Kέρκυρα

Δεν είναι μόνο το μελωδικό Πάσχα της, αλλά η μοναδική ικανότητα της παλιάς πόλης της να σε στέλνει σε διαφορετικές εποχές και χώρες σε κάθε βήμα. Την άνοιξη λατρεύουμε να χανόμαστε στο λαβύρινθο των αισθήσεων μιας από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη.

Kέρκυρα

40 spots για ανοιξιάτικη dolce vita

Δεν είναι μόνο το μελωδικό Πάσχα της, αλλά η μοναδική ικανότητα της παλιάς πόλης της να σε στέλνει σε διαφορετικές εποχές και χώρες σε κάθε βήμα. Την άνοιξη λατρεύουμε να χανόμαστε στο λαβύρινθο των αισθήσεων μιας από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη.

thank you, sir!

Kέρκυρα - εικόνα 1

Η βενετσιάνικη φινέτσα της παλιάς πόλης είναι γνωστή, μερικές όμως από τις τοπ κερκυραϊκές εμπειρίες είναι κληροδότημα της Αγγλοκρατίας.

1 Ραντεβού στου Maitland. Το περιστύλιο του Άγγλου αρμοστή Thomas Maitland με τους ιωνικούς κίονες στην Πάνω Πλατεία (Σπιανάδα) είναι ένα εναλλακτικό σημείο ραντεβού για να αρχίσουμε τις βόλτες στο παρελθόν. Ιδιαίτερα αν τύχει και παίζει και καμιά φιλαρμονική στο διπλανό υπαίθριο πάλκο.

2 Τσιτσιμπύρα στο Λιστόν. Πείτε μας ρετρό, αλλά κάθε φορά που απολαμβάνουμε την εξωτική πιπεράτη δροσιά του τοπικού αναψυκτικού στο Λιστόν, νιώθουμε σαν να παίζουμε σε βρετανική ταινία εποχής. Ιδιαίτερα αν τύχει και παίζουν κρίκετ στο απέναντι γήπεδο. Η μοναδική άλλη φορά που το νιώσαμε αυτό είναι σε παραλιακό αποικιοκρατικό ξενοδοχείο της Σρι Λάνκα.

3 Δεν θέλεις να φύγεις από τον πανέμορφο κήπο του art cafΣ της Δημοτικής Πινακοθήκης δίπλα στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Ωραία γλυκά με θέα στο νησάκι Βίδο. Αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ τα Ανάκτορα, δρασκελίστε την επιβλητική πρόσοψή τους από πέτρα Μάλτας και περιηγηθείτε στην πάλαι ποτέ οικία του Maitland και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

4 Ο πεζόδρομος του Γκίλφορδ σε γυρίζει πίσω στο χρόνο με τα αντικάδικα και τα παλαιοπωλεία του: αντίκες English style, και όχι μόνο, αλλά και ιδιαίτερα αντικείμενα art de la table.

5 Πέρα από την εκπληκτική φύση που την άνοιξη είναι στα καλύτερά της και τις αρχαιότητες διαφορετικών εποχών, ένας από τους λιγότερο γνωστούς λόγους για να επισκεφθείς το Μον Ρεπό είναι η σχετικά πρόσφατη επιτυχημένη αναβίωση της ατμόσφαιρας Regency στο εσωτερικό του κάτω ορόφου της έπαυλης που χτίστηκε ως εξοχική κατοικία του Άγγλου αρμοστή Sir Frederick Adam.

κάλεσμα στης νόνας

Kέρκυρα - εικόνα 2
Corfu Golf Club: αν μη τι άλλο, ευκαιρία για αυτοκινητάδα...

Οι αναμνήσεις από τις βεγγέρες στις σάλες με τις καλοντυμένες Κερκυραίες σιόρες αναβιώνουν σε καλοδιατηρημένα αρχοντικά και ξεχασμένες γεύσεις και μυρωδιές.

6 Με έντονες της μνήμες της Siorra Vittoria, το ομώνυμο boutique hotel (26610 36300, www.siorravittoria.com) στο ανακαινισμένο αρχοντικό της οικογένειας Μεταξά, σε ένα ήσυχο στενάκι κοντά στο Δημαρχείο, είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές προτάσεις διαμονής που αναβιώνουν με σύγχρονο μάτι το αρχοντικό προφίλ της Κέρκυρας.

