Σπέτσες ολοταχώς!

Σπέτσες ολοταχώς!

21 points για να πιάσετε τριανταένα στο πιο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού.

Σπέτσες ολοταχώς! - εικόνα 1

1. Το ναυπηγο-ξυλουργείο του Ευάγγελου Κομπόγιωργα είναι το πιο hot ταξιδιάρικο μυστικό του νησιού. Στην αποθήκη ανάμεσα στα ροκανίδια, απέναντι από το καρνάγιο του στο Παλιό Λιμάνι, όπου ο ταγμένος αυτός τεχνίτης βγάζει από το χέρι του εκπληκτικά χειροποίητα καΐκια για τους μερακλήδες της θάλασσας, θα βρείτε τις πολύχρωμες γυαλιστερές μινιατούρες καϊκιών που ζηλέψατε χθες το βράδυ στους τοίχους

των στιλάτων εστιατορίων του νησιού. Ό,τι πρέπει για το εξοχικό σας.

2. Με το που αρχίσει να μας γαργαλάει το στομάχι μετά το μπάνιο, φεύγουμε κατευθείαν για την γκουρμέ πιάτσα της Κουνουπίτσας. Η Αργολίδα πιάτο και σελίδες επί σελίδων με μεζέδες και σπεσιαλιτέ ελληνικής κουζίνας στο Βράχο (φωτο), φρεσκότατο ψάρι αλά Σπετσιώτα στην ονομαστή ψαροταβέρνα του Πάτραλη.

3. Με το που ανάβουν τα πρώτα φώτα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ντάπια. Τα καταστήματα στο δρόμο-ομφαλό του νησιού ξενυχτούν κι εμείς απολαμβάνουμε την τόσο cool σπετσιώτικη ατμόσφαιρα του νυχτερινού shopping.

4. Αν και μετρούν πλέον αρκετά χρόνια ζωής, τα Νησιά παραμένουν το καλύτερο ξενοδοχείο των Σπετσών, με 31 διαμερίσματα παραδοσιακής σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής, που συνδυάζουν άνεση και ιδιαίτερο χρώμα. Στα συν και το εστιατόριό του ξενοδοχείου με μεσογειακές γεύσεις. (22980/75000-11, www.nissia.gr)

5. Οι φουλ του πεύκου Άγιοι Ανάργυροι (φωτο) παραμένουν από εποχής «Τζένη-Τζένη» η καλύτερη παραλία του νησιού – η με εσάνς παλιάς ελληνικής ταινίας βουτιά στη Σπηλιά του Μπεκύρη επιβάλλεται. Πιο μικρή, αλλά εξίσου όμορφη και πνιγμένη στα πεύκα, η Αγία Παρασκευή, πιο low profile οι παραλίες της Ξυλοκέριζας (κρύα νερά και βραχάκια), της Ζογκεριάς (στα must η ταβέρνα της κυρά Λούλας, που φτιάχνει σπιτικά μαγειρευτά στη χωρίς ηλεκτρικό κουζίνα της) και του Βρέλλου (για φαν της απομόνωσης), στις οποίες θα πάτε με το καϊκάκι. Για πιο μπιτάτες καταστάσεις, προτιμήστε το beach bar-restaurant Blueberry Hill, λίγο μετά το ξενοδοχείο Lefka Palace: το πρωί σερβίρει πάνω στην παραλία όπου επικρατεί παρτίστικη διάθεση, ενώ το βράδυ «ανεβαίνει» σε μια μεγάλη όμορφη ταράτσα ντυμένη στα λευκά και το σκηνικό γίνεται πιο ρομαντικό.

Σπέτσες ολοταχώς! - εικόνα 2

6. Σε ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα, το αμαξάκι (με τον ένα μόνο ίππο του), όχι, δεν είναι κατάλοιπο του τουριστικού φολκλόρ – ή τουλάχιστον εμείς έτσι δικαιολογούμε τον εαυτό μας, όταν δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε μια αμαξάδα από την Ντάπια μέχρι το Παλιό Λιμάνι. Απολαύστε ακομπλεξάριστα!

7. «Μα καλά, πού πάνε όλοι αυτοί με το καϊκάκι τέτοια ώρα;» αναρωτιέσαι, βλέποντας τα ζευγαράκια να επιβιβάζονται βραδιάτικα στα θαλάσσια ταξί από το λιμάνι της Ντάπιας. Κι όμως, για όσους παραθερίζουν στις Σπέτσες, το δείπνο στην απέναντι όχθη δεν είναι παρά υπόθεση δέκα λεπτών (θαλάσσιου) δρόμου. Ιδίως όταν πρόκειται για τις Νοστιμιές της Μάρως, ένα ωραιότατο μεζεδοπωλείο σε μια αυλή με νησιώτικο χρώμα, στο δρόμο από την Κόστα προς το Πόρτο Χέλι. Ο σεφ Ευριπίδης Κολνάκος φροντίζει για τους ενδιαφέροντες μεζέδες, ενώ η αδερφή του η Μάρω επιμελείται τα εναλλασσόμενα γλυκά – αν πετύχετε αμυγδαλότουρτα με φράουλα, μην το σκεφτείτε! (27540 51949).

8. Αν θέλεις μια αλλαγή από τις παραλίες των Σπετσών, το θαλάσσιο ταξί δεν έχει κανένα πρόβλημα να σε πετάξει και στην απέναντι ακτή. Η Βερβερόντα (φωτο), κοντά στο Πόρτο Χέλι, από τις πιο μεγάλες και όμορφες παραλίες του Αργολικού, συνδυάζει ηρεμία, beach sports και all day fun στο beach club Karamouza. Αν πεινάσεις, τα μεξικάνικα finger food και τα κοκτέιλ του αποτελούν εγγυημένη επιλογή, ενώ τα after parties με γνωστούς d.js κρατούν την παραλία στο πόδι ως το ξημέρωμα.

9. Στους εθνικής έξαρσης καιρούς που διανύουμε, το πέρασμα από το σπίτι-μουσείο της Μπουμπουλίνας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αξίζει άλλωστε και μόνο για να δείτε από κοντά τα μοναδικά έπιπλα του σπιτιού, φλωρεντιανής προέλευσης, που δίνουν ένα εντυπωσιακό σύνολο με το ξυλόγλυπτο ταβάνι της κύριας σάλας, αλλά και για να θαυμάσετε τη συλλογή των όπλων – highlight το μογγολικό ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου του Α΄ της Ρωσίας. Με το που φτάνετε στην Ντάπια, ένας μαυροπίνακας τοποθετημένος σε κεντρική θέση σάς πληροφορεί για τις ώρες των ξεναγήσεων στο μουσείο (η επίσκεψη είναι δυνατή μόνο όσο διαρκούν αυτές).

Σπέτσες ολοταχώς! - εικόνα 3

10. Και το πλοίο φεύγει…Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της καλύτερης βεράντας των Σπετσών διεκδικούν από κοινού οι δύο σουίτες του Αρχοντικού Οικονόμου. Για αυτούς που διαλέγουν την ατμόσφαιρα από τη θέα, προτείνονται τα δωμάτια στο παραδοσιακό κτίριο του 1851, που είναι διακοσμημένα σε ρομαντικό στιλ,

με touch πολυτέλειας και με ορατές τις πινελιές του αρχοντικού παρελθόντος. (22980 73400-2)

11. Πρωτεύουσα του σέρβις on the beach ανