Χριστούγεννα στον ήλιο

Την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο προσπαθεί να ξορκίσει τη χειμωνιάτικη μελαγχολία με λαμπερούς χριστουγεννιάτικους στολισμούς, στο νότιο ο ήλιος πυρώνει τις λευκές αμμουδιές με τα σμαραγδένια νερά και τους φοίνικες. Αν λοιπόν σας αφήνει αδιάφορους η χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορία και η κουλτούρα του χιονιού, αν είστε πρόθυμοι να αντικαταστήσετε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα με εξωτικές γεύσεις και τα κάλαντα με κελαηδίσματα άγνωστων πουλιών, αναζητήστε στις χώρες του Νότου τον προορισμό σας.

Χριστούγεννα στον ήλιο

Ω φοίνικα, μ’ αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις!

Την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο προσπαθεί να ξορκίσει τη χειμωνιάτικη μελαγχολία με λαμπερούς χριστουγεννιάτικους στολισμούς, στο νότιο ο ήλιος πυρώνει τις λευκές αμμουδιές με τα σμαραγδένια νερά και τους φοίνικες. Αν λοιπόν σας αφήνει αδιάφορους η χριστουγεννιάτικη φαντασμαγορία και η κουλτούρα του χιονιού, αν είστε πρόθυμοι να αντικαταστήσετε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα με εξωτικές γεύσεις και τα κάλαντα με κελαηδίσματα άγνωστων πουλιών, αναζητήστε στις χώρες του Νότου τον προορισμό σας.

Για μια αιώρα στις Μαλδίβες

Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 1

Χαμένες στην απεραντοσύνη του Ινδικού ωκεανού, οι Μαλδίβες είναι τα νησιά που τροφοδοτούν με εικόνες τα πιο φευγάτα όνειρά μας. Εδώ η καθημερινότητα περιορίζεται στα εντελώς απαραίτητα – ό,τι πρέπει για να ανακαλύψει κανείς την απόλυτη ηρεμία ακούγοντας το θρόισμα των φοινικόδεντρων στην ακρογιαλιά. Τα ίδια τα νησιά στην πλειοψηφία τους είναι μικροσκοπικά και απολύτως επίπεδα – 10 λεπτά περπάτημα αρκούν για να φτάσετε από τη μια άκρη στην άλλη. Έχουν πανομοιότυπο φυσικό περιβάλλον: λευκή, μεταξένια άμμο και μια συστάδα φοίνικες στη μέση. Γύρω η θάλασσα, γαλάζια, ήρεμη και φιλόξενη, με ποικιλία τροπικών ψαριών μεγαλύτερη ακόμα κι από ντοκιμαντέρ του Κουστό. Συχνά τα ξενοδοχεία είναι τα μοναδικά κτίσματα των νησιών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ξύλινα μπανγκαλόους στηρίζονται πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό.

Οι διακοπές στις Μαλδίβες θεωρούνται από πολλούς συνώνυμο του ριλάξ, όχι όμως και από τους λάτρεις των καταδύσεων. Τα νερά γύρω από τα μικρά νησιά είναι διάσημα για τον εξαίσιο βυθό τους. Μοναδική εμπειρία είναι οι νυχτερινές καταδύσεις με φακούς, ένα παράξενο ταξίδι ανάμεσα σε κοράλλια και πολύχρωμα ψάρια. Πρωτεύουσα των καταδύσεων θεωρείται το νησί Μπάντος. Δίπλα του «επιπλέει» το μικρό Μπάντος, μια απειροελάχιστη κουκίδα γης, ένα από τα πρώτα μέρη του πλανήτη που θα εξαφανισθεί από το χάρτη όταν λιώσουν οι πάγοι των Πόλων.

Μην παραλείψετε να αναζητήσετε τα αξιοθέατα της ιστορίας του τόπου που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Μαλέ και περιλαμβάνουν το Προεδρικό Παλάτι και το Εθνικό Μουσείο. Εδώ βρίσκεται ακόμη το Παζάρι της Σιγκαπούρης, μια πολύβουη υπαίθρια αγορά όπου μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όστρακα, αντίκες και (φυσικά!) παρεό...

