ΑΦΡΙΚΗ

Για τον κυνηγό εμπειριών, η Μαύρη Αφρική παραμένει εξαιρετικά δύσκολο θήραμα. Για να τη στριμώξετε, η πληροφορία είναι καίρια. Καταρτίσαμε ένα ντοσιέ με όλα τα βασικά του ονείρου υπό την Σαχάρα: τα προκαταρκτικά, τις hotter than hot χώρες, τις περιοχές που πρέπει να «χτυπήσετε», πότε & πώς – με πιρόγα; Με τρένο; Με τζιπ; Αλλά και τα ξενοδοχεία-«νυν απολύεις...»

ΑΦΡΙΚΗ

travel to the wild side…

Για τον κυνηγό εμπειριών, η Μαύρη Αφρική παραμένει εξαιρετικά δύσκολο θήραμα. Για να τη στριμώξετε, η πληροφορία είναι καίρια. Καταρτίσαμε ένα ντοσιέ με όλα τα βασικά του ονείρου υπό την Σαχάρα: τα προκαταρκτικά, τις hotter than hot χώρες, τις περιοχές που πρέπει να «χτυπήσετε», πότε & πώς – με πιρόγα; Με τρένο; Με τζιπ; Αλλά και τα ξενοδοχεία-«νυν απολύεις...»

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 1
Στη Ζανζιβάρη οι γυναίκες καλύπτουν τα κεφάλια τους με πολύχρωμα υφάσματα, οι δε παραλίες είναι απλώς ατέλειωτες...

Πριν από μερικές δεκαετίες το ταξίδι στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αφορούσε αποκλειστικά ιεραπόστολους, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ανήσυχους εξερευνητές, εραστές της περιπέτειας. Όμως σε αυτήν εδώ την ήπειρο, όπου δυόμισι εκατομμύρια χρόνια πριν ζώα και άνθρωποι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ειρηνική συνύπαρξη, οι εξελίξεις έρχονται γρήγορα. Σήμερα πολλές από τις αφρικανικές χώρες έχουν αξιοποιήσει με ήπιο τρόπο τα ασύγκριτης ομορφιάς φυσικά τοπία τους, προσφέροντας μια ποικιλία «τουριστικών προϊόντων» που ικανοποιούν τις επιθυμίες του εξερευνητή, αλλά και αυτού που θέλει να φωτογραφίζει λιοντάρια το πρωί και το βράδυ να χαλαρώνει σε τζακούζι. Ακόμη και ο πιο αντισυμβατικός ταξιδιώτης δεν μπορεί να αντισταθεί στην απόλαυση ενός open-air δείπνου, όπου σιγοπίνεις, μέσα σε κρυστάλλινα ποτήρια, κρασί μιας ετικέτας που δεν θα περίμενες ποτέ να βρεις στις εσχατιές, με θέα στη σαβάνα ή στην κοιλάδα του Great Rift…

Αυτή η θαυμαστή ισορροπία της πολυτέλειας, που συνήθως φέρει τη σφραγίδα της τοπικής τέχνης, με τα ανυπέρβλητα φυσικά τοπία και τους άγνωστους πολιτισμούς, είναι το δυνατό χαρτί της Αφρικής, που της δίνει συνεχώς πόντους στο παιχνίδι των ανερχόμενων τουριστικών προορισμών.

Φυσικά οι εξελίξεις δεν έρχονται με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις χώρες. Και δεν λείπουν αυτές (βλέπε Ρουάντα, Ουγκάντα, Αγκόλα) όπου οι εσωτερικές συγκρούσεις αφενός εμποδίζουν κάθε είδους ανάπτυξη, αφετέρου τις βάζουν πρώτες στη λίστα των «μη προτεινόμενων για ταξίδι» – εκτός αν ανήκετε στο είδος των ταξιδευτών που έλκονται από την αίσθηση του κινδύνου. Όμως ο χάρτης της «Μαύρης Αφρικής» περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες. Αν αφαιρέσετε τις επικίνδυνες και τις ελάχιστα αναπτυγμένες, μένουν αρκετές για να επιλέξετε αυτήν που σας ελκύει περισσότερο και διαθέτει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που σας ικανοποιεί.

Αν σκεφτείτε ψύχραιμα το ζέον θέμα της ασφάλειας, θα διαπιστώσετε πως οι χώρες της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από τον αραβικό κόσμο φαίνεται πως παραμένουν έξω από τα παιχνίδια της τρομοκρατίας. Από τις δικές μας εμπειρίες έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι φήμες περί εγκληματικότητας των «ιθαγενών» είναι επί της ουσίας ανυπόστατες –εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να προκαλείτε...

κατά σειρά επείγοντος

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 2
Τα dhows είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ταξίδι αιχμής

