ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ

Beach life με φόντο τους αμμόλοφους, καινούρια πολυτελή resorts και boutique hotels, μποέμ περίπατοι… κάτω από την Ακρόπολη, εκδρομές σε χωριά-ζωγραφιές και ιταλικά μνημεία. Με πόλο έλξης τις ατέλειωτες αμμουδιές από τον Κάλαθο ως το Πρασονήσι και «πρωτεύουσα» την ένα-νησί-μες-στο-νησί Λίνδο, η νότια πλευρά της Ρόδου είναι ένας αυτόνομος, ανερχόμενος καλοκαιρινός προορισμός για τους λάτρες της back to basics πολυτέλειας.

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ

σοφιστικέ χαλάρωση

Beach life με φόντο τους αμμόλοφους, καινούρια πολυτελή resorts και boutique hotels, μποέμ περίπατοι… κάτω από την Ακρόπολη, εκδρομές σε χωριά-ζωγραφιές και ιταλικά μνημεία. Με πόλο έλξης τις ατέλειωτες αμμουδιές από τον Κάλαθο ως το Πρασονήσι και «πρωτεύουσα» την ένα-νησί-μες-στο-νησί Λίνδο, η νότια πλευρά της Ρόδου είναι ένας αυτόνομος, ανερχόμενος καλοκαιρινός προορισμός για τους λάτρες της back to basics πολυτέλειας.

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ - εικόνα 1

Έχοντας μόλις πριν από λίγα λεπτά παρκάρει στην αρχή του παραδοσιακού οικισμού της Λίνδου (από ’δω και πέρα ξεχνάμε το αυτοκίνητο), χαιρετάω στα πεταχτά τον Μιχάλη Μαυρίκο, υποσχόμενη να γυρίσω το βράδυ για να δοκιμάσω τις νέες γεύσεις του εστιατορίου. Όσο και αν με δελεάζουν οι περιγραφές των πιάτων, βιάζομαι να πάρω το μονοπάτι για την Ακρόπολη, για να δω επιτέλους κι από κοντά το boutique hotel του Μιχάλη Μελένου, σποραδικές γεύσεις από το οποίο έχω πάρει τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια που κατεβαίνω στο νησί για την έρευνα του «Ρόδος Guide». Και οι δύο Μιχάληδες ήταν από τους πρώτους Λίνδιους που γνώρισα. Τους οφείλω το ότι μέσα από τα μάτια και τις διηγήσεις τους ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα την πόλη τους, κάνοντας τα στραβά μάτια στις δεκάδες ασχήμιες που πληγώνουν την εξωτερική εικόνα ενός από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα: από τους ψεύτικους κίονες και τους κράχτες (hello, είμαστε στο 2005!) μέχρι τα εκπληκτικά καπετανόσπιτα με τα βοτσαλωτά δάπεδα και τις ζωγραφιστές οροφές που έχουν μεταμορφωθεί σε φθηνές British pubs, με τηλεοράσεις που παίζουν αθλητικά και τουρίστες που παραγγέλνουν κοκτέιλ με βότκα και γάλα Carnation (ναι, ζήσαμε να το δούμε κι αυτό).