DATA

  • Το αρχιπέλαγος των Μαλδιβών απλώνεται νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα και αποτελείται από 1.190 νησιά. Μόνο 200 από αυτά κατοικούνται, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός δεν ξεπερνάει τις 300.000.
  • Το αρχιπέλαγος φημίζεται για τα αστεράτα ξενοδοχεία του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Gangehi Club, σε ένα μικροσκοπικό ιδιόκτητο νησί. Τα μπανγκαλόους έχουν χτιστεί πάνω σε πασσάλους μέσα στη θάλασσα και αποτελούν την επιτομή των τροπικών διακοπών. Για κρατήσεις στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο (αλλά και σε πολλά άλλα ανάλογου ύφους) απευθυνθείτε στο πρακτορείο Heronia (210 3220471).

    Κρουαζιέρα στην Καραϊβική

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 2

    Μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική δεν είναι απλώς ένας εύκολος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς στα νησιά του αρχιπελάγους, αλλά μια ολόκληρη ταξιδιωτική κουλτούρα όπου το κυρίαρχο σύνθημα είναι «γνωρίστε τα πάντα, ξαπλωμένοι στις σεζλόνγκ του καταστρώματος». Εκτός από τις βουτιές στις πισίνες (κάθε κρουαζιερόπλοιο που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει παραπάνω από μία) και τη χαλάρωση στις αναπαυτικές πολυθρόνες του καταστρώματος, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε προγράμματα γυμναστικής και σπορ, να εμπιστευθείτε την ομορφιά σας σε κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, να δείτε κινηματογραφικές ταινίες και να ψωνίσετε στα καταστήματα με τα αφορολόγητα είδη. Θα απολαύσετε τα μεσημεριανά γεύματα που σερβίρονται στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και θα περάσετε τα βράδια σας παρακολουθώντας ψυχαγωγικά προγράμματα ή δοκιμάζοντας την τύχη σας στο καζίνο. Α ναι, και θα γνωρίσετε την Καραϊβική, μια περιοχή που εκτός από ασύγκριτη φυσική ομορφιά, διακρίνεται και για την πανσπερμία των πολιτισμών της. Ανάλογα με το πόσες μέρες διαθέτετε, θα διαλέξετε και την κρουαζιέρα που σας ταιριάζει. Δύο ενδεικτικά προγράμματα είναι τα παρακάτω:

    Τέσσερις ημέρες στη Δυτική Καραϊβική

    Το ταξίδι αρχίζει με πτήση στο Μαϊάμι όπου γίνεται και η πρώτη διανυκτέρευση. Αν και η παραμονή στην πόλη είναι σύντομη, έχετε το χρόνο να κάνετε μια βόλτα στη διάσημη παραλιακή λεωφόρο και να επισκεφθείτε τη «Μικρή Αβάνα», μια διαφορετική γειτονιά με έντονη κουβανέζικη ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια το πλοίο θα σας μεταφέρει στις ακτές του Μεξικού όπου μπορείτε να επιλέξετε την ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους των Μάγιας ή να περιπλανηθείτε στην πλούσια αγορά με τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης και τα πολυάριθμα κοσμηματοπωλεία. Έτσι ή αλλιώς, μην παραλείψετε τα μπαρ που σερβίρουν μεξικάνικες λιχουδιές και «Φρόουζεν Μαργκερίτας». Τελευταίος σταθμός, πολύ κοντά στις ακτές του Μαϊάμι, το Κι Ουέστ, το νησί που έκλεψε την καρδιά του Χέμινγουεϊ. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι καλλιτέχνες.

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 3

    Επτά ημέρες στην Ανατολική Καραϊβική

    Η κρουαζιέρα στην Ανατολική Καραϊβική μυεί περισσότερο τον επισκέπτη στην κουλτούρα και στον ξεχωριστό πολιτισμό των νησιών. Πρώτος σταθμός το Σαν Χουάν, λιμάνι του Πουέρτο Ρίκο. Κουκλίστικα σπίτια με έντονα χρώματα και σκιερές εσωτερικές αυλές, πολύχρωμα καταστήματα με παραδοσιακές αιώρες και ψάθινα καπέλα, κοκτέιλ με ρούμι και λαϊκή μουσική στα μικρά μπαρ της παλιάς πόλης. Επόμενη στάση το έρημο νησί της Καταλίνα, απέναντι από τις ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας. Εδώ θα αντικρίσετε το ιδανικό τροπικό σκηνικό: κατάλευκη άμμος από τριμμένα κοχύλια, κοκκοφοίνικες και χλιαρά τιρκουάζ νερά που αποκαλύπτουν τα μυστικά του βυθού τους. Το Σαν Τόμας των Παρθένων νήσων είναι ο επόμενος σταθμός. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, βίλες πλούσιων Αμερικανών, πολυτελή κότερα που πλημμυρίζουν το γραφικό λιμάνι... Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής προς το λιμάνι του Φορτ Λόντερντεϊλ, θα κάνετε μια τελευταία στάση στο Νασάου, τη μεγαλύτερη πόλη στις Μπαχάμες. Λουσμένο στο διαυγές τροπικό φως, το Νασάου, μοιρασμένο ανάμεσα στο εγγλέζικο παρελθόν του και στην αφρικάνικη κουλτούρα των κατοίκων του, είναι μια πόλη που πάλλεται από ζωντάνια και αδιαφορεί για τον αμερικάνικο τρόπο ζωής.

