the ritz london

Το απόγειο του ξενοδοχειακού high life αλλά και θέσφατο της Hber luxury,το λονδρέζικο Ritz, γιορτάζει μια εκατονταετία χλιδής και ανεβάζει την πολυτέλεια «υψηλής οφρύος» σε δυσθεώρητα ύψη.

the ritz london

100 χρόνια μύθος

Το απόγειο του ξενοδοχειακού high life αλλά και θέσφατο της Hber luxury,το λονδρέζικο Ritz, γιορτάζει μια εκατονταετία χλιδής και ανεβάζει την πολυτέλεια «υψηλής οφρύος» σε δυσθεώρητα ύψη.

H αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο Cesar Ritz δεν θα περίμενε ότι το ξενοδοχείο του θα γινόταν θρύλος. Συνήθιζε μάλιστα να λέει ότι πρόκειται για «ένα μικρό σπίτι που έχει το όνομά του!» Μόνο που το «σπίτι» μεγάλωσε, συνδέθηκε με την ιστορία των πιο διάσημων προσωπικοτήτων του εικοστού αιώνα και κέρδισε τη θέση του στην κατηγορία των μύθων. Tις πόρτες του έχουν περάσει σταρ του Χόλιγουντ, μεγιστάνες, πολιτικοί που, κάποτε, όριζαν τη μοίρα του κόσμου και βασιλιάδες που «έστηναν» ειδύλλια και ιερές συμμαχίες. Ένα βράδυ στις διάσημες σουίτες του ισοδυναμεί –τηρουμένων των αναλογιών– με μια βόλτα στο Ταζ Μαχάλ ή με μια ανάβαση στο Έβερεστ…

διακόσμηση en fete

the ritz london - εικόνα 1
Το Palm Court, το φημισμένο tea room του Ritz, με χριστουγεννιάτικη λάμψη.

Πριν ξεκινήσει τη λαμπερή πορεία του στο χρόνο, το Ritz ήταν ένα τυπικό αγγλικό ξενοδοχείο (το Bath Hotel) στο Πικαντίλι (λίγα μέτρα μακριά από το παλάτι, κοντά στο Green Park, ένα από ωραιότερα πάρκα του Λονδίνου). Ο Cesar Ritz, γιος ενός βοσκού και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, αγόρασε το οίκημα και ανέθεσε την ανακατασκευή του στους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής, τον Γάλλο Charles Mewes και τον Άγγλο Arthur Davis που είχαν σχεδιάσει ήδη το Ritz του Παρισιού (το 1898) και το Carlton του Λονδίνου. Για την εποχή μάλιστα οι καινοτομίες του ήταν μοναδικές: μπάνιο σε κάθε δωμάτιο, σύστημα αερισμού και ειδικοί χώροι για γκαρνταρόμπες.

Το λονδρέζικο Ritz εγκαινιάστηκε επίσημα στις 24 Μαΐου 1906, αποσπώντας αμέσως τον ενθουσιασμό του κοινού και των δημοσιογράφων. Παρά το γεγονός ότι το στιλ ήταν σαφώς επηρεασμένο από τη γαλλική αρχιτεκτονική κουλτούρα, με πρόσοψη που παραπέμπει σε γαλλικό σατό και εσωτερική διακόσμηση στιλ Λουδοβίκου 16ου (μια μίνι «εκδοχή Βερσαλλιών» στην καρδιά του Λονδίνου), δεν ξάφνιασε κανένα.

Αυτό που τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον ήταν η απίστευτη πολυτέλεια: οι Λονδρέζοι μπορούσαν να απολαύσουν το απογευματινό τους τσάι σε ένα πραγματικό παλάτι με πολύτιμους πολυέλαιους και γιρλάντες από χρυσό. Ήταν άλλωστε η εποχή που ανακάλυπταν τη χαρά της ζωής: ο πόλεμος ήταν ακόμα μακριά και το Ritz Restaurant, με τη θαυμάσια θέα στους Ιταλικούς Κήπους, ήταν μια παρά πολύ καλή αφορμή για γιορτή, πάρτι και χορό μέχρι το πρωί.

the ritz way of life

the ritz london - εικόνα 2
Η πρόσοψη του ξενοδοχείου –σε ύφος γαλλικού σατό– από την πλευρά της οδού Piccadilly.

Πολύ γρήγορα το Ritz έγινε το αγαπημένο ραντεβού όλης της αγγλικής αριστοκρατίας. Ο Eδουάρδος ο 8ος, πρίγκιπας της Ουαλίας και αργότερα βασιλιάς, του απέδωσε την ύψιστη τιμή τοποθετώντας το υπό την προστασία του. Αυτό ήταν αρκετό για να τραβήξει σαν μαγνήτης όλο το διεθνές τζετ σετ. Ο βασιλιάς Αλφόνσος της Ισπανίας και η βασίλισσα Αμελί της Πορτογαλίας έδωσαν στους διαδρόμους του το πρώτο τους ραντεβού, η διάσημη πρίμα μπαλαρίνα Πάβλοβα χόρεψε για λογαριασμό της υψηλής πελατείας του και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου είχαν την τιμή να γνωρίσουν από κοντά τον Αγά Χαν και τον Πολ Γκετί, που θεωρούσαν σκόπιμο να διατηρούν μόνιμα ένα δωμάτιο. Στην περίφημη σουίτα Μαρία Αντουανέτα συναντήθηκαν μάλιστα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Σαρλ Ντε Γκολ και o Άικ Αϊζενχάουερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, για να συζητήσουν για το μέλλον του κόσμου. Πίσω από τις πόρτες του έβρισκαν συχνά καταφύγιο οι rich & famous που ήθελαν να γλιτώσουν από τα αδιάκριτα μάτια των παπαράτσι: ο Τσάρλι Τσάπλιν, λόγου χάριν, χρειάστηκε τη συνοδεία σαράντα αστυνομικών για να τον προστατεύσουν από τις ορδές των θαυμαστών του καθώς έμπαινε στο ξενοδοχείο, ενώ ο Νόελ Κάουαρντ έβρισκε πάντα στα διάσημα κοκτέιλ στο μπαρ του Ritz την έμπνευση για τα καλύτερα τραγούδια του.

