Cinque terre

Στις βραχώδεις ακτές της Λιγουρίας, ανάμεσα στα αφρισμένα κύματα και σε κατηφορικές βουνοπλαγιές, στέκουν σαν αετοφωλιές πέντε χωριά, από τα ωραιότερα της Ιταλίας. Μόνο κλασικά μέσα μεταφοράς ενώνουν τα κινηματογραφικά αυτά μπιζουδάκια, που αψηφούν τη βαρύτητα: τρένο, αυτοκίνητο (μετά δυσκολίας), βαρκάκι. Τώρα που η άνοιξη καλεί σε amor etereo, συνιστούμε να πάρετε την αγάπη σας και ένα ζευγάρι ανθεκτικά παπούτσια περιπάτου και να τα γευθείτε pian piano. Η βραδύτης είναι πλέον δυσεύρετη πολυτέλε

Cinque terre

η αβάσταχτη γοητεία του να είναι κανείς πεζός…

Στις βραχώδεις ακτές της Λιγουρίας, ανάμεσα στα αφρισμένα κύματα και σε κατηφορικές βουνοπλαγιές, στέκουν σαν αετοφωλιές πέντε χωριά, από τα ωραιότερα της Ιταλίας. Μόνο κλασικά μέσα μεταφοράς ενώνουν τα κινηματογραφικά αυτά μπιζουδάκια, που αψηφούν τη βαρύτητα: τρένο, αυτοκίνητο (μετά δυσκολίας), βαρκάκι.

Τώρα που η άνοιξη καλεί σε amor etereo, συνιστούμε να πάρετε την αγάπη σας και ένα ζευγάρι ανθεκτικά παπούτσια περιπάτου και να τα γευθείτε pian piano. Η βραδύτης είναι πλέον δυσεύρετη πολυτέλεια…

Cinque terre - εικόνα 1

Tαξιδεύοντας με τρένο από τη Γένοβα, το Monterosso al Mare είναι το πρώτο χωριό που συναντάς. Ακριβώς έξω από το σταθμό, βρίσκεται η via Fegina, ο πιο κεντρικός παραλιακός δρόμος και η μεγαλύτερη βοτσαλωτή παραλία της περιοχής.

Ο μαγιάτικος ήλιος, προοιωνίζεται τον ερχομό του καλοκαιριού και ήδη έχει παρασύρει στη θάλασσα τους πρώτους κολυμβητές… Προσπερνώ γρήγορα το νεόκτιστο Monterosso και βγαίνοντας από το τούνελ του βουνού San Cristoforo, ξεδιπλώνεται μπροστά μου το παλιό χωριό, το Monterosso Vecchio. Μια ομορφιά σμιλεμένη από τους αιώνες! Μεσαιωνικά, λιθόστρωτα σοκάκια, σε καλούν να γνωρίσεις τον πολύχρωμο οικισμό, γεμάτο μυρωδιές από τη θάλασσα και τη γη. Ξαφνιάστηκα, με το πλήθος που αντίκρισα, τουρίστες κυρίως από την Αμερική και τη Γερμανία. Γεμάτα τα εστιατόρια, τα καφέ-μπαρ και τα μπακάλικα που μοσχοβολούν βασιλικό και στη μόστρα τους έχουν ανάκατα δαντέλες και λουλούδια. Και σε κάθε γωνιά τους ακουμπισμένα μπουκάλια με κρασιά, κυρίως λευκά από τους «κρεμαστούς αμπελώνες» της Λιγουρίας.

