Ξάνθη update

Ξετρελαμένοι γυρίσαμε από την Ξάνθη. Χαλαρώσαμε στην ομορφότερη παλιά πόλη της βόρειας Ελλάδας, με καλό φαγητό, φιλικά μπαράκια και την απίθανη φύση του Νέστου και της Βιστωνίδας. Ευχαριστηθήκαμε τα κλασικά και ανακαλύψαμε κάποια καινούρια που μας άνοιξαν την όρεξη – και το καρναβάλι έρχεται...

Ξάνθη update

Ξετρελαμένοι γυρίσαμε από την Ξάνθη. Χαλαρώσαμε στην ομορφότερη παλιά πόλη της βόρειας Ελλάδας, με καλό φαγητό, φιλικά μπαράκια και την απίθανη φύση του Νέστου και της Βιστωνίδας. Ευχαριστηθήκαμε τα κλασικά και ανακαλύψαμε κάποια καινούρια που μας άνοιξαν την όρεξη – και το καρναβάλι έρχεται...

Ξάνθη update - εικόνα 1

Για φαγητό

Όταν, φτάνοντας στην Ξάνθη, ρώτησα τη ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου τι μπορούμε να κάνουμε στην πόλη, η απάντησή της ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Να φάτε καλά, να φάτε πολύ, να φάτε πάρα πολύ». Οι Βορειοελλαδίτες είναι γνωστοί φαν της καλής κουζίνας και η Ξάνθη δεν υπολείπεται στο είδος: από την after hours πιτσαρία για τους ξενύχτηδες της παλιάς πόλης στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου ως το στέκι Του

Κουφού στις όχθες της Βιστωνίδας –το οποίο άνοιξε το 1960 για να εξυπηρετεί τους ψαράδες της περιοχής και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ρουστίκ ψαροταβέρνα– θα συναντήσετε νοστιμιά στο πιάτο. Τέτοιο «κρεατένιο» καπνιστό χέλι, φρεσκότατες γαρίδες και πελαγίσιες τσιπούρες σαν και αυτές που «τσακίσαμε» στου «Κουφού» στο Πόρτο Λάγος, δεν τις έχουμε δοκιμάσει πουθενά. Ιδανικό σενάριο για να τις απολαύσετε καλύτερα; Να ξεκινήστε με birdwatching στη λίμνη, διασχίζοντας τα ξύλινα πλωτά γεφυράκια για τη Μονή του Αγίου Νικολάου και μετά να πιάσετε τραπέζι στην ταβέρνα κοντά στην τζαμαρία για να παρατείνετε τη φυσιολατρική νιρβάνα.

Αν ενθουσιαστείτε με τα τοπικά καλούδια (καπνιστό λικουρίνο και χέλι), δεν έχετε παρά να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας να σας τα παραγγείλει από τους προμηθευτές του. Για πληροφορίες και κρατήσεις: 25410 96688.

Για ποτό

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παλιά πόλη. Η mainstream bar street είναι η Βασιλίσσης Σοφίας, με τις καφετέριες να ξεδιπλώνονται η μία δίπλα στην άλλη απέναντι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Τα καλύτερα στέκια όμως παραμονεύουν στα στενάκια. Και τι στενάκια! Με πλακόστρωτα «ταμάμ» για τα ψηλοτάκουνα…

Οπλιστείτε με υπομονή, πάρτε ανά χείρας το χάρτη που θα σας δώσουν στο ξενοδοχείο σας και μαρκάρετε το σπίτι του Μάνου Χατζηδάκι. Απέναντι από το αρχοντικό, που δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του, στη γωνία Βενιζέλου, Αγ. Αθανασίου και Κονίτσης, άνοιξε μέσα στις γιορτές το χουχουλιάρικο Σκιάχτρο. Μιλάμε για ένα λιλιπούτειο μπαράκι, που έδωσε μια πιο παρεΐστικη νότα στα βράδια της πόλης, κρατώντας τη μουσική σε φιλικά επίπεδα έντασης και συνενώνοντας τις παρέες στους γωνιακούς καναπέδες. Οι πιο ψαγμένες 30something φατσούλες της Ξάνθης, πάντως, συχνάζουν στο bar-restaurant Κοκόρι: Σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της παλιάς πόλης (Παλαιολόγου και Ορφέως), ένα δίπατο σπίτι έχει μετατραπεί σε all-day χώρο υψηλών προδιαγραφών που συνδυάζει την εσάνς του παλιού με τη μοντέρνα διακοσμητική ματιά και κουζίνα. Ό,τι πρέπει για να συχνάζετε από το μεσημέρι για φαγητό απολαμβάνοντας ως αργά το βράδυ την μπάρα και τις επιλεγμένες μουσικές του. Θα το ερωτευτείτε...