Τα τελευταία χρόνια πάντως η Λίνδος κάνει αργά αλλά σταθερά δυναμικό comeback, χάρη στις πρωτοβουλίες μεμονωμένων ανθρώπων που έχουν άποψη και επενδύουν σε ποιοτικές μονάδες: από τον πρώτο διδάξαντα Μαυρίκο μέχρι το κέντρο περιποίησης Lindos Spa σε ένα αναπαλαιωμένο καπετανόσπιτο, και από τα μικρά ατμοσφαιρικά εστιατόρια όπως το Αμβροσία μέχρι το Μελένος-Λίνδος. Από τη στιγμή που αντικρίζεις την περίτεχνη πρόσοψη του καινούριου μικρού αυτού all suite hotel με τη σκαλιστή κοκκινωπή πορόπετρα και τις πήλινες γαβάθες με τα ροδοπέταλα και τα λουλούδια, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο των αισθήσεων: οι μυρωδιές της λεμονιάς, της βιολέτας, του ιβίσκου, στους εντελώς εξωτικούς κήπους. η γεύση των βρασμένων σε πορτό κόκκινων φρούτων του σμυρναίικου γλυκού κουσάφι και το λινδιακό ντολμαδάκι-amuse bouche στο εστιατόριο. τα περίτεχνα ταβάνια που ο Άγγλος καλλιτέχνης και φίλος του Μιχάλη, Donald Green, ζωγράφιζε επί χρόνια. ο ήχος του τρεχούμενου νερού στις βρύσες του κήπου με τα χειροποίητα ανατολίτικα πλακάκια στο στιλ της κεραμικής του Ιζνίκ, τα οποία στολίζουν και τα μπάνια των δωματίων. το άγγιγμα των κεντητών σουζάνι (διακοσμητικά υφάσματα) πάνω από το προσκεφάλι του οντά-κρεβάτι. Aν και πληροί και στα χαρτιά τα στάνταρ άνεσης ενός καλού ξενοδοχείου, η αξία του «Μελένος Λίνδος» δεν μπορεί να μετρηθεί στα τετραγωνικά κάθε σουίτας ή στα amenities του μπάνιου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο-κατάθεση ψυχής, όπου τα πάντα είναι χειροποίητα. Κάθε σουίτα είναι διαφορετική: εντελώς υποκειμενικά ξεχωρίζουμε την «3», με υπέροχη θέα από την βεράντα αλλά και από το κρεβάτι, την «11», η μοναδική για τέσσερα άτομα με τεράστια βεράντα, τις ρομαντικές θολωτές «5» και «6» με μπλε τζαμένιο χώρισμα ανάμεσα στην κρεβατοκάμαρα και μπάνιο που χαρίζει ένα υπέροχο φως τη νύχτα, την σαν-μουσείο «1» με υπέροχα κομμάτια-αντίκες, την cosy, αν και κάπως «χειμωνιάτικη», «10» με έναν επιπλέον οντά με ζωγραφιστή οροφή για χουχούλιασμα.

ζωή και παραλία

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ - εικόνα 2
Βόλτα στην Ακρόπολη της Λίνδου, κλασική εμπειρία.

