Κυκλαδες

Χωρίς το σφυροκόπημα των μελτεμιών και της πολυκοσμίας του κατακαλόκαιρου, οι Κυκλάδες δελεάζουν με μια λεπταίσθητη φιληδονία λίγο πριν σκάσει μύτη το θέρος. Με ανθισμένες από αγριολούλουδα πλαγιές και πεζούλες, παραλίες ιδανικά μοναχικές και την εξυπηρέτηση να ακολουθεί τα ήθη του παλιού καλού καιρού, μια και οι συνθήκες το επιτρέπουν, η εμπειρία είναι πραγματικά διαφορετική. Σας δίνουμε την ατζέντα μας για τη Νάξο, την Τήνο και τη Σίφνο, ώστε να ζήσετε το κυκλαδίτικο έαρ σε όλη του τη μεγαλοπ

Κυκλαδες

ζήστε την άνοιξη!

Χωρίς το σφυροκόπημα των μελτεμιών και της πολυκοσμίας του κατακαλόκαιρου, οι Κυκλάδες δελεάζουν με μια λεπταίσθητη φιληδονία λίγο πριν σκάσει μύτη το θέρος. Με ανθισμένες από αγριολούλουδα πλαγιές και πεζούλες, παραλίες ιδανικά μοναχικές και την εξυπηρέτηση να ακολουθεί τα ήθη του παλιού καλού καιρού, μια και οι συνθήκες το επιτρέπουν, η εμπειρία είναι πραγματικά διαφορετική. Σας δίνουμε την ατζέντα μας για τη Νάξο, την Τήνο και τη Σίφνο, ώστε να ζήσετε το κυκλαδίτικο έαρ σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

ΝΑΞΟΣ

Κυκλαδες - εικόνα 1
Σίφνος, Χερρόνησος

πού την κεφαλήν...

Η Villa Maranti στη Στελίδα, η ωραιότερη επιλογή στο νησί, είναι ένα πολυτελές συγκρότημα από ισόγεια κτίσματα κυκλαδίτικου στιλ, λίγα μέτρα από την ήσυχη παραλία. Ποιότητα, καλό γούστο και προσοχή στη λεπτομέρεια στα ευρύχωρα δωμάτια, αφαιρετικό διακοσμητικό ύφος, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, και μεγάλες βεράντες με θέα στο λιμάνι. Σχετικά κοντά στην παραλία, βρίσκεται και ο Κάβος, στον Άγιο Προκόπιο. Πολυτελή μπάγκαλοου με πέτρα, ξύλο, ναξιώτικο μάρμαρο, λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. οι σουίτες και οι βίλες διαθέτουν ευρύχωρο μπάνιο και άρτια εξοπλισμένη κουζίνα, ενώ βλέπουν στους φροντισμένους κήπους. Μακριά από πολυκοσμία, η Μέδουσα στην παραλία της Πλάκας, τρία κτίρια κυκλαδίτικου ύφους, έχει ευρύχωρα δωμάτια σε ρομαντικό ύφος, με έπιπλα που έφεραν οι ιδιοκτήτες από ταξίδια, μπαλκόνια που βλέπουν στο Αιγαίο και στους κήπους, όπου βρίσκεται και η πισίνα (σε σχήμα δελφινιού).

Στον Άγιο Προκόπιο, βρίσκεται και το τετράστερο Lagos Mare (κατασκευάστηκε το 2006), με δωμάτια που διακρίνονται για την κομψότητα και τις υψηλής ποιότητας παροχές τους. Διαθέτει εστιατόριο, spa, παιδότοπο και 3 πισίνες. (22850 42844, www.lagosmare.gr). Επίσης στον Άγιο Προκόπιο, το Naxos Palace, Β΄ κατηγορίας ξενοδοχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (22850 25709, www.naxospalace.gr). Στη Χώρα, 200 μέτρα από την παραλία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται το τετράστερο Porto Naxos, με πολυτελή δωμάτια, γήπεδο τένις, σάουνα, πισίνα (22850 23970, www.portonaxos.gr) και το Naxos Royal, Β΄ κατηγορίας, με πισίνα και well being ευκολίες όπως χαμάμ, σάουνα, τζακούζι (22850 26650, www.naxosroyal.com). Ρομαντικές σουίτες στο βενετσιάνικο κτίριο του ChΙteaux Zevgolis (22850 22993) στην παλιά Χώρα.