Βρίσκομαι στην άκρη του χωριού, στο βάθος του ορίζοντα προβάλλει το κάστρο του Monterosso τυλιγμένο στο ζεστό φως και πιο πέρα, απόκρημνα βράχια που φωλιάζουν πάνω τους ζευγαράκια απ’ όλον τον κόσμο. Το μονοπάτι που οδηγεί στη Vernazza, το δεύτερο χωριό, ξεκινά ανάμεσα σε πευκώνες. Ο ιδανικότερος τρόπος να επισκεφθεί κανείς και τα πέντε χωριουδάκια είναι πεζοπορώντας από το ένα στο άλλο. Η via dell’ Amore, το «μονοπάτι του Έρωτα» ελληνιστί, εκτείνεται ανάμεσα στα χωριά Manarola και Riomaggiore. Μόλις 1,6 χιλιόμετρα, έχει όμως κερδίσει επάξια τον τίτλο μίας από τις πιο ρομαντικές διαδρομές της Ευρώπης.

Ιδανικά πρέπει κανείς να διανύσει και τα δεκαοκτώ χιλιόμετρα από το πρώτο χωριό στο τελευταίο. Ξεκίνησα την πεζοπορία, ακολουθώντας τη φιδωτή πορεία των απόκρημνων πλαγιών. Ολόκληρη η διαδρομή ξετυλίγεται πάνω από τη θάλασσα, μια βόλτα βουτηγμένη κυριολεκτικά στο απέραντο γαλάζιο. Υψώματα και γκρεμοί, γλυπτόμορφα, θαλασσοδαρμένα βράχια και απάνεμοι κόλποι, λημέρια των Σαρακηνών κάποτε. Και αν καταφέρεις και στρέψεις τα μάτια σου στη γη, που δεν αγγίζει, λες, η θάλασσα, τότε αντικρίζεις τους αμπελώνες που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα χωριά και τις στιβαρές πεζούλες που τιθασεύουν την κατηφορική γη.

Cinque terre - εικόνα 2
Monterosso al Mare: το παλιό ψαρολίμανο είναι από τα πιο δημοφιλή χωριά στις Πέντε Γαίες.

Αφήνω το πολύβουο Monterosso για τη Vernazza. Καινούριος έρωτας… Είναι τόσο θεαματικά όμορφη,

χτισμένη πάνω σε ένα γιγάντιο βράχο. Μοιάζει σαν πλώρη καραβιού, ριζωμένη στη θάλασσα, που κουβαλάει, αιώνες τώρα, το μικρό χωριό. Στην piazza Marconi, που βρίσκεται μπροστά στο μοναδικό λιμανάκι του οικισμού, συναντάω όλους τους τυχερούς ή προνοητικούς τουρίστες που εξασφάλισαν ένα δωμάτιο εδώ.

Αλίμονο, σε όσους ξεκινήσουν όπως του λόγου μου, χωρίς να έχουν κάνει κράτηση δωματίου! Τα καταλύματα στις Πέντε Γαίες είναι λιγοστά και για το λόγο αυτό, δυσεύρετα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σεζόν.

Απελπισμένη, καταλήγω σ’ ένα μπαρ, η νύχτα πλησιάζει απειλητικά και μοιάζει να είμαι ο μοναδικός άστεγος και χωρίς ταίρι… σε αυτή τη γωνιά της Ιταλίας, που κατά κανόνα αποτελεί προορισμό ερωτευμένων ζευγαριών.

Τη λύση μού δίνει η Mara, μια καπάτσα και στρουμπουλή Ιταλίδα, παραχωρώντας μου δωμάτιο σε σοφίτα έναντι υψηλής αμοιβής. Λιτό, απέριττο, με έναν τεράστιο ζωγραφικό πίνακα, να απεικονίζει μια νύχτα στη Vernaz-za, με το φεγγάρι να γεμίζει ασήμι και λάμψη το σκοτάδι.

Για να με ξυπνήσει ο ήλιος του επόμενου πρωινού, ανοίγω τα γαλλικά παραθυρόφυλλα σκεπτόμενη τα λόγια του Marquez: «κάθε λεπτό που κοιμάται κανείς παραπάνω, χάνει εξήντα δευτερόλεπτα φως». Και ζωή.

Η νέα μέρα με βρίσκει στο καλύτερο παρατηρητήριο του χωριού, το πυργόσπιτο Doria. Οι καμπάνες της Santa Margherita di Antiochia χτυπούν και τα πολύχρωμα σκαριά των ψαράδων λικνίζονται πάνω στην κρυστάλλινη θάλασσα. Επόμενος προορισμός το χωριό Corniglia. Όποιος θελήσει να το προσεγγίσει από το μονοπάτι (εντάξει, μην τρομάζετε, υπάρχει και τρένο), θα δυσκολευτεί λίγο, καθώς αυτό το κομμάτι είναι και το δυσκολότερο. Αλλά το κυματιστό τοπίο των ελαιώνων, η ευωδιά από τους πορτοκαλεώνες και τα βαριά αρώματα της ρίγανης και του δεντρολίβανου εξαφανίζουν την κούραση του οδοιπόρου. Η Corniglia φημίζεται για τους καλοδουλευτές της γης της και τα γεωργικά της προϊόντα. Στη via Fieschi σταματώ για να απολαύσω τα ψηλοτάβανα σπίτια του χωριού και παρατηρώ κάποιους νεοφερμένους που σταματούν βλέποντας τις ταμπέλες «camere in affito» (ενοικιαζόμενα δωμάτια) και ελπίζουν να βρουν το τέλειο δωμάτιο με θέα. Αυτό είναι το αίσθημα που σε κυριεύει, να βρεις την καλύτερη θέση στην ιταλική ριβιέρα και να μην το κουνήσεις ποτέ από εκεί.

Cinque terre - εικόνα 3
Η Manarola είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε απότομους μαύρους ογκόλιθους: εδώ κάνεις ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια και βουτάς από ύψος στη θάλασσα.

Επόμενος σταθμός η Manarola, εξίσου ειδυλλιακή με τη Vernazza: μοιάζει να αιωρείται πάνω από τους σκουρόχρωμους ογκόλιθους, και καταλήγει απότομα στη θάλασσα. Στους δρόμους «παρκαρισμένες» οι βάρκες, ανάμεσα σε ψαροταβέρνες και μικρομάγαζα. Αυτοκίνητα δεν θα δείτε μέσα σε κανένα χωριό, όποιος θελήσει να φτάσει οδικώς στις Πέντε Γαίες, θα εγκαταλείψει το όχημά του έξω από τους οικισμούς. Ούτε παραλία υπάρχει εδώ, όλοι βουτάνε από το μόλο του μικρού λιμανιού και λιάζονται πάνω στα πυρακτωμένα βράχια.

Και επειδή από εδώ ξεκινάει και η via dell’ Amore, συνεχίζω με τα πόδια για το Riomaggiore. Το μεγαλύτερο από τα πέντε χωριά και ίσως το λιγότερο ελκυστικό.

Αν και χρονολογείται από το 13ο αιώνα και φημίζεται ως τόπος παραγωγής οίνων, υστερεί σε γραφικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χωριά. Αποζημιώνει όμως τον ταξιδιώτη με τη νυχτερινή ζωή που θα συναντήσει εδώ και ίσως τον παρακινεί να συνεχίσει στη La Spezia, το κοσμοπολίτικο καλοκαι-ρινό θέρετρο στη Riviera di Levante.

CINQUE TERRE ΠΥΞΙΔΑ

Cinque terre - εικόνα 4
Ένα από τα πιο ρομαντικά cafes της Μεσογείου, μια terraza για να ξαποστάσεις από τις... κακουχίες του έρωτα, πάνω στη Via del Amore.