Η Νότια Αφρική ακολούθησε διαφορετική πορεία από τις υπόλοιπες χώρες της Μαύρης Ηπείρου. Οι πληγές που άφησε πίσω του το απαρτχάιντ είναι ακόμα ανοιχτές, παρ' όλο που τα συρματοπλέγματα στο Suncity (το «μεγαλειώδες» ξενοδοχείο που θυμίζει Ντίσνεϊλαντ) έχουν πέσει και οι παραλίες είναι πλέον μεικτές. Μόνο που εκεί οι λευκοί μαυρίζουν και οι μαύροι πουλούν παγωτά και αναψυκτικά. Παρ’ όλα αυτά, η Νότια Αφρική είναι μια τεράστια χώρα και αξίζει να την επισκεφθείτε για πολλούς λόγους. Το Κέιπταουν είναι μια πανέμορφη πόλη, χτισμένη στη σκιά του Table Mountain, όπου θα ανεβείτε για να απολαύσετε θέα και ηλιοβασίλεμα. Θα περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές (Greenmarket Square, Panafrican Market, Green Point Stadium Market) για να ανακαλύψετε κοσμήματα, υφάσματα, έργα τέχνης από διαφορετικές αφρικανικές χώρες σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Η πιο δημοφιλής ημερήσια εκδρομή θα σας φέρει στους παράξενους, απόκρημνους βράχους του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, που είναι παραδομένοι στις διαθέσεις του ωκεανού. Η Νότια Αφρική είναι φημισμένη για το κρασί της: Durbanville, Stellenbosch, Franschhoek, οι μικρές πόλεις στο Δρόμο του Κρασιού είναι καταπράσινες, τακτοποιημένες, φιλόξενες, ασφαλείς και φυσικά πολύ τουριστικές.

Τα Εθνικά Πάρκα γύρω από το Κέιπταουν παρουσιάζουν ενδιαφέρον αντιστρόφως ανάλογο με την πολυτέλεια τους. Το πιο εντυπωσιακό Πάρκο της χώρας είναι το Kruger National Park, που βρίσκεται στο βορρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη.

Καλύτερη εποχή: για το νότο της χώρας (Κέιπταουν) είναι η περίοδος από Σεπτέμβριο έως Μάιο. Στο βορρά της χώρας (Γιοχάνεσμπουργκ) η περίοδος των βροχών κρατάει από Οκτώβριο έως Απρίλιο, ενώ η περίοδος της ξηρασίας από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

ΚΕΝΙΑ all time classic

Γνωστή ως «χώρα των σαφάρι», η Κένια είναι από τις πιο τουριστικές χώρες της Αφρικής. Η πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και η παραλιακή Μομπάσα θυμίζουν δυτικές μεγαλουπόλεις – εμπορικά κέντρα, θηριώδη ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, νυχτερινή ζωή, υψηλός δείκτης εγκληματικότητας. Αλλά στις επαρχίες η ζωή ξαναβρίσκει τους χαλαρούς ρυθμούς και τα Εθνικά Πάρκα είναι όντως συγκλονιστικά. Στο Masai Mara National Reserve θα συναντήσετε, εκτός από άγρια ζώα, και τους λυγερόκορμους νομάδες Masai, με τα πολύχρωμα ρούχα και τις πολύπλοκες τελετουργίες, που «τραβούν» το φακό των φωτογράφων. Διαφορετικές εμπειρίες σάς περιμένουν στο Mt Kenya National Park που προσελκύει ορειβάτες. υπάρχουν και αναβάσεις για άπειρους πεζοπόρους σε δασωμένες πλαγιές. Στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Bogoria, η μεγαλύτερη ατραξιόν είναι τα χιλιάδες φλαμίγκο, αλλά και οι θερμές πηγές που αναβλύζουν λίγα χιλιόμετρα από τις όχθες. Εδώ επιτρέπεται το «walking safari» (κάτι που σπάνια συμβαίνει στα Πάρκα της Αφρικής) σε μια περιορισμένη βέβαια έκταση, όπου θα συναντηθείτε με αντιλόπες και ζέβρες, αλλά δεν θα ανταλλάξετε χειραψία με λιοντάρια και ελέφαντες.

Καλύτερη εποχή: Ιούνιο έως Δεκέμβριο.

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 3
To Singita Lebombo, στο Πάρκο Kruger, στη Νότια Αφρική, φιγουράει διεθνώς στα διεθνή ξενοδοχειακά charts.

ΤΑΝΖΑΝΙΑ αυθεντική αφρικάνα

Ακριβώς κάτω από την Κένια, η Τανζανία είναι και αυτή γνωστή για τα σαφάρι. Μοιράζεται με τη γειτόνισσά της το αχανές πάρκο Σερεγκέτι και είναι περήφανη για το Ngorongoro, έναν τεράστιο ηφαιστειακό κρατήρα, που συγκεντρώνει πολλά και σπάνια είδη ζώων. Εδώ βρίσκεται το μυθικό Κιλιμάντζαρο, το ψηλότερο βουνό της Αφρικής (5892 μ.) Ωστόσο, η Τανζανία, ως φτωχότερη και λιγότερο τουριστικοποιημένη από την Κένια, διατηρεί όλα τα στοιχεία της αυθεντικής αφρικάνικης ψυχής. Το Dar Es Salaam, χτισμένο πάνω στις ακτές του Ινδικού, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ένα πολύβουο λιμάνι που συνδυάζει τα κτίρια της αποικιοκρατίας με ογκώδεις πολυκατοικίες από την εποχή που ο πρόεδρος Nyerere προσπαθούσε να εφαρμόσει στη χώρα το κινέζικο κομμουνιστικό μοντέλο. Όμως το Dar Es Salaam είναι πάνω απ' όλα για τον ταξιδιώτη το λιμάνι απ' όπου θα πάρει το πλοίο (σύγχρονο και γρήγορο καταμαράν) και θα διασχίσει τα τιρκουάζ νερά του ινδικού για να φτάσει στη Ζανζιβάρη. Ένα νησί παραμυθένιο, με κάτασπρες παραλίες, χωριά με πλίνθινα σπίτια, τροπικά δάση και κήπους όπου καλλιεργούνται όλων των ειδών τα μπαχαρικά.

