Ζαγοροχώρια

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 46 χωριά! Από τις δημοφιλέστερες προτάσεις για ανοιξιάτικα weekends στην Ελλάδα, τα Ζαγοροχώρια αποτελούν προορισμό για όλους: από τους φανατικούς roomies ως τους λάτρεις της φύσης κι από τους off-road αναχωρητές ως τους ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση κι ατμόσφαιρα. Η Μαρία Κρύου τα γνωρίζει όσο κανείς και σας δίνει το know-how για να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει και να σχεδιάσετε το δικό σας tailor-made weekend.

Ζαγοροχώρια

Φτιάξε το δικό σου παζλ!

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 46 χωριά! Από τις δημοφιλέστερες προτάσεις για ανοιξιάτικα weekends στην Ελλάδα, τα Ζαγοροχώρια αποτελούν προορισμό για όλους: από τους φανατικούς roomies ως τους λάτρεις της φύσης κι από τους off-road αναχωρητές ως τους ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση κι ατμόσφαιρα. Η Μαρία Κρύου τα γνωρίζει όσο κανείς και σας δίνει το know-how για να επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει και να σχεδιάσετε το δικό σας tailor-made weekend.

Ζαγοροχώρια - εικόνα 1

Aπό τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της ορεινής Ελλάδας, τα Ζαγοροχώρια έχουν πάψει τα τελευταία χρόνια να ταυτίζονται με τον κλασικό «γύρο του Ζαγορίου» ή τις «εξορμήσεις στη φύση» και εξελίσσονται σε έναν προορισμό που καλύπτει τις ανάγκες κάθε στιλ επισκεπτών για ένα ιδανικό weekend. Οι action lovers βρίσκουν εδώ, ιδιαίτερα την άνοιξη, τον παράδεισο των σπορ της φύσης. οι λάτρεις της χαλάρωσης και της σοφιστικέ ατμόσφαιρας ανακαλύπτουν αφορμές για weekend σε νέους ξενώνες με προσωπικότητα. οι τρελαμένοι με τις on the road διαδρομές γράφουν αμέτρητα χιλιόμετρα. οι περιπατητές που αναζητούν ησυχία και επιστροφή στη φύση έχουν ακόμη τα «δικά τους» χωριά, μακριά από τις «ενοχλήσεις» του πολιτισμού. Από το Μεγάλο Πάπιγκο των roomies ως τον Βίκο των περιπατητών κι από το Δίλοφο των σοφιστικέ ως τη Βίτσα των οικογενειών υπάρχει ένα χωριό για κάθε στιλ, αλλά και πολλά επιμέρους μυστικά για να βρεις το δικό σου «καλύτερο», ανάλογα με τη διάθεση, τον τύπο και το budget σου.

Βρες το χωριο που σου ταιριαζει

Ζαγοροχώρια - εικόνα 2
Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό ή Πλακίδα

Μεγάλο Πάπιγκο Το πρώτο στη λίστα των weekenders κάθε τύπου (λάτρεις της πολυτέλειας, ζευγάρια, οικογένειες). Το πιο ανεπτυγμένο και καλοδιατηρημένο χωριό, με σοφιστικέ επιλογές διαμονής, φαγητού, καφέ και ποτού: ρομαντικοί ξενώνες, φροντισμένα νεο-παραδοσιακά cafe΄s, «νόστιμες» ταβέρνες σε πετρόχτιστες αυλές. Μικρό Πάπιγκο Κουκλίστικο, φροντισμένο, κέντρο-απόκεντρο. Παλιά και σταθερή αγάπη των ορειβατών αλλά και αυτών που αναζητούν την ηρεμία. Οι ξενώνες που άνοιξαν φέτος τού δίνουν μια νέα δυναμική. Δίλοφο Για πολλούς το ομορφότερο χωριό στο Ζαγόρι, για το Υπουργείο Πολιτισμού «τοποθεσία απέριττου κάλλους». Αφήστε το αυτοκίνητό σας (δεν κυκλοφορούν στο χωριό) και περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα υπέροχα αρχοντικά και τους σοφιστικέ ξενώνες. Αρίστη Μπαίνει φέτος στην επικαιρότητα με ένα καινούργιο ξενοδοχείο. Στρατηγική η θέση του ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Κεντρικό Ζαγόρι. Από εδώ ξεκινάς τις εξορμήσεις για το πλατανόδασος του Βοϊδομάτη και για ράφτινγκ. Άνω Πεδινά Πετρόχτιστο, γραφικό, ανερχόμενο. Νέοι ατμοσφαιρικοί ξενώνες το έκαναν προορισμό τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν λείπουν οι καλές ταβέρνες. Θέση-κλειδί για τους λάτρεις των on the road διαδρομών.