Κωδικός κλήσης 0039 0187

πώς θα πάτε

Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι το Cristoforo Colombo της Γένοβας (112 χμ.) και από εκεί εύκολα θα συνεχίσετε με τρένο της γραμμής Genova-Roma (www.trenitalia.it), αλλά και το αεροδρόμιο της Πίζας Galileo Galilei (84 χμ.) από το οποίο θα πάρετε το Intercity προς La Spezia. Είναι ένας από τους τρεις κεντρικούς σταθμούς –μαζί με το Levanto και το Monterosso al Mare– απ’ όπου θα πάρετε κάποιο από τα τοπικά τρένα για το χωριό της επι-λογής σας. Αν αποφασίσετε να πάρετε αυτοκίνητο, έχετε υπόψη σας ότι η διαδρομή έχει υπερβολικά πολλές κορδέλες και το πάρκινγκ είναι προβληματικό. Οι πλέον πιθανές διαδρομές είναι:

Από Μιλάνο μέσω Genova: Ακολουθήστε τον Α7 και από εκεί τον Α12 προς La Spezia

Από Μιλάνο μέσω Πάρμας: Μέχρι την Πάρμα με τον Α1 και από εκεί μέσω Α15 προς La Spezia

Από Ρώμη μέσω Φλωρεντίας: Α1 μέχρι Φλωρεντία, από εκεί Α11 μέχρι Πίζα, και Α12 μέχρι τη La Spezia.

πού θα μείνετε Ξενοδοχεία

Porto Roca

Πολυτέλεια 4αστέρων, με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Δειπνήστε στα μαρμάρινα τραπέζια των μπαλκονιών υπό το φως των κεριών και τη μελωδία της θάλασσας. Θυμηθείτε πως για κάθε ξεχωριστή περίσταση, μια φιάλη sciacchetra –το νέκταρ των κρασιών– είναι must. (Via Corone 1, Monterosso al Mare, 817502, www.portoroca.it, δίκλινο με sea view € 260)

Punta Mesco

Στον παραλιακό δρόμο του χωριού, με εξαιρετικά άνετα δωμάτια και άψογη εξυπηρέτηση. Η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής βρίσκεται στα πόδια σας. (Via Molinelli 35, Monterosso al Mare, 817495, www.hotelpuntamesco.it)

Due Gemelli

Ήσυχο κατάλυμα στο Riomaggiore, με προσιτές τιμές. (Via Litoranea 1, Riomaggiore, 92011, www.duegemelli.it)

Ενοικιαζόμενα δωμάτια

Και στα πέντε χωριά θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια –camere in affito–, οι τιμές ξεκινούν από € 60. Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να προβείτε σε κρατήσεις εγκαίρως, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν θελήσετε να δοκιμάσετε την τύχη σας επιτόπου, το πιο σίγουρο είναι πως θα ταλαιπωρηθείτε και θα πληρώσετε περισσότερα χρήματα.

πού θα φάτε

Ripa del Sole

Τοπικές σπεσιαλιτέ, κυρίως με θαλασσινά. Δοκιμάστε τόνο με σκόρδο σε παρθένο ελαιόλαδο ή το risotto των ψαράδων με γαρίδες και whisky flavour (Via de Gasperi 282, Riomaggiore, 920143)

Belvedere

Για αληθινό pesto Genoese, με βασιλικό, φουντούκια και παρμεζάνα. Tagliatelle με ελαιόλαδο και μυρωδάτα βότανα ή φρέσκα ψάρια της Μεσογείου. (Piazza Garibaldi 38, Monterosso al Mare, 817033)

La Cambusa

Επιλέξτε μία φιάλη vermentino ή pigato, από τα πιο γνωστά κρασιά της Λιγουρίας, μέσα από μια κάβα με 130 ετικέτες. Ζυμαρικά με dry porcini, πίτες από αγκινάρα και τυρί, και για το τέλος sacripantina, το παραδοσιακό γλυκό στις Πέντε Γαίες με μπισκότα, κακάο και ρούμι. (Via Roma 6, Monterosso al Mare, 817546, www.ristorante

lacambusa.com)

χρήσιμες ιστοσελίδες

www.cinqueterre.it Το επίσημο site του οργανισμού τουρισμού της περιοχής, με πολλές πληροφορίες «γνωριμίας» (παραλίες, αξιοθέατα, μονοπάτια) και κάποιες πρακτικές.

www.5terre.com Για κρατήσεις on line, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια,Βed & Βreakfast και ξενοδοχεία.

Μαρίνα Κουμιώτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.