Η πρωτεύουσα Stone Town, με τα στενά δρομάκια και τις περίτεχνα σκαλισμένες πόρτες των σπιτιών, θυμίζει τις εποχές που η Ζανζιβάρη ήταν κέντρο του δουλεμπορίου. Σήμερα, στη θέση της παλιάς αγοράς των σκλάβων υψώνεται η αγγλικανική εκκλησία και ένα μνημείο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίστηκαν ως «εμπορεύματα». Καλύτερη εποχή: Ιούνιο έως Δεκέμβριο.

ΜΑΛΙ στα μονοπάτια της μουσικής

Το ταξίδι στο Μάλι είναι μια περιπλάνηση στη μουσική, τα τραγούδια και την επική ποίηση. Στην πρωτεύουσα της χώρας Μπαμάκο θα εξερευνήσετε τη Μεγάλη Αγορά, όπου κυριαρχούν τα μπαχαρικά και τα αφρικάνικα γιατροσόφια. Λίγο πιο πέρα εκτείνεται ο λαβύρινθος του Artisanat με τα μικρομάγαζα των τεχνιτών. Όλες οι φυλές του Μάλι έχουν τη θέση τους σε αυτό το φυλετικό χωνευτήρι: Μπαμπάρα, Μαλίνκε, Φουλάνι, Τουαρέγκ, Ντογκόν. Ιδανικό μέρος για να αγοράσετε χειροποίητα χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Απαραίτητη στάση στο Εθνικό Μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική «νεοσουδανικού» ρυθμού. Στο δρόμο για το Τιμπουκτού βρίσκεται η πόλη Τζενέ, με το περίφημο πλίνθινο τζαμί που θεωρείται το μεγαλύτερο πλίνθινο κτίσμα του κόσμου. Το Τιμπουκτού είναι μια πόλη που ζει μέσα από τους θρύλους του παρελθόντος. Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει το «Μαργαριτάρι της Ερήμου» που υμνήθηκε το Μεσαίωνα από ιστορικούς και ταξιδιώτες του ονείρου. Η σκόνη της ερήμου σκεπάζει τα πάντα, μπαίνει στα μάτια, στο φαγητό. Χωμάτινοι δρόμοι, πλίνθινα σπίτια, παιδιά που κλοτσάνε μπάλες από κουρέλια. Και μέσα σε αυτό το θολό κιτρινωπό σύννεφο, οι αργοκίνητες φιγούρες των Τουαρέγκ τυλιγμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια με γαλαζωπά υφάσματα. Δύσκολο να ανακαλύψεις την «ομορφιά» μέσα από αυτές τις εικόνες, γι' αυτό και οι τουρίστες προσπερνούν το Τιμπουκτού και προτιμούν την κρουαζιέρα στα νερά του Νίγηρα. Το φυσικό τοπίο αποτελεί πάντα εγγύηση για «ωραίες εικόνες». Οι λάτρες της μουσικής φτάνουν στο Μάλι για το Φεστιβάλ της Ερήμου, που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή ντόπιων αλλά και ξένων καλλιτεχνών.

Καλύτερη εποχή: Οκτώβριο έως Φεβρουάριο.

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 4
Στο Savute Elephant Camp, στην Μποτσουάνα, βλέπεις τους ελέφαντες σε απόσταση αναπνοής

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

αρχέγονη ομορφιά

Αυτή η μικροσκοπική χώρα που στριμώχνεται ανάμεσα στη Σαχάρα και τον Νίγηρα είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς που θέλουν να αγγίξουν τα μυστήρια και να αφουγκραστούν τους αρχέγονους ρυθμούς της Μαύρης Ηπείρου. Η πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου (γνωστή και ως Ουάγκα) είναι το ορμητήριο για εξορμήσεις στο βορρά της χώρας, στο χωριό Μπάνι, όπου τα εντυπωσιακά πλίνθινα τζαμιά μοιάζουν σαν γοτθικοί ναοί που έπεσαν από τον ουρανό. Ακόμα πιο βόρεια, το ήρεμο χωριό Γκορόμ Γκορόμ μετατρέπεται κάθε Πέμπτη σε υπερθέαμα των φυλών που έχουν… ραντεβού στη βδομαδιάτικη αγορά. Αεράτες γυναίκες της φυλής των Μπελά ανακατεύονται με τις καλλονές των Φουλανί και Σογκάι.

Μια διαφορετική εξόρμηση στην περιοχή Τιεμπελέ θα σας αποκαλύψει τα χωριά με τα οχυρωμένα σπίτια των Κασένα: σπίτια που θυμίζουν ζωγραφισμένα φρούρια, περίπλοκη αρχιτεκτονική, και ακόμα πιο περίπλοκοι συμβολισμοί.

Καλύτερη εποχή: Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

ΝΑΜΙΜΠΙΑ έξω από τα όρια

Τεράστιοι αμμόλοφοι από κόκκινη άμμο που αγγίζουν συχνά τις ακτές του Ατλαντικού καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες της αφρικανικής Ηπείρου (2 εκατομμύρια κάτοικοι σε μια έκταση που ξεπερνάει τα 800.000 τετρ. χλμ.). Στην περιοχή Sossusvlei βρίσκονται οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι του πλανήτη, μερικοί φτάνουν σε ύψος τα 350 μέτρα. Η Ναμίμπια είναι το ιδανικό μέρος για να βρεθείς έξω από τα όρια του χρόνου και του χώρου. Να μείνεις ώρες παρακολουθώντας τους αμμόλοφους να αλλάζουν σχήματα ακολουθώντας το φύσημα του αέρα, να διασκεδάζεις αφήνοντας τα αποτυπώματά σου στην άμμο, να περνάς τη νύχτα κάτω από την απεραντοσύνη του ουρανού και να ξυπνάς πριν από το ξημέρωμα για να παρακολουθήσεις τα χρώματα που παίρνουν οι αμμόλοφοι – μοβ, πορτοκαλί, βαθύ κόκκινο...

Η Ναμίμπια δεν έχει όμως μόνο αμμόλοφους. υπάρχουν τα Εθνικά πάρκα (Etosha, Namib-Naukluft, Skeleton Coast) που διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης Αφρικής καθώς έχουν ελάχιστη βλάστηση, κι έτσι μπορείς να εντοπίσεις καλύτερα τα ζώα (επιμένουμε: να εντοπίσεις, όχι να πλησιάσεις!). Εδώ, εκτός από το σαφάρι με τζιπ, οργανώνονται και εξορμήσεις πάνω σε άλογα. Υπάρχει μάλιστα εγγλέζικο ταξιδιωτικό γραφείο που προωθεί το «Nude Horseback Safari»: το Nude δεν αναφέρεται μόνο στο άλογο, αλλά και στον αναβάτη! Δεν ξέρουμε αν αξίζει να το τολμήσετε – εκτός αν θέλετε να χαρίσετε τροφή και ευτυχία στα κουνούπια της περιοχής… Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε πτώση με αλεξίπτωτο, να εξασκηθείτε στο sandboarding ή να θυμηθείτε τον Λόρενς της Αραβίας περιπλανώμενοι αναπαυτικά πάνω στη ράχη μιας καμήλας. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εκτυλίσσονται στην περιοχή Swakopmund, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Windhoek.

Καλύτερη εποχή: Μάιο έως Οκτώβριο.

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 5

ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ στα μυστικά του δέλτα

Η Μποτσουάνα είναι μία από τις πιο παράξενες χώρες της Αφρικής. Φτωχική σε δρόμους, υποδομές και ανέσεις, έχει να επιδείξει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που δημιουργεί ο ποταμός Οκαβάνγκο. Ο τρίτος σε μέγεθος ποταμός της Νότιας Αφρικής –μετά τον Ζαμβέζη και τον Μοζαμβίκη–, ο «ποταμός που ποτέ δεν βρίσκει τη θάλασσα», πηγάζει από τα υψίπεδα της Αγκόλα για να καταλήξει στη Μποτσουάνα. Εκεί τα νερά του πλημμυρίζουν τη σαβάνα, δικτυώνονται σε δεκάδες παραπόταμους για να εξαφανιστούν στην άμμο της ερήμου Καλαχάρι, έχοντας μεταμορφώσει μια ερημική ζώνη 15.000 τετρ. χλμ. σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς υδροβιότοπους του πλανήτη. Η περιπλάνηση στα υδάτινα μονοπάτια γίνεται με τα κανό των ντόπιων (mokoro), ενώ ήμερα και άγρια ζώα κατακλύζουν τις όχθες.

Η δεύτερη αξιόλογη περιοχή απλώνεται στους τέσσερις λόφους Tsodilo που ονομάζονται Αρσενικό, Θηλυκό, Παιδί και Βόρειος Λόφος – πώς και δεν τους ονόμασαν «Γιαγιά»; Εκεί λοιπόν έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες από 2750 ζωγραφιές στους βράχους, που αποδίδονται στους προγόνους της φυλής San και αναφέρονται σε θρύλους και μαγικά σύμβολα. Υπάρχει και ένα μικρό μουσείο όπου οι «out of Africa» επισκέπτες παίρνουν πληροφορίες για τον άγνωστο και μαγικό κόσμο των φυλών της Αφρικής.

Καλύτερη εποχή: Μάιο έως Αύγουστο.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ μαγευτικό αρχιπέλαγος

Η Μοζαμβίκη μπήκε σχετικά πρόσφατα στο χάρτη των ασφαλών τουριστικών προορισμών. Πριν από δέκα χρόνια οι εμφύλιες συρράξεις ήταν στην ημερήσια διάταξη και τα καλάσνικοφ έπαιρναν φωτιά με την πρώτη ευκαιρία. Σήμερα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και ο ταξιδιώτης μπορεί επιτέλους να απολαύσει το ήσυχο, χαμογελαστό και φιλόξενο πρόσωπο της χώρας. Το γεγονός πως η Μοζαμβίκη βρίσκεται ακόμα έξω από το παιχνίδι των μεγάλων tour operators κάνει την περιπλάνηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Χιλιόμετρα ακτής απλώνονται στον Ινδικό ωκεανό. Κοντά στα σύνορα με την Τανζανία, το αρχιπέλαγος Quirimbas με τα 32 νησιά είναι μια πρόκληση για σύγχρονους εξερευνητές. Θαλάσσιες περιπλανήσεις με τα ξύλινα dhows των ντόπιων ψαράδων, απόβαση σε νησιά-μινιατούρες, διαμονή σε καλύβες, βουτιές σε τιρκουάζ νερά και κοραλλένιους βυθούς. Και αφήστε τους υπόλοιπους να συνωστίζονται στα πανάκριβα resort σε Σεϋχέλλες και Μαλδίβες….