Βίτσα Από τα πρώτα χωριά που μπήκαν στην ατζέντα των weekenders. Όμορφο και επαρκέστατο σε παροχές. Το προτιμούν οι οικογένειες.

Ζαγοροχώρια - εικόνα 3
Ρομαντική ατμόσφαιρα στο Αυραγόνιο

Μονοδέντρι Από τα πιο τουριστικά χωριά και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν. Όμορφα αρχοντικά, πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού αλλά και συνωστισμός από πούλμαν.

Καπέσοβο Ένας νέος προσωπικός ξενώνας το κάνει προορισμό διαμονής. Μικρό, γλυκό, ιδιαίτερο, στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, έχει μπει στον ταξιδιωτικό χάρτη όσων αναζητούν ησυχία ή βρίσκονται on the road και σταματούν για γλυκό στη «Στέρνα». Τσεπέλοβο Φιλόξενο, αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά, ενδείκνυται για ήσυχες καταστάσεις. Οι Γιαννιώτες πετάγονται εδώ τα σαββατοκύριακα για φαγητό ή ένα τσιπουράκι στην πλατεία. Βίκος Οι περιπατητές λατρεύουν την ησυχία του. Αν δεν έχετε μεγάλες απαιτήσεις στη διαμονή και σας φτάνει η ησυχία και το αγνάντι στη χαράδρα του Βίκου, κλείστε δωμάτιο εδώ. Κόνιτσα Κωμόπολη χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα, που έχει καθιερωθεί ως βάση δραστηριοτήτων στη φύση, αφού εδώ έχει την έδρα της η εταιρεία No Limits. Θα εκτιμήσετε την τοποθεσία (με θέα στην καταπράσινη κοιλάδα) και θα φωτογραφίσετε το περίφημο και μεγαλύτερο σε ύψος και πλάτος μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (του 1800). Κήποι Κλασική στάση στον on the road γύρο του Ζαγορίου, χάρη στα ιστορικά αρχοντικά και τις νοστιμιές που προσφέρουν οι ταβέρνες. Μια ολοένα αναπτυσσόμενη βάση διαμονής με νέες μονάδες.

Κουκούλι Όποιο συνειρμό κι αν σας δημιουργεί το όνομά του ισχύει! Κουκλίστικο και cosy, με ζεστή παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Καρτποσταλικής ομορφιάς η πλατεία με το καφενείο.

Διαμονη για καθε στιλ

Ζαγοροχώρια - εικόνα 4
"Αυραγόνιο"

Ο υποψιασμένος weekender επιλέγει πού θα μείνει με βάση του στιλ του ξενώνα που του ταιριάζει. Διαλέξτε το δικό σας.

Exclusive

Οι πιο πολυτελείς προτάσεις για τους λάτρεις της ατμόσφαιρας και της άνεσης.