το απόγειο του 5 o’ clock

the ritz london - εικόνα 3
Deluxe King room, 36 τετραγωνικά μέτρα πολυτέλειας...

Αν και η χρυσή εποχή του ήταν πριν από τον πόλεμο, το ξενοδοχείο διατήρησε την αίγλη του και μετά τη δεκαετία του ’50, συγκεντρώνοντας πάντα τα φώτα της δημιοσιότητας. Το Palm Court, το tea room του, έγινε σήμα κατατεθέν του five o’ clock tea για την υψηλή λονδρέζικη αριστοκρατία και αποτέλεσε έμπνευση για το βιβλίο της Helen Simpson, Τhe London Ritz Book of Afternoon Tea, που θεωρείται ότι αποδίδει την επιτομή της αγγλικής παράδοσης. Για να απολαύσει μάλιστα κανείς «Tea at the Ritz» χρειάζονται αρκετοί μήνες πριν κράτηση. Στο Rivoli Bar, αγαπημένο προορισμό για ένα after dinner ποτό, μπορεί να δει κανείς συχνά τον Κάρολο αφού είναι σταθερός πελάτης (ο οποίος μάλιστα του απένειμε το βραβείο Royal Warrant, που χρονολογείται από το 12ο αιώνα και δίνεται αποκλειστικά σε όσους υπηρετούν πιστά τους βασιλείς). Όσο για τις 133 σουίτες του, τιμούνται δεόντως από όλους τους διεθνείς σταρ που θέλουν να ανεβάσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της διασημότητας. Το Ritz άλλωστε φημίζεται για τη διακριτικότητά του και την εχεμύθεια απέναντι στα διάφορα μικρά (και μεγάλα) σκάνδαλα. Το 1995 αγοράστηκε από την εταιρεία των Sir David Barclay και Sir Frederick Barclay, Ellerman Investments, που εκπόνησε ένα σχέδιο ανακαίνισής του κόστους 50 εκατομμυρίων λιρών. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 2005, αποκαθιστώντας όλη την παλιά του αίγλη (από τα έπιπλα Λουδοβίκου 16ου που επιδιορθώθηκαν από ειδικούς τεχνίτες μέχρι τα χρυσά πόμολα στις πόρτες).

2006: μια αλλιώτικη χρονιά

the ritz london - εικόνα 4
Αντίκες και βαρύτιμα υφάσματα στο σαλόνι της Deluxe σουίτας.

Η μεγάλη γιορτή όμως για το Ritz ξεκινάει τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου του 2005 με το Grand Gala Dinner Dance στο Ritz Restaurant που εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις για την πρώτη εκατονταετία του ξενοδοχείου. Επτά gourmet πιάτα, ατέλειωτη σαμπάνια Laurent-Perrier Grand Si+cle, δεκαμελής ορχήστρα για χορό μέχρι το πρωί, πυροτεχνήματα στους Ιταλικούς Κήπους, εμβατήρια από την μπάντα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και Σκοτσέζοι με τις παραδοσιακές γκάιντες που θα καλωσορίσουν τη νέα χρονιά, σε μια βραδιά με το μεγαλείο άλλων εποχών. Και όλα αυτά για το ποσό των 1906 λιρών (το ζευγάρι) συμπεριλαμβανομένης της λιμουζίνας Rolls Royce Phantom, που θα σας πάρει από το αεροδρόμιο και θα σας οδηγήσει στο ξενοδοχείο! Η γιορτή συνεχίζεται και τους υπόλοιπους μήνες του έτους (για το ποσό των 1500 λιρών). Και αν ο προϋπολογισμός σας δεν φτάνει σε τέτοια ύψη, μπορείτε απλώς να απολαύσετε ένα υπέροχο Lapsang Souchong τσάι στο Rivoli Bar (38 λίρες το άτομο) με όλες τις κλασικές αγγλικές λιχουδιές (μαρμελάδες, κεκάκια και κομπόστες από άγρια φρούτα) ή να πιείτε ένα Spirit of London (με τζιν, λιμοντσέλο, χυμό κράνμπερι και λίτσι) με αντίτιμο μόλις 9 λίρες, για να μπείτε στο κλίμα. Όλα αυτά βέβαια με επίσημο ένδυμα, αφού με τζιν δεν περνάς… ούτε απέξω. INFO

The Ritz Ηotel, 150 Piccadilly, Λονδίνο W1J9BR, 00 44 20 74938181, www.theritzlondon.com. Κρατήσεις για το εορταστικό πρόγραμμα των 100 χρόνων στο τηλ.:

00 44 20 73002308

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.