Κουφονήσια

Διακοπές στα Κουφονήσια; Tη δεκαετία του ’80 ακουγόταν σαν μια επιλογή μάλλον ιδιόρρυθμη, ηθελημένα απομονωμένη και φυσιολατρική. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι εξωτικές παραλίες έγιναν γνωστές και το νησάκι κατακλύστηκε από ένα πολυεθνικό τουριστικό ρεύμα, που ευτυχώς δεν ισοπέδωσε εντελώς τα παρθένα χαρακτηριστικά του. Οι διακοπές στα Κουφονήσια ταυτίζονται πια με την κοσμική ανεμελιά νέων ανθρώπων που θέλουν να αδράξουν τις μέρες των διακοπών τους από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί.

Κουφονήσια

Η… Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων

Διακοπές στα Κουφονήσια; Tη δεκαετία του ’80 ακουγόταν σαν μια επιλογή μάλλον ιδιόρρυθμη, ηθελημένα απομονωμένη και φυσιολατρική. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Οι εξωτικές παραλίες έγιναν γνωστές και το νησάκι κατακλύστηκε από ένα πολυεθνικό τουριστικό ρεύμα, που ευτυχώς δεν ισοπέδωσε εντελώς τα παρθένα χαρακτηριστικά του. Οι διακοπές στα Κουφονήσια ταυτίζονται πια με την κοσμική ανεμελιά νέων ανθρώπων που θέλουν να αδράξουν τις μέρες των διακοπών τους από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί.

Κουφονήσια - εικόνα 1
Το cafe «Σορόκος» στη Χώρα του Επάνω Κουφονησίου

Aνάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό εκτείνονται οι παραδεισένιες και γαλήνιες Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες. Ένα νησάκι με περίεργο όνομα διαφέρει από τα υπόλοιπα του συμπλέγματος. Είναι το πιο μικρό, το πιο επίπεδο και χαρακτηρίζεται από ρυθμούς που σε τίποτα δεν μοιάζουν με τους ρυθμούς των υπολοίπων. Ένα trendy νησάκι με ολοζώντανη και πολυεθνική ατμόσφαιρα, με μοδάτο κόσμο που κινείται πρωί βράδυ σε ρυθμούς πάρτι. Ένα νησάκι με εξωτικές παραλίες όπου ο γυμνισμός δεν είναι ταμπού, ένα νησάκι γεμάτο παιδικές φωνές, ολόφρεσκα θαλασσινά, φθηνούς κόκκινους αστακούς και πολλούς και καλοσυνάτους… Πράσινους πολίτες (το επώνυμο «Πράσινος» επικρατεί σχεδόν καθολικά στο νησί).

Είναι το Πάνω Κουφονήσι, μια μικρή Μύκονος στις Μικρές Κυκλάδες. Η Μεγάλη Άμμος –η παραλία της Χώρας– δίνει το πρώτο δείγμα εξωτικότητας του νησιού. Παίρνοντας το παραλιακό μονοπάτι, που κινείται παράλληλα με την απάνεμη νότια ακτογραμμή, φθάνεις σε 10΄ στην παραλία Χαροκόπου. Εκεί βρίσκεται και ο «Φοίνικας», η παλιότερη τουριστική επιχείρηση στο νησί. Δωμάτια για όλα τα γούστα, εστιατόριο αυτοεξυπηρέτησης (από ρεβίθια μέχρι αστακό) σε πραγματικά φθηνές τιμές και δωρεάν μεταφορά με mini bus από και προς τη Χώρα. Το ειδυλλιακό μονοπάτι συνεχίζει προς την παραλία του Φανού και το κάμπινγκ. Από εδώ αρχίζει η ζώνη των γυμνιστών, που ποσώς ενοχλούνται από την παρουσία των «ντυμένων». Λίγο περπάτημα ακόμα, μόλις πέντε λεπτά, αρκούν για την περίφημη παραλία της Ιταλίδας (Πλατιά Πούντα). Εξαιρετική ποιότητα χρυσαφένιας άμμου, κρυστάλλινα νερά και ατμόσφαιρα πάρτι χαρακτηρίζουν τη δημοφιλέστερη παραλία των Κουφονησίων. Το μονοπάτι συνεχίζει για το Πορί (συνολικά 30 λεπτά), την πιο απομονωμένη αμμουδιά στην άκρη του νησιού, στέκι των καλλιτεχνών της άμμου και των πιο φανατικών φυσιολατρών του νησιού.

