Απουλία

Απόλυτα ενταγμένη στη χαρακτηριστική χαλαρότητα του ιταλικού Νότου η Απουλία, με τα ζωγραφιστά χωριουδάκια, τις θαλασσινές κωμοπόλεις και την ασημοπράσινη μεσογειακή ενδοχώρα της, θα σας μαγέψει με την καθησυχαστική ομορφιά της. Η διαμονή δε στο Trulli Country House, που συνδυάζει εκπληκτικά την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις και τη μίνιμαλ αισθητική, και μάλιστα σε μια τιμή σκανδαλιστικά… οικονομική, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Απουλία

Country chic στον ιταλικό νότο

Απόλυτα ενταγμένη στη χαρακτηριστική χαλαρότητα του ιταλικού Νότου η Απουλία, με τα ζωγραφιστά χωριουδάκια, τις θαλασσινές κωμοπόλεις και την ασημοπράσινη μεσογειακή ενδοχώρα της, θα σας μαγέψει με την καθησυχαστική ομορφιά της. Η διαμονή δε στο Trulli Country House, που συνδυάζει εκπληκτικά την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις και τη μίνιμαλ αισθητική, και μάλιστα σε μια τιμή σκανδαλιστικά… οικονομική, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Απουλία - εικόνα 1

Oι masserie, τα μεγάλα αγροκτήματα που φιλοξενούσαν τις θερινές κατοικίες των ευγενών του ιταλικού Νότου, και τα παραμυθένια πέτρινα σπιτάκια της ευρύτερης περιοχής της Απουλίας, με τα μυστήρια παγανιστικά σχέδια στις κωνικές τους στέγες, τα γνωστά σε όλους trulli, τόποι κατοικίας παλιότερα των φτωχών χωρικών, κάνουν mix στο Trulli Country House, αυτόν τον ιδιαίτερο, προσωπικό χώρο που δημιούργησαν στην καρδιά της πεδιάδας της Itria ένας δημοσιογράφος-συγγραφέας, η γυναίκα του (φωτογράφος στο επάγγελμα) και ο γιος τους – εδώ μένουν κι οι ίδιοι. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο-τρουλοσπιτάκι που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το αγροτικό παρελθόν του τόπου του. Το συναντάς στο μεσοδιάστημα μεταξύ του Bari (60 χλμ. από το αεροδρόμιο) και του Brindisi (60 χλμ. και από το εκεί αεροδρόμιο) αλλά και πολύ κοντά –μόλις έξι χιλιόμετρα– στο Alberobello, το χωριό των Trulli. Δεν μπορεί, μόλις τακτοποιηθείς, θα πας μια βόλτα στα σοκάκια για να γνωρίσεις πολλά στρογγυλοστέγαστα αδελφάκια με τα χαρακτηριστικά σύμβολα να διακρίνονται καθαρά πάνω στο λευκό ασβέστη (μαγικά, παγανιστικά, θρησκευτικά) – αν ρωτήσεις τι σημαίνουν, θα σου πουν ότι ξορκίζουν το κακό. Θα επιστρέψεις την ώρα που τα χρώματα του δειλινού ταιριάζουν με το κοκκινόχωμα, με τον ουρανό να γκριζάρει σταδιακά για να μην κακοκαρδίσει το γκριζοπράσινο ελαιόδασος.

Στο Trulli Country House υπάρχουν έξι ατμοσφαιρικά δωμάτια ελαφρώς διαφορετικού –πάντοτε όμως γήινου, με βάση την πέτρα (ασβεστόλιθος) και το ξύλο– ύφους, τα οποία η οικογένεια ανακαίνισε με φροντίδα, εμμένοντας στη χρήση παραδοσιακών τοπικών υλικών. Έχουν στο σύνολό τους ρουστίκ, country chic ντεκόρ παλιάς αγροικίας με (διακριτικές) μοντέρνες μινιμαλιστικές επεμβάσεις. Ξαπλώνεις στο άνετο κατάλευκο κρεβάτι σου, αφουγκράζεσαι τους ήχους της εξοχής και χαζεύεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους. Και αυτόματα σκέφτεσαι ότι η απλότητα του αυθεντικού μετράει πολλά καράτια σε feeling. Δεν έχει τόση σημασία αν βρίσκεσαι στο δωμάτιο «Ulivo», το «Trullo» (το πιο χαρακτηριστικό κυλινδρικό τρουλοσπιτάκι είναι ίσως και το πιο ρομαντικό), το «Limone» ή το «Fico d’India». είναι όλα γλυκύτατα. Για ευκολία όμως, έχε υπόψη σου ότι τα δύο από τα έξι δωμάτια (το «Gelso» και το «Mandorlo») έχουν δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας μεταξύ τους – άνετα θα τσεκάρεις τα πιτσιρίκια.