εν αρχή ην η Χώρα

Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν μπορεί παρά να ξεκινήσεις από την πρωτεύουσά του, τη Χώρα. Αιγαιοπελαγίτικα σπίτια «ανηφορίζουν» το λόφο, στεφανωμένο από τα ερείπια του Κάστρου του Μάρκου Σανούδου. Σώζονται οι δύο πύλες του μεσαιωνικού οικισμού, που απετέλεσε κέντρο των Ενετών, ενώ τα αρχοντόσπιτά του εξακολουθούν να κατοικούνται από καθολικούς. Περπατώντας στα δρομάκια του, περνάς από την πλατεία με την καθολική μητρόπολη και τα ερείπια του πύργου. στάση στη Σχολή Ουρσουλίνων και έπειτα μια δυο ωρίτσες στο Αρχαιολογικό Μουσείο (22850 22725) με τη συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων.

Σήμα κατατεθέν του νησιού, η Πορτάρα. Η τεράστια αυτή πύλη στέκεται περήφανα πάνω σ’ ένα μικρό κομμάτι γης, στα Παλάτια, στ’ αριστερά του λιμανιού. Την ώρα του δειλινού νιώθεις βέβαιος ότι και ο τύραννος Λύγδαρης, που ξεκίνησε το χτίσιμο αυτού του (ημιτελούς) ναού του Απόλλωνα τον 6ο π.Χ. αιώνα, εδώ θα ερχόταν να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα. Το παζλ αξιοθέατων συμπληρώνουν το εκκλησάκι της Μυρτιδιώτισσας στο νησάκι του λιμανιού και ο αρχαιολογικός χώρος της Γρότας στο Μουσείο Πλατείας Μητρόπολης (22850 24151), με «λείψανα» της αρχαίας πόλης της Νάξου.Η καρδιά της σύγχρονης πόλης χτυπά στον παραλιακό δρόμο, με τα caf^s, εστιατόρια και κάθε είδους μαγαζιά. Κάθεσαι στο cafe-ζαχαροπλαστείο Ραντεβού (22850 22266), και χαζεύεις το πηγαινέλα ανθρώπων και πλοίων, με τον ήλιο να σε θαμπώνει απ’ το λαμπύρισμά του στα καταγάλανα νερά. Διαλέγεις από τον πλούσιο κατάλογο ένα από τα 50 διαφορετικά είδη καφέ και κάποιο από τα επίσης πολυάριθμα γλυκά και snacks, που η οικογένεια Παπαδοπούλου παρασκευάζει στο εργαστήριό της.

Κυκλαδες - εικόνα 2
Πλάκα – Μάραγκας: ίσως η πιο όμορφη παραλία της Νάξου, νότια της Αγίας Άννας, στην οποία μπορείτε να πάτε με βάρκα ή με τα πόδια με κατεύθυνση προς Μικρή Βίγλα.

περιδιαβαίνοντας τα χωριά

Την ψυχή του νησιού όμως τη συναπαντάς στο εσωτερικό του, στα γραφικά χωριά της Ορεινής Νάξου, στα βουνά και τις πεδιάδες, που σκιάζει ο πανύψηλος Ζας, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων με υψόμετρο 1.004 μέτρα. Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις, θα συναντήσεις κάποιο βυζαντινό μνημείο, κάποιο βενετσιάνικο πύργο, έναν εγκαταλειμμένο ανεμόμυλο ή νερόμυλο. Οι δύο κούροι του νησιού κείτονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο ένας στις Μέλανες, ανατολικά της Χώρας, και ο άλλος, ύψους 10 μ., στον Απόλλωνα, το βορειότερο παράλιο οικισμό του νησιού. Το πυκνό, και σε γενικές γραμμές καλό, οδικό δίκτυο του νησιού, μπορεί να φαίνεται δαιδαλώδες, όμως ακόμα κι αν μπερδευτείς, έστω και με το χάρτη ανά χείρας, χαμένος δεν πρόκειται να βγεις. Τα χωριά της Νάξου είναι πανέμορφα, όλα κρύβουν μια έκπληξη, ένα μνημείο, ένα όμορφο τοπίο. Ο Μανώλης Σαντοριναίος (6946 641622) σε συνεργασία με το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Νάξου (22850 26321) οργανώνει περιπατητικές διαδρομές τα σαββατοκύριακα για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες. Τέλος, διοργανώνονται ποδηλατικές διαδρομές για τις οποίες ενημερώνουν τα τουριστικά γραφεία του νησιού.Στην καρδιά της ορεινής Νάξου, σε υψόμετρο 600 μέτρων βρίσκεται η Απείρανθος – ή Απεράθου. Ένα πανέμορφο χωριό με μαρμάρινα καλντερίμια, βενετσιάνικους πύργους, στενά σοκάκια με αψιδωτές καμάρες, πλατεΐτσες, και την εκκλησία της Παναγίας Απεραθίτισσας, από τους μεγαλύτερους ναούς του νησιού. Ανεμόμυλοι και νερόμυλοι συνυπάρχουν με διώροφα σπίτια, με μαρμάρινα μπαλκόνια και προσόψεις. Στο χωριό του Μανώλη Γλέζου υπάρχουν τρία μικρά αλλά αξιόλογα μουσεία. Το Αρχαιολογικό (22850 61725), το Λαογραφικό και το Γεωλογικό (22850 61361 και για τα δύο). Στο εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού του χωριού θα περιεργαστείς και να θα αγοράσεις υφαντά και εργόχειρα. Μετά τη βόλτα, ο Λευτέρης είναι ό,τι καλύτερο, για το προσεγμένο φαγητό αλλά και τη χαλαρωτική του θέα. Πολύ κοντά στην Απείρανθο βρίσκονται τα χωριά της Σμύριδας, η Κόρωνος και οι οικισμοί Λιώνας, Παναγία Αργοκοιλιώτισσα και η ακατοίκητη σήμερα Ατσιπάπη. Από την αρχαιότητα υπήρχαν στην περιοχή σμυριδωρυχεία: ολόκληρος ο χώρος αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Θα ήταν παράλειψη να μην κάνεις μια στάση στην ταβέρνα Ματίνα-Σταύρος για τα πεντανόστιμα πιάτα που παρασκευάζουν με υλικά δικής τους παραγωγής. Ειδικά τα κρεατικά αλλά και οι πραγματικές πατάτες ορεινής Νάξου θα «γράψουν» στο γαστριμαργικό υποσυνείδητο.

διαδρομές γεύσης

Κόκορας κρασάτος, κουνέλι λεμονάτο, κατσικάκι με πάτουδο (γέμιση από ρύζι και αρωματικά χόρτα), αλλά και το ρόστο, το κοκκινιστό χοιρινό με μακαρόνια, είναι πιάτα που πρέπει να αναζητήσεις. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπια λαχανικά –με κορυφαία την ντόπια πατάτα– παντρεύονται με το εκλεκτό ναξιώτικο λάδι και συνοδεύονται άψογα από ντόπιο ουζάκι και κρασί. Όλα αυτά τα φρέσκα ντόπια υλικά μετατρέπονται στης Elli’s (22850 25476) σε ατέλειωτους μεζέδες και κύρια πιάτα, σε έναν εξαιρετικό χώρο με έπιπλα-αντίκες και αύρα αλλοτινών χρόνων. Το Μελτέμι (22850 22654), στο τέλος του παραλιακού δρόμου, μετράει 37 χρόνια ζωής και 120 προτάσεις παραδοσιακών γεύσεων, που σερβίρονται δίπλα στο κύμα. Στα Παλάτια η θέα είναι βασιλική –το λιμάνι και η Χώρα στο πιάτο– και η κουζίνα προσεγμένη, ελληνική. Για ιταλική κουζίνα, το Il Girasole (22850 23326) με 40 διαφορετικές πίτσες και 30 προτάσεις ζυμαρικών, θα σε αφήσει ικανοποιημένο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η Αξιώτισσα (22850 75107), στο δρόμο προς το Αλυκό, προτείνει φρεσκότατα ναξιώτικα υλικά μετουσιωμένα σε γεύσεις από την κουζίνα της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Συνδυασμό εκδρομής με καλό φαγητό προσφέρει η ταβέρνα Τζώννης (22850 41545) στο Σαγκρί, η οποία υπηρετεί την ελληνική κουζίνα. Αφού επισκεφθείς το ναό της Δήμητρας, αράζεις στην παραδοσιακή αυλή του για σπιτικό φαγητό και καλό κρασί. Στη Νάξο, αποθησαύρισε: ποτό από απόσταγμα φύλλων κιτρίας –αξίζει να πας ως το Χαλκί, στο αποστακτήριο-μουσείο (31220) που ιδρύθηκε το 1896 από τον Μάρκο Βαλληνδρά. Προϊόντα του προμηθεύεσαι είτε επιτόπου είτε από την Κάβα Φραγκουδάκη στη Χώρα (22850 22227). Από την «Τυροκομία Κουφόπουλος» (22850 26018) στην οδό Παπαβασιλείου, θα προμηθευτείς ντόπιο γάλα και τυροκομικά προϊόντα: βραβευμένη τυροκαυτερή, γραβιέρα Νάξου, πικάντικο σκληρό «αρσενικό» τυρί, καλαθάκι Νάξου, ξυνομυζήθρα και άλλα πολλά.Ενδιαφέρουσες αγορές θα κάνεις στα εκθετήρια των Γυναικείων Συνεταιρισμών του νησιού, στην Απείρανθο, στο Χαλκί, στην Κωμιακή και στη Μονή.