Κουφονήσια - εικόνα 2
Η παραλία της Ιταλίδας ή Πλατιά Πούντα

Πίσω από το Πορί βρίσκονται οι ξακουστές θαλάσσιες σπηλιές. Στην επιστροφή, όταν το σκληρό φως του ήλιου υποχωρήσει, ανακαλύπτεις μια σειρά από μικροσκοπικές παραλίες (της μιας παρέας) ανάμεσα στο Πορί και την Ιταλίδα, θαυμάζεις τις αμμοθίνες και τα παράξενα λουλούδια τους και ατενίζεις το εντυπωσιακό ανάγλυφο της Κέρου που σχηματίζει ολοκάθαρα τις κοιμώμενες μυστηριακές φιγούρες του βασιλιά και της βασίλισσας.

Φτάνοντας στη Χώρα, αποκλείεται να αντισταθείς στην πρόκληση ενός παγωμένου κοκτέιλ ή μιας δροσερής σαλάτας (με λαχανικά από το περιβόλι του Λευτέρη) στον παραλιακό «Σορόκο». Η θέα της Κέρου και οι γιγάντιες φιγούρες της μου κινούν το ενδιαφέρον. Θυμάμαι από τα σχολικά βιβλία τα εξαιρετικά ειδώλια του Αρπιστή, του Αυλητή και του Προπίνοντα, που την έκαναν σημείο αναφοράς του κυκλαδικού πολιτισμού. Διαβάζω ότι η Κέρος, που πρέπει να αποτέλεσε ένα είδος παγκυκλαδικού ιερού (όπως η Δήλος στους ιστορικούς χρόνους), λεηλατήθηκε συστηματικά κυρίως κατά τη δεκαετία του ’60 και εκατοντάδες αγγεία και ειδώλια, γνωστά ως «ο θησαυρός της Κέρου», κατέκλυσαν τη διεθνή αγορά αρχαιοτήτων. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αγόρασε και επαναπάτρισε σημαντικό αριθμό αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών. Μια επιτόπου επίσκεψη είναι απαραίτητη...

Το βραδινό δείπνο θα είναι κουφονησιώτικο. Ο «Καπετάν Νικόλας», ίσως η καλύτερη ψαροταβέρνα του νησιού, ειδικεύεται στην αστακομακαρονάδα, στην αστακοσαλάτα και στα ολόφρεσκα ψάρια κάθε είδους, ψημένα με μαεστρία από το φημισμένο Νικόλα που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τείνει να καθιερωθεί ως ένας από τους γνωστότερους ψήστες των Κυκλάδων. Για του λόγου το αληθές, μπορείς να ζητήσεις ακόμα και μπαρμπούνια στα κάρβουνα. Αν προτιμήσεις το «Ρεμέτζο», εκτός από κάθε πιθανό και απίθανο ψάρι, θα βρεις ροφό κοκκινιστό, μελιτζανοντολμάδες και νόστιμη μανιταρόπιτα.

Κουφονήσια - εικόνα 3
Παραλία Πορί

Τo ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι χωρίζεται με ένα στενό κανάλι πλάτους 200 μέτρων από το Πάνω Κουφονήσι. Παίρνοντας το καραβάκι μπορείς να βρεθείς στην εξωτική παραλία Νερό (οι γυμνιστές στη δεξιά πλευρά), με το χαρακτηριστικό φοίνικα και την υπόγεια στέρνα, ενώ αν έχεις όρεξη για περπάτημα και αναζητήσεις, ξεκίνα από εκεί και ακολουθώντας βορειοδυτική κατεύθυνση σε 20 λεπτά θα βρεθείς στην έρημη βοτσαλωτή παραλία Φύκιο που αγναντεύει τη Νάξο. Αν πείνασες, πάρε το άλλο μονοπάτι για την περίφημη ταβέρνα του «Βενετσάνου» (30 λεπτά), για να απολαύσεις το περίφημο κατσικάκι της Κέρου, τη σπέσιαλ κακκαβιά και τις παραδοσιακές γεύσεις στον ξυλόφουρνο. Η ταβέρνα συνδέεται με το Πάνω Κουφονήσι ακόμα και τις νυχτερινές ώρες ως εκ τούτου οι ρεμπέτικες βραδιές και οι ρομαντικές νυχτερινές βαρκάδες υπό το φως των αστεριών δεν είναι καθόλου σπάνιες.