Στη Λίνδο μπορείς να ξεχαστείς αγναντεύοντας από τη μία το κάστρο και από την άλλη τον κόλπο που καταλήγει στον «Τάφο του Κλεόβουλου», απολαμβάνοντας σπιτικό ιταλικό παγωτό «γιαούρτι με μέλι και καρύδια» στην χοχλακωτή αυλή της τζελατερίας Gelo Blue, ή διαλέγοντας αέρινα λινά φορέματα στην μπουτίκ του Lindos Spa. Το μοναδικό κοκτέιλ ζέστης και υγρασίας, όμως, δεν αργεί να σε βάλει στο τριπ της αναζήτησης παραλίας. Για μένα το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μοιράσω τις διακοπές μου ανάμεσα σε Λίνδο και Κιοτάρι, τη μεγαλύτερη παραλία του νότου: τις μισές μέρες ατμοσφαιρικές τσάρκες αλά μπρατσέτα στα σοκάκια και τις υπόλοιπες απόλυτο άραγμα σε ένα από τα resorts των παραλιών. Η πιο δυνατή νέα άφιξη εδώ είναι το Lindian Village, ένα resort αποθέωση της πολυτέλειας και της ιδιωτικότητας, που φέρνει νέα δεδομένα στο προφίλ μιας περιοχής όπου μέχρι πρότινος έμεναν κυρίως all-inclusive γκρουπ ξένων. Αν και ορκισμένη λάτρις της θάλασσας, δυσκολεύομαι να αφήσω την προσωπική μου πισίνα σε μια από τις σουίτες του Lindian Village, ακόμη και με δεδομένο ότι το ξενοδοχείο ακουμπάει σε μία από τις καλύτερες αμμουδιές της νότιας Ρόδου. Οι αυλές των pool suites με τα πανέμορφα μπαμπού σαλονάκια και την πισίνα, αλλά και οι βεράντες των junior suites με τα ξύλινα ντεκ και το εξωτερικό τζακούζι, ενσαρκώνουν απόλυτα το όνειρο της ιδιωτικότητας, ενώ η παραλία με τα island beds, το spa με το ατμοσφαιρικό χαμάμ και τα πέντε εστιατόρια, το καθένα διακοσμημένο στο concept της κουζίνας που σερβίρει –προσωπική προτίμηση το φουλ του κόκκινου thai–, σου δίνουν σοβαρό λόγο να μη φύγεις σχεδόν καθόλου από το ξενοδοχείο για μερικές μέρες. Το… καρότο για να βγεις πάλι είναι αρκούντως δελεαστικό, αφού σε αυτό το τμήμα του νησιού βρίσκονται μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και παρθένες παραλίες του. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σχεδόν ενιαία αμμουδιά χιλιομέτρων, την οποία μπορείς να προσεγγίσεις από διάφορα σημεία: στο Κιοτάρι θα βουτήξεις αν θέλεις κόσμο και θαλάσσια σπορ, στο Γεννάδι θα παρακάμψεις τις βίλες για να αναζητήσεις το δικό σου πριβέ κομμάτι αμμουδιάς, ή θα χορέψεις με το παρεό σε ένα από τα κυριακάτικα πάρτι με γνωστούς d.js στο beach bar Sundance. Στην κουκλίστικη οργανωμένη Γλύστρα θα χαλαρώσεις κάτω από τα πευκάκια, στο Πρασονήσι θα χαζέψεις τα παιχνίδια της φύσης: από τη μια πλευρά της παραλίας κύμα, από την άλλη απόλυτη ηρεμία – οι σέρφερ έρχονται εδώ απ’ όλον τον κόσμο. Για πιο πριμιτίφ καταστάσεις, ετοιμαστείτε να σκονίσετε το αυτοκίνητό σας αναζητώντας τον Άγιο Παύλο (ή Άγιο Γεώργιο κατ’ άλλους – ταμπέλα δεν υπάρχει ούτως ή άλλως), από τις πιο εξωτικές αμμουδιές της Ρόδου. Βάλτε σημάδι την έρημη ιταλική εκκλησία στο δρόμο από Γεννάδι προς Κατταβιά. Ακριβώς απέναντι, ανάμεσα σε εκείνες τις συστάδες κυπαρισσιών (άλλο ένα πεσκέσι των Ιταλών), ξεκινάει ο χωματόδρομος που καταλήγει στον παράδεισο: κέδροι και αμμόλοφοι όσο πάει το μάτι – τύφλα να ’χει το νησάκι της Χρυσής, απέναντι από την Ιεράπετρα της Κρήτης. Παρακαλώ, να μείνει μεταξύ μας…

μποέμ αυτοκινητάδες με allure ιταλοκρατίας

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ - εικόνα 3
Στα Βλυχά η χρυσή άμμος και η βαθιά θάλασσα εγγυώνται ένα ωραίο μπάνιο.

Αν ήμουν έπαρχος των Δωδεκανήσων, δήμαρχος της Ρόδου έστω, θα είχα χαράξει σίγουρα τους Δρόμους της Ιταλοκρατίας με σημειωμένα στο χάρτη τα πιο σημαντικά μνημεία ανά το νησί –από τα διάσημα λουτρά της Καλλιθέας μέχρι τα άγνωστα διοικητικά κτίρια της Ελεούσας– ακόμη κι αν τα περισσότερα από αυτά έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση γοητευτικής ντεκαντάνς. Στη νότια Ρόδο, εκτός από τον κυπαρισσόδρομο και την εκκλησία με το κωνικό καμπαναριό που δεσπόζουν το ένα απέναντι από το άλλο στο δρόμο από Γεννάδι προς Κατταβιά, θα σημείωνα το δρόμο για τις έρημες μεσοπολεμικές βίλες κοντά στη στρατιωτική περιοχή, νότια της Κατταβιάς. Ολοκληρώστε τη βόλτα σας αλά ιταλικά με μια αυθεντική πουτανέσκα στην πολύχρωμη αυλή της Martina’s μες στο χωριό της Κατταβιάς.

Άλλη μια ωραία αυτοκινητάδα είναι ο γύρος των χωριών της νότιας Ρόδου που είναι και τα ομορφότερα του νησιού: λεμονίτα κάτω από τα πλατάνια στην αποκλείεται-να-είμαι-στη-Ρόδο πλατεία της Λαχανιάς (το πιο κουκλίστικο χωριό της Ρόδου, με όμορφα παλιά σπίτια στα οποία κατοικούν κυρίως ξένοι), sightseeing στον Ασκληπειό με το μεσαιωνικό κάστρο και τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ντόπια κρέατα στο παλιό χάνι όπου στεγάζεται η ταβέρνα Πέτρινο στο χωριό Βάτι. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας Πέτρινο θα σας «χαρτογραφήσουν» τους εδώ δρόμους των Ιταλών – από τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τους καταυλισμούς των στρατιωτών μέχρι τη θρυλική «Σπηλιά του Μουσολίνι», στο δρόμο για το Ίστριο.

ΠΥΞΙΔΑ ΝΟΤΙΑ ΝΟΤΟΣ

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ - εικόνα 4
Lindian Village

κωδικός κλήσης 22440

οι must διευθύνσεις της Λίνδου

  • Μελένος-Λίνδος Το μικρό πολυτελές ξενοδοχείο που έλειπε από τον παραδοσιακό οικισμό, με 12 σουίτες στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού, λίγο πριν από την Ακρόπολη. Το εστιατόριο μεσογειακής και διεθνούς κουζίνας σε μια ατμοσφαιρική βεράντα και το bar σε έναν κατάφυτο κήπο είναι ανοιχτά και σε πελάτες εκτός ξενοδοχείου. (22440 32222, www.melenoslindos.com)
  • Αν είσαι Έλληνας και θέλεις να κλείσεις ένα από τα πανέμορφα καπετανόσπιτα της Λίνδου, πρέπει να έχεις… προπάππο καπετάνιο! Δοκιμάστε πάντως στα site δύο ξένων πρακτορείων www.houseofwonders.com και www.direct-holidays.co.uk που διαχειρίζονται μερικά από τα καπετανόσπιτα for rent.
  • Γεύση: Ο Μαυρίκος (22440 31232), το μοναδικό «Χρυσοσκουφάτο» εστιατόριο της Ρόδου με ιστορία δεκαετιών, σε μια λιτή και ατμοσφαιρική αυλή στην κεντρική πλατεία, είναι βέβαια η καλύτερη επιλογή.

    Στην τελευταία μας επίσκεψη δοκιμάσαμε, εκτός από τα κλασικά και αγαπημένα αλίπαστα και το σουπιόρυζο, ένα εκπληκτικό καλαμάρι με σαφράν και πουρέ παντζαριού. Το λιμοντσέλο με ντόπια λεμόνια, στο τέλος, παραμένει αχτύπητο.

    Άλλες επιλογές για ένα ατμοσφαιρικό δείπνο είναι η κουκλίστικη Αμβροσία (22440 31804) σε ένα στιλάτο χώρο με διεθνείς γεύσεις με έμφαση στα φρέσκα υλικά, και το Αρχοντικό (22440 31992, 22440 31713), ένα εστιατόριο με ξεχωριστό στιλ, σε ένα υπέροχο καπετανόσπιτο του 1605. Για κάτι πιο casual δοκιμάστε το γλυκύτατο funky ιταλικό εστιατόριο Broccolino (22440 31688) σε μια όμορφη αυλή στο δρόμο για την Ακρόπολη. Από τις τουριστικές στην πλειοψηφία τους ταβέρνες ξεχωρίζει η Maria's (22440 31375).

