travelling &…drinking

O Διονύσης Κούκης οδηγεί δίπλα στον ποταμό Speyside, σταματώντας σε κάστρα, αποστακτήρια και βαρελοποιεία, και καταλήγει στο Εδιμβούργο, αναζητώντας τα σπάνια αρώματα όχι μόνο του ουίσκι, αλλά της ίδιας της Σκοτίας.

travelling &…drinking

O Διονύσης Κούκης οδηγεί δίπλα στον ποταμό Speyside, σταματώντας σε κάστρα, αποστακτήρια και

βαρελοποιεία, και καταλήγει στο Εδιμβούργο, αναζητώντας τα σπάνια αρώματα όχι μόνο του ουίσκι, αλλά της ίδιας της Σκοτίας.

travelling &…drinking - εικόνα 1
Εδιμβούργο

Έχουν γραφεί πολλά για τη Σκοτία, για τα highlands, για το Mονοπάτι του Oυίσκι (Whisky Trail) και για το γαελικό «νερό της ζωής» (uisge beata) που παράγουν. Έχω γράψει και εγώ ο ίδιος αρκετές φορές.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από πολυάριθμα ταξίδια αγαπάω αυτόν τον τόπο με τα καμπυλωτά βουνά των… ελάχιστων μέτρων και τα νησιά με τους ανεμοδαρμένους βράχους. Αισθάνομαι όμορφα δίπλα στις όχθες του Spey παρατηρώντας τους ψαράδες, με τους άγριους σολομούς να τινάζονται και να λυγίζουν τα ψαροκάλαμα. Μου αρέσουν οι αποχρώσεις του πράσινου και του σταχτί που βάφουν το χώρο γύρω από μένα. Μου αρέσουν ακόμα οι κοσμοπολίτικες ομορφιές του Εδιμβούργου, οι γραφικές γωνιές του Aberdeen, αλλά και οι μικρές auberges, που μαζί με παλιούς πύργους σε περιμένουν για να σε κοιμίσουν σε δωμάτια μιας άλλης εποχής. Ίσως δεν είστε φίλος του ουίσκι. Κάποτε δεν ήμουν και εγώ. Μέχρι που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μαζί του «γνωριμιά», καθισμένος στα σκαλάκια ενός παλιού πύργου… Έτσι και τώρα θα σας μιλήσω για ένα ταξίδι που εύκολα μπορείτε να κάνετε. Και αυτό ξεκινάει από έναν πύργο. Θα σας ξεναγήσω στο μαγικό κόσμο του uisge beata, σε μια ατμόσφαιρα αρωμάτων, σε ένα χώρο πολιτισμού και υλικής απόλαυσης. Πάμε…

Ο περί ου ο λόγος πύργος είναι το όμορφο Drummuir Castle, χαρακτηριστικό δείγμα σκοτσέζικης-βικτοριανής αρχιτεκτονικής και «σπίτι» σήμερα της DIAGEO. Πίσω από το όνομα αυτό «κρύβονται» ορισμένα από τα καλύτερα ουίσκι παγκοσμίως. Ίσως να δυσκολευτείτε να μείνετε στο κάστρο με τα είκοσι τέσσερα εξαιρετικά δωμάτια, τη βιβλιοθήκη με τη μεγάλη συλλογή από ουίσκι και την ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα. Μια μεγάλη παρέα που θα την ενδιέφεραν, μεταξύ άλλων, τα μονοπάτια των ουίσκι και ιστορικά αποστακτήρια, όπως το Cragganmore (Speyside), Dalwhinnie (Highlands) και Glenkinchie (Lowlands) θα μπορούσε ίσως να το κάνει μετά από συνεννόηση. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ένα τετραήμερο ταξίδι θα σας δώσει τη δυνατότητα να φτάσετε κατ’ αρχάς στο Aberdeen και να κάνετε μια ενδιαφέρουσα βόλτα στα μεσαιωνικά δρομάκια της παλιάς πόλης. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθείτε στο γραφικό χωριό Graigellachie, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο ομώνυμο ξενοδοχείο, απολαμβάνοντας ένα από τα πεντακόσια malts που φιλοξενεί το very famous Quaich Bar. Την επόμενη μέρα θα οργανώσετε τις εξορμήσεις σας στη γύρω περιοχή. Τόσο στο Drummuir, όσο και σε όσα ακολουθούν.

travelling &…drinking - εικόνα 2
Αποστακτήριο Glenkinchie

Το αποστακτήριο του Cragganmore, μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Drummuir Castle, με 130 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του, είναι ένα τυπικό (λειτουργικά και αρχιτεκτονικά) δείγμα αποστακτηρίου. Ταυτόχρονα παράγει και το πιο σύνθετο σε αρώματα malt whisky της Σκοτίας. Χτισμένο σε μια μικρή κοιλάδα κοντά στις όχθες του ποταμού Spey, χρησιμοποιεί για την παραγωγή νερό από παρακείμενες πηγές. Σε αυτό ακριβώς οφείλει και το Cragganmore τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Πριν συνεχίσετε το ταξίδι σας προς το νότο, αξίζει να κάνετε μια μικρή στάση στην παραδοσιακή και επισκέψιμη βαρελοποιία Speyside Cooperage. Ένα μικρό μουσείο και οι εργάτες επί το έργον θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πολλά από τα μυστικά της ποιότητας που κρύβει το ουίσκι.