Το καινούργιο Αristi Mountain Resort (26530/41330) στην Αρίστη έχει όλα τα στοιχεία ενός mountain resort και παροχές που δεν συνηθίζονται στην περιοχή: εστιατόριο, χαμάμ, σάουνα, εσωτερική πισίνα με υπέροχη θέα. Τα δωμάτιά του είναι μεγάλα, με έντονη την παρουσία της πέτρας και του ξύλου, αλλά με αφαιρετική διακόσμηση. Για πιο πριβέ κατάσταση, επιλέξτε τα δύο διώροφα πέτρινα σπίτια του Αρχοντικόν Country Club (210/6889249) στο Μεγάλο Πάπιγκο, που έχουν ανακαινιστεί με απόλυτο σεβασμό στη ζαγορίτικη παραδοσιακή τεχνοτροπία και με την πολυτέλεια να αποτυπώνεται παντού – έπιπλα-αυθεντικές αντίκες του 19ου αιώνα, μπροκάρ υφάσματα, περίτεχνα φωτιστικά. Ιδανική πρόταση για παρέες ζευγαριών που μπορούν να κλείσουν ένα ολόκληρο σπίτι. Εμπειρία –αλλά και τελετουργία– το πλούσιο πρωινό. Τελευταία πολυτελής άφιξη στην περιοχή το Κόνιτσα Mountain Resort (26550/38705) στην ομώνυμη πόλη. Ιδανική ατμόσφαιρα για δύο και πολλές ανέσεις: σάουνα και χαμάμ, αίθουσα γυμναστικής, υπηρεσίες spa και εξαιρετική θέα.

Ζαγοροχώρια - εικόνα 5
Αυθεντικές γεύσεις από τα «Μυστικά της Γιαγιάς»

Για δυο

Ατμοσφαιρικοί ξενώνες, σε ένα εκ φύσεως ειδυλλιακό περιβάλλον, ιδανικοί για τις ιδιαίτερες στιγμές σας.

Στα Άνω Πεδινά, ο Ξενώνας Πρίμουλα (26530/71133, 26510/37210) είναι από τις πιο ρομαντικές προτάσεις στα Ζαγοροχώρια. Στεγάζεται σε ένα ατμοσφαιρικό σπίτι του 1870, με ρομαντικό «γυναικείο» στιλ – κάθε γωνιά του είναι στολισμένη με κάτι. Στα συν το πρωινό με σπιτική φροντίδα.

Στην Αρίστη, το Αρχοντικό της Αρίστης (26530/42210) είναι ένας από τους παλιότερους και πιο αξιόλογους ξενώνες με ιδιαίτερη γοητεία και ατμόσφαιρα. Όμορφα δωμάτια με γλυκά χρώματα –καλύτερο αυτό με την ξύλινη σοφίτα– και αφράτα παπλώματα που σε προδιαθέτουν για χουχούλιασμα. Το ξενοδοχείο είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και διαθέτει εστιατόριο με μαμαδίστικη κουζίνα.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο, το Αυραγόνιον (26530/41129) είναι μια ιδιαίτερη πρόταση, ιδανική για ρομαντικά ζευγάρια, αλλά και για όσους θέλουν την άνεσή τους, αφού μοιράζεται σε πέτρινα σπιτάκια διαφορετικού μεγέθους με φινέτσα και άποψη στη διακόσμηση.

Στο Καπέσοβο, ο καινούργιος ξενώνας Θουκυδίδης (6979983798), που έφτιαξαν με φροντίδα οι ιδιοκτήτες του γνωστού γλυκατζίδικου «Η Στέρνα», έχει πέντε ατμοσφαιρικά δωμάτια, ενώ στο εστιατόριο θα δοκιμάσετε τοπικά πιάτα αν το ζητήσετε.

Στο Δίλοφο, το Αρχοντικό Διλόφου (26530/22455, 6978417715) έχει δωμάτια με χαρακτήρα και στιλ.