    DATA

  • Για τα προγράμματα των Χριστουγέννων μπορείτε να ενημερωθείτε από τα ταξιδιωτικά γραφεία Amphitrion (210 9006000, αναχωρήσεις 19, 20, 27/12, από € 1.200 το άτομο) και Navigator (210 3609801-3, αναχώρηση 20/12, € 1.500 το άτομο για 8ήμερη κρουαζιέρα)

    Τανζανία, το κάλεσμα της άγριας φύσης

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 4

    Η περιπλάνηση στα εθνικά πάρκα της αφρικάνικης γης είναι από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να απολαύσει ο σύγχρονος ταξιδιώτης. Εδώ η φύση είναι κυρίαρχη και το ζωικό βασίλειο προστατευμένο. Η μαγεία της εξέλιξης χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Το πρώτο φως της αυγής συνοδεύεται από το κελάηδισμα των πουλιών και τους ήχους των ζώων. Στα κάμπινγκ οι σκηνές ανοίγουν η μία μετά την άλλη, τα φώτα ανάβουν στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Με μια κούπα ζεστό καφέ στο χέρι οι οδηγοί φορτώνουν τις αποσκευές και ετοιμάζουν τα αυτοκίνητα. Η αναχώρηση πρέπει να γίνει με το πρώτο φως του ήλιου, γιατί οι διαδρομές είναι μακρινές και το οδικό δίκτυο υποτυπώδες.

    Το ταξίδι πραγματοποιείται με ανοιχτά τζιπ τα οποία πλησιάζουν με αργή ταχύτητα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται τα ζώα. Οι έμπειροι οδηγοί γνωρίζουν τις συνήθειες και τις προτιμήσεις των τετράποδων κατοίκων. Θα σας οδηγήσουν με σιγουριά σε λίμνες όπου κολυμπούν ιπποπόταμοι ή σε ανοιχτά πλατώματα που αγαπούν οι καμηλοπαρδάλεις και θα αποφύγουν με επιδεξιότητα τον… ελέφαντα που στέκεται βλοσυρός στη μέση του δρόμου. Το μεσημέρι θα σας μεταφέρουν σε ένα ασφαλές σημείο όπου θα κατεβείτε από το τζιπ για ένα σύντομο γεύμα. Η επιστροφή στο ξενοδοχείο ή στο κάμπινγκ γίνεται νωρίς το απόγευμα, γιατί… ποιος είναι σίγουρος πως ο ρινόκερος δεν έχει αϋπνίες απόψε;

    Η προστασία της άγριας ζωής απαιτεί κόπο και χρήματα γι' αυτό και το σαφάρι είναι ένα ακριβό τουριστικό προϊόν που συνδυάζει την περιπέτεια με την άνεση και την πολυτέλεια. Τα καταλύματα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εθνικά πάρκα, οι εγκαταστάσεις, αν και πολυτελείς, ακολουθούν την ντόπια αρχιτεκτονική και εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον. Συχνά θα βρείτε την πολυτέλεια μιας σουίτας κρυμμένη μέσα σε μια ξύλινη καλύβα ή και σε τεράστιες σκηνές από καραβόπανο που θυμίζουν την εποχή του Δρ. Λίβινγκστον και των πρώτων εξερευνητών. Το πακέτο της διαμονής περιλαμβάνει όλα τα γεύματα, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις της αφρικάνικης κουζίνας που συνδυάζει αριστοτεχνικά το κρέας με εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Τα εστιατόρια είναι συνήθως υπαίθρια και το δείπνο υπό το φως των κεριών με μουσική υπόκρουση τους, μακρινούς βέβαια, ήχους των ζώων μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία. Τα σαφάρι διοργανώνονται από τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία ή και από τα ίδια τα ξενοδοχεία. Το πιο συνηθισμένο και δημοφιλές είναι το «φωτογραφικό σαφάρι» που γίνεται με ανοιχτά τζιπ. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η φύση το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε και «περιπατητικό σαφάρι», πάντα με τη συνοδεία ένοπλου φρουρού. Η τελευταία –και πιο ακριβή– επιλογή είναι το σαφάρι με αερόστατο που πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το Σερενγκέτι, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αφρικής. Έτσι έχετε πανοραμική εικόνα της περιοχής αλλά και τη λιγότερη επαφή με τα ζώα. Για τη συμμετοχή στο σαφάρι δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ούτε ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί να είστε πάνω από 12 χρόνων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες των συνοδών σας και να μην παίρνετε πρωτοβουλίες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα. Μη σας ξεγελάει η έκφραση «Εθνικό Πάρκο», το Σερενγκέτι σε καμία περίπτωση δεν είναι η Βάλια Κάλντα!

    DATA

  • Τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απλώνονται στο Βορρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κένυα. Το τεράστιο σε έκταση Σερενγκέτι, ο εντυπωσιακός κρατήρας Νγκόρονγκορο, η λίμνη Μανιάρα.

    Η πόλη-κέντρο των σαφάρι είναι η Αρούσα, η οποία διαθέτει και αεροδρόμιο. Θα οργανώσετε το ταξίδι σας με τη βοήθεια των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Προγράμματα εκδρομών για την περιοχή που συνδυάζουν τη διασκέδαση με την περιπέτεια θα βρείτε στην Trekking Hellas (210 3310323).

  • Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην Αφρική, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία για να κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια. Καλό θα είναι να βάλετε στη βαλίτσα σας χάπια για τη διάρροια και προστατευτικές εντομοαπωθητικές αλοιφές. Στη διάρκεια του ταξιδιού σας, φροντίστε να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Το φαγητό που προσφέρουν τα ξενοδοχεία είναι άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας.

    Στην Ερυθρά Θάλασσα για καταδύσεις

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 5

    Περιτριγυρισμένες από το εξωπραγματικό σκηνικό της ερήμου, οι ακτές της Ερυθράς Θάλασσας διαθέτουν υπέροχες αμμουδιές, σπηλιές και κοραλλιογενείς υφάλους. Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι εντυπωσιακή: πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια εξασφαλίζοντας στους ταξιδιώτες, εκτός από τη συγκλονιστική εμπειρία των καταδύσεων, άνετη διαμονή και διασκέδαση. Το κέντρο των δραστηριοτήτων στην περιοχή είναι η Ουργκάντα, η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει πια το παλιό ψαροχώρι με την ήρεμη ζωή. Η πλειοψηφία των επισκεπτών κατευθύνεται στις γειτονικές τεράστιες παραλίες όπου εκτός από τις καταδύσεις υπάρχει δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς με πολλά θαλάσσια σπορ. Οι υπεύθυνοι των καταδυτικών κέντρων θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τόπο της κατάδυσης ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Στην τοποθεσία Μπέιτ Γκόχα, λόγου χάρη, θα συναντήσετε ένα ρηχό κοραλλιογενή κήπο με αμέτρητα είδη ψαριών, στο Κέαρλες Ριφ θα παρακολουθήσετε το πέρασμα χελιών και καρχαριών, ενώ στο Σιρένα Μπιτς Χομ Ριφ θα απολαύσετε το μοναδικό θέαμα ενός ύφαλου με μεγάλη ποικιλία κοραλλιών. Για να περιηγηθείτε τον εξαιρετικό βυθό, όμως, δεν είναι απαραίτητο να καταδυθείτε. Αρκεί να επιβιβαστείτε στα τουριστικά πλοιάρια με το γυάλινο δάπεδο και να παρατηρήσετε τον υποθαλάσσιο πλούτο που περνά κάτω από τα πόδια σας. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Ενυδρείο στην καρδιά της πόλης όπου είναι συγκεντρωμένα σπάνια είδη ψαριών, καθώς επίσης και το Μουσείο Θαλάσσιας Βιολογίας που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια της Ουργκάντα. Στις γειτονιές της πόλης θα ανακαλύψετε την απλότητα της ζωής των ντόπιων αλλά και ένα πολύβουο παζάρι, που, αν και μικρό, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ' αυτά του Καΐρου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή. Ως σταυροδρόμι πολιτισμών, η Ερυθρά Θάλασσα συγκεντρώνει αρχαιότητες από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Ρωμαϊκά και φαραωνικά μνημεία απλώνονται στις ακτές νότια της Ουργκάντα. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η παραμελημένη πόλη του Κουσαΐρ. Εδώ μπορείτε να περιπλανηθείτε σ' ένα αυθεντικά αιγυπτιακό περιβάλλον και να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό οχυρό του 16ου αιώνα. DATA