Το αρχιπέλαγος Bazaruto απλώνεται έξω από το ψαροχώρι Vilankulo (πολύχρωμες αγορές και ερημικές παραλίες με κάτασπρη άμμο) και είναι στην πραγματικότητα ένα θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο, παράδεισος για τους λάτρες των καταδύσεων και του snorkeling.

Η πρωτεύουσα Maputo βρίσκεται στο νότο της χώρας και είναι ίσως η μόνη πόλη της Αφρικής που κινείται σε… λάτιν ρυθμούς. Υπάρχει ακόμα και γειτονιά με το όνομα Baixa, ενώ δεν λείπουν τα μπαρ με μουσική salsa και τα κτίρια αποικιακού ρυθμού, απομεινάρια της εποχής των Πορτογάλων.

Καλύτερη εποχή: Μάιο έως Νοέμβριο.

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 6
Το Wolwedans, στο NamibRand της Ναμίμπια αφομοιώνεται με έξοχο μινιμαλισμό στους κόκκινους αμμόλοφους της ερήμου.

ΖΑΜΠΙΑ «βροντάει…»

Όταν πριν από εκατόν πενήντα χρόνια ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον βρέθηκε μπροστά στη γιγάντια υδάτινη «κουρτίνα» που χωρίζει τη Ζάμπια από τη Ζιμπάμπουε, ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη βασίλισσά του. Έτσι, αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο έμεινε γνωστό ως «Καταρράκτες της Βικτόρια», ενώ η τοπική φυλή Kololo είχε διαλέξει χρόνια πριν ένα πολύ πιο εύστοχο όνομα: Mosi-oa-Tunya, «ο καπνός που βροντάει». Πράγματι, η πρώτη εικόνα που έχει κανείς καθώς πλησιάζει το σημείο όπου τα ορμητικά νερά του Ζαμβέζη κατρακυλάνε σε χαράδρα, είναι σύννεφα καπνού που ανεβαίνουν στον ουρανό για να ξαναγυρίσουν στη γη με τη μορφή κατακόρυφης βροχής. Η επίσκεψη στους καταρράκτες της

Βικτόρια, που απλώνονται σε μήκος 1700 μέτρων, αποτελεί σίγουρα το highlight του ταξιδιού στη Ζάμπια, αλλά η χώρα κρύβει αρκετές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις. Δύο Εθνικά Πάρκα (South Luangwa και Lower Zambezi), πολύχρωμες αγορές στην πρωτεύουσα Lusaka και ένα μοναδικό φεστιβάλ γνωστό ως Kuomboka Ceremony, που πραγματοποιείται την άνοιξη στη μικρή πόλη Mongu στα δυτικά της χώρας.

Η Ζάμπια είναι ιδανικός προορισμός για adrenaline junkies, που καταφθάνουν στη μικρή πόλη Λίβινγκστον και απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως rafting στον Ζαμβέζη, bungee-jumping

και χαμηλές πτήσεις με ελικόπτερο.

Καλύτερη εποχή: Μάιο έως Αύγουστο. Οι καταρράκτες έχουν την τιμητική τους από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η ροή των νερών φτάνει τα 500.000 κυβικά μέτρα το λεπτό.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ η «δυτική» αφρική

Στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού, η Σενεγάλη συνδυάζει τους αφρικάνικους ρυθμούς με γαλλικές παραδόσεις. Αν και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Γαλλία και οι περισσότεροι από τους κατοίκους μιλούν γαλλικά. Ίσως είναι λίγο υπερβολικός ο χαρακτηρισμός του Ντακάρ ως «Παρίσι της Δυτικής Αφρικής», ωστόσο η πρωτεύουσα της χώρας έχει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αξιοπρεπή ξενοδοχεία και εστιατόρια, όμορφες παραλίες και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Η επίσκεψη στο μουσείο IFAN, από τα καλύτερα της Δυτικής Αφρικής, θα σας μυήσει στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Μάσκες, ξυλόγλυπτα και παραδοσιακά μουσικά όργανα από τη Σενεγάλη, το Μάλι, το Μπενίν και τη Νιγηρία. Το γαλλικό παρελθόν ζωντανεύει στα κυβερνητικά κτίρια του Ντακάρ: στο Κοινοβούλιο, στο δημαρχείο που στεγάζεται στο παλιό Hotel de Ville, αλλά κυρίως στο προεδρικό παλάτι με τους πλούσιους κήπους και τους ένστολους φρουρούς.

Στα πολύβουα παζάρια θα ανακαλύψετε την καθημερινότητα της αφρικάνικης ζωής: υπαίθρια ραφτάδικα, πάγκοι με πολύχρωμα ρούχα, λαχανικά και ψάρια, πάντα με την απαραίτητη συνοδεία της σενεγαλέζικης μουσικής…

Στο νησάκι Γκορέ, το οποίο απέχει είκοσι λεπτά με το πλοίο από το λιμάνι του Ντακάρ, βρίσκεται μία από τις πιο παλιές και ατμοσφαιρικές πόλεις της Αφρικής. Απομεινάρια από τα πρώτα κτίσματα των Πορτογάλων, επαύλεις πλούσιων εμπόρων με θέα στον ωκεανό και τα απαραίτητα φρούρια. Η πόλη ολόκληρη θυμίζει σκηνικό ιστορικής ταινίας. Ίσως γι’ αυτό η UNESCO έχει κατατάξει το Γκορέ στη λίστα των Μνημείων της Ανθρωπότητας.