ΣΙΦΝΟΣ

Κυκλαδες - εικόνα 3
Η περαντζάδα στο λιμάνι της Νάξου γλυκαίνει από το φως του δειλινού

πού την κεφαλήν...

Στην Απολλωνία, η boutique πρόταση του νησιού, το Patriarca, σε ιστορικό κτίριο του 1650, θέλγει με bohemian chic ατμόσφαιρά του, υπό το διακοσμητικό όμμα του Άγγελου Αγγελόπουλου, χρώμα παντού και υπέροχη θέα. Ενδείκνυται και για να το νοικιάσει όλο μια μεγάλη παρέα: Έχει 6 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 14 άτομα (22840 32400–401, www.patriarca.gr).

Το Petali, στο Άνω Πετάλι, του ομίλου Βερνίκου, βρίσκεται στο καλντερίμι που οδηγεί από την Απολλωνία προς τον Αρτεμώνα. Άνετα και προσεγμένα δωμάτια και πισίνα για να χαζεύεις πλατσουρίζοντας τη θέα, και πολύ καλό εστιατόριο (22840 33024, www.petalihotel.gr). Για άμεση γειτνίαση με θάλασσα, το νεόκτιστο Verina Suites στον Πλατύ Γιαλό έχει πολυτελώς λιτά δωμάτια με χτιστά κρεβάτια και πλήρη εξοπλισμό (22840 71525).

Τις Νηρηίδες θα τις αγαπήσεις για τη ρομαντική διάθεση των χώρων τους, τη διακριτική κομψότητα και την πανοραμική θέα του όρμου του Πλατύ Γιαλού (22840 71530 –31 www.niriedeshotel.gr).

Τέλος, το ευρύτερα γνωστό Elies Resorts στο Βαθύ είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός, που εκτίναξε το ξενοδοχειακό status του νησιού. Η διαμονή εκεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως εμπειρία μεσογειακής τελειότητας (22840 34000, www.eliesresorts.com).

διαδρομές γεύσης

Στη Σίφνο κατά κανόνα τρως καλά και νόστιμα: χυλωμένη ρεβιθάδα του φούρνου, τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, πικάντικη καππαροσαλάτα, μαγειρευτή κάππαρη, αλλά και το μοναδικό «μαστέλλο» με κατσικάκι που λειώνει στο στόμα, σερβίρονται παντού. Δοκίμασε Του Αποστόλη το Κουτούκι στο στενό της Απολλωνίας (22840 33186) αλλά και το ουζερί Μαργαρίτα επίσης στην πλατεία του Αρτεμώνα (22840 33074). Αν θέλεις να βγεις εκτός των τειχών, το Tσικάλι στο Βαθύ (22840 71177) και οι Καμάρες στην άλλη πλευρά του κόλπου του λιμανιού (22840 32398) δικαιώνουν τη βόλτα. Στην ποιητική ομορφιά του Κάστρου, η Φλωρέττα Ψωμιάδη έστησε τα Βατράχια, που λειτουργούν από Ιούνιο: νόστιμη η κουζίνα και συχνά ευχάριστα απρόβλεπτη. Εκτός από φρέσκο ψάρι στη σχάρα, βρίσκεις και καλούδια της θάλασσας, μαγειρεμένα με μεράκι και άποψη. Τέλος, αν θέλεις να ξεφύγεις από την παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα, στο Στενό της Απολλωνίας δοκίμασε τον Ωκύαλο (22840 32060) και την Οδό Ονείρων (22840 32002) με μεσογειακές προτάσεις, αλλά και τον Ίσαλο (22840 33716) στην Αγία Μαρίνα Καμαρών.

Κυκλαδες - εικόνα 4
Σο νησί υπάρχουν σημαντικά μοναστήρια και εκκλησιές – μόνο στη Χώρα αναφέρεται πως υπάρχουν 45 εκκλησίες. Αξίζει τον κόπο μια στάση και μόνο για τη δροσιά και τη γαλήνη του περιβάλλοντος.

