Πήλιο

Μαγευτικά ορεινά χωριά, καταπράσινες διαδρομές, μοναδικές παραλίες: το Πήλιο προσφέρει ίσως την πιο αυθεντική εικόνα του μεσογειακού τοπίου και βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο των καλοκαιρινών μας διακοπών με αναβαθμισμένες προτάσεις διαμονής και γεύσης. Ακολουθήστε τη διαδρομή που σας ταιριάζει και απολαύστε τη θάλασσα… από το βουνό.

Πήλιο

Το μεσογειακό τοπίο είναι στη μόδα

Μαγευτικά ορεινά χωριά, καταπράσινες διαδρομές, μοναδικές παραλίες: το Πήλιο προσφέρει ίσως την πιο αυθεντική εικόνα του μεσογειακού τοπίου και βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο των καλοκαιρινών μας διακοπών με αναβαθμισμένες προτάσεις διαμονής και γεύσης. Ακολουθήστε τη διαδρομή που σας ταιριάζει και απολαύστε τη θάλασσα… από το βουνό.

Aπό το βορινό Πουρί μέχρι την Αγία Κυριακή στο «νησιώτικο» νότιο άκρο και από τη Μακρινίτσα –μπαλκόνι στον Παγασητικό– έως τις χαράδρες του Ανήλιου, θα εκπλαγείτε από την πολυμορφία των επιλογών που παρουσιάζονται και θα απολαύσετε πανέμορφες διαδρομές. Και δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική και η φύση που θα σας συναρπάσουν, αλλά και η προσπάθεια των φιλόξενων επαγγελματιών για αναβαθμισμένη ποιότητα παροχών – από το φαγητό και τη διαμονή μέχρι τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ανατολικό Πήλιο, με θέα στο Αιγαίο

Πήλιο - εικόνα 1
Η παραλία της Φακίστρας στους πρόποδες της Τσαγκαράδας

Ανηφορίζοντας από την Πορταριά, προσπεράστε τα τουριστικά Χάνια και συνεχίστε προς τις Αγριόλευκες για να θαυμάσετε τη θέα στη θάλασσα από υψόμετρο 1.500 μ., προτού ξαναπάρετε το δρόμο για τις βορειοανατολικές πλαγιές. Μια φιδωτή διαδρομή μέσα από ένα δάσος με οξιές θα σας οδηγήσει στην ιστορική Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, με τις χαρακτηριστικές μηλιές πριν από την είσοδό του. Η Ζαγορά και το Πουρί, τα λιγότερο τουριστικά και με μικρότερη ανάπτυξη χωριά στο βορειότερο σημείο του ανατολικού Πηλίου, είναι ιδανικά για φυσιολατρικές διακοπές με σκηνή και ψάρεμα από τα βράχια – ιδιαίτερα στην παραλία Ελίτσα. Αν πεινάσετε, καθίστε πάνω στο κύμα στην ταβέρνα Το Πλυμάρι και δοκιμάστε ψαράκι της περιοχής και ζαρζαβατικά από το μποστάνι. Νοτιότερα και κάτω από τη Ζαγορά, βρίσκεται η μεγάλη παραλία του Χορευτού που θεωρείται το επίνειό της – από κει σάλπαραν παλιά τα καΐκια για τις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Για κολύμπι, επιλέξτε τις ακτές Παρίσαινα και Ανάληψη. Οι πεζοπόροι, ακολουθήστε τη διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στη Ζαγορά, περνά από το σχολειό του Ρήγα Φεραίου και μέσα από ένα καταπράσινο καλντερίμι καταλήγει στην παραλία Χορευτού, όπου οι φίλοι του κάμπινγκ θα απολαύσουν τη σκιά που προσφέρουν τα πλατάνια στη νότια άκρη της. Ο κεντρικός περιφερειακός δρόμος θα σας οδηγήσει στη Μακρυράχη, όπου κάνετε μια στάση για να προμηθευτείτε γλυκά, ποτά, φυτά και λουλούδια από τη Λήκυθο.