Για τσάι

Με τα κρύα της βόρειας Ελλάδας, ένα φλιτζάνι τσάι απαιτείται. Όμως, στο Ψωμί & Σοκολάτα, στην αρχή της Χασιρτζόγλου στην παλιά πόλη, μη βιαστείτε να παραγγείλετε χωρίς να ζητήσετε τον κατάλογο. Η λίστα με τα τσάγια είναι το μεγάλο ατού του. Δεκαοχτώ διαφορετικές γεύσεις σάς περιμένουν σε αυτό το υπέροχο αναπαλαιωμένο αρχοντικό που μέχρι πριν από δύο χρόνια λειτουργούσε ως φούρνος – ο οποίος υπάρχει ακόμα ενσωματωμένος στο ντεκόρ. Αράξτε, λοιπόν, με ανατολίτικο στιλ στους καναπέδες και αποφασίστε. Τι τραβά η όρεξή σας; Μια βραδιά με «Γιους του Ουρανού» (μαύρο τσάι με καραμέλα, βιολέτα, τριαντάφυλλο και άνθη πορτοκαλιάς), μαύρο τσάι του Θιβέτ με 10 φυτά και άνθη, ή μήπως… ταξίδια στους «Δρόμους του μεταξιού» (μαύρο τσάι με πιπέρι, κανέλα, κάρδαμο και πιπερόριζα);

Μια άλλη, κάπως off Broadway επιλογή, είναι το καφέ Ξανθίππη. Στο δρόμο που οδηγεί από την Ξάνθη στη Σταυρούπολη, ψηλά πάνω από τα τελευταία σπίτια της παλιάς πόλης, δεν είναι μόνο ένα καλό σημείο για ραχάτι με θέα ως τον κάμπο. Οι αναπαυτικές στιλάτες πολυθρόνες θα σας κρατήσουν για αρκετή ώρα πίσω από τις τζαμαρίες τις ηλιόλουστες ημέρες, πάνω από μια κούπα τσάι με φρούτα του δάσους, λεμόνι, ροδάκινο, χαμομήλι ή και κάποιο από τα κινέζικα «χαρμάνια»: πράσινο τσάι, γιασεμί και χρυσάνθεμο.

Ξάνθη update - εικόνα 2

Για γλυκό

Προχωρούμε στο δρόμο, δαγκώνοντας με ηδονή –τι άλλο;– τις περίφημες καριόκες Ξάνθης που αγοράσαμε από το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά (28ης Οκτωβρίου 186, κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας). Μια επίσκεψη στο κατάστημά τους θα σας πείσει να δοκιμάσετε και τις υπόλοιπες προτάσεις:

το σαραγλί, το μαστιχωτό νουγκάτο,

τα πουράκια και τα βραχάκια (καβουρδισμένο αμύγδαλο με σοκολάτα). Σεργιανίζοντας στο κέντρο, οι γλυκατζήδες θα έχετε να αντιμετωπίσετε πολλούς πειρασμούς. Προτείνουμε να «πέσετε» ηρωικά, ακολουθώντας τη μυρωδιά που ξεχύνεται από τα πάμπολλα ζαχαροπλαστεία με τα σιροπιαστά. Τα ανατολίτικα γλυκά έχουν την τιμητική τους σε αυτά τα μέρη και προσφέρονται σε απίθανες εκδοχές με ηδυπαθή ονόματα. Ακόμα έχω στον ουρανίσκο τη γλύκα από το ντιλμπέρ ντουντάι –σημαίνει «Τα χείλη της καλλονής»–,

το κανταΐφι φωλιά, το χανούμ μπουρέκ («η πίτα της κυρίας»), το σουτζούκ και το ραχάτ λουκούμ του Νεντίμ (Βασ. Κωνσταντίνου 35). Εδώ θα κάνετε μια στάση και για ντοντουρμά Νεντίμ,

το παγωτό με φρέσκο πρόβειο γάλα ημέρας σε πολλές γεύσεις και δύο εκδοχές για διαβητικούς. Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στη γοητεία των παραδοσιακών καφέ-ζαχαροπλαστείων, το Βυζάντιο στην Πλατεία Αντίκα έχει τραπεζάκια στο πατάρι και μια βιτρίνα σκέτη αμαρτία (αχ, αυτά τα σεκέρ παρέ…).