τοπικά προϊόντα

Τα αμυγδαλωτά αποτελούν την κορωνίδα της σιφνέικης ζαχαροπλαστικής, την οποία ολοκληρώνουν οι αφράτες μελόπιτες, τα παστέλια με αρωματικό ντόπιο μέλι, τα μπουρέκια αλλά και τα ποικίλα κουλουράκια και βουτήματα. Το εργαστήρι του Θεοδώρου στον Αρτέμωνα (22840 31370) αλλά και η Γλυκιά Ματιά στην Απολλωνία (22840 33332) ενδείκνυνται για τους γλυκατζήδες. Το ζαχαροπλαστείο του Γεροντόπουλου, στο κέντρο της Απολλωνίας (22840 32220) αλλά και η Πετζούλα στον Αρτεμώνα (22840 31244) σερβίρουν όποιο είδος, παραδοσιακού ή μη, γλυκού επιθυμήσει η καρδιά σου. Για καφεδάκι το Πραγκό, η Βεράντα και η Βεγγέρα σε περιμένουν όλη μέρα στο κέντρο της Απολλωνίας, για καφέδες, γλυκά, αναψυκτικά και snacks, σερβιρισμένα με θαυμάσια θέα. Τέλος, συνώνυμο της βραδινής διασκέδασης αποτελεί η Αργώ, στο Στενό της Απολλωνίας, το hot point του νησιού, ενώ ενδιαφέρουσες ιδέες για νυχτοπερπατήματα αποτελούν επίσης το Δόλωμα στην Απολλωνία αλλά και το Old Captain και το Follie στο λιμάνι των Καμαρών.

Το χώμα του νησιού δουλεύεται εδώ και αιώνες από έμπειρους τσικαλάδες που δημιουργούν ελκυστικά αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά: εργαστήρια είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί. Αν σε ιντριγκάρει να παρακολουθήσεις έναν αγγειοπλάστη σε ώρα δημιουργίας, δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις με το Σύλλογο Αγγειοπλαστών και τον Πρόεδρό του Γιάννη Αποστολίδη (22840 33720, 22840 71358).

Για shopping, σημείο αναφοράς και πάλι το Στενό της Απολλωνίας, όπου συναντάς το Εργαστήρι (22840 31168) με χειροποίητα υφαντά, και κάποια πιο μοδάτα μαγαζιά, όπως το Ακύς (22840 32030), το Μπλεκαι τις Πλειάδες με ψαγμένες προτάσεις για κοσμήματα και δώρα. Ένα πέρασμα από το «Σίφνος Μάρκετ» του Σταύρου Βέλλη (22840 31218) ή τον «Μαγγανά» της Αφροδίτης Γεωργούλη (22840 32087), στο Άνω Πετάλι, θα κάνει ασήκωτες τις αποσκευές, με τοπικά τυριά –γυλωμένη μανούρα και ξινομυζήθρα– παραδοσιακά ζυμαρικά, κάππαρη και προϊόντα μελιού.

δώστε του χορού να πάει

Πανηγυράς: Αυτός είναι ο πιο τιμητικός τίτλος για ένα Σίφνιο, το να αναλάβει τα έξοδα και την οργάνωση ενός εκ των πολυάριθμων πανηγυριών που πραγματοποιούνται στο νησί κατά τη διάρκεια του έτους. Το σημαντικότερο όλων είναι αυτό της Χρυσοπηγής – φέτος θα γιορταστεί στις 17 Μαΐου. Το ανοιξιάτικο τοπίο, το πλήθος των προσκυνητών που κατακλύζει τη μικρή χερσόνησο της Χρυσοπηγής, τα πυροτεχνήματα και τα σφυρίγματα των ψαροκάικων που υποδέχονται το πλοίο που μεταφέρει την εικόνα της Παναγίας, δημιουργούν ένα σκηνικό που συνταιριάζει την ομορφιά με την κατάνυξη. Το βράδυ, μετά τον Εσπερινό, όπως και σε όλα τα πανηγύρια της Σίφνου, προσφέρεται φαγητό σε όλους ανεξαιρέτως τους προσκυνητές. Πάνω από χίλιες μερίδες ρεβιθάδας και κοκκινιστό κατσικάκι με μακαρόνια, προσφορά του εκάστοτε πανηγυρά. Η βραδιά καταλήγει σε γλέντι με σιφνέικα «τακίμια». Πάντως, αν δεν θέλεις να περιμένεις τη σειρά εισόδου στην τράπεζα (τραπεζαρία) της Χρυσοπηγής, μπορείς να κλείσεις τραπέζι στη Χρυσοπηγή, την πολύ καλή ταβέρνα λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία, στην παραλία Αποκοφτό (22840 71295).

Το Μάη πραγματοποιούνται και τα μικρότερης έκτασης αλλά εξίσου ενδιαφέροντα πανηγύρια της Αγίας Ειρήνης στις 5 Μαΐου, του Αγίου Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου καθώς και του Αγίου Πνεύματος.

