Άνοιξη στην Προβηγκία

Το θυμάρι του χωριού Les Beaux de Provence μάς δυναμώνει, η λεβάντα του Lourmarin μάς γλυκαίνει, το δεντρολίβανο της λίμνης Sainte Croix και του Moustiers Ste Marie μάς εξαγνίζει. Κάθε χωριουδάκι κι ένα βότανο, κάθε περιπλάνηση και μια απόλαυση των αισθήσεων. Τι λέτε; Πάμε να αναζητήσουμε βότανα στην Προβηγκία;

Άνοιξη στην Προβηγκία

…o γαλλικός Νότος ανθίζει και μεθά

Το θυμάρι του χωριού Les Beaux de Provence μάς δυναμώνει, η λεβάντα του Lourmarin μάς γλυκαίνει, το δεντρολίβανο της λίμνης Sainte Croix και του Moustiers Ste Marie μάς εξαγνίζει. Κάθε χωριουδάκι κι ένα βότανο, κάθε περιπλάνηση και μια απόλαυση των αισθήσεων. Τι λέτε; Πάμε να αναζητήσουμε βότανα στην Προβηγκία;

Άνοιξη στην Προβηγκία - εικόνα 1
Lac St Croix

O κυρίαρχος ήλιος ζωογονεί, η γόνιμη γη ανθίζει, οι μεθυστικές μυρωδιές χαράζουν μονοπάτια που οδηγούν στις μύριες φυσικές ομορφιές αυτού του τόπου. Λίμνες και ποτάμια, απόκρημνοι βράχοι και φαράγγια, μεσαιωνικά χωριά. Εδώ έχει φωλιάσει η πιο εκλεκτή γαλλική παραδοσιακή κουζίνα, μερικά από τα πιο ονομαστά γαλλικά κρασιά, λεπταίσθητη ομορφιά και ζηλευτή ποιότητα ζωής.

Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί; Βρισκόμαστε στην καρδιά της Νότιας Γαλλίας, στην ευρύτερη ζώνη Provence-Alpes-Cotes d’Azur. Ξεκινάμε από την επαρχία Bouches du Rhone για να διασχίσουμε τη Vaucluse και να φτάσουμε ως την Alpes de Haute Provence και το Var. Πρώτος σταθμός η αυθεντική Arles (μία ώρα από το αεροδρόμιο της Aix-Marseille). Η αγαπημένη του Βαν Γκογκ, διατηρεί στην καθημερινότητά της ήθη και έθιμα μιας μακράς ιστορίας. Γιορτές που αναβιώνουν το Μεσαίωνα, ταυρομαχίες στην εντυπωσιακή, άρτια διατηρημένη αρένα στο κέντρο της πόλης, παρελάσεις με παραδοσιακές ενδυμασίες. Επισκεφθείτε το υπαίθριο ρωμαϊκό θέατρο και τα θερμά λουτρά του Κωνσταντίνου του 16ου. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια και δοκιμάστε πλουσιοπάροχη παέγια που μαγειρεύεται σε τεράστια τηγάνια, στο δρόμο έξω από τα ρεστοράν. Ποικίλα εδέσματα, κρασιά, ελκυστικά μπαχαρικά, βότανα και τυριά αραδιάζονται στις λαϊκές αγορές. Αν θέλετε να ανακαλύψετε την πηγή τους... νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και ξεκινήστε!

Για θυμάρι στο Les Beaux de Provence

Άνοιξη στην Προβηγκία - εικόνα 2
Το ρωμαϊκό θέατρο της Arles

Χρώμα άνθους λευκό-ροζ. Χαρακτηριστικό μυρωδικό της προβηγκιανής κουζίνας, αρωματίζει σάλτσες,

λουκάνικα και άλλα κρέατα ή την παραδοσιακή ρατατούιγ, ένα συνδυασμό διάφορων λαχανικών στην κατσαρόλα. Αναμειγνύεται επίσης με ελιές, αγνό ελαιόλαδο ή με δαμάσκηνα και σύκα σε εκδοχή γλυκού του κουταλιού. Μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε το άρωμά του στο σπίτι σας, αφού φυλάσσεται με φροντίδα σε πάνινα πουγκιά, αποξηραμένο και ψιλοκομμένο, συχνά με άλλα μυρωδικά, τα γνωστά και πολύτιμα Βότανα Προβηγκίας. Αναζητήστε το στο Les Beaux de Provence, ένα χωριό 500 κατοίκων, μόλις 15 χλμ. έξω από την Arles, χτισμένο στην κορυφή ενός πανύψηλου βράχου, πλημμυρισμένου στο θυμάρι, που συνδυάζει

μπαρόκ αισθητική και «χωριάτικη» απλότητα. Περιστοιχίζεται από τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου και διαθέτει σπουδαία ιστορικά μνημεία από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Προμηθευτείτε ευεργετικό αιθέριο έλαιο από θυμάρι από τα μαγαζάκια τοπικών προϊόντων και αρωμάτων που θα βρείτε στο χωριό. Επιλέξτε το ρεστοράν που σας αρέσει για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ντόπια σκορδαλιά (aioli), ψωμί με ελιές και θυμάρι, αλλά και το κόκκινο ή ροζέ κρασί ποικιλίας Grenache και Syrah, που καλλιεργούν οι κάτοικοι του Les Beaux de Provence. Αν είστε λάτρεις της αναρρίχησης, οι βράχοι ολόγυρα προκαλούν και μοσχομυρίζουν θυμάρι!

