french… dressing

Ένα d,j!-vu, μια μαντλέν βουτηγμένη στο τσάι, μια υπέροχη ρουτίνα μερικών πραγμάτων, που σε αυτά βρίσκεις –ακόμη και χρόνια μετά– το πρώτο coup de foudre, το αληθινό Παρίσι.

french… dressing

8 τρόποι να ζήσετε το βέρο Παρίσι – οι δυο σας

Ένα d,j!-vu, μια μαντλέν βουτηγμένη στο τσάι, μια υπέροχη ρουτίνα μερικών πραγμάτων, που σε αυτά βρίσκεις –ακόμη και χρόνια μετά– το πρώτο coup de foudre, το αληθινό Παρίσι.

french… dressing - εικόνα 1

σάντουιτς foie gras

Το κεντρικό δρομάκι του Ile Saint Louis, αν και τουριστικό, είναι σκέτος πειρασμός. Υπέροχα χασάπικα, κομψές ,piceries, φούρνοι, και βέβαια το παγωτατζίδικο Berthillon, που πολλοί θεωρούν το καλύτερο του Παρισιού. Λίγο πιο κάτω άλλη μια αγαπημένη γωνιά: ένα μαγαζάκι στενό σαν διάδρομος, με ράφια ξύλινα ως το ταβάνι, γεμάτα από γυάλινα βάζα με λογιών πατέ, φουαγκρά (το φτιάχνουν στο κτήμα τους στην Κοιλάδα του Λίγηρα), confit πάπιας μαγειρεμένα με φασολάκια, σπαράγγια στο νερό. Εδώ επιβάλλεται να τσιμπήσεις μια μπαγκέτα με φουαγκρά, επιτόπου. Η κυρία πίσω από τον πάγκο παίρνει μια μπαγκέτα και την παραγεμίζει –με τελετουργικές κινήσεις– με την αέρινη τροφή. Μουσική, ο ήχος του μαχαιριού καθώς χτυπάει στο βάζο. Τρώγοντας σε ένα μικροσκοπικό τραπεζάκι εκεί δίπλα, με ένα ποτήρι αφρώδες ημίγλυκο κρασί από τον Λίγηρα –σερβιρισμένο σε πλαστικό αλλά κολονάτο, παρακαλώ, ποτηράκι–, νιώθεις απόλυτη ευδαιμονία.

60, rue Saint-Louis en Ile, 0033 15542 1488

steak tartare: δοκιμάστε το!

Περαστικός, δεν δίνεις, με την πρώτη, σημασία (περάσαμε το κατώφλι μετά από συστάσεις ενός φίλου) στη μικρή, φθαρμένη brasserie της rue Vieille du Temple στο Marais, με το στρογγυλό τσίγκινο μπαρ (zinc) και 4-5 τραπέζια. To όνομά της Petit Fer Η Cheval.

Σπεσιαλιτέ το steak tartare. Αν ζητήσεις να το φτιάξεις μόνος σου, το φορμαρισμένο βουναλάκι από τον κόκκινο, άπαχο, ωμό μοσχαρίσιο κιμά έρχεται μπρος σου με ένα ωμό κρόκο αυγού πάνω του και τα υπόλοιπα υλικά στο πλάι: εξαιρετικό. Οι περισσότεροι Έλληνες αηδιάζουν στη θέα του ωμού κρέατος και αντικρίζουν εκείνους που το τρώνε όπως τους Τατάρους. Αγνοήστε τους ή μάλλον αφήστε τους στο σκοτάδι του δικού τους μικρόκοσμου, που είναι γεμάτος καλοψημένα κρέατα και αναμενόμενες τροφές. Μετά το tartare σας, περπατήστε στο Marais ανακαλύπτοντας λεπτομέρειες της εβραϊκής συνοικίας, χαζεύοντας βιτρίνες ταλαντούχων νέων σχεδιαστών και gay καταστημάτων.