  • Πακέτα διακοπών για την Ερυθρά Θάλασσα θα βρείτε στα ταξιδιωτικά γραφεία Βυζαντινό (210 5234850), Hydra Travel (210 9284202 και προγράμματα καταδύσεων) και Μarathon (210 3818069). Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε την παραμονή σας με μια σύντομη επίσκεψη στο Κάιρο και στις Πυραμίδες.

    Στον οικολογικό παράδεισο της Κόστα Ρίκα

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 6

    Στριμωγμένη ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγουα, η μικροσκοπική Κόστα Ρίκα είναι μια όαση ηρεμίας σ' αυτή την ταραγμένη γωνιά του πλανήτη. Το αεροπλάνο θα σας προσγειώσει στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, απαραίτητο σταθμό για να οργανώσετε την περιήγησή σας στη χώρα. Αν και τα τελευταία χρόνια θυμίζει όλο και περισσότερο βορειοαμερικανική μεγαλούπολη, τα μουσεία και οι αγορές του αξίζουν μια επίσκεψη. Η Πλάζα ντε λα Κουλτούρα είναι η καρδιά της πόλης. Εκεί θα βρείτε το θαυμάσιο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου αλλά και πολλά καφενεία, αγαπημένα στέκια ντόπιων και ξένων. Το σφυγμό της καθημερινής ζωής θα τον νιώσετε στη Μερκάδο Σεντράλ, την κεντρική αγορά με τα πολύχρωμα εξωτικά φρούτα να γεμίζουν τους υπαίθριους πάγκους και τις γαλοπούλες να περιφέρονται ανάμεσα στους πωλητές. Το μεγαλύτερο όμως ταξιδιωτικό θέλγητρο της χώρας είναι τα Εθνικά Πάρκα. Ρίχνοντας μια ματιά στον ειδικό χάρτη που θα προμηθευτείτε στα τουριστικά γραφεία του Σαν Χοσέ, θα διαπιστώσετε ότι οι προστατευόμενες περιοχές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας. Τα Εθνικά Πάρκα είναι περισσότερα από είκοσι και φιλοξενούν 500.000 είδη φυτών, 850 είδη πουλιών, 200 είδη ερπετών και 208 είδη θηλαστικών. Από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το Κορκοβάδο, το οποίο απλώνεται στη χερσόνησο Όσα, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σαν Χοσέ. Χιλιόμετρα καλοχαραγμένων μονοπατιών δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στη χαμηλή βλάστηση τροπικού δάσους παρακολουθώντας πολύχρωμους παπαγάλους και αεικίνητους πιθήκους. Η τοπική κουζίνα είναι πλούσια σε γεύσεις που συνδυάζουν εξωτικούς καρπούς με λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά. Η κλασική τοπική σπεσιαλιτέ ονομάζεται «γκάγιο πίντο» και αποτελείται από ρύζι μαγειρεμένο με κόκκινα φασόλια και ποικιλία μυρωδικών. Αλλά φυσικά η πιο συναρπαστική τοπική σπεσιαλιτέ είναι ο… μυρωδάτος καφές. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι έμποροι χρησιμοποιούσαν το μυρωδάτο καφέ της Κόστα Ρίκα για να αναβαθμίσουν τη μέτρια ποιότητα άλλων ποικιλιών. Σήμερα, ένα μέρος της παραγωγής διατίθεται ανόθευτο, κι έτσι οι φανατικοί καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική γεύση του αγνού κοσταρικάνικου καφέ. DATA

  • Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική, ανάμεσα στη Νικαράγουα και τον Παναμά. Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 3.800.000 κατοίκους, από αυτούς οι 340.000 ζουν στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.
  • Στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε προγράμματα οργανωμένων εκδρομών που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη περιήγηση στο Σαν Χοσέ, στις παραλίες και στα Εθνικά Πάρκα. Οργανωμένο πακέτο, δωδεκαήμερο, για την Κόστα Ρίκα προσφέρει το Travel Plan (210 3238801).