7 Βενετσιάνικο παστίτσιο λίγο δύσκολα να δοκιμάσετε αν δεν έχετε Κερκυραία νόνα, μπορείτε όμως πάντα να αναζητήσετε το παραδοσιακό κερκυραϊκό μιλφέιγ με μαρμελάδα από το ζαχαροπλαστείο του Παπαγιώργη στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη. έχει τη γεύση αστικού καλέσματος άλλης εποχής.

Προσωπική μας αδυναμία, τα κουμ κουάτ με επικάλυψη bitter σοκολάτας, πάντα από τον Παπαγιώργη. Για το παραδοσιακό λικέρ κουμ κουάτ και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών τοπικών παραγωγών, κάντε ένα πέρασμα από την ατμοσφαιρική Κάβα Παϊπέτη στο καντούνι του Μπίζη (26610 30778).

8 Η ζεστή ατμόσφαιρα, το αλέγκρο καλωσόρισμα, η ανεπιτήδευτη φιλοξενία και οι πληθωρικές γεύσεις με ιταλικές βάσεις έχουν κάνει το La Famiglia, ένα διαχρονικό, αυθεντικά κερκυραϊκό στέκι. Από πέρυσι μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο πάντα στο Καντούνι του Μπίζη στην καρδιά του Καμπιέλο (26610 30270).

9 Το πιο κατάλληλο take away σνακ για να συνοδέψετε τις βόλτες σας κάτω από τις καμάρες των αρχοντικών δρόμων του κέντρου είναι μια πίτα από το Σταρένιο, τον καλύτερο φούρνο-deli της πόλης, που αναβιώνει ξεχασμένες τοπικές συνταγές και διαθέτει και τραπεζάκια για να ξεκουραστείτε στον όμορφο πεζόδρομο της Γκίλφορδ.

10 Πιστό αντίγραφο από το βενετσιάνικο σεκρετέρ ή το κομό που ζηλέψατε σε κάποιο λεύκωμα με τα παλιά κερκυραϊκά αρχοντικά, μπορεί να αναλάβει να φτιάξει η επιπλοποιία Souzos, η οποία διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία επίπλων σε παραδοσιακό στιλ. Η έκθεση βρίσκεται στην οδό Γκίλφορδ στην πλατεία Δημαρχείου.

11 Μυρωδιά μιας άλλης εποχής, πηγαίνοντας στο επισκέψιμο ιστορικό Σαπουνοποιείο Πατούνη. Λειτουργεί ακόμη σε ένα βιομηχανικό κτίριο του 1891, το οποίο γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί νεότερο μνημείο (Ιωάννου Θεοτόκη 9).

πρόταση γάμου

Kέρκυρα - εικόνα 3
Η προεδρική σουίτα στο Castello di Vista: αρχοντιά εποχής με σύγχρονα στοιχεία.

Από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα είναι ιδανικό σκηνικό για να ζήσεις ή να σφραγίσεις έναν έρωτα.

12 Εν αρχή ην το Βενετσιάνικο Πηγάδι, ένα από τα ατμοσφαιρικότερα εστιατόρια στην Ελλάδα. Η μικρή πλατεία της Κρεμαστής με τα ενετικά σπίτια τριγύρω και το βενετσιάνικο πηγάδι στο κέντρο μοιάζει με θεατρικό σκηνικό. Κεριά, ρομαντική μουσική και μεσογειακές γεύσεις συνθέτουν το τέλειο περιβάλλον για μια ξεχωριστή βραδιά (26610 44761).

13 Για το δείπνο της επόμενης βραδιάς επιλέξτε την terrace του Δημαρχείου (ελληνική και διεθνής κουζίνα, 26610 39031) στην ομώνυμη πλατεία, ή το κουκλίστικο ιταλικό La Cuccina στην Γκίλφορδ (26610 45029) – δύο ακόμη έξτρα ρομαντικές επιλογές.

14 Οι βόλτες χέρι χέρι στο Καμπιέλο δεν βγαίνουν ποτέ από το προσωπικό μας top-10 των ερωτικών περιπάτων ανά τα ελληνικά νησιά. Περπατώντας στη Νικηφόρου Θεοτόκη, χαλαρώστε το βήμα μήπως κι ακούσετε τους ήχους της φιλαρμονικής που «προπονείται», και κρυφτείτε από τα πλήθη στην κουκλίστικη πλατεία της Αγίας Ελένης ή Κυροπούλας με το φοίνικα εν μέσω πανύψηλων ενετικών «πολυκατοικιών».