  • Νightlife: Mπαρότσαρκα στο κεντρικό στενό (πιείτε ένα ποτό στο Lindian House – εκπληκτικό καπετανόσπιτο), ρομαντζάδα στο Rainbird, summer clubbing στα Amphi-theatre και Acropolis. Κλείστε τη βραδιά σας με panino (σάντουιτς στα… λινδιακά) στην καντίνα στο στενό πίσω από τον Μαυρίκο.
  • Καφέ και χειροποίητο ιταλικό παγωτό αλλά και πληθωρικά γλυκά στο Gelo Blue (22440 31761). Μπορείτε να καθίσετε είτε στο καθιστικό με τους οντάδες είτε στην αυλή με τα χοχλάκια είτε στην ταρατσούλα το απόγευμα.
  • Το Spa Lindos (22440 31777) προσφέρει διάφορες θεραπείες και μασάζ, ενώ στην μπουτίκ του ισογείου θα βρείτε οικολογικά καλλυντικά, όμορφα λινά ρούχα και ψάθινα αξεσουάρ.
  • Ο Αποστόλης Ψαρρός είναι ένας παλιός τεχνίτης που φτιάχνει όμορφα και αναπαυτικά δερμάτινα πέδιλα και σανδάλια (στην πρώτη διχάλα μετά την πλατεία, κάτω αριστερά).
  • Πριν αναχωρήσετε για τις βόλτες σας, εφοδιαστείτε Canzitos, panzerotti ή μπριός με σοκολάτα από τον ιταλικό φούρνο Il Forno, στην οδό Χαρ. Γεωργίου. τα καλύτερα beach hotels

    Lindian Village

    Εντυπωσιακό resort σε μια ιδιωτική αμμουδιά λίγο πριν από το Κιοτάρι. Εκπληκτική η καινούρια πτέρυγα, με junior σουίτες (σε όροφο, με jacuzzi στη βεράντα) και σουίτες με πριβέ πισίνα. Πέντε εστιατόρια (ταϊλανδέζικο, για ψάρι, μοντέρνο ελληνικό, με διεθνή κουζίνα και pool bar-restaurant) και spa. (Λάρδος, 22440 35900, www.lindianvillage.gr, από €160)

    Lindos Memories

    Ενδιαφέρον αισθητικά ξενοδοχείο σε απόμερη παραλία κοντά στη Λίνδο. Ξεχωρίζουν οι 9 σουίτες. (Ψάλτος, Λίνδος, 22440 48155, www.mitsishotels.com, από € 116)

    Sunrise Hotel

    Μικρή περιποιημένη μονάδα για low budget διακοπές πάνω στη θάλασσα, με όλες τις ξενοδοχειακές παροχές. (Πεύκοι, 22440 48311-5, www.sunriserodos.gr, από € 31)

    Lindos Mare

    Κλασική μονάδα, αμφιθεατρικά χτισμένη σε ύψωμα που καταλήγει στην παραλία. Καλή λύση για όσους θέλουν να βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από τη Λίνδο. (Βλυχά, 22440 31130, www.lindosmare.gr, από € 80)

    Beach lunch

    Εκτός από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου Lindian Village, τα οποία είναι ανοιχτά και σε πελάτες εκτός ξενοδοχείου, ίσως το μοναδικό ενδιαφέρον εστιατόριο-θέα θάλασσα της περιοχής είναι τα Μούρελλα (22440 47324) στο Κιοτάρι. Σε μια «μυκονιάτικη» αυλή με μούρελλα (λιόδεντρα με ψιλό μαύρο καρπό), καλαμωτή και παλιά εκκλησιαστικά θρονιά, θα απολαύσετε λίγα αλλά καλοφτιαγμένα, εποχικά πιάτα και σούπερ κοκτέιλ.

    οι καλύτερες ταβέρνες των χωριών

    Τσιρίγια (χοιρινό τηγανητό με αυγά), φρέσκο τόνο, ρεβιθοκεφτέδες και τα σαββατοκύριακα γουρουνόπουλο ψητό στο Πέτρινο (22440 61138) στο Βάτι. Ιταλικές μακαρονάδες και «πειραγμένα» ελληνικά πιάτα στην κουκλίστικη αυλή της Martina’s (22440 91021) στην Κατταβιά. Πιάτα της ώρας και ένα μαγειρευτό την ημέρα κάτω από τα πλατάνια, στον Πλάτανο στη Λαχανιά (22440 46027).

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    29/04/2024

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

    Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

    Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.