Το εσωτερικό της Σενεγάλης αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα της χώρας. Εκεί υπάρχουν μόνο χωριά με πλινθόκτιστες καλύβες, και η ζωή κυλάει σε πρωτόγονους αλλά και γοητευτικούς ρυθμούς. Η εξερεύνηση είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές για τουρίστες, αλλά οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη και να του δείξουν την αυθεντικά αφρικάνικη πλευρά του τόπου τους.

Η Σενεγάλη έχει μεγάλη μουσική παράδοση που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Εκτός από τους αμιγώς παραδοσιακούς ρυθμούς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες που συνδυάζουν την παράδοση με σύγχρονους ήχους, δημιουργώντας κομμάτια που γίνονται δημοφιλή και έξω από τα σύνορα της Μαύρης Ηπείρου. Το φεστιβάλ Les Fanals, που πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο στο Σεν Λούι, είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή μουσική.

Καλύτερη εποχή: Δεκέμβριο έως Μάρτιο.

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 7
Αφρο-σουαχίλι τέχνη, ...κινούμενη και ζωγραφιστή, στην κεντρική αγορά Καριάκο του Dar Es Salam στην Τανζανία.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ δεν μοιάζει με καμιά

Ένα ταξίδι στην Αιθιοπία κατατάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία «πολιτιστικές περιπλανήσεις», ανάμεσα σε μνημεία πολιτισμών που άφησαν τα ίχνη τους στη διάρκεια 3000 χρόνων ιστορίας. Highlights του ταξιδιού οι περίφημες εκκλησίες της Λαλιμπέλα, σκαλισμένες σε ένα συμπαγές κομμάτι γρανίτη, οι πανάρχαιοι τάφοι και τα ερειπωμένα παλάτια του Αξούμ, το μεσαιωνικό κάστρο του Γκοντάρ και η οχυρωμένη πολιτεία του Χαράρ με τα 87 τζαμιά.

Η πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα είναι μια σύγχρονη πόλη, με τις αντιθέσεις που είναι κοινός παρονομαστής στις αφρικανικές μεγαλουπόλεις: εκκλησίες, μουσεία, «μοντέρνα» κυβερνητικά κτίρια, αυτοκίνητα και ζώα σε λεωφόρους που προσπαθούν να επιδείξουν μια «ευρωπαϊκή» αξιοπρέπεια. Η υπαίθρια αγορά Merkato είναι η μεγαλύτερη της Αφρικής. Επισκεφθείτε τη νωρίς το πρωί του Σαββάτου, είναι η μέρα που συγκεντρώνονται παραγωγοί προϊόντων από κάθε γωνιά της χώρας.

Καλύτερη εποχή: Οκτώβριο έως Ιούνιο.

πριν ξεκινήσετε

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 8
To safari στα Εθνικά Πάρκα είναι μια μαγική εμπειρία όπου η... μακρόθεν συντροφιά των ζώων είναι εξασφαλισμένη.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία (210 6460493, 210 6469793) για να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Τα χάπια για την ελονοσία (που υποχρεωτικά θα πάρετε) δεν σας καθιστούν άτρωτους, απλώς εξασφαλίζουν ήπια εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ο καλύτερος σύμμαχος είναι μια δυνατή αντικουνουπική κρέμα, την οποία θα χρησιμοποιείτε σε 24ωρη βάση. Εφοδιαστείτε με χάπια για τη διάρροια, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντηλιακή κρέμα και φροντίστε να πίνετε αποκλειστικά εμφια-λωμένο νερό.

Από τη βαλίτσα δεν πρέπει να λείπουν: καπέλο, γυαλιά ηλίου, άνετα παπούτσια, ελαφρά ρούχα για την ημέρα (κατά προτίμησιν μακριά παντελόνια και πουκάμισα με μακριά μανίκια) και ζεστά ρούχα για το βράδυ. Προσθέστε ακόμα ένα ζευγάρι καλά κιάλια και έναν καλό φακό (οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις αφρικανικές χώρες).

• Τα ταξιδιωτικά γραφεία Cosmorama

(210 3642707), Heronia (210 3747000), Travelplan (210 3238801), TUI (210 3713400), διαθέτουν οργανωμένες εκδρομές για πολλές αφρικανικές χώρες, αλλά και εξειδικευμένους συνεργάτες για ένα tailor-made ταξίδι.

• Το Guerba Travel ((www.guerba.com) είναι ένα εγγλέζικο ταξιδιωτικό γραφείο που ειδικεύεται εδώ και 25 χρόνια σε ταξίδια στην Αφρική. Ξεφεύγοντας από το (κλασικό πλέον) ταξίδι περιπέτειας, το Guerba υπόσχεται «close up» εξερευνήσεις της Μαύρης Ηπείρου και απευθύνεται σε ταξιδιώτες με πολιτιστικές, οικολογικές και φυσιολατρικές ευαισθησίες, οι οποίοι προτιμούν το αυθεντικό από το πολυτελές και το άνετο. Στα ολιγάριθμα γκρουπ οι tour leaders είναι εκπαιδευμένοι ντόπιοι. Το Guerba έχει γραφεία και στην Κένια, ενώ συνεργάζεται στενά με ανθρωπιστικές οργανώσεις (όπως την Amani που φροντίζει τα άστεγα παιδιά της Αφρικής).