15 Προτεινόμενο παιχνίδι για ερωτευμένους σε προχωρημένο στάδιο, το σαφάρι ατμοσφαιρικών εκκλησιών προς αναζήτηση της κατάλληλης για τη μεγάλη μέρα! Παίξτε το ούτως ή άλλως, αφού κάθε καντούνι σχεδόν κρύβει και ένα μικρό αριστούργημα. Εμείς έχουμε σταμπάρει την Παναγία Κρεμαστή του 16ου αιώνα με τις μεγάλες εικόνες του Σπεράντζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, από τις παλιότερες της πόλης (15ος αι.), με αγιογραφίες γνωστών ονομάτων της Κρητικής-Κερκυραϊκής σχολής, και τον επτανησιακού τύπου Άγιο Νικόλαο των Γερόντων.

16 Κλείστε τη βραδιά σας τετατέτ στο roof garden του αρχοντικού ξενοδοχείου Cavallieri, που μοιάζει να πετάει πάνω από τη Σπιανάδα. Το ανακαινισμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα αποτελεί ούτως ή άλλως μία από τις πιο ρομαντικές επιλογές διαμονής στο κέντρο της πόλης (26610 39336).

ιντελεκτουέλ βόλτα στα Μουράγια

Kέρκυρα - εικόνα 4
Λιστόν: καφές και Libro d’ Oro νέων αφίξεων...

Η λογοτεχνική και καλλιτεχνική παράδοση της Κέρκυρας των προηγούμενων αιώνων αναβιώνει κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου της Αρσενίου από τα Ανάκτορα προς το Λιμάνι.

17 Αφήνοντας πίσω σας την πύλη του Αγίου Νικολάου στο τέρμα του Λιστόν, ξεκινήστε τον περίπατό σας με επίσκεψη στην Αναγνωστική Εταιρεία, το παλιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας (1836). Στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτίριο με μπόντζο (εξωτερική σκάλα που οδηγεί σε σκεπαστή βεράντα). Διαθέτει μια πολύ σημαντική επτανησιακή βιβλιοθήκη και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις.

18 Όσο αφήνετε πίσω σας την πύλη του Αγίου Νικολάου, ο δρόμος (οδός Αρσενίου) στενεύει όλο και περισσότερο και τα κτίρια πλησιάζουν τη θάλασσα. Κάντε μια στάση στο Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού (3η πάροδος Αρσενίου – θα δείτε πινακίδα), στο σπίτι όπου έζησε ο ποιητής από το 1828 ως το θάνατό του (1857). Μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα και το αρχειακό υλικό αναβιώνει ο κύκλος των διανοούμενων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον Σολωμό επί αγγλοκρατίας, ο οποίος εργάστηκε για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, και γενικότερα μια εποχή της Κέρκυρας που χαρακτηρίστηκε από έντονη πνευματική κίνηση.

19 Μια άλλη πλευρά του καλλιτεχνικού παρελθόντος του νησιού αναβιώνει στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Τέχνης στην εκκλησία της Αντιβουνιώτισσας, πάντα επί της οδού Αρσενίου. Διαθέτει μια πολύ σημαντική συλλογή εικόνων από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα, όταν η Κέρκυρα γίνεται σταθμός Κρητών ζωγράφων στη διαδρομή τους από την Κρήτη προς τη Βενετία.

20 Την ίδια περίπου εποχή που ιδρύεται η Αναγνωστική Εταιρεία και εγκαθίσταται στην Κέρκυρα ο Σολωμός, ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Κέρκυρας από τον Παύλο Προσαλέντη. Το νήμα της κερκυραϊκής τέχνης από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα φιλοδοξεί να «υφάνει» η συλλογή της καινούριας Κερκυραϊκής Πινακοθήκης επί της Ιωάννου Θεοτόκη 77–πρώην Αβραμίου– λίγο πάνω από το λιμάνι.

νέο φρούριο εις ύψος

Kέρκυρα - εικόνα 5
Απολαμβάνεις το δειλινό με άπλετη θέα στην παλιά πόλη από την ταράτσα του ξενοδοχείου Cavallieri.