Συνεχίζοντας νότια, συναντάμε ορισμένα από τα πιο γοητευτικά μέρη του Ανατολικού Πηλίου. Μετά το μικρό Ανήλιο, τον Κισσό –μη διστάσετε να μπείτε στο χωματόδρομο που μέσα από μια εξαίσια ορεινή διαδρομή σάς βγάζει στα Χάνια– και το Μούρεσι με τις φλαμουριές, θα φτάσετε στην «απόλυτη ντίβα» του Πηλίου, την κοσμοπολίτικη Τσαγκαράδα, απλωμένη σε τέσσερις συνοικίες μέσα σε δάσος από καστανιές και κυριολεκτικά πνιγμένη από καμέλιες, γαρδένιες και ορντασίες. Κάντε στάση για καφεδάκι στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής και φωτογραφηθείτε δίπλα στο γιγαντιαίο πλάτανό της. Κι αν σας ανοίξει η όρεξη, «χτυπήστε κάρτα» στην Αλέκα για γνήσιο παραδοσιακό φαγητό – αλλά και για ύπνο στον ομώνυμο ξενώνα. Η Τσαγκαράδα διαθέτει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και υποδομή και συγκεντρώνει αρκετούς εκδρομείς λόγω και της ευκολίας που προσφέρει για εξορμήσεις στις κοντινές της παραλίες είτε με αυτοκίνητο –το πάρκιγκ στο Μυλοπόταμο πήζει από νωρίς– είτε με τα πόδια, μέσα από καλοδιατηρημένα καλντερίμια. Οι περιπατητές θα ξεκινήσουν από τη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών και με μια διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας θα φτάσουν στο Μυλοπόταμο: τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, οι συστάδες των βράχων, τα κατάλευκα βότσαλα και η δροσερή Τσαγκαράδα μερικά χιλιόμετρα πιο ψηλά έχουν αναδείξει αυτή την παραλία σε μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Εκεί θα βρείτε beach bar αλλά και φρέσκο ψάρι στη σχάρα. Μια ακόμα ονομαστή παραλία, την αμμουδερή Φακίστρα, απομονωμένη στους πρόποδες της Τσαγκαράδας και περιτριγυρισμένη από απόκρημνα βράχια, θα προσεγγίσετε είτε οδικώς (μέχρι ενός σημείου), είτε με μονοπάτι από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής (πορεία μίας περίπου ώρας}. Η όμορφη παραλία Νταμούχαρη με τα ολόλευκα βότσαλα απλώνεται κάτω από το γραφικό Μούρεσι, με παλιά κτίσματα αποθηκών και τα απομεινάρια ενός κάστρου από την εποχή της Ενετοκρατίας. Εδώ άνοιξαν φέτος δύο πολύ καλοί ξενώνες, το Εινοσίφυλλον και το Μυρέσιον, ιδανικοί για τους λάτρεις της ηρεμίας. Πιο βόρεια, θα συναντήσετε τον Άγιο Ιωάννη, ένα οργανωμένο θέρετρο χτισμένο σε παραλία με λευκά βότσαλα, παλιότερα εμπορικό και ναυτικό κέντρο και ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της περιοχής. Βουτήξτε στις αμμουδιές της Πλάκας και του Παπά Νερό – μία από τις ωραιότερες του ανατολικού Πηλίου.

Αρχοντιά και γαλήνη στην ενδοχώρα του Δυτικού Πηλίου

Πήλιο - εικόνα 2
Βόλτες με άλογα στην Αργαλαστή

Αν αυτό που αναζητάτε είναι ήσυχες διακοπές, μακριά από περιοχές τουριστικού κορεσμού, επιλέξτε τις πλαγιές στα δυτικά του Βόλου. Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες, Άγιος Γεώργιος Νηλείας: αμφιθεατρικά γραφικά χωριά στον ίδιο οδικό άξονα, πολύ κοντά στο Βόλο και στις παραλίες του Παγασητικού, με υπέροχες διαδρομές μέσα από οπωρώνες και καστανοδάση και με πανέμορφους ξενώνες σε πυργόσπιτα και αρχοντικά. Οι Μηλιές, κεφαλοχώρι με σημαντικό παρελθόν στο πνεύμα και τα γράμματα, εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης ανθρώπων των τεχνών και της διανόησης. Αξίζει και για τη βόλτα στον περίφημο σταθμό-κομψοτέχνημα, στις ράγες και στις γέφυρες του τρένου του Ντε Κίρικο που περιδιαβαίνουν το ανάγλυφο της περιοχής. Η γειτονική Βυζίτσα, αν και μικρή, έχει πολλές επιλογές διαμονής με τα περισσότερα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι Πινακάτες, με ομορφιά και γραφικότητα σχεδόν εφάμιλλη της Βυζίτσας, ενώ ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας με τις καταπράσινες ρεματιές του περνά μία νέα περίοδο ανάπτυξης.

Φυσιολατρικές εξορμήσεις στο Νότιο Πήλιο

Πήλιο - εικόνα 3

Στο Νότο, θα συναντήσετε ένα διαφορετικό φυσικό τοπίο. Τα υψόμετρα χαμηλώνουν, οι κουμαριές και οι ελαιώνες υπερτερούν, ενώ το περιβάλλον θυμίζει έντονα νησί. Οι παραλίες και οι όρμοι στην πλευρά του Παγασητικού (Κάλαμος, Πάου, Χόρτο, Μηλίνα, Βαλτούδι, Μαραθιά, Αλογόπορος) έχουν ήρεμα νερά, ενώ αυτές του Αιγαίου (Πλατανιάς, Καστρί, Μορτιάς, Ποτιστικά) ενίοτε αφήνονται στα καλοκαιρινά καπρίτσια του Βοριά. Αν είστε φυσιολάτρες, προσπεράστε τα μεγάλα τουριστικά χωριά και ακολουθήστε το δρόμο προς το Λαύκο, το Τρίκερι ή την Αγία Κυριακή: χωριά με ιδιαίτερη προσωπικότητα που θα σας μαγνητίσει. Κάντε ιππασία με άλογα (Αργαλαστή 24230/54439) για να απολαύστε τα άγνωστα στους περισσότερους τοπία του νότιου Πηλίου.

Ατενίζοντας την πόλη του Βόλου από το Βόρειο Πήλιο

Στη βορειοδυτική πλευρά του Πηλίου ξεχωρίζουν η Πορταριά και η Μακρινίτσα. Χωριά μεγάλα και επιβλητικά, με πληθώρα αρχοντικών και το Βόλο να απλώνεται αμφιθεατρικά στα πόδια τους, αποτελούν ιδανικό προορισμό για μικρές οικογενειακές αποδράσεις. Προμηθευτείτε βότανα της περιοχής και γλυκά του κουταλιού, γευτείτε καλή παραδοσιακή κουζίνα στη Κρίτσα και τη Φλωρίκα, δειπνήστε μεσογειακά στον γκουρμέ Γευσοκράτορα, κοιμηθείτε στο ιστορικό Δεσποτικό. Αν πάλι προτιμάτε το Βόλο, το ανανεωμένο Ξενία Βόλος (και με spa) μπορεί να σας κρατήσει στην όμορφη πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.