νιώθω πάντα ένα δέος μπροστά στην αγριάδα των απότομων βράχων που στην άκρη τους, σαν αετοφωλιά, βρίσκεται το μοναστήρι. Βάλτε τη φωτογραφική μηχανή στο on και αιχμαλωτίστε τα highlights της διαδρομής: το Κλειδί (το πιο στενό σημείο του φαραγγιού) και την πρώτη εικόνα που θα έχετε από το μοναστήρι που αγκιστρώνεται στη ρωγμή ενός κατακόρυφου βράχου, με το φαράγγι να χάσκει στα ριζά του. Αν είστε τολμηροί, ανεβείτε ως τον πέτρινο πύργο του ρολογιού της μονής, χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο.

all time classic βόλτες

Kαρπενήσι - εικόνα 6
Η κυρία Μαρίκα στο «Χάνι» θα σας κερδίσει με την κουζίνα της.

Όταν οι φίλοι με χάνουν στο Καρπενήσι, με ψάχ-νουν στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη. Με τίποτα δεν χορταίνω την ηρεμία που αποπνέει αυτό το τοπίο. Βελούχι, Χελιδόνα, Καλιακούδα, τα βουνά φτιάχνουν τείχος και κλείνουν στην καρδιά τους το ποτάμι και τα παραποτάμια χωριά-κούκλες. Μόνο που το τελευταίο μου ταξίδι εδώ με γέμισε αγωνία. Εντάξει για κάποιες όμορφες βίλες-σαλέ που έχουν ξεφυτρώσει στην κοιλάδα, αλλά ποιος δίνει άδειες για μπλοκ εξοχικά-μεζονέτες;

Τι θα σας χαϊδέψει τις αισθήσεις; Θαυμάστε τη θέα στην κοιλάδα από την εκκλησία του Παλιού Μικρού Χωριού, φωτογραφίστε τα αρχοντικά στους Κορυσχάδες, καθίστε για φαγητό στο Βουτύρο και στο Νόστιμο, νιώστε τη μυρωδιά των κήπων στους Γοργιανάδες, περπατήστε στα πλακόστρωτα του Μεγάλου Χωριού, δείτε τα ψηφιδωτά στο Κλαυσί, ξεχαστείτε για ώρες στο Κεφαλόβρυσο: η κοιλάδα του Καρπενησιώτη συγκαταλέγεται στα top ten της ορεινής Ελλάδας.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΠΥΞΙΔΑ

Kαρπενήσι - εικόνα 7
Η Μαρία Χάσκου ετοιμάζει γλυκό του κουταλιού στην πεντακάθαρη κουζίνα του εργαστηρίου της.

Κωδικός κλήσης 22370

πώς θα πάτε

Το Καρπενήσι απέχει 293 χλμ. καλού δρόμου από την Αθήνα. Προβλήματα λόγω χιονιού ή πάγου μπορεί να συναντήσει κανείς μετά το χωριό Τυμφρηστός.

πού θα μείνετε

resorts & classics

καρπενήσι

Άνεση και πολυτέλεια στο Montana, ένα από τα πρώτα ορεινά resorts της Ελλάδας, ενάμισι χιλιόμετρο από την πόλη. Στα συν του ξενοδοχείου από φέτος, η δημιουργία spa που θα λειτουργήσει από τα Χριστούγεννα (80400,

από € 280).

Την καλύτερη θέα απολαμβάνετε από το Avaris, στη θέση Σωτήρα. Μεγάλα πολυτελή δωμάτια, εσωτερική πισίνα

και fitness spa (89100, από € 174). Κλασικές λύσεις διαμονής στο Καρπενήσι με καθαρά, όμορφα δωμάτια είναι τα

κεντρικά ξενοδοχεία Άνεσις (80700, από € 60) και Ελβετία (22465, από € 94).

μικρό χωριό

Από τα πιο ατμοσφαιρικά mountain resorts είναι το Hellas Country Club, στο γνωστό καταπράσινο χωριό. Πολύ πλούσιο το πρωινό του, και για τα βράδια σερβίρει κρύα πιάτα (41570, από € 144).

ξενώνες με στιλ

μεγάλο χωριό

Ο κουκλίστικος ξενώνας

Ανεράδα Inn, με επτά μόλις δωμάτια είναι ιδανικός για ζευγάρια. Ιδιαίτερη διακόσμηση, προσεγμένο πρωινό, μικρό καθιστικό (41479, από € 90).

βουτύρο

Αναβαθμισμένη πλήρως βρήκαμε τη Βίλα Βιργινία, με ανακαινισμένα πια και τα δωμάτια του παλιού κτιρίου της. Η νέα της πτέρυγα παραμένει πιο πολυτελής. Στα συν σημειώστε τις καινούριες σουίτες της (25835, από € 120). Το χωριό όμως απέκτησε προ διετίας ένα ακόμα καλό ξενώνα, τις Αμαδρυάδες, με πέντε μεγάλα δωμάτια, τα τρία με τζάκι και μια σουίτα. (80909, € 108 τα δωμάτια με τζάκι, € 90 χωρίς τζάκι, με ελάχιστη παραμονή 2 ημερών)

κορυσχάδες

Πολύ καλά τα αναπαλαιωμένα πέτρινα αρχοντικά του Παραδοσιακού Οικισμού Κορυσχάδων, με καλό εστιατόριο και πισίνα (25102, από €84).

παλιό μικρό χωριό

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Studio Merses διαθέτoυν δωμάτια με τζάκι και πολύ όμορφη θέα στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη (41444, από € 60).

οικολογικό χωριό

καρπενήσι

Νέα άφιξη στην περιοχή είναι το Likouresi Village, ένας μικρός οικισμός από επτά ξύλινα μεγάλα σπίτια, σαν εξοχικά, στη θέση Λυκουρέση στις παρυφές της πόλης. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη κατάσταση, αν και ο χώρος εξωτερικά δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Τα σπίτια είναι μεγάλα (85 τετρ.μ.) με τζάκι, σάουνα, καθιστικό, τηλεόραση, mini hi-fi stereo. Αν και υπάρχει χώρος υποδοχής και καθιστικό, το πρωινό σερβίρεται στα δωμάτια ή το φτιάχνει ο καθένας μόνος του, με προμήθειες που βρίσκει στο ψυγείο του. (80702, www.likouressivillage.gr από € 200)

φιλόξενα και low budget

Ιδανικά για οικογένειες και μεγάλες παρέες τα δίχωρα ενοικιαζόμενα δωμάτια Αμυγδαλιές (23281) και τα ενοικιαζόμενα Mountain House (22011) – και τα δύο στο Καρπενήσι. Στον Άγιο Νικόλαο, στη φιλόξενη και οικογενειακή Γωνιά της Λίνας (22040, από € 50).

πού θα φάτε

ατμοσφαιρικά resto

Καλό φαγητό και ατμόσφαιρα στα ρεστοράν των ξενοδοχείων Avaris και Montana, στο Καρπενήσι. Καινούριο lounge καφέ-εστιατόριο είναι το Κασμίρ (πρώην Αγροτικόν, 21033) στην είσοδο στις Κορυσχάδες.

κρεατοφαγία αξιώσεων

Πολύ ψηλά στέκεται η ταβέρνα Χάνι στο Γαύριο. Δοκιμάστε σπέσιαλ λαχανοντολμάδες, εξαιρετική γίδα βραστή, ψητά μαστόρικα ψημένα και πίτες (41501).

Οι καλύτεροι ψήστες στην περιοχή είναι ο Γεωργαλής (22354) και ο Νίκος Νασιόπουλος στο Μικρό Χωριό ταβέρνα «Χωριάτικο» (41257). Τηγανιά, μπιφτέκι και παϊδάκια στην ταβέρνα Σπίθας στο Βουτύρο (22610). Μαγειρευτά και κρέατα στη σχάρα στο Πανόραμα (25976) στο Καρπενήσι.

deli shopping

• Ντόπια τυριά –πολύ καλή φέτα– από το τυροκομείο του Παναγιώτη Κουτρουμάνου (πρατήριο 23056).

• Αλλαντικά από τον Στρεμμένο στον Προυσό. Εκπληκτικά προσούτο, λουκάνικα, σαλάμι, πορκέτα (γουρουνόπουλο ψητό χωρίς κόκαλα, κατόπιν παραγγελίας), χοιρινό φιλέτο, λούτζα. Στην Αθήνα τα προϊόντα Στρεμμένου διαθέτει ο Βασιλόπουλος και μερικά από τα καλύτερα delicatessen. Το τηλέφωνο του αλλαντοποιείου είναι 80810, 80735.

• Μαρμελάδες και γλυκά από το εργαστήρι της Μαρίας Χάσκου στο Μεγάλο Χωριό.

• Πέστροφες από το εκτροφείο στο Κεφαλόβρυσο.

• Λουκάνικα από το κρεοπωλείο του Σπύρου Κόκοτα (25047).

σπορ

• Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη θέση Διαβολότοποςμ στο Βελούχι (21112, 22002). Λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. με 15.30 μ.μ.

• Ράφτινγκ στην Ευρυτανία οργανώνει η Trekking Hellas (210 3310323, www.trekking.gr).

do’s

• Αν σας αρέσει το ρουμελιώτικο κοκορέτσι, περάστε από το «Χωριάτικο» στο Μικρό Χωριό και ζητήστε να σας το κρατήσουν. Εξαφανίζεται με το που κατεβαίνει η σούβλα από τη φωτιά.

• Κλείστε δωμάτιο στην ενδοχώρα (Φιδάκια, Κρέντη, Φραγκίστα), αν δεν αντέχετε την πολυκοσμία στο Καρπενήσι.

• Δοκιμάστε οπωσδήποτε λαχανοντολμάδες και τη γίδα βραστή στο Χάνι, στο Γαύριο. Σε κάθε περίπτωση, κλείστε τραπέζι ή ελάτε μετά τις τρεισήμισι για φαγητό – έστω και με κίνδυνο να έχουν τελειώσει κάποια must πιάτα. Νωρίτερα γίνεται χαμός.

• Κάντε μια βόλτα στη λαϊκή το Σάββατο: όλο και κάτι σπέσιαλ θα βρείτε για το σπίτι.

• Δοκιμάστε ντόπια πέστροφα στην ταβέρνα Πανόραμα, μέσα στο Καρπενήσι.

dont’s

• Αποφύγετε το Μεγάλο Χωριό γύρω στις δώδεκα το πρωί της Κυριακής. Είναι η ώρα που καταφθάνουν τα πούλμαν από τον Προυσό.

• Μη πιάσετε το γαϊτανάκι «από ταβέρνα σε ταβέρνα» το σαββατοκύριακο, που γίνεται χαμός από κόσμο. Μείνετε στο ξενοδοχείο και παραγγείλτε τυριά, αλλαντικά Στρεμμένου και ένα καλό κόκκινο κρασί. Στα υπόψη: Στο Hellas Country Club σερβίρουν πολύ καλές πίτες και έναν τραχανά σπέσιαλ.

• Μην ξεκινάτε off road διαδρομές, αν πρώτα δεν έχετε ρωτήσει τους ντόπιους για την κατάσταση των δρόμων στη δεδομένη στιγμή.

• Ματαίως θα ψάξετε για παραδοσιακό καφενείο μέσα στο Καρπενήσι. Γιατί, βρε παιδιά, όλοι καπουτσίνο πίνετε;

• Μην ξεκινάτε χωρίς αλυσίδες το ταξίδι σας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.