Μην παραλείψεις να γευτείς την εμπειρία ενός lemon pie στα «Κοχύλια» και μιας απογειωτικής βραδιάς στο «Σορόκο» (πρωτότυπη η διακόσμηση με τις παλιές φωτογραφίες, τα αντικείμενα από το βυθό, τις βάρκες που αιωρούνται, ακόμα και το απολυτήριο δημοτικού του ιδιοκτήτη) με τον Λευτέρη on decks. Η… club σκηνή του μικροσκοπικού νησιού συμπληρώνεται από το σοφιστικέ «Σχολείο» και το bar-club «Ανεπλώρα» στην παραλία του Παριανού στο χειμερινό λιμάνι.

Tips

• Η μεταφορά και η χρήση αυτοκινήτου στα Κουφονήσια είναι κάτι περισσότερο από περιττή. Το Πάνω Κουφονήσι είναι μικρό και, σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια και μικροκυκλαδονήσια, εντελώς επίπεδο. Άλλωστε η μετακίνηση με τα πόδια ή με το καραβάκι έχει μια διαφορετική μαγεία, που αξίζει να τη ζήσεις. Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχουν μόνο μονοπάτια.

• Κάθε απόγευμα το τοπικό καραβάκι «Σκοπελίτης» (συνδέει Νάξο και Αμοργό με τις Μικρές Κυκλάδες) περνάει σφυρίζοντας από τις παραλίες του νησιού προειδοποιώντας τους λουόμενους για τα μικρά «τσουνάμι» που προκαλεί. Προστατέψτε κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές.

• Η Χώρα σφύζει κυριολεκτικά από παιδικές φωνές. Από τους 284 μόνιμους κατοίκους, οι 110 είναι νέοι και παιδιά. Ζωντανεύει μια εικόνα που έχει εκλείψει στην Ελλάδα.

• Τα ψάρια και τα θαλασσινά αφθονούν στα Κουφονήσια (το νησί αριθμεί 35 μεγάλα αλιευτικά σκάφη).

• Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου διοργανώνεται από την κοινότητα και τους συλλόγους του νησιού η «Γιορτή του Ψαρά». Άφθονοι ψαρομεζέδες και κρασί προσφέρονται δωρεάν, ενώ η τοπική μουσική και οι χοροί έχουν την τιμητική τους.

data

Διαμονή

Γαληνά Σπιτάκια - Στη Γειτονιά της Ειρήνης (22850/71674), ένα συγκρότημα μπανγκαλόους δίπλα στη θάλασσα και μέσα σε κήπους. Στις Αλκυονίδες (22850/71694), επτά στούντιο κοντά στο λιμάνι από τα μπαλκόνια των οποίων βλέπεις Κέρο και Κάτω Κουφονήσι. Στα 22 δωμάτια του Κέρος (22850/71600) κοντά στην παραλία – στα συν η καταπράσινη αυλή του. Ακόμα: Hotel Koufonissia (22850/74067), Atlantida Hotel (22850/74066, 22850/71691), ενοικιαζόμενα δωμάτια Καπετάν Νικόλας (22850/71690).

Φαγητό

Στον Καπετάν Νικόλα απολαύστε φρέσκο ψάρι και σπιτικές πίτες, στη Μέλισσα, την πιο παλιά ταβέρνα του νησιού, must είναι το κοκκινιστό κατσικάκι και τα λαδερά. Στο Remezzo ζητήστε φρέσκο ψάρι και τις πίτες της Αθηνάς, ενώ στον Γιάννη Βενετσάνο μην αντισταθείτε στο κατσικάκι Κέρου και στις αστακομακαρονάδες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.