Ώρα όμως για ταξίδι. Λίγο στενή αλλά απόλυτα ασφαλής, η εθνική Α95 θα σας κατηφορίσει προς το νότο ανάμεσα σε πανέμορφες κοιλάδες, ενώ συχνά δίπλα σας θα κυλάνε τα νερά του Spey. Το τοπίο συναρπάζει. Στα σαράντα χιλιόμετρα από το Craggan-more, το μικρό βικτοριανό ξενοδοχείο Boat (στο Boat of Carten) θα σας φιλοξενήσει μόνο για φαγητό ή και για ύπνο, αν θελήσετε να επισκεφθείτε ξεκούραστοι το πιο ορεινό αποστακτήριο της Σκοτίας, το Dalwhinnie. Το όνομά του είναι παραφθορά μιας γαελικής έκφρασης και σημαίνει σημείο συνάντησης. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, παρά το αστείο για εμάς ύψος των 326 μέτρων. Η αυστηρότητα κάνει το περιβάλλον επιβλητικό. Το malt που παράγεται στο Dalwhinnie με νότες τύρφης, νύξεις φρεσκοκομμένης χλόης και αρωματικές πινελιές μελιού, είναι σχετικά ελαφρύ και πολύ καλό για απεριτίφ.

travelling &…drinking - εικόνα 3
Το κάστρο του Εδιμβούργου

Οι μέρες όμως του ταξιδιού είναι λίγες και το Εδιμβούργο, 130 χιλιόμετρα μακρύτερα, ενδιαφέρον και προκλητικό. Λίγο έξω από την πόλη ένα τρίτο αποστακτήριο, το Glen-kinchie αξίζει μια επίσκεψη. Άλλωστε είμαστε πια στα Lowlands και το Glenkinchie είναι το Edinburg malt. Ανθώδη αρώματα, σύνθετο στόμα, ξηρό τελείωμα, να μια ενδιαφέρουσα πηγή ξεκούρασης μετά από έναν καλό περίπατο συντροφιά με ένα πούρο.

Η πρωτεύουσα της Σκοτίας είναι δύο πόλεις σε μία. Χτισμένη πάνω σε μια σειρά ηφαιστειακούς λόφους, έχει ενδιαφέρον ανάγλυφο. Η πόλη έχει δύο όψεις. Η περιοχή του κάστρου και ο κατηφορικός δρόμος (Royal Mile) που τη συνδέει με τα ανάκτορα και τα γύρω δρομάκια, συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα παλιάς πόλης με ηλικία περίπου οκτώ αιώνων.

Αξίζει τον κόπο να την περπατήσετε, κυρίως το Royal Mile, και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην επίσκεψη του Κάστρου και των ανακτόρων Holyroodhouse. Γύρω από αυτή την περιοχή αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα (σε γεωργιανό στιλ) η νέα πόλη. Η επίσκεψη αρχίζει να γίνεται δύσκολη έτσι και συνεχίσετε περπατώντας. Μπορείτε με ένα οργανωμένο tour να δείτε τα πιο ουσιαστικά σημεία και κυρίως την πιο κομψή πλατεία της πόλης, τη Charlotte Square. Θα σας πρότεινα να ολοκληρώσετε αυτή τη μικρή γνωριμία, κάνοντας μια εξόρμηση στο λιμάνι του Leith, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ορισμένα σημεία είναι γραφικά και, το κυριότερο, υπάρχουν όμορφες παμπ για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και να ξεδιψάσετε με άφθονη μπίρα. Μην ξεχαστείτε μονάχα: το ταξίδι βρίσκεται στο τέλος του και το αεροπλάνο περιμένει…

info

κωδικός 0044

πού θα μείνετε

Στο Graigellachie Graigellachie Hotel of Speyside (134 0881204, περίπου € 180 το δίκλινο)

Στο Boat of Carten

Boat Hotel (147 9831258, περίπου € 100-150 το δίκλινο)

Στο Εδιμβούργο

George Intercontinental (131 4592305, περίπου € 300 το δίκλινο), Balmoral (131 5562414, περίπου € 420 το δίκλινο)

πού θα φάτε

Στο Εδιμβούργο Atrium (131 2288882), Οloroso (131 2267614), Living Room (870 4422718)

αποστακτήρια

Cragganmore, Ballindalloch (147 9874700)

Dalwhinnie, Dalwhinnie (1540 672219)

Glenkinchie, Pencaitland-Travient/Ed. (1875 342004)

Drummuir www.drummuircastle.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.