• Για ταξιδιώτες που ξεκινούν από χώρες εκτός Αγγλίας ισχύουν διαφορετικές τιμές, που αφορούν μόνο τις διανυκτερεύσεις, τα γεύματα και τις εσωτερικές μετακινήσεις. Το ίδιο ταξιδιωτικό γραφείο οργανώνει οικονομικά σαφάρι με ειδικά διαμορφωμένα πούλμαν στα Εθνικά Πάρκα της Κένιας και της Τανζανίας, αλλά και στα μονοπάτια με τους γορίλες. Το Wlidlifebus (www.wildlifebus.com) πραγματοποιεί εβδομαδιαίες αναχωρήσεις και είναι καλή επιλογή για μεμονωμένους ταξιδιώτες.

• Οι πληρέστεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Αφρική είναι αυτοί των εκδόσεων Lonely Planet και Rough Guide.

• Χρήσιμες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο: www.go2africa.com, www.safarinow.com, www.africaonline.com, www.classicsafaris.com, www.eco-resorts.com, www.zambezi.com.

Θα σας βάλουν στο πνεύμα: Ιστορία της Αφρικής (Μπάζιλ Ντάβιντσον, εκδ. Αίολος), Ταξίδι στο Εσωτερικό της Αφρικής (Μούνγκο Παρκ, εκδ. Αίολος), Αναζητώντας τον Δρα Λίβινγκστον στην Αφρική (Χένρι Στάνλεϊ, εκδ. Στοχαστής), Έβενος - Το χρώμα της Αφρικής (Ρίσαρντ Καπισίνσκι,

εκδ. Μεταίχμιο).

αφρική πάνω σε ράγες

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 9
Θα σας ενθουσιάσει η μουσική κουλτούρα του Μάλι.

Καθισμένοι αναπαυτικά στην καμπίνα-σουίτα με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι, απολαμβάνετε τη Νότια Αφρική. Οι «πόλεις του χρυσού» διαδέχονται τα παλιά αδαμαντωρυχεία, ποτάμια διασχίζουν τους απέραντους αμπελώνες. Το Blue Train (www.bluetrain.co.za) μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να διασχίσετε την απόσταση Πρετόρια-Κέιπταουν και σίγουρα δεν είναι ο φθηνότερος. Προσφέρει όμως τις ανέσεις 5άστερου ξενοδοχείου σε ρομαντικό αμπαλάζ: είναι δημοφιλές ως ταξίδι του μέλιτος στη Νότια Αφρική. Πραγματοποιούνται δύο δρομολόγια: Πρετόρια-Κέιπταουν (24 ώρες) και Πρετόρια-Καταρράκτες Βικτόρια (48 ώρες). Οι τιμές κατ’ άτομο σε δίκλινη καμπίνα για το σύντομο δρομολόγιο αρχίζουν από € 1.147 (περιλαμβάνονται όλα τα γεύματα και τα ποτά).

Κάπως διαφορετικά, αλλά πάντα σιδηροδρομικά, είναι τα ταξίδια που διοργανώνει η νοτιοαφρικανική εταιρεία Shongololo. Το Shongololo Express πραγματοποιεί ταξίδια σε επτά χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Ζουαζιλάνδη, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε), που ακολουθούν τη λογική της κρουαζιέρας: οι μετακινήσεις γίνονται το βράδυ και την ημέρα οργανώνονται εκδρομές. Κρατήσεις μπορούν να γίνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη (www.shongololo.com). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις. Ενδεικτικά, περιπλάνηση 16 ημερών στη Νότια Αφρική κοστίζει € 1.795 (δεν περιλαμβάνονται γεύματα και αεροπορικά εισιτήρια).

africa: in bed...

ΑΦΡΙΚΗ - εικόνα 10

Ο συλλέκτης ταξιδιωτικών εμπειριών δεν μπορεί να βιώσει την πλήρη Africa experience, αν δεν ποντάρει στα σωστά ξενοδοχεία, που δεν αποτελούν απλώς τόπους διαμονής, αλλά ιδανικά pied a terre για να απολαύσεις τα καίρια σημεία της Μαύρης Ηπείρου. Στην Αφρική μια καινούρια γενιά ξενοδοχείων γεννιέται, με σέρβις που άνετα συναγωνίζεται το αντίστοιχο πεντάστερων ξενοδοχείων σε Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Εκεί, το πολυτελές με το αυθεντικό είναι αναπόσπαστα συνδεμένα. Η ξενοδοχειακή υποδομή εξαρτάται βέβαια από το επίπεδο ανάπτυξης της κάθε χώρας. Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών στις περισσότερες πόλεις, ενώ στο Μάλι Τιμπουκτού το καλύτερο ξενοδοχείο (Hotel Bouctou) προσφέρει δωμάτια με βασικές ανέσεις και μια ανοιχτή αυλή όπου σερβίρεται πρωινό. Τα καταλύματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ονομάζονται lodges και safari camps και βρίσκονται κοντά σε Εθνικά Πάρκα και τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Διαθέτουν εγκαταστάσεις που αντιγράφουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άνεση, πολυτέλεια και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Σας παρουσιάζουμε τα «once in a lifetime».

Στη Νότια Αφρική ξεχωρίζουν:

Το Mount Nelson (www.mountnelson.co.za), υπερηφανεύεται για 9 στρέμμ. κήπων στα ριζά του όρους Table και διακρίσεις από τον Τύπο.