    Η προσιτή γοητεία της Ταϊλάνδης

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 7

    Από τις χαώδεις αγορές της Μπανγκόκ μέχρι τα παραλιακά τουριστικά θέρετρα, η ηρεμία της βουδιστικής φιλοσοφίας απλώνεται πάνω από την Ταϊλάνδη χαρίζοντας μια αίσθηση ισορροπίας σ' αυτή την τόσο ετερόκλητη αλλά και γοητευτική χώρα.

    Οι λόγοι για να επιλέξετε την Ταϊλάνδη είναι παραπάνω από αρκετοί. Εδώ θα βρείτε αναπτυγμένη τουριστική βιομηχανία που εξασφαλίζει όλες τις ανέσεις στον τουρίστα που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ασία. Η γκάμα της ξενοδοχειακής υποδομής, π.χ., περιλαμβάνει από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι φυσιολατρικά καταλύματα με στοιχειώδεις ανέσεις. Ταυτόχρονα η χώρα έχει πλούσια κουλτούρα, εκλεκτή κουζίνα, ονειρεμένες παραλίες και χιλιάδες ευκαιρίες για shopping.

    Η Μπανγκόκ είναι πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης από το 1782. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χάο Πράγια είναι σήμερα μια δαιδαλώδης πολιτεία οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων. Ουρανοξύστες δίπλα σε βουδιστικούς ναούς, πολυτελή ξενοδοχεία δίπλα σε φτωχογειτονιές, υπαίθριες αγορές αλλά και εμπορικά κέντρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τίποτα δεν λείπει από τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Μια βόλτα με ποταμόπλοιο στο Χάο Πράγια θα σας γυρίσει στην εποχή που η Μπανγκόκ ήταν πλωτή πόλη. Ακόμα και σήμερα, πασσαλόπηκτα σπίτια σχηματίζουν ολόκληρες γειτονιές μέσα στο νερό, ενώ στους υδάτινους δρόμους οι βάρκες συνωστίζονται σε ένα ιδιότυπο κυκλοφοριακό κομφούζιο σαν αυτό που κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης.

    Τα μνημεία του παρελθόντος είναι πολλά σ' αυτή την πόλη που οι ντόπιοι ονομάζουν «Πόλη των Αγγέλων» και οι Ευρωπαίοι έμποροι του 19ου αιώνα αποκαλούσαν «Βενετία της Ανατολής». Οι βουδιστικοί ναοί κατέχουν φυσικά την πρώτη θέση. Περισσότεροι από 400 είναι διασκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή της Μπανγκόκ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο ναός της Αυγής και ο ναός του Σμαραγδένιου Βούδα που βρίσκεται μέσα στο Μεγάλο Ανάκτορο.

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 8

    Η Μπανγκόκ είναι ο παράδεισος των αγορών στη νοτιοανατολική Ασία. Πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα πλημμυρίζουν το κέντρο της πόλης. Από το πλήθος των τοπικών προϊόντων ξεχωρίζουν το μετάξι και οι πολύτιμοι λίθοι. Εκτός όμως από τα πολυκαταστήματα και τις ακριβές μπουτίκ υπάρχουν και οι υπαίθριες αγορές. Αξίζει να τις επισκεφθείτε, όχι μόνο για να ψωνίσετε αλλά και για να ζήσετε από κοντά την αυθεντική ατμόσφαιρα της σύγχρονης ζωής. Η Πακ Κλονγκ Ταλάτ ξεχειλίζει από τροπικά φρούτα, εξωτικά λουλούδια και φρέσκα λαχανικά. Η Χατουκάν, ή αλλιώς αγορά του σαββατοκύριακου, που θεωρείται η μεγαλύτερη ανοικτή αγορά της Ασίας είναι γεμάτη πάγκους που πουλάνε τα πάντα: από φυτά μέχρι κατοικίδια ζώα, από αντίκες μέχρι μοντέρνα ρούχα. Μην παραλείψετε τέλος την εντυπωσιακή Πατ Πονγκ, τη νυχτερινή αγορά της Μπανγκόκ που ανοίγει στις 6 το απόγευμα και κλείνει μετά τα μεσάνυχτα.