Για λεβάντα στο Lourmarin

Άνοιξη στην Προβηγκία - εικόνα 3
Λιτό και φινετσάτο γεύμα με προβηγκιανές λιχουδιές

Χρώμα άνθους μοβ. Απλώνεται μπροστά σας σε απέραντες εκτάσεις καθώς μπαίνετε στην περιοχή του Luberon. Ανάμεσα στα αμπέλια, τις ελιές και τις αμυγδαλιές, ξεπροβάλλει το χωριό Lourmarin: τυπική μεσογειακή αρχιτεκτονική με δαιδαλώδη σοκάκια, ένας αναγεννησιακός επιβλητικός πύργος στην κορυφή και, δίπλα, o μεγαλύτερος προτεσταντικός ναός της περιοχής. Χρώματα κι αρώματα ξεχύνονται στα σοκάκια του χωριού από τη λεβάντα που στολίζει τα μπαλκόνια και τις εξώπορτες των σπιτιών. Αξίζει να περιπλανηθείτε στις δεκάδες μικρές γκαλερί τέχνης με έργα σύγχρονης και παραδοσιακής αισθητικής από τους πολλούς καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο χωριό. Κάθε χρόνο μάλιστα, στις 14 Μαΐου, εκθέτουν τα έργα τους στην υπαίθρια αγορά δημιουργίας και χειροτεχνίας. Έντονα είναι και τα ίχνη του Αλμπέρ Καμί που από το 1958 έζησε σ’ αυτό τον τόπο, μαγεμένος από το φως και τη γαλήνη του. Πιείτε ένα τσάι στο βιβλιοπωλείο-τσαγερί Le The΄ dans l’Encrier, έναν υπέροχο χώρο, φτιαγμένο με λεπτό γούστο μέσα σε μια παλιά κάβα. Εκτός από τα μπουκέτα λεβάντας που μαζέψατε από τους αγρούς, εδώ μπορείτε να τη γευθείτε ποικιλοτρόπως. Είτε αγοράζοντας το ονομαστό μέλι λεβάντας είτε δοκιμάζοντας κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα της Προβηγκίας: πίτα με φινόκιο και λεβάντα για αρχή, πάπια μαγειρεμένη σε μέλι λεβάντας και κρέμα λεβάντας για το τελείωμα. Συνοδέψτε απαραιτήτως το γεύμα σας μ’ ένα φρουτώδες κόκκινο κρασί ή ένα απαλό λευκό ονομασίας προέλευσης Co^tes du Luberon.

Για δεντρολίβανο στο Verdon

Άνοιξη στην Προβηγκία - εικόνα 4
Αναζητώντας δεντρολίβανο στο Gorges du Verdon

Χρώμα άνθους ανοιχτό μπλε. Είναι γνωστό για την έντονη γεύση που προσδίδει σε κρέατα και ψαρικά. Νοστιμεύει εξίσου τις προβηγκιανές ελιές ή τον πικάντικο πολτό τους

(tapenade) που συνοδεύει τα απεριτίφ των Γάλλων του Νότου, ενώ και το πανταχού παρόν κατσικίσιο τυρί εντυπωσιάζει το βλέμμα και τον ουρανίσκο όταν «ντύνεται» με δεντρολίβανο. Αναζητώντας το αγκυλωτό μυρωδικό, πλησιάζετε στο Gorges du Verdon και συναντάτε τη Lac Sainte Croix. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη –στον πάτο της βρίσκεται ένα χωριό!– που προσφέρει μοναδική γαλήνη και παντός είδους αθλητικές δραστηριότητες. Τις όχθες της αγκαλιάζουν κάμπινγκ πολυτελείας, ήσυχοι ξενώνες και εστιατόρια. Αν προτιμάτε τις δραστηριότητες της… στεριάς, μπορείτε να κάνετε ιππασία, αναρρίχηση ή πεζοπορίες στις ρεματιές και τα λαγκάδια όπου φύεται το δεντρολίβανο. Με λίγη ανάβαση (αν θέλετε να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητο), θα φτάσετε στο γραφικό χωριό Moustiers Ste Marie που ατενίζει τη λίμνη από ψηλά. Η θέα και οι ομορφιές του, σε συνδυασμό μ’ ένα αφέψημα από δεντρολίβανο, θα απαλύνουν τη φυσική σας κούραση. Το χωριό διατηρεί επίσης μια μακρά παράδοση στην κατασκευή κεραμικών και πορσελάνινων ειδών με θέματα εμπνευσμένα από βότανα Προβηγκίας. Σήμα κατατεθέν: ένα χρυσό αστέρι, κρεμασμένο σε ασημένια αλυσίδα ανάμεσα στα δύο βουνά που αγκαλιάζουν το χωριό. Το τοποθέτησε ένας ιππότης του Μεσαίωνα όταν επέστρεψε σώος στον τόπο του. Μεγάλη η χάρη του, όπως και όλης της πλάσης τριγύρω, της γόνιμης γης και του λαμπερού ήλιου. Μύριοι γειτονικοί προορισμοί και πολλά, πάρα πολλά σπάνια αρωματικά βότανα παραπονιούνται που δεν αναφέρθηκαν... Σε σας η συνέχεια του ταξιδιού, σε σας τ’ αρώματα...

Απολαύστε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.