εκτός των τειχών

Ένα νησί σαν τη Σίφνο, με παραδοσιακούς οικισμούς, υπέροχες παραλίες, αμέτρητες εκκλησίες και ξωκλήσια, εξαιρετικής τέχνης περιστεριώνες και 57 αρχαίους πύργους, σίγουρα δεν εξαντλείται σ’ ένα σαββατοκύριακο. Μην παραλείψεις όμως μια βόλτα στο Κάστρο, την πρωτεύουσα της Σίφνου ως το 1836. Περιδιαβαίνοντας τις εισόδους-στοές, τις «λόζες» όπως τις λένε, και τα στιάδια, τα σκεπαστά της δρομάκια, η διάσταση του χρόνου αλλάζει με μαγικό τρόπο. Και όταν βγεις από τα τείχη, ακολούθησε το δρομάκι που αγκαλιάζει περιφερειακά τον οικισμό και η βόλτα θα σου μείνει αξέχαστη. Στην είσοδο του οικισμού, μια κρέπα στο Dolci (22840 32311) ή ένα «πειραγμένο» γλυκό στο Κονάκι (22840 33165), όπως το cheese cake με φραγκόσυκο και βάση από σιφνέικο μπισκότο, είναι όμορφο κλείσιμο μιας υπέροχης βόλτας.

Τέλος, μια εκδρομή ως το βορειότερο άκρο του νησιού, στη Χερρόνησο, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ένα μικροσκοπικό ψαροχώρι, ξεχασμένο λες μέσα σε ένα κυκλαδίτικο φιόρδ, η Χερρόνησος σου κλέβει την καρδιά με το ολάνθιστο τώρα την άνοιξη τοπίο της. Απόλαυσε τη θαλασσινή αύρα καθισμένος στο τραπεζάκια του Φύσσα (22840 33119) για ολόφρεσκο ψάρι. Αν θέλεις γεύση στο πιάτο και θέα… πιάτο, πάλι υπάρχει και η Ρομάντζα (22840 33139).

Αν θες να γνωρίσεις βαθύτερα τη «γεύση» του νησιού, ο Θησαυρός του Αιγαίου του Απόστολου Δημόπουλου (22840 33151, 33527) σε βάζει στο κέντρο της εμπειρίας «Σίφνος»: από μαθήματα σιφνέικης μαγειρικής και τοπικών χορών, μέχρι πολλές προτάσεις για οργανωμένες περιπατητικές εξορμήσεις και άλλα ενδιαφέροντα.

ΤΗΝΟΣ

Κυκλαδες - εικόνα 5
Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, στην περιοχή του Αποκοφτού.

πού την κεφαλήν...

Σε γενικές γραμμές η Τήνος υστερεί σε καλά ξενοδοχεία. Καινούρια άφιξη, η Άνθεια (22830 25021, www.anthia.gr), ένα ξενοδοχείο κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένο στην ήσυχη περιοχή του Αγίου Φωκά, σε πολύ κοντινή απόσταση από την αμμουδερή παραλία. Ένα αρμονικό σύνολο με κεντρικό κτίριο –όπου το εστιατόριο τοπικής κουζίνας, lounge μπαρ και η πισίνα– και τρεις κτιριακές μονάδες ολόγυρά του. Τα δωμάτια, είναι φωτεινά και ευήλια, οι χώροι του spa και του relaxing area ατμοσφαιρικά χαλαρωτικοί.

Ο Cavos (22830 24224, www.cavos-tinos.com) είναι ένα επίσης καλαίσθητο συγκρότημα διαμερισμάτων σε κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό χρώμα και με στοιχεία από την ιδιότυπη παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική των περιστεριώνων. Σε προνομιακή θέση, στην άκρη της παραλίας του Αϊ-Σώστη, διαμερίσματα ιδιαίτερα άνετα και λειτουργικά που διαθέτουν καθιστικό, εξοπλισμένη κουζίνα και μπαλκόνι με θέα στο πέλαγος.

Αν θέλεις να μείνεις στην πόλη της Τήνου, το ξενοδοχείο Ωκεανίς, που ανακαινίστηκε πριν από μια τετραετία, διαθέτει όλες τις σύγχρονες παροχές και επιπλέον έχει πανοραμική θέα στο λιμάνι και την πόλη (22830 22452, 25401).

Το Τήνιον είναι επίσης ένα ξενοδοχείο πόλης, σε ήσυχο αλλά κεντρικό σημείο, που αποπνέει έναν αέρα αρχοντιάς και διαθέτει αρκετές ανέσεις (22830 22261).

Οι καλύτερες προτάσεις για διαμονή εκτός πόλης είναι τα μοναδικά Α΄ κατηγορίας ξενοδοχεία του νησιού: το «φαβορί» μας Porto Tango (22830 24411) στον Αϊ-Γιάννη Πόρτο και το Tinos Beach (22830 22626 –9) στα Κιόνια. Και τα δύο διαθέτουν πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα και όλα όσα προϋποθέτει η κατηγορία τους.