    Φεύγοντας από την Μπανγκόκ μπορείτε να κατευθυνθείτε στο διάσημο Πούκετ, το νησί που έμεινε γνωστό ως «μαργαριτάρι του Ινδικού». Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η μαζική προσέλευση τουριστών έχει αλλοιώσει αρκετά το περιβάλλον, ωστόσο οι παραλίες εξακολουθούν να είναι υπέροχες.

    Η εναλλακτική λύση ονομάζεται Κο (νησί) Πα Νγκαν και προσελκύει κυρίως νεαρούς ταξιδιώτες, οι οποίοι καταδέχονται να κατέβουν από τις αιώρες τους μόνο για να κολυμπήσουν δίπλα στα μπαρακούντα ή να πάνε στα πάρτυ που διοργανώνονται από διάσημους Ευρωπαίους d.js.

    DATA

  • Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ασία, ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Οι περισσότεροι από τα 56.000.000 των κατοίκων ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας και στις κεντρικές πεδινές περιοχές. Η πρωτεύουσα Μπανγκόκ, το παραλιακό θέρετρο Πατάγια, τα νησιά Κο-Σαμούι και Πουκέτ είναι εδώ και χρόνια δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
  • Στα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε πακέτα διακοπών για την Ταϊλάνδη. Θα πετάξετε με τα αεροπλάνα της THAI Airways που θεωρείται από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες.

    Κύπρος, η κοντινή απόδραση για ήλιο

    Χριστούγεννα στον ήλιο - εικόνα 9

    Ήλιος και θάλασσα, ακόμη και το χειμώνα, ξεχωριστά τοπία μεσογειακής ομορφιάς, τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και θα μεταφερθείτε στην τουριστική περιοχή της Λεμεσού όπου τα οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα διαθέτουν τα πάντα: πολυτελείς σουίτες, θερμαινόμενες πισίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας και νόστιμα πιάτα από την τοπική κουζίνα. Η περιοχή της Λεμεσού είναι ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις σε όλο το νησί. Θα επισκεφθείτε τη Λευκωσία που είναι σήμερα η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, για να γνωρίσετε τις παλιές γειτονιές, τα μουσεία και τις βυζαντινές εκκλησίες.

    Στη διαδρομή προς την Πάφο θα δείτε το ελληνορωμαϊκό θέατρο του Κούριου και θα σταθείτε για λίγο στην Πέτρα του Ρωμιού, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου. Στην Πάφο θα σας εντυπωσιάσει το λιμανάκι με το επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο αλλά και τα περίφημα ψηφιδωτά που θεωρούνται από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Η περιπλάνησή σας στο δυτικό κομμάτι του νησιού θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στη χερσόνησο του Ακάμα, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά, τη γλυκόπιοτη κουμανταρία και τη ζιβανία (δυνατό απόσταγμα που θυμίζει τσίπουρο). Τα ήρεμα βουνά της Κύπρου κρύβουν εκπλήξεις που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό περιηγητή. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στο νησί έχει δημιουργήσει παραδοσιακά καταλύματα σε αρκετά χωριά σε όλη την Κύπρο. Κοντά στη Λάρνακα ξεχωρίζουν τα χωριά Τόχνη και Καλαβασός με πέτρινα σπίτια, εντυπωσιακές εκκλησίες και μονοπάτια που οδηγούν σε ξεχασμένα γεφύρια και σε καταπράσινα λιβάδια. Εδώ θα ξεχάσετε την πολυτέλεια των τουριστικών συγκροτημάτων, αλλά η ζεστασιά του ξύλου και της πέτρας και η παντοδυναμία του φυσικού τοπίου θα δικαιώσουν την επιλογή σας.

    DATA

  • Θα οργανώσετε το ταξίδι σας με τη βοήθεια της Cyprair Holidays (210 3359705) επιλέγοντας ταξιδιωτικά πακέτα που περιλαμβάνουν αεροπορικό εισιτήριο, μεταφορές και ξενοδοχείο.
  • Στοιχεία για τις αγροτουριστικές περιοχές της Κύπρου θα βρείτε στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (Βουκουρεστίου 38, Αθήνα, 210 3610178). Εκεί θα προμηθευτείτε το ειδικό έντυπο που περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα αγροτουριστικά καταλύματα.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    17/04/2024

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

    Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

    Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.