Τρανσυλβανία

Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι των Καρπαθίων σκιάζουν τα βήματά μας, ζωντανά χωριά πνιγμένα στο πράσινο και τις ιστορικές τους μνήμες μάς υποδέχονται στις προσεγμένες πανσιόν τους και η πρωτεύουσα Sibiu, γλυκιά και πανέμορφη, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να πάρει από την Πάτρα τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2007. Η Τρανσυλβανία υπόσχεται να σας μαγέψει αν αφεθείτε στη γοητεία της.

Τρανσυλβανία

Η ωραία των Καρπαθίων

Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι των Καρπαθίων σκιάζουν τα βήματά μας, ζωντανά χωριά πνιγμένα στο πράσινο και τις ιστορικές τους μνήμες μάς υποδέχονται στις προσεγμένες πανσιόν τους και η πρωτεύουσα Sibiu, γλυκιά και πανέμορφη, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να πάρει από την Πάτρα τα σκήπτρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2007. Η Τρανσυλβανία υπόσχεται να σας μαγέψει αν αφεθείτε στη γοητεία της.

Τρανσυλβανία - εικόνα 1

Πλησίαζαν μεσάνυχτα όταν επιβιβάστηκα στο τρένο που άφησε πίσω του το Βουκουρέστι με προορισμό τα Καρπάθια. Καθισμένη δίπλα στο παράθυρο, έβλεπα τα φώτα των προαστίων της πόλης να απομακρύνονται και παρατηρούσα τους συνταξιδιώτες μου προσπαθώντας να ανακαλύψω στα πρόσωπά τους τη γενιά του κόμη Δράκουλα. Το υποφωτισμένο βαγόνι και το απόλυτο σκοτάδι της εξοχής με τους μαύρους όγκους των βουνών υποβοηθούσε τις φαντασιώσεις μου. Με παρηγορούσε ωστόσο η σκέψη ότι κατευθυνόμουν στα δυτικά της Τρανσυλβανίας, στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από το βασίλειο του σκοτεινού κόμη. Το ταξίδι κύλησε άψογα. Οι συνταξιδιώτες μου, στην πραγματικότητα ήσυχοι επαρχιώτες που φυσικά δεν μιλούσαν λέξη αγγλικά, με καθοδήγησαν να αλλάξω δύο φορές τρένο σε σταθμούς που έμοιαζαν έρημοι, αλλά όπου τα προγραμματισμένα δρομολόγια εκτελούνταν με ακρίβεια δευτερολέπτου. Το ξημέρωμα με βρήκε στο σταθμό της Alba Julia, την αφετηρία της περιπλάνησής μου στην Τρανσυλβανία.

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο ήταν η εισαγωγή σ’ ένα βουκολικό τοπίο που δικαίως θεωρείται από τα ωραιότερα της Κεντρικής Ευρώπης. Στους καταπράσινους καμπυλωτούς λόφους, οι θημωνιές θυμίζουν σουρεαλιστικά γλυπτά, ενώ αγρότες με πολύχρωμα ρούχα, τροφαντές αγελάδες και περήφανα άλογα συμπληρώνουν το σκηνικό. Το ταλαιπωρημένο ρουμάνικο φορτηγάκι που μας μεταφέρει μοιάζει τεχνολογικά εξελιγμένο, σ’ ένα δρόμο όπου αργοσέρνονται ξύλινα κάρα που μεταφέρουν σανό, οικογένειες στολισμένες για την κυριακάτικη λειτουργία ή μπάντες μουσικών που προβάρουν τις μελωδίες για κάποιο γαμήλιο γλέντι. Τα πρώτα σπίτια που εμφανίζονται στις άκρες του δρόμου σηματοδοτούν την είσοδο στο Saliste. Μεγάλα αγροτόσπιτα με χρωματιστές προσόψεις, τεράστιες ξύλινες αυλόπορτες και κεραμοσκεπές με μικρά παράθυρα που μοιάζουν με μισόκλειστα μάτια.

Κι από τις καμινάδες να αναδύεται η παρήγορη μυρωδιά του καμένου ξύλου, ανακατεμένη με τα αναζωογονητικά αρώματα των μπαχαρικών.

Τρανσυλβανία - εικόνα 2

Το Saliste, η Tilisca και το Sibiel είναι τρεις μικροί αγροτικοί οικισμοί, ιδανικοί για άνετη διαμονή, περιήγηση σε αξιοθέατα και πεζοπορίες στη φύση. Οι πανσιόν του δικτύου αγροτουριστικών καταλυμάτων της Ρουμανίας θα σας εκπλήξουν ευχάριστα: Άνετα δωμάτια, κεντρική θέρμανση, εξαιρετικό σπιτικό φαγητό και μουσικές βραδιές όπου τα παραδοσιακά ρουμάνικα τραγούδια παντρεύονται με τσιγγάνικους ήχους.

Στο Sibiel θα βρείτε ένα ενδιαφέρον μουσείο με αγιογραφίες ζωγραφισμένες σε γυαλί. Στην Tilisca αξίζει να ανηφορίσετε μέχρι το λόφο όπου βρισκόταν κάποτε το κάστρο της πόλης για να απολαύσετε πανοραμική θέα όλης της περιοχής. Στη ζωντανή κωμόπολη Saliste γίνεται κάθε Δευτέρα ένα μεγάλο παζάρι που συγκεντρώνει παραγωγούς απ’ όλα τα χωριά, ενώ υπάρχουν επίσης αρκετά οικιακά αποστακτήρια «τσούικα» (τσίπουρο από δαμάσκηνα) – δυνατή, αυθεντική γεύση, πολύ καλύτερη από αυτή των τυποποιημένων που θα βρείτε σε καταστήματα τροφίμων και κάβες. Μην παραλείψετε επίσης την επίσκεψη στις μικρές βιοτεχνίες που κατασκευάζουν τα παράξενα στρογγυλά καπέλα των βοσκών.

Ηλικιωμένοι τεχνίτες μεταμορφώνουν με σχεδόν πρωτόγονα εργαλεία το ακατέργαστο μαλλί σε ένα καπέλο-κομψοτέχνημα, που ίσως αποτελέσει και την πιο ενδιαφέρουσα αγορά του ταξιδιού σας.

Sibiu: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2007

Τρανσυλβανία - εικόνα 3

Όταν χορτάσετε βουκολικές εικόνες και πεζοπορίες στα μονοπάτια των βοσκών, αναζητήστε τα σημάδια του πολιτισμού στο Sibiu, τη μεγαλύτερη πόλη και κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Προσπερνώντας τα προάστια με τις άχαρες, σοσιαλιστικής αισθητικής πολυκατοικίες, θα βρεθείτε στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης που διατηρεί έντονα τα σημάδια της ουγγαρέζικης και γερμανικής κληρονομιάς της. Σημαντικό κέντρο από την εποχή των Ρωμαίων, το Sibiu γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του το 12ο αιώνα, όταν οι βασιλείς της Ουγγαρίας εγκατέστησαν εδώ Γερμανούς αποίκους και ονόμασαν την πόλη Χέρμανσταντ. Το ιστορικό κέντρο περικλείεται από τείχη, οι αμυντικοί πύργοι των οποίων φέρουν τα ονόματα των συντεχνιών που κάποτε προστάτευαν την πόλη. Μικρές πλατείες, μπαρόκ κτίρια με ζωγραφισμένες προσόψεις, γοτθικές εκκλησίες, λιθόστρωτοι δρόμοι. Η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης οφείλει πολλά στο βαρόνο Σάμουελ Μπρούκενταλ, που εκτός από κυβερνήτης της επαρχίας το 17ο αιώνα ήταν επίσης μεγάλος συλλέκτης και φιλότεχνος. Στο μουσείο της πόλης, που φέρει φυσικά το όνομά του, φιλοξενούνται πίνακες Φλαμανδών ζωγράφων, αλλά και αξιόλογες συλλογές από γλυπτά καλλιτεχνών της Τρανσυλβανίας και έργα ντόπιων αγιογράφων του 18ου αιώνα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνολογίας, που φιλοξενεί μια ιδιωτική συλλογή από αφρικάνικες χώρες και το Εθνογραφικό Μουσείο, όπου είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης περασμένων εποχών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μοναδικό στο είδος του είναι όμως το Φαρμακευτικό Μουσείο. Στο μικρό χώρο ενός παμπάλαιου φαρμακείου, ξετυλίγεται όλη η ιστορία της Ομοιοπαθητικής, μέσα από βιβλία, χειρόγραφες συνταγές και αντικείμενα του εμπνευστή της Samuel Hahnemann. Υπάρχει ακόμα και το δωμάτιο-εργαστήριο όπου ο Hahnemann μελετούσε και έκανε τα πειράματά του. Και εδώ βέβαια έχει βάλει το χέρι του ο γνωστός… βαρόνος.

Φαίνεται πως ο Μπρούκενταλ είχε πιστέψει τις έρευνες του Hahnemann, γι’ αυτό χρηματοδότησε τις σπουδές του και τον φιλοξένησε δύο χρόνια στο Sibiu, δίνοντάς του την ευκαιρία να δουλέψει απερίσπαστος.

Το Sibiu ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη από την Πάτρα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2007. Οι επισκευές στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχουν ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο, τα λιθόστρωτα επιδιορθώνονται, οι προσόψεις των κτιρίων φρεσκάρονται, δέντρα και παρτέρια με λουλούδια προστίθενται στις πλατείες. Μια γοητευτική πόλη ετοιμάζεται σαν κοκέτα καλλονή να τραβήξει πάνω της τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης.

INFO

Τρανσυλβανία - εικόνα 4

Δεν απαιτείται βίζα για τους κατόχους ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Οι συναλλαγές γίνονται σε Lei (1 ευρώ αντιστοιχεί σε 34,5 Lei).

Πώς θα πάτε

Τα αεροπλάνα της Tarom εκτελούν καθημερινά πτήσεις για Βουκουρέστι. Από εκεί θα φτάσετε μέχρι το

Sibiu με εσωτερική πτήση ή θα κατευθυνθείτε στο σιδηροδρομικό σταθμό και θα αναζητήσετε τα δρομολόγια που οδηγούν στο Βορρά της χώρας. Τα ρουμάνικα τρένα έχουν έντονα τα σημάδια του σοσιαλιστικού παρελθόντος, αλλά τα δρομολόγια τηρούνται με ακρίβεια και το ταξίδι είναι άνετο και ασφαλές.

Πού θα μείνετε

Αν επιλέξετε το Sibiu, προτιμήστε

το ξενοδοχείο Bulevard (0040269 216060), που βρίσκεται στην είσοδο του ιστορικού κέντρου και μετά την πρόσφατη ανακαίνιση θεωρείται το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης. Ωστόσο, οι καλύτερες προτάσεις για διαμονή είναι τα αγροτουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στα χωριά και συνδυάζουν την αυθεντική φιλοξενία με βασικές ανέσεις. Στην ιστοσελίδα www.ruraltourism.ro θα βρείτε έναν πλήρη κατάλογο (η περιοχή γύρω από το Sibiu αναφέρεται ως Marginimea Sibiului). Καλή επιλογή είναι οι πανσιόν Rudi&Ella στο Saliste (0040269 553753) και Irina στην Tilisca (0040269 554009). Όλες οι πανσιόν σερβίρουν πρωινό και δείπνο με απολαυστικά πιάτα της

τοπικής κουζίνας. Οι τιμές για διανυκτέρευση, πρωινό και δείπνο κυμαίνονται από € 15 έως 20 κατ’ άτομο.

Πού θα φάτε

Έντονες γεύσεις χαρακτηρίζουν τις περισσότερες σπεσιαλιτέ της ρουμάνικης κουζίνας. Ειδικά στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, οι επιρροές από την ουγγαρέζικη και τη γερμανική κουζίνα είναι εμφανείς. Από τα πιο κοινά πιάτα είναι το μαμαλίνγκα (καθημερινό φαγητό με βάση το πλιγούρι), τα σερμάλε (λαχανοντολμάδες), τα μιτιτέι (μικρά ψημένα λουκάνικα), το μούσκι τζιγκάνεζε (τσιγγάνικο φιλέτο) και οι σαλάτες με λαχανικά τουρσί. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ με κυνήγι και πιπεριές γεμιστές με τυρί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ντόπιες μπίρες και ενδιαφέροντα κρασιά, αλλά το αγαπημένο ποτό των ντόπιων είναι τα δυνατά αποστάγματα «τσούικα» και «παλίνκα» που παρασκευάζονται από δαμάσκηνα ή μήλα. Στα χωριά της Τρανσυλβανίας θα βρείτε την

αυθεντική «σπιτική» εκδοχή τους με έντονο άρωμα και γεύση. Η υπερκατανάλωση ενδείκνυται μόνο για γερούς πότες. Στην Tilisca, το Saliste και το Sibiel η καλύτερη λύση για φαγητό είναι οι πανσιόν στις οποίες και θα μένετε. Στο Sibiu θα βρείτε αρκετά εστιατόρια με αυθεντική τοπική κουζίνα. Δοκιμάστε το Restaurant Crama (Str. Papiu

Illarian 3), ένα από τα παλαιότερα της πόλης που στεγάζεται σε κτίριο του 15ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.