Στο Μικρό Πάπιγκο, ο νέος ξενώνας Αντάλκη (26530/41441, 6978339191) θα σας σκλαβώσει με τη θέα προς την Αστράκα από τη βεράντα του. Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κι ως ένα βαθμό το κατάφεραν, διακοσμώντας όλους τους χώρους με αντίκες, όμορφα φωτιστικά αλλά και πιο μοντέρνα αντικείμενα. Στην ατμοσφαιρική μπίμτσα (θολωτό πέτρινο κελάρι), που έχει διαμορφωθεί σε τραπεζαρία με οντάδες, θα απολαύσετε το πρωινό και το βραδάκι, μετά το φαγητό, λικέρ και γλυκό του κουταλιού φτιαγμένο από τα χεράκια της Μαρίας.

Στα Άνω Πεδινά, ο καινούργιος ξενώνας Πορφυρό (26530/71579) σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι του 1860, αποπνέει ζεστασιά και παραδοσιακή ατμόσφαιρα.

Ζαγοροχώρια - εικόνα 6

Family friendly

Ξενώνες φιλικοί προς την οικογένεια και άνετα εξοπλισμένα διαμερίσματα για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο, ο Ξενώνας Παπαευαγγέλου (26530/41135), ένας από τους παλιότερους και καλύτερους στα Ζαγοροχώρια, διαθέτει διαμερίσματα διαφορετικού μεγέθους που μπορούν να φιλοξενήσουν και οικογένειες. Πάντα με την άψογη προσωπική φροντίδα του ζεύγους Παπαευαγγέλου.

Στο Δίλοφο, ο ξενώνας Γαία (26510/ 43198, 6946959842) δίνει την αίσθηση του καινούργιου και της άνεσης. Τα 7 δωμάτιά του είναι μεγάλα, με τζάκι και αναπαυτικά κρεβάτια, ενώ στο πρωινό του θα γευτείτε σπιτικές μαρμελάδες και ζυμωτό ψωμί. Οι άνθρωποι του ξενώνα μπορούν να σας οργανώσουν εκδρομές στην περιοχή με προσωπικό οδηγό βουνού.

Στο Μπουραζάνι, ο Ξενώνας Μπουραζάνι (26550/61283), από τους πρώτους που άνοιξαν στην περιοχή, διαθέτει άνετα δωμάτια κι ένα πάρκο με άγρια ζώα που θα ξετρελάνει τα παιδιά. Ιδιαίτερες γεύσεις (ελάφι, αγριογούρουνο κ.ά.) στο ομώνυμο εστιατόριο.

Στη Βίτσα, ο οικογενειακός Ξενώνας Σελήνη (26530/71350) διαθέτει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με μπάσια (ξύλινα ντιβανοκρέβατα) κι ένα εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις και υπέροχη μεγάλη βεράντα με θέα τα βουνά. Φροντισμένος ξενώνας και ο Εν Χώρα Βεζίτσα (26530/71449), με ξυλόγλυπτη διακόσμηση και άνετα δωμάτια, ενώ δίπλα ακριβώς θα απολαύσετε τοπικές γεύσεις σε εστιατόριο της ίδιας ιδιοκτησίας καθώς τα παιδιά θα παίζουν στην όμορφη πλατεία μπροστά στο ξενοδοχείο.

Στους Ασπράγγελους, ο ολοκαίνουργιος ξενώνας Ντοβράς (26530/22828) έχει μεγάλα, περιποιημένα δωμάτια που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη διακόσμηση κι ένα καλοφτιαγμένο εστιατόριο.

Παρεϊστικα και low budget

Επιλεγμένοι, απλοί και φιλόξενοι ξενώνες με φιλικές τιμές που θα τους εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι νεανικές παρέες.

Στη Μόλιστα, αν είστε μεγάλη παρέα, μπορείτε να βολευτείτε στα 6 δωμάτια του ξενώνα Αρχοντικό του Σερίφη (26550/24090), ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο σπίτι του 1912.

Στους Ασπράγγελους, στα 4 δωμάτια του Ξενώνα Βιργινία (26530/22628) θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Η λουλουδιασμένη αυλή και το μικρό εστιατόριο με τις αυθεντικές γεύσεις (λαχανόπιτα, αλευρόπιτα, γίγαντες με χόρτα κ.ά.) είναι όλα τα λεφτά.

Στο Μονοδέντρι, στον καινούργιο ξενώνα Αρκτούρο (26530/71455) το στίγμα δίνουν οι νεαροί ιδιοκτήτες που μαζί τους θα γίνετε μια παρέα.

Στους Κήπους, μια ιδιαίτερη πρόταση είναι ο νεο-ρουστίκ αισθητικής ξενώνας Μελίνα (26530/71674), όπου εκτός από τα δωμάτια με τζάκι, υπάρχει και μια ατμοσφαιρική σοφίτα. Βολικές για παρέες οι μεγάλες βεράντες και τα ατμοσφαιρικά σαλόνια.

Ζαγοροχώρια - εικόνα 7

Action διακοπες

Απλοί ξενώνες και καταφύγια κοντά σε βάσεις για δραστηριότητες στη φύση.

Στην Αρίστη, στον Ξενώνα Ταξιάρχη (26530/41888) οι ιδιοκτήτες είναι πολύ ενημερωμένοι και ασχολούνται οι ίδιοι με δραστηριότητες στη φύση.

Στο Μικρό Πάπιγκο, ξεκινήστε για ανάβαση στην Τύμφη και την Αστράκα με βάση σας τον Ξενώνα Δίας (26530/41257), ο οποίος ανακαινίζεται και διαθέτει ένα φημισμένο εστιατόριο-στέκι των ορειβατών, ή το αυθεντικά ζαγορίσιο περιβάλλον του Ξενώνα Ιωαννίδη (6944301344).

Στο χωριό Βίκος, τα απλά και καθαρά δωμάτια του Παραδοσιακού Ξενώνα Ντινούλη (26530/42112) και του Ξενώνα Σωτήρη Καρπούζη (26530/41174) τα προτιμούν οι παρέες πεζοπόρων του Βίκου.

Στο Τσεπέλοβο, οι ιδιοκτήτες του ξενώνα Το Ζαγορίσιο (26650/25943, 6977591581) μπορούν να σας οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή: πεζοπορίες, off road διαδρομές με 4Χ4, ράφτινγκ, καγιάκ κ.ά.

Τα Ζαγοροχωρια μπουκια-μπουκια

Ζαγοροχώρια - εικόνα 8

Πραγματικά εστιατόρια-προορισμοί στο Ζαγόρι δεν υπάρχουν. Αξίζει όμως να φάτε στο «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα (ιδιαίτερες γεύσεις με βάση τα ντόπια μανιτάρια), στο «Λίθο» στο Δίλοφο (δοκιμάστε πίτα μπλατσαριά, κρασάτα μανιτάρια και αρνάκι γάστρας ) και στα «Ριζά» στην Ελάτη (αγριογούρουνο με κυδώνια και δαμάσκηνα, μοσχαράκι με χορταρικά και χυλοπίτες).

Ξεχωρίσαμε τα καλύτερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει και αξίζει να αναζητήσετε στις περιηγήσεις σας.