Η βόλτα στο Παλιό Φρούριο απέναντι από τη Σπιανάδα είναι για τους επισκέπτες της πόλης ένα τελετουργικό, τόσο κλασικό σχεδόν όσο και ο καφές στο Λιστόν. Τον τελευταίο χρόνο όμως το μέχρι πρότινος λιγότερο πολυσύχναστο Νέο Φρούριο κάνει ό,τι μπορεί για να διεκδικήσει την προσοχή μας.

21 Μια καινούρια ατμοσφαιρική κατάσταση φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στο Νέο Φρούριο της Κέρκυρας, που εξελίσσεται σε νέα hot νυχτερινή πιάτσα για αυτούς που θέλουν κάτι πιο σοφιστικέ

από τα mainstream clubs της Ευθείας (όπως αποκαλούν οι Κερκυραίοι την bar street – Εθνικής Αντιστάσεως). Νέα openings στην είσοδο του φρουρίου δίνουν στην περιοχή το χαρακτήρα μιας πιάτσας «ανεβαίνοντας τη σκαλινάδα της Τενέδου προς τη μίνα», που λένε και οι ντόπιοι. Το Stablus είναι ένα εντυπωσιακό νέο all-day spot που μοιράζεται σε 8 κτίρια (παλιούς στάβλους και αποθήκες), με ωραίες αυλές με θέα (26610 35720 www.stablus.gr). Φιλοξενεί διάφορα events – από βραδιές lounge, jazz ή και ρεμπέτικων, μέχρι εκθέσεις στην γκαλερί του (Σολωμού 29-31-34, 26610 35720).

22 Δεν είναι όμως μόνο τα νέα στέκια που κάνουν το ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο Νέο Φρούριο προορισμό για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες της πόλης. Ο δήμος κάνει ότι μπορεί για να αναδείξει το ίδιο το μνημείο, το οποίο προσφέρεται για αρχαιολογικούς περιπάτους με καρτ-ποσταλική θέα στην πόλη. Για να το επισκεφτείτε, προετοιμαστείτε για ανάβαση ενός περίπου τετάρτου. Χτίστηκε από τους Ενετούς και θεωρείται υπόδειγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ στην κορυφή του σώζονται οι στρατώνες των Άγγλων. Διαθέτει χώρους για διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

23 Η πιο πρόσφατη άφιξη στο Νέο Φρούριο, που επιβεβαιώνει το νέο προφίλ του ως δυνατό night spot, είναι η θρυλική Bora Bora, που ετοιμάζεται να ανοίξει την άνοιξη στο χώρο του παλιού Morrison Bar, στην κορυφή του Φρουρίου.

24 Φεύγοντας από το Φρούριο (σε περίπτωση που δεν έχετε ξενυχτήσει, εννοείται), κάντε μια βόλτα στη γειτονιά της Οβριακής, την ατμοσφαιρική πάλαι ποτέ εβραϊκή γειτονιά που απλώνεται στους πρόποδές του. Τα στενά σκιερά σοκάκια με τα παλιά υφασματάδικα και τα cult μαγειρεία σάς ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

25 Στα πόδια του Νέου Φρουρίου στήνεται καθημερινά και η ονομαστή υπαίθρια λαϊκή αγορά της πόλης. Αναζητήστε τοπικές λιχουδιές, όπως οι συκομαΐδες (πίτες με λιαστά σύκα, ούζο, μαύρο πιπέρι και μερικές φορές μούστο), τις υπέροχες κερκυραϊκές μίνι-φράουλες και μπαχαρικά για να κάνετε τη δική σας παστιτσάδα. Το πιο ονομαστό κερκυραϊκό προϊόν deli πάντως είναι το νούμπουλο, ένα πεντανόστιμο είδος προσούτου από κερκυραϊκό κόντρα φιλέτο (για διανομή επικοινωνήστε με την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, 26610 91465).

κάτι πιο μίνιμαλ, παρακαλώ!

Kέρκυρα - εικόνα 6
Εστιατόριο La Famiglia: γεύσεις και ατμόσφαιρα κατεξοχήν κερκυραϊκές.

Καλές οι βόλτες στα καντούνια και το ρομάντζο στα παλιά αρχοντικά, υπάρχουν όμως και οι στιγμές εκείνες που θέλεις να επιστρέψεις στην… οικειότητα του lounge και των finger food!