διαδρομές γεύσης

Ελάχιστοι Έλληνες δεν έχουν πάει στην Τήνο. Όμως πολύ λίγοι έχουν πραγματικά γνωρίσει την Τήνο και τα σαράντα υπέροχα χωριά της – και πολύ περισσότερο την εξαιρετική ντόπια κουζίνα. Πόσοι από τους τους weekenders της τελευταίας στιγμής ή αυτούς που δένουν για λίγο με το σκάφος προλαβαίνουν να δοκιμάσουν τις λεπτές, σαν τσιγαρόχαρτο, φετούλες της λούζας, που μαρινάρεται σε μαύρο κρασί για μια βδομάδα; Πόσοι έφαγαν λουκάνικο με μαραθόσπορο, συκωτάκια κοκκινιστά με πιλάφι, σκορδομακάρονα, αγκινάρες ομελέτα ή μαραθοτηγανίτες; Πόσοι γνώρισαν τι εστί σύσσερα, οματιές ή κρίταμο τουρσί; Για μυημένους, σημειώνουμε τα ακόλουθα: Το Θαλασσάκι στον κόλπο των Υστέρνιων έχει κουζίνα ευρηματική που χρησιμοποιεί φρέσκα μυρωδικά, αγνό ελαιόλαδο και –το κατά δύναμη– προϊόντα του νησιού, καλή σχάρα στα ψάρια, πολλά από τα οποία βγαίνουν με ψαροντούφεκο, και νοστιμότατα σπιτικά τυριά ζυμωμένα με διάφορα υλικά.

Στη Χώρα τώρα, ο Ταρσανάς έχει κουζίνα προσεκτική και με άποψη, που φροντίζει να προμηθεύεται από παραγωγούς χωριανούς ό,τι ψαρεύεται στα γύρω νερά. Σκηνικό κομψότητας και ευχάριστη εντοπιότητα που επικρατεί και στα κρασιά. Το Μεταξύ μας (22830 24137) συνιστάται για την πλούσια ποικιλία τηνιακών ορεκτικών, μαγειρευτών φαγητών και πρωτότυπων σαλατών σ’ ένα εξαιρετικά καλαίσθητο περιβάλλον. Το Κουτούκι της Ελένης (22830 24857) είναι ένας ειδυλλιακός χώρος, που λειτουργούσε ως κουτούκι ήδη από το 1853. Όλα τα μεζεδάκια, αλλά και τα κύρια πιάτα παρασκευάζονται από εκλεκτά υλικά και βότανα, ενώ τα ψάρια είναι φρεσκότατα. Ο Μπαλής (22830 23207), δύο βήματα από το λιμάνι, είναι ένας μικρός, όμορφος χώρος, ανοιχτός από το πρωί για πρωινό ως πολύ αργά το βράδυ για τους ξενύχτηδες, με κατάλογο πλούσιο σε προτάσεις ζυμαρικών, σαλατών και επιλεγμένων τηνιακών συνταγών. Τέλος, λίγο έξω από τη Χώρα, προς τα Κιόνια, το Μαϊστράλι (22830 23570) προσφέρει καλοδουλεμένες γεύσεις με θέα τη Μύκονο και τη Δήλο.

Κυκλαδες - εικόνα 6

στα ενδότερα

Από τα σπλάχνα της Τήνου εξορύσσεται το όμορφο τηνιακό μάρμαρο και στη γη της γαλουχήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες γλύπτες, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Λάζαρος Σώχος, ο Δημήτρης Φιλιππότης. Έργα τους θα θαυμάσεις στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, δίπλα στο Ναό της Μεγαλόχαρης καθώς και στο Μουσείο Χαλεπά του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Στα βόρεια, το χωριό Πύργος είναι από τα ομορφότερα του Αιγαίου, πνιγμένο στο πράσινο, με το μάρμαρο να κυριαρχεί παντού. Παρατήρησε τα υπέρθυρα των σπιτιών, τις υδροροές, τις πινακίδες των οδών, μπες στα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας για να ψωνίσεις αναμνηστικά. Επιβάλλεται και μια επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, τη Σχολή Καλών Τεχνών. το Κοιμητήριο του χωριού αποτελεί πραγματική υπαίθρια γλυπτοθήκη. Σημειωτέον, από το καλοκαίρι θα λειτουργεί στον Πύργο το Μουσείο Μαρμάρου ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς. Κι έπειτα θα ξαποστάσεις κάτω από τη σκιά του πλάτανου στην ομώνυμη πλατεία. Τα Μυρώνια (22830 31229) ξεχωρίζουν για τις επιλεγμένες ελληνικές και τηνιακές συνταγές και η Αλεξάνδρα (22830 31334) για το γαλακτομπούρεκο.Αξίζει και η βόλτα ως τα γραφικά χωριουδάκια του Μαρλά και του Μαμάδου, για τα εντυπωσιακά λατομεία πράσινου μαρμάρου. Κατηφόρισε προς την παραλία του Πανόρμου για να βρεθείς σε άλλο «Πλανήτη», όπως ονομάζεται η βραχονησίδα στην είσοδο του όρμου. Στην Άγονη Γραμμή (22830 31689) ζήτα οπωσδήποτε γαρίδες με λιωμένο τυρί και ταλιατέλες με σολομό, ενώ στην Παλέτα (22830 31930) δώσε έμφαση στα μεζεδάκια.