  • Η περίφημη κασόπιτα της κυρίας Αλεξάνδρας στο καφέ-παντοπωλείο στην καρδιά της Αρίστης.
  • Η ποταμίσια πέστροφα που απολαμβάνεις σ’ ένα υπέροχο τοπίο δίπλα στο ποτάμι στην ταβέρνα «Βοϊδομάτης» στην Κλειδωνιά.
  • Η «πίτα της Κικίτσας» στο Μονοδέντρι είναι θεσμός.
  • Το παπρικάσε (πικάντικο κοκκινιστό κρέας με δαμάσκηνα) στην «Καλλιόπη», στο Μεγάλο Πάπιγκο.
  • Η πολύ καλή χορτόπιτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και άγρια χόρτα και η κολοκυθόπιτα στου Ιωαννίδη, στο Μεγάλο Πάπιγκο.
  • Τα ντόπια κρέατα και οι σούπες στην ταβέρνα των Σπύρου και Κώστα Τσουμάνη στο Μεγάλο Πάπιγκο.
  • Το αρνάκι στο φούρνο και η βραστή γίδα στην ταβέρνα «Σουδενά-Σωτηρία Τσιγαρά», στα Άνω Πεδινά.
  • Τα handmade γλυκά της Πηνελόπης στο «Αρχοντικό της Αρίστης».
  • Ο καυτός τραχανάς στο καφενείο «Σωποτσέλι» στο Δίλοφο.
  • Το λικέρ από κράνα και το γαλακτομπούρεκο στα «Μυστικά της Γιαγιάς» στο Μονοδέντρι.

    Must αγορες

    Ζαγοροχώρια - εικόνα 9

  • Εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από τη «Στέρνα», το delicatessen του Καπέσοβου. Κι όταν λέμε delicatessen, ακριβολογούμε. Μόνο εδώ θα βρείτε δεκάδες σπάνιες ντόπιες νοστιμιές: αποξηραμένα άγρια μανιτάρια μαζεμένα από τις πλαγιές της περιοχής, γλυκά, ζμπέκι (αρμαθιασμένα καρύδια βουτηγμένα σε μουσταλευριά) κ.ά.

  • Λικέρ και γλυκά του κουταλιού φτιαγμένα από τα χεράκια της Βαγγελιώς και δαδί για το τζάκι σε όμορφες συσκευασίες από το «Καφενείο Μεσοχώρι» στα Κάτω Πεδινά.
  • Συσκευασμένα αποξηραμένα μανιτάρια διαφόρων ποικιλιών (βασιλομανίταρα, κέρας Αμάλθειας, κανθαρέλλες, μορχέλλες) από το «Symposio» στα Άνω Πεδινά.
  • Γλυκά του κουταλιού, μέλι και κηρήθρα αλλά και βασιλικό πολτό από το μαγαζάκι με τα τοπικά προϊόντα της πλατείας του Τσεπέλοβου.
  • Τουρσιά και σάλτσες με βάση την ντομάτα, ροσόλια (ηδύποτα από άγρια φρούτα και αρωματικά), γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, εκχυλίσματα και βάμματα από βότανα του Γράμμου θα βρείτε στη «Μαρμελωδία» στην πλατεία της Κόνιτσας. Όλα χειροποίητα και σε ωραίες συσκευασίες.
  • Στο «Μια φορά κι έναν καιρό», ένα μαγαζάκι που θα περίμενε κανείς να συναντήσει μόνο σε νησί, η νεαρή ιδιοκτήτρια –που δραπέτευσε πρόσφατα από την πρωτεύουσα– θα σας δώσει εξαιρετικές ιδέες για δωράκια με τα χειροποίητα κοσμήματα και τα ζωγραφισμένα στο χέρι Τ-shirts της.

    Το καλύτερο στέκι για καφέ

  • Το καφενείο «Μπίμτσα» στο Μεγάλο Πάπιγκο έχει την πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Θ’ ακούσετε μουσική απ’ το τζουκ μποξ, θα πιείτε αρωματικά τσάγια, περιποιημένους καφέδες και θα δοκιμάσετε χειροποίητα γλυκά σε ένα χώρο με ιστορία.

    Οι καλυτερεσ διαδρομεσ με αυτοκινητο

    Ζαγοροχώρια - εικόνα 10

    Από τα Κάτω Πεδινά στο Μονοδέντρι με Ι.Χ.