Απουλία - εικόνα 2

Κι όταν την επομένη ξυπνήσεις μέσα στη λαμπρή ιταλική εξοχή, έχε υπόψη σου ότι εδώ το πρωινό έχει το τελετουργικό του. Αργοπίνεις τον καφέ σου (με εναλλακτική τσάι ή ζεστή σοκολάτα) μαζί με φρέσκα μπριός και σπιτικό ψωμί, μαρμελάδες, δροσερό γιαούρτι και φρούτα. Αν μάλιστα θέλεις μια πιο βαθιά κατάδυση στο τοπικό εδεσματολόγιο, κλείνεις το patio για οικογενειακό δείπνο με τις χαρακτηριστικές νοτιοϊταλιάνικες σπεσιαλιτέ, μεταξύ των οποίων τον πρώτο λόγο έχουν τα ζυμαρικά, και συμπληρώνεις (με τη βοήθεια του οικοδεσπότη)

τις γευστικές γνώσεις σου μέσω επισκέψεων στα τοπικά οινοποιεία και τυροκομεία (είναι άλλωστε ώρα να μάθεις πώς γίνεται η μοτσαρέλα, η οποία φρεσκότατη είναι όνειρο, αλλά και άλλα τυριά, όπως η cacioricotta, το caciocavalo, το pecorino και η buratta).

Μετά την πρώτη επαφή, θα είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα highlights της περιοχής που καταλαμβάνει το τακούνι της ιταλικής μπότας: την όμορφη Ostuni, που «βλέπει» στην Αδριατική, τα κτίρια του 17ου και 18ου αιώνα στη Martina Franca, τη Monopoli, το Fasano, το Lecce (για δόσεις μπαρόκ αρχιτεκτονικής στις εκεί εκκλησίες και στα palazzi), το Putignano (θα σου βάλει ιδέες, είναι ονομαστό για τα γαμπριάτικα κουστούμια του, αλλά και για το ανοιξιάτικο φεστιβάλ του).

Οφείλεις, πάντως, να βρεθείς και λίγο πιο μακριά, στη Matera (βρίσκεται στην Basilicata), για να δεις από κοντά τα εντυπωσιακά Sassi, μια σειρά από σχεδόν σπηλαιοειδή σπίτια λαξευμένα στα βράχια – υπήρξαν το καλύτερο σκηνικό για θρησκευτικού περιεχομένου ταινίες. Αν η περιήγηση σε κουράσει λιγάκι, μην ανησυχήσεις καθόλου.

Η επιστροφή στην εστία του Trulli Country House θα σε συνεφέρει, φροντίζοντας να σε αναζωογονήσει με μασάζ, ειδικές θεραπείες προσώπου και σώματος, yoga και τεχνικές χαλάρωσης ή μέσω του εξωτερικού jacuzzi (χωράει οκτώ άτομα) – αν και το καλύτερο ριλάξ το προσφέρει απλόχερα η ηρεμία του τοπίου και η συμμαχία χρωμάτων και αρωμάτων της μεσογειακής γης, τουτέστιν η φυσική σκηνογραφία.

INFO

Trulli Country House Contrada Figazzano 3, Cisternino (Bari), (+ 39) 335-6094647. Τιμή: € 75 το δίκλινο, εκτός Αυγούστου, οπότε γίνεται € 85 το δίκλινο (συν € 20 το extra κρεβάτι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.