30 rue Vielle du Temple, 0033 14272 4747

στρείδια στο πόδι

Μπορεί το γρήγορο σεξ να είναι ποιοτικό; Με την ίδια λογική, μπορεί ένα γεύμα στο πόδι να είναι γκουρμέ;

Ο καθένας έχει τη δική του απάντηση για το πρώτο –εντέλει, τα πάντα είναι και θέμα ισορροπίας–, αλλά

το δεύτερο στο Παρίσι είναι μέρος της ζωής. To καλύτερο διάλειμμα ανάμεσα στα ψώνια, τις βόλτες και τις

επισκέψεις στα μουσεία είναι ένα πλατό θαλασσινών με ένα ποτήρι κρασί, σε ένα ψαράδικο δίπλα στις ακριβές μπουτίκ! Η ποικιλία τεράστια: Saint Jacques, πυργάκια, ψάρια και φυσικά τρία-τέσσερα είδη στρειδιών, που μοσχοβολούν ιώδιο, θάλασσα, αλμύρα, και η σάρκα τους μπαίνει γλυκιά στο στόμα και αφήνει μια επίγευση μοναδική. Κάθεστε σε κάποιο ψηλό σκαμνί στον πάγκο, προτιμητέο εκείνο στο δρόμο για να χαζεύετε την κίνηση. Αν επικεντρώσετε στα στρείδια (δεν θα απογοητευτείτε), τα Fine de Claires είναι πρώτη προτεραιότητα, μαζί με μερικά Blanches. ζητήστε τη σος με το ξίδι και κρεμμύδι.

6 Rue du March, Saint Honor,: 0033 14261 9387

french… dressing - εικόνα 2

δείτε το σε δύο ρόδες

An American in Paris. Ένα βράδυ σε ένα μικρό μπιστρό κοντά στο Invalides, ένας 70άρης Αμερικανός διηγούνταν πως ερχόταν κάθε χρόνο στο Παρίσι ένα σαββατοκύριακο τον Οκτώβριο και έκανε πάντα τα ίδια πράγματα που αγαπούσε, μεταξύ αυτών και ποδήλατο. Ωραία ιδέα. Στο Chatetet les Halles μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο:

η 1 ώρα κοστίζει € 4, οι 3 ώρες € 9, ενώ για το διάστημα 9-19.00 θα πληρώσετε € 14. Χρειάζεστε ως εγγύηση ένα διαβατήριο ή € 150, ή μια πιστωτική. Το Παρίσι δεν είναι όαση για τους ποδηλάτες, γιατί οι περισσότεροι ποδηλατόδρομοι περνούν μέσα από λεωφορειόδρομους. Παρ’ όλα αυτά, οι όχθες δίπλα στον Σηκουάνα, που τις καθημερινές κατακλύζονται από αυτοκίνητα, τα σαββατοκύριακα είναι στη διάθεση των πεζών και των ποδηλάτων.

Η δε αίσθηση να διασχίζεις τη μαγική αυτή πόλη με ταχύτητα και ο αέρας να σε χτυπά και να καλύπτεις αποστάσεις σε χρόνο dt, είναι μοναδική.

1, passage Mondetour, γωνία οδών Rambuteau- Mondetour

στα άδυτα του chic

Στη Faubοurg Saint Honor,, λίγο μετά το ύψος της Place Vend=me, βρίσκεται το ξενοδοχείο Costes.

Μια μαύρη είσοδος με δύο πορτιέρηδες που θυμίζουν μπράβους σε μπαρ, σε κάνουν να το σκέπτεσαι να διαβείς το κατώφλι. Αλλά αξίζει. Για μεσημέρι, αν ο καιρός είναι καλός και έχετε ένα τραπέζι στην εσωτερική, γεμάτη λουλούδια, αναγεννησιακού τύπου αυλή, και για το μπαρ το βράδυ. Το φαγητό ακριβό, εύγευστο (χωρίς να είναι κάτι ξεχωριστό) και το people watching απίθανο. Από τη μαύρη κούκλα σερβιτόρα με το ξυρισμένο κεφάλι και το τζιν με τον… εξαιρετικά χαμηλό καβάλο μέχρι τους έμπειρους μπάρμεν. Κόκκινα βελούδα, χαμηλός φωτισμός, το απόλυτα ερωτικό περιβάλλον. Αρκετά δήθεν, αρκετά posh, αλλά αν ξέρετε τι περιμένετε, περνάτε καλά. Το βράδυ στην μπάρα για ένα Hendricks με τόνικ με τη μουσική υπόκρουση των γνωστών cd τους.

