ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Δεν είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Η Αμφίκλεια προσπαθεί να σκιαγραφήσει το δικό της τουριστικό προφίλ κάνοντας μικρά και προσεκτικά βήματα.

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

η άλλη πλευρά του Παρνασσού

Δεν είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Για χρόνια αποτελούσε πέρασμα προς το χιονοδρομικό κέντρο, από την πανέμορφη διαδρομή της βορειοανατολικής πλευράς του Παρνασσού. Αργότερα έγινε στέκι -χωρίς πολλές απαιτήσεις- για όσους απέφευγαν συνειδητά τον κοσμικό χαρακτήρα της Αράχωβας. Σήμερα η Αμφίκλεια προσπαθεί να σκιαγραφήσει το δικό της τουριστικό προφίλ κάνοντας μικρά και προσεκτικά βήματα.

Στο γραφείο του δημάρχου της Αμφίκλειας με έφερε η πληροφορία ότι το Πολυτεχνείο της Αθήνας δουλεύει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης της παλιάς γειτονιάς της πόλης. Ως περαστική τόσα χρόνια από εδώ, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι πίσω από αυτό το σύγχρονο τσιμεντένιο προφίλ κρύβονται στοιχεία μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής: πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, ιστορικές βρύσες και όμορφες εκκλησιές. Κι όμως, όπως κάθε τόπος που έχει ιστορία (η Αμφίκλεια υπήρξε πόλη των Φωκαίων, αναφέρεται στον Παυσανία, ενώ ο Ηρόδοτος σημειώνει την ολοσχερή καταστροφή της από τον Ξέρξη μετά τη νίκη του στις Θερμοπύλες και την προέλασή του προς Αθήνα), αυτή αποτυπώνεται στο σώμα του, όποιες παρεμβάσεις κι αν γίνουν.

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ - εικόνα 1
Ο δήμαρχος της Αμφίκλειας Λουκάς Σκλαβούνης μπροστά σε ένα από τα πανέμορφα νεοκλασικά της Αμφίκλειας.

Περπατάμε λοιπόν την αθέατη πλευρά της πόλης με τον δήμαρχο Λουκά Σκλαβούνη και έκπληκτη διαπιστώνω ότι η Αμφίκλεια (ή Δαδί, όπως είναι γνωστή σε πολλούς) θα μπορούσε να είχε καλύτερη μοίρα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά -και με το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως σε λίγα χρόνια αυτό το κομμάτι της πόλης να λάμψει. Όμορφα νεοκλασικού ύφους αρχοντικά, θολωτές αυλόπορτες, αποθέωση της πέτρας. Κάποια σπίτια έχουν ήδη πουληθεί σε Αθηναίους για εξοχικά στο βουνό, κάποια άλλα, όπως μαθαίνουμε, προορίζονται για πολυτελή μικρά ξενοδοχεία. Να, όπως αυτό του ξενώνα "Κυριακή" που κάνει όλο και συχνότερα τους Αθηναίους όχι να "ξεμένουν" αλλά να επιλέγουν πια την Αμφίκλεια ως βάση για τις δραστηριότητές τους στον Παρνασσό. Βρίσκεται στην κορυφή της πόλης, με φοβερή θέα σε αυτήν, στα γύρω βουνά αλλά και στον κάμπο που απλώνεται μπροστά της. Αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο του ατού. Πάνω απ' όλα είναι η "άλλη πρόταση φιλοξενίας" που επιχειρεί. Είναι ένας "θηλυκός ξενώνας" που αποπνέει τη δροσιά τεσσάρων κοριτσιών που τον ονειρεύτηκαν και τον δουλεύουν. Αυλές με λουλούδια και παρτέρια δίπλα στον όμορφο χώρο μιας μικρής εξωτερικής πισίνας. Ένα άνετο και κουκλίστικο καθιστικό γυναικείας αύρας -από τον πίνακα και τα λουλούδια μέχρι τη χαλαρωτική μουσική, το αναμμένο τζάκι και τα κεριά, τα σπιτικά κουλούρια και μπισκότα που συνοδεύουν τον καφέ.

Κι ύστερα, όταν ανεβαίνεις στα δωμάτια, έρχεται η άλλη έκπληξη.

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ - εικόνα 2
Δωμάτιο του ξενώνα "Κυριακή".

Ψηλοτάβανα, minimal, με διαφορετική χρωματική ένταση το καθένα, ξύλινα πατώματα, προσεγμένη λινοθήκη, ιδιαίτερες διακοσμητικές πινελιές. Η γενική αίσθηση; Πλήρης χαλάρωση. Αν μάλιστα καθίσετε στην υπέροχη ξύλινη βεράντα του ξενώνα και στα πόδια σας κουλουριαστεί και το κουκλί θηλυκό κόλεϊ των κοριτσιών, τότε δεν θα θέλετε να φύγετε από εδώ. Μην το τολμήσετε όμως αν δεν δοκιμάσετε πρώτα το πρωινό τους. Από την πεντακάθαρη inox κουζίνα δίπλα από το καθιστικό έρχονται μυρωδιές που σε ξεσηκώνουν. Κέικ σπιτικό, ψωμί που ζυμώνουν οι ίδιες, μέχρι και φύλλο για πίτες και γλυκά έμαθαν οι μικρές πρώην αστές να ανοίγουν. Θα το δοκιμάσετε στην πίτα με κολοκύθι και τραχανά που σερβίρουν στο πρωινό. Αυτό όμως που μας παρασέρνει σε πρωινές "καταχρήσεις" είναι η τηγανίτα με σαντιγί και φρούτα. Θέλουμε πάντα κι άλλο! Και η δικαιολογία; Είναι ο καλύτερος "εξοπλισμός" για ολοήμερη εξόρμηση στο χιονοδρομικό που θα μας κρατήσει ζωντανούς μέχρι την επέλασή μας το βράδυ στα ταβερνάκια της Αμφίκλειας και των γύρω χωριών.

Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr

DATA

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ - εικόνα 3
Χαμόγελο και εξυπηρέτηση από το θηλυκό team του ξενώνα.

Πώς θα πάτε: Από την Εθνική Αθηνών-Λαμίας στρίβετε δεξιά στο ύψος του Κάστρου προς τον Ορχομενό. Μετά την Λιβαδειά ακολουθείτε τις πινακίδες που σας φέρνουν μέσα από την Τιθορέα στην Αμφίκλεια. Πού θα μείνετε: Ξενώνας Κυριακή (22340/29011, τιμή € 121-175). Κτήμα Αμφίκαια, λίγο πριν από την Αμφίκλεια (22340/48860, τιμή € 80). Πού θα φάτε: Στην Αμφίκλεια αναζητήστε την ταβέρνα της Δήμητρας (ένα μαγαζί 35 περίπου χρόνων, στέκι των ντόπιων), ενώ στην κοντινή Άνω Τιθορέα το Στέκι του Γιαλά (22340/71237 ): καλές γεύσεις, αλλά και ρουμελιώτικη φιλοξενία δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε προβατίνα φιλέτο, τηγανόψωμο, τηγανιά και μάσκουρι (ντόπια σπεσιαλιτέ με γιαούρτι και φέτα -ζητήστε να πάρετε και μαζί σας). Η Άνω Τιθορέα είναι ένα χωριό-μπιζουδάκι στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο (ζητήστε πληροφορίες από την οικογένεια Γιαλά). Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Απέχει 17 χλμ. από την Αμφίκλεια (22340/22693-5, www.parnassos-eot.gr). Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00-16:00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.