Αξίζει να ζήσεις το πανηγύρι την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, που γιορτάζει η Παναγία η Βρυσιώτισσα, λίγο έξω από τον Ταραμπάδο. Στην κοιλάδα του συγκεντρώνονται οι περισσότεροι από τους περίπου 800 περιστεριώνες της Τήνου. Ο επιβλητικός όγκος του Ξώμπουργκου ή Εξώμβουργου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία ακρόπολη του νησιού, σκιάζει τα χωριά στο κέντρο της Τήνου. Στα Λουτρά αξίζει να επισκεφθείς τη Μονή Ιησουϊτών και τη Μονή των Ουρσουλίνων, ενώ στο Φαλατάδο λειτουργεί η πασίγνωστη γκαλερί «Το σπίτι των εκθέσεων» (22830 41080). Το εντυπωσιακότερο χωριό της Τήνου είναι ο Βώλαξ, που φημίζεται και για τα είδη καλαθοπλεκτικής. Γρανιτένιοι ογκόλιθοι σκορπισμένοι παντού δίνουν στο τοπίο μια μυστηριώδη φυσική ομορφιά, ένα σκηνικό που θυμίζει μεξικάνικα πρότυπα ή βομβαρδισμό από μετεωρίτες!

απολαύσεις

Θα σε δελεάσουν, η ΠΟΠ κοπανιστή, Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης πικάντικο μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα, και το παραδοσιακό τυράκι Τήνου: μπορείς να τα προμηθευτείς από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου (22830 23289, Λεωφ. Μεγαλόχαρης 17). Τις νοστιμιές του Ευ Ζην (22830 25409) θα πάρεις από πρώτο χέρι στο παρασκευαστήριο του Σταύρου Γεωργακόπουλου.

Ευωδιαστά αμυγδαλωτά, λυχναράκια, με φρέσκια μυζήθρα και άρωμα πορτοκαλιού, κριτσανιστά «ψαράκια» με καρυδάτη γέμιση, αρωματικό παστέλι σε λεμονόφυλλα και τραγανούς μπεζέδες με μπόλικο ξύσμα λεμονιού… Συγκράτησε τις Μεσκλιές (22830 22151), όπου μπορείς να καθίσεις για να απολαύσεις λαχταριστά γλυκάκια και όχι μόνο, καθώς και τα Νούφαρα (22830 23102).

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην τιμήσεις το μοναδικό ξυλόφουρνο του νησιού, του Γιάννη Δεσύπρη (22830 24317), για χωριάτικο ψωμί τυρόπιτες κ.ά.

Τα στέκια στην πλατεία Παλλάδας, πολύ κοντά στο νέο λιμάνι, μένουν ανοιχτά ως αργά το βράδυ. Ο Φευγάτος (22830 24078), ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης, με άνετους εσωτερικούς χώρους και οθόνη για βιντεοκλίπ κ.ά.

Στο Στενό στην οδό Ταξιαρχών συνωστίζονται πολλά μικρά μπαράκια. Εκεί, η Σίβυλλα, για σχεδόν δύο δεκαετίες ζει νύχτες ξεφαντώματος με ελληνικούς και ξένους ρυθμούς. Λίγο έξω από την πόλη, στον Κάκτο (22830 25930), θα χορέψεις ως το πρωί με σούπερ θέα, θα παρακολουθήσεις συναυλίες ή happenings ή θα εξερευνήσεις τον αναστυλωμένο ανεμόμυλο που μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Στο Καφενείο Κυριακάτικο (22830 22606) σερβίρονται γλυκά από τα χέρια της Ελένης, «Το κουτούκι της Ελένης», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, ενώ στο ανακαινισμένο ιστορικό καφενείο Ξέμπαρκο (22830 24401) στο λιμάνι, θα πας για πλήρες πρωινό, γλυκά αλλά και ελαφρά γεύματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.