26 Ένα από τα σχετικά καινούρια cafe restaurants της Σπιανάδας για τις στιγμές που αναζητάτε κάτι πιο μοντέρνο από τα κλασικά καφέ-ουζερί του Λιστόν, είναι το Ευ Lounge CafΣ επί της Καποδιστρίου. Ο όμορφος χώρος του lounge caf, (υπάρχει και εστιατόριο) αποτελεί πολύ καλή πρόταση για μεσημεριανό sightseeing-break, απολαμβάνοντας καλοφτιαγμένα κρύα πιάτα ή μια ωραία σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί (26610 80670).

27 Ένα ακόμη νεανικό εναλλακτικό στέκι στο κέντρο της πόλης στο Πλακάδο (πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα) είναι η Πιπερίτσα. Άνετες πολυθρόνες για κοζερί στο ισόγειο του σπιτιού του Θεοτόκη και προσεγμένα πιάτα τοπικής και διεθνούς κουζίνας, όπως μια ανάλαφρη εκδοχή του παραδοσιακού μπουρδέτου και νοστιμότατα μύδια αχνιστά σε ζωμό αστακού.

28 Για κάτι πιο on the road, έχετε υπόψη σας ότι το μοντέρνο post-fast food Evergreen που έχει γίνει στέκι στην οδό Κοραή στην Αθήνα, είναι κερκυραϊκή αλυσίδα.

Κάντε μια στάση επί της Ευγενίου Βουλγάρεως για προσεγμένα σάντουιτς και φρεσκότατους χυμούς.

29 Ένα από τα ομορφότερα στέκια για καφέ ή ποτό που εκφράζουν το νέο πρόσωπο της Κέρκυρας και με εκπληκτική θέα είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος

(26610 38763), με ντιζαϊνάτο ντεκ και ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις.

30 Αν η παλιά πόλη σάς φανεί κάποια στιγμή ασφυκτική, «αποδράστε» στο 27 Restaurant, ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των Κερκυραίων για finger food σε ένα μοδάτο περιβάλλον κέντρο-απόκεντρο. (Λεωφ. Αλεξάνδρας 27, 26610 27270).

31 Ο… τυφώνας της ισπανικής κουζίνας έχει παρασύρει και την Κέρκυρα. Το El Niφo είναι ένα πολύ ζεστό, μοντέρνο εστιατόριο ισπανικής και μεσογειακής κουζίνας επί της Εθνικής Αντιστάσεως (γνωστή και ως Ευθεία) απέναντι από το τελωνείο. Δοκιμάστε δαμάσκηνα με χαμόν και σάλτσα βύσσινο και ντομάτα, αγκινάρες με αντσούγιες, αλλά και ψαρονέφρι με σάλτσα κουμ κουάτ (26610 52152).

32 Shopping στην Κέρκυρα δεν είναι μόνο το κουμ κουάτ και οι βενετσιάνικες αντίκες. Στην πόλη θα βρείτε μοντέρνες μπουτίκ με δημοφιλείς φίρμες, ενδιαφέρουσες προτάσεις και σύγχρονη, ανάλαφρη διάθεση. Ξεχωρίζουν το Velvet (Νικηφ. Θεοτόκη 42, 26610 42681) με ρούχα και αξεσουάρ DSquared, Burbery, Armani τσάντες και άλλα αντίστοιχα, αλλά και το Sasha’s (Φιλαρμονικής 4, 26610 37816), με πιο νεανικές προτάσεις και φίρμες, όπως Miss Sixty, Custo Barcelona, Nolita κ.ά.

η εξοχή της διπλανής πόρτας

Ένα weekend ίσα που χωράει την πόλη της Κέρκυρας. Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά σοβαροί λόγοι για να της γυρίσετε έστω και για λίγο την πλάτη.

33 Το δείπνο στο βραβευμένο με «Χρυσό Σκούφο» Etrusco, όπου ο δημιουργικός σεφ Έκτορας Μποτρίνι μάς πρωτοσύστησε το ταλέντο του, είναι εμπειρία. Μοιράζεται σε μια ατμοσφαιρική σάλα και μια όμορφη αυλή στα εξοχικά Κάτω Κορακιάνα, 14 χλμ. από την πόλη (26610 93342 – προγραμματισμένο άνοιγμα, Απρίλιος 2007).