Η καλύτερη βόλτα

Ασυζητητί το πέρασμα των στενών του Νέστου, ειδικά το παραμυθένιο κομμάτι του δάσους από τη Σταυρούπολη ως τους Τοξότες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφεθεί κανείς στη μαγεία των μαιάνδρων του ποταμιού, στο κατέβασμά του προς τη θάλασσα. Το τρένο είναι από τους πιο ρομαντικούς, ειδικά αν πάρετε την «τουριστική» αμαξοστοιχία που δρομολογεί ο ΟΣΕ τις Κυριακές από την Ξάνθη για τη Σταυρούπολη ή το Παρανέστι. Η εκδρομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ντόπιους οικοξεναγούς, που θα σας μιλήσουν για το οικοσύστημα της περιοχής και θα σας ξεναγήσουν στο Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της οροσειράς της Ροδόπης στο Παρανέστι (πληροφορίες από τον Ορέστη Μπόσκο στο 6947825551). Όσοι ψήνονται για πεζοπορία μπορούν να ακολουθήσουν για δύο ώρες το ποτάμι από τη Γαλάνη ως το Κρωμνικό, εκτός και αν τους κερδίσει η ιδέα μιας κατάβασης με καγιάκ (Vistonis: 6948 206206, Riverland: 25410 62488, Nativus: 25410 83535). Εμείς, πάντως, ψηφίζουμε τη μακράν πιο χαλαρωτική βόλτα με τα άλογα του Ηλία (6979 763767). Θα τον βρείτε στη Σταυρούπολη, σε ένα παλιό βαγόνι τρένου που έχει τοποθετήσει δίπλα στο ποτάμι και έχει μετατρέψει σε καφετέρια με τζάκι!

Διαμονή

Η πόλη δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την ξενοδοχειακή της υποδομή, όμως, απ’ ό,τι μάθαμε, γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης ιστορικών κτιρίων για τη δημιουργία ξενώνων. Στην περιοχή από τη Σταυρούπολη ως το απομακρυσμένο χωριουδάκι του Λειβαδίτη ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή εννέα καινούριοι νέοι ξενώνες.

Πάντως, προς στιγμή, η καλύτερη επιλογή διαμονής στην Ξάνθη είναι το Z Palace (25410 64414-8, www.z-palace.gr) στην είσοδο της πόλης, στον όμορφο δρόμο με τα ψηλά δέντρα που οδηγεί από το σιδηροδρομικό σταθμό προς τις παλιές καπναποθήκες και το κέντρο. Με μοντέρνα αισθητική στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, το «Ζ» κατανέμει τα δωμάτια και τις υπηρεσίες του σε πέντε ορόφους. Τα 100 δωμάτια είναι άνετα, με όμορφο, απέριττο ύφος, θέα στην πόλη και εξοπλισμένα με μίνι μπαρ, προϊόντα περιποίησης, στεγνωτήρα μαλλιών. Για περισσότερη άνεση, θα προτιμήσετε τις σουίτες που βρίσκονται στον 5ο όροφο και διαθέτουν και υδρομασάζ ή τα executives δωμάτια που βλέπουν στην πίσω πλευρά. Το γυμναστήριο, η σάουνα και η ανοιχτή πισίνα (το καλοκαίρι) θα ικανοποιήσουν τους αθλητικούς τύπους, ενώ στις παροχές της μονάδας σημειώνουμε ακόμα το πάρκιν, το κομμωτήριο, το άνετο λόμπι, το μπαρ. Στο ισόγειο, το cosy εστιατόριο L’Etoile είναι από τα καλύτερα της περιοχής, προσφέροντας κλασική γαλλική κουζίνα που πλαισιώνεται από ελληνικά πιάτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.