239 rue St-Honor,, 75001 Paris. Για κρατήσεις στο εστιατόριο, 00331 4244 5025

τα στέκια

• Πρωινό καφέ στο Bar du MarchΣ, στο Saint Germain de Pr+s, για να βλέπεις τη γειτονιά να ξυπνάει το πρωί. Πολλοί ντόπιοι, πολλοί θαμώνες, ωραία ατμόσφαιρα. • Χάζεμα σε ένα από τα μεγάλα drugstore της Champs 0lys,es. Βιβλιοπωλείο, ντεκαλιτέσεν, caf,, σοκολατάκια Marcolini και ένα walk-in δωμάτιο με humidor, όπου βρίσκεις μεγάλη ποικιλία πούρων με το κομμάτι. • Μετά από μεγάλη αναζήτηση σε όλο το Παρίσι, κατέληξα ότι καλύτερη τάρτα σοκολάτα είναι εκείνη στον Chocolatier Jean-Paul Hevin: τραγανή μπισκοτένια βάση, βελούδινη υφή στη σοκολάτα. • Φρέσκες φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα. Στη γωνιακή chοcolaterie της Godiva στην οδό St Honor,. Προτιμήστε τη λευκή σοκολάτα: ταιριάζει απίθανα με τη φράουλα… • Μακαρόν μόνο από τον Pierre HermΣ. Ένα ζαχαροπλαστείο-μπουτίκ με μοναδικά σε design και γεύση γλυκά και μακράν τα καλύτερα μακαρόν που δοκιμάσατε ποτέ. • Στο LaDurΣe θα καθίσετε για τσάι και πολύ καλά αλμυρά μπριός.

Bar du March,: 75 rue de Seine• Publicis, 133, Avenue des Champs 0lys,es • Jean-Paul Hevin Βoutique et Salon de The: 231 Rue St Honor, • Godiva: 237 rue St Honor, • Pierre Herm,: 72 rue Bonapart

διαμονή

Στο Παρίσι είναι σημαντικό να νιώσετε ότι γίνατε μέρος μιας γειτονιάς. Να ανακαλύψετε το φούρνο απ’ όπου θα παίρνετε τα πρωινά κρουασάν, το caf, όπου θα κάθεστε με τις ώρες... Γι’ αυτό αποφύγετε τα ξενοδοχεία των αλυσίδων που βρίσκονται σε απρόσωπες γειτονιές. Κρατήστε στα υπόψη τρία cozy ξενοδοχεία που βρίσκονται σε τρεις από τις ωραιότερες γειτονιές. Το ερωτικό Pavillon de la Reine, πάνω στην Place des Vosges, την ωραιότερη πλατεία, στο Marais, την μποέμ και έτοιμη για ανακάλυψη γειτονιά του Παρισιού.

Το πολύ ρομαντικό Relais Christine, με υπνοδωμάτια με ταπετσαρίες και σοφίτες, στην καρδιά του αγαπημένου Saint Germain de Pr+s, και το επιβλητικό Saint James, στην περιοχή πίσω από την αψίδα του Θριάμβου, με την καταπληκτική βιβλιοθήκη-μπαρ, ένα αυθεντικό gentleman’s club, με δερμάτινους καναπέδες, ό,τι καλύτερο για ένα πούρο με ένα παλαιωμένο αρμανιάκ.

Pavillon de la Reine: 0033 14029 1919, από € 405 • Relais Christine: 0033 14051 6080, 3 rue Christine, από € 355 • Saint James: 43, Avenue Bugeaud, 0033 1 440 58181, από € 470

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.