34 Στην ίδια περιοχή μια καινούρια πολύ ιδιαίτερη πρόταση διαμονής σε κοντινή απόσταση από την πόλη είναι το Castello di Vista, που συνδυάζει επιτυχημένα το αρχοντικό με το σύγχρονο ύφος. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήμα που ανήκε στον Καποδίστρια, πλαισιωμένο από ψηλά κυπαρίσσια και υπεραιωνόβιες ελιές και με μαγευτική θέα σε βουνό και θάλασσα. Διαθέτει έξι ανεξάρτητες σουίτες, καθεμία με το δικό της στιλ και προσωπικότητα και ιδιαίτερες ανέσεις (Δασιά, Κάτω Κορακιάνα, 26610 97016).

35 Ακόμη και να μην είστε λάτρης του σπορ, το Corfu Golf Club στο Λιβάδι του Ρώπα δίπλα στο ποτάμι της Ναυσικάς προσφέρεται για μια ανοιξιάτικη αυτοκινητάδα σε κοντινή απόσταση από την

πόλη. Το τοπίο είναι μοναδικό, με την πυκνή βλάστηση να σου κόβει σχεδόν το δρόμο σε κάποια σημεία του ασφαλτόδρομου, ενώ το ίδιο το τερέν θεωρείται από τα πιο προνομιούχα της Ευρώπης (26610 9422).

36 Μια άλλη αίσθηση κερκυραϊκής εξοχής που τέτοια εποχή είναι στα καλύτερά της, προσφέρει η επίσκεψη στο Κτήμα Δημητριάδη (26610 30280) στο Κανόνι, λίγο έξω από την πόλη. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με τις εγκαταστάσεις εκτροφής σκυριανών αλόγων, και μπορούν να κάνουν και ιππασία.

η εμπειρία του Πάσχα

Kέρκυρα - εικόνα 7
Βενετσιάνικο Πηγάδι: ευφάνταστα πιάτα με έθνικ διάθεση, στο πιο ρομαντικό εστιατόριο της Κέρκυρας

Αξίζει να το ζήσετε έστω και μία φορά. Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι το ωραιότερο, το πιο τελετουργικό

και κυρίως το πιο μελωδικό στην Ελλάδα.

37 Πιάστε το νήμα των εκδηλώσεων ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία των Δώδεκα Ευαγγελίων που τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στις 7 το απόγευμα στη Μητρόπολη. Το εκκλησιαστικό όργανο, η εξαιρετική χορωδία, το κούνημα των πολυελαίων μες στο σκοτάδι όταν ακούγεται το «εσείσθη το καταπέτασμα», συνθέτουν ένα θεατρικό σκηνικό.

38 Τη Μεγάλη Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη: από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου, μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές ανά την πόλη, πάντα με τη συνοδεία φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες της πόλης έχουν αλλαχτεί σε μοβ. Το καλύτερο πόστο για να παρακολουθήσετε τις περιφορές είναι το καφενείο του Ζήσιμου στο Λιστόν, που σερβίρει και τις καλύτερες ποικιλίες..

39 Το άκουσμα του Amleto του Faccio στο αποκορύφωμα της περιφοράς του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα το Σάββατο το πρωί στο Λιστόν είναι το αποκορύφωμα της κατάνυξης. Δύο ώρες μετά, στις 11 το πρωί, η κατάνυξη δίνει τη θέση της στη γιορτή και η φασαρία των κανατιών που σπάνε διαδέχεται τους ήχους των φιλαρμονικών. Το ίδιο βράδυ η Ανάσταση γιορτάζεται πανηγυρικά στη Σπιανάδα.

40 Πέρα από το ξενοδοχείο (απαραίτητα στο κέντρο της πόλης, για να ζήσετε την ατμόσφαιρα της γιορτής χωρίς να ταλαιπωρηθείτε), καλό είναι να κάνετε κρατήσεις αρκετό καιρό πριν και για το αναστάσιμο δείπνο. Η καλύτερη πρόταση για μετά την Ανάσταση είναι το εστιατόριο του Corfu Palace (26610 39485), του πιο πολυτελούς ξενοδοχείου της πόλης, με καλό φαγητό, θέα και ωραία ατμόσφαιρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.