    Καθώς αφήνετε τον κάμπο κι ανεβαίνετε το βουνό, η θέα γίνεται όλο και πιο αποκαλυπτική, ενώ σε κάθε διασταύρωση ξεπροβάλλει κι ένα διαφορετικό πετρόχτιστο χωριό. Highlights της διαδρομής ο ήσυχος Ελαφότοπος, η Βίτσα με τα ζαγορίσια αρχοντικά του 19ου αιώνα και το Μονοδέντρι με το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που «ακροβατεί» σε μια ορθοπλαγιά κι έχει απίθανη θέα στο φαράγγι του Βίκου. Φεύγοντας από το χωριό, αξίζει να κάνετε τα 7,5 χλμ. προς τη θέση Οξιά για να δείτε το Πετροδάσος που σχηματίζουν οι σχιστολιθικές πλάκες.

    Off Road από το Κεντρικό Ζαγόρι έως τον Αωό

    Εξερευνήστε τα πιο απομονωμένα χωριά και γνωρίστε μοναδικές διαδρομές μέσα σε πυκνά δάση ελάτων και δασικής πεύκης. Με αφετηρία το Τσεπέλοβο, ο δρόμος συνεχίζει για Σκαμνέλι και Γυφτόκαμπο (όπου μέσα σε ένα ξέφωτο θα βρείτε και τις «σαρακατσάνικες καλύβες», ένα υπαίθριο μουσείο- αναπαράσταση ποιμενικού οικισμού). Από εκεί και πέρα, ο δρόμος οδηγεί στη Λαΐστα. Αν δεν χορτάσατε χωματόδρομο, ύστερα από 30 χλμ. θα συναντήσετε τη Βοβούσα, το πιο απομονωμένο από τα Ζαγοροχώρια (σύνορα των νομών Γρεβενών-Ιωαννίνων).

    Ιn action!

    Ζαγοροχώρια - εικόνα 11

    Τα Ζαγοροχώρια είναι ο παράδεισος των σπορτίφ. Εκπληκτικά ποτάμια, πέτρινα μονοπάτια, προκλητικές βουνοκορφές. Ο καθένας θα βρει το σπορ που του ταιριάζει και τους ειδικούς που θα του το προσφέρουν.

    Ράφτινγκ

    Στο Βοϊδομάτη και τον Αώο οι Έλληνες πήραν το πρώτο βάπτισμα σε ένα σπορ που έμελλε να εξελιχθεί σε μανία. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να το απολαύσετε.

    Πεζοπορια

    Ο πιο εύκολος τρόπος να κατακτήσετε απόλυτα την ομορφιά των πέτρινων χωριών και της γύρω φύσης. Τα πεζοπορικά highlights είναι:

  • Το καταπράσινο φαράγγι του Βίκου (το βαθύτερο του κόσμου και ένα από τα ομορφότερα). Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι – πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.
  • Η ανάβαση στην Τύμφη από το Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί έξι με επτά ώρες μέχρι το καταφύγιο κι άλλη μία ώρα μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη. Αν πάτε νωρίς την άνοιξη, ρωτήστε τους ντόπιους για την κατάσταση του μονοπατιού.
  • Το περπάτημα στη Σκάλα του Βραδέτο. Ένα πέτρινο καλντερίμι, μοναδικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη (15 λεπτά) ξεκινά από το Βραδέτο και φτάνει μέχρι το ρέμα, ακριβώς κάτω από το χωριό. Ορειβατικό ποδήλατο

    Μια εξαιρετική η διαδρομή ξεκινά από τη Λαΐστα και, ακολουθώντας το δασικό δρόμο, περνά από την Αταράχη και οδηγεί στο διάσελο της Μόρφας και την κοντινή Βαβούδα. Οι ειδικοί μπορούν να σας κατευθύνουν με ακόμα περισσότερες επιλογές.

    Γραφεία που ειδικεύονται σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες είναι τα Τrekking (210/3310323-6), No Limits (26550/23777), Αλπική Ζώνη (26550/24822).

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    19/04/2024

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.