Το Tsala Treetop Lodge (www.tsala.com), στο Plettenberg Bay, ενδείκνυται για όσους… στοχεύουν ψηλά: Μια συμφωνία ξύλου, πέτρας και γυαλιού, το lodge δημιουργήθηκε στα υψώματα κοντά στα όρη Τσιτσικάμα και είναι κρυμμένο κάτω από τα γιγάντια δέντρα ενός υπεραιωνόβιου δάσους. Ξύλινες γέφυρες ελίσσονται ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων, συνδέοντας το κεντρικό κτίριο με τις σουίτες, που ντόπιοι καλλιτέχνες διακόσμησαν με αντίκ υφάσματα και ξυλόγλυπτα. Μαγικές οι στιγμές, καθώς κοιτάζεις τα πουλιά του δάσους ενώ κολυμπάς στην πριβέ πισίνα. Αυθεντική η South African κουζίνα του και ανάλογης εμβέλειας τα κρασιά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε φάλαινες και δελφίνια ανοιχτά από τις παραλίες, σε απόσταση 10 χλμ.

Το λασπόχτιστο Earth Lodge (www.sabisabi.com), είναι τέλεια καμουφλαρισμένο πίσω από τεράστιες ακακίες, σε απόσταση αναπνοής από μια λίμνη όπου ξεδιψάνε ελέφαντες. Ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας Mohammed Hans τo έχτισε στη μέση του Sabi Sabi Private Game Reserve, μιας από τις πλέον πυκνοκατοικημένες από ζώα περιοχές της Αφρικής. Το εσωτερικό είναι extravagant, με έπιπλα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το lodge: τραπέζια με πόδια από κέρατα impala και μπανιέρες που θυμίζουν μισά αυγά στρουθοκάμηλου.

Σαν αετοφωλιές, τα 15 lofts του Singita Lebombo Lodge (www.singita.co.za), στη μέση του Kruger National Park, σκαρφαλώνουν στο άγριο πρανές του βράχου. Γυάλινοι τοίχοι από το πάτωμα ως το ταβάνι παρέχουν άπλετη θέα στη νοτιοαφρικανική σαβάνα, μακριά, μέχρι τους κόκκινους βράχους της οροσειράς Lemombo. Κρεβάτια με πάλλευκα στρώματα στα sun decks σε καλούν να χαζέψεις το παιχνίδι των χρωμάτων στον αφρικάνικο ουρανό. Το Singita καλλιεργεί ένα προχωρημένο, σύγχρονο safari style: Αρκεί να αναφέρουμε πως το ξύλο στην κατασκευή είναι τοποθετημένο έτσι, ώστε να μιμείται το υλικό με το οποίο οι αετοί φτιάχνουν τη φωλιά τους…

Στην Τανζανία και την Κένια, η ξενοδοχειακή αλυσίδα Serena (www.serenahotels.com) διαθέτει πολυτελή καταλύματα στο Νγκορονγκόρο, στη λίμνη Μανιάρα και στους πρόποδες του Mountain Kenya (Serena Mountain Lodge, Sweetwaters Τented Camp). Στο ίδιο ύφος κινούνται τα Ngorongoro Crater Lodge, Serengeti Sopa Lodge και το low profile Tarangire Sopa Lodge, που παρέχει «luxury in the bush».

Το Ngorongoro Crater Lodge (www.ngorongorocrater.com) είναι γνωστό ως «οι Βερσαλλίες της Αφρικής»: το εξευγενισμένο παραδοσιακό στιλ στην αρχιτεκτονική των lodges αμιλλάται με το εκκεντρικό safari-baroque της διακόσμησης. Καλύβες από πηλό μοιάζουν να ισορροπούν πάνω από τον ύψους 2000 μέτρων κρατήρα Ngorongoro. Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι κρέμονται από οροφές από φύλλα χουρμαδιάς, μεταξωτές κουρτίνες, αποκαλύπτουν εκπληκτικά τοπία, μπροκάρ μαξιλάρια στολίζουν four poster beds από τη Ζανζιβάρη. Ένας μπάτλερ σού φέρνει τσάι στο κρεβάτι, ανάβει τη φωτιά και σκορπίζει ροδοπέταλα στην μπανιέρα…

Το Lake Manyara Serena Safari Lodge είναι χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Bomas, των καταυλισμών των Μασάι, και υποκύπτει διακοσμητικά στα χρώματά τους. Καθένα από τα 54 δωμάτια έχει δική του βεράντα με εκπληκτική θέα στη λίμνη και στο Great Rift Valley.

Στη Ναμίμπια ξεχωρίζουν: Στην καρδιά NamibRand Nature Reserve, 400 χλμ. νότια του Windhoek, η Wolwedans Collection (www.wolwedans.com) προσφέρει την εμπειρία της απόλυτης αμεσότητας με την απεραντοσύνη και η πολυτέλεια αποφεύγεται επιμελώς. Μένεις σε σκηνές πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες ή σε ξύλινα σαλέ. Πάνω σε βράχο με άπλετη θέα σε ένα αρχαϊκό τοπίο, το Mowani Mountain Camp (www.mowani.com) είναι τέλεια φωλιασμένο ανάμεσα στα ελλειπτικά βράχια του Πάρκου

Twyfelfontein, στο βορρά της Ναμίμπια. Στο στιλ αφρικάνικου χωριού, 12 πολυτελείς τέντες και 2 καλύβες με θολωτές οροφές, στο σχήμα των βράχων, είναι χτισμένες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες: τέλεια βάση για εξερεύνηση των βραχογραφιών που χρονολογούνται 6000 χρόνια πριν.

Oι κόκκινες αμμοθίνες του Sossuvlei είναι από τις ομορφότερες της Αφρικής και δίνουν το όνομά τους στο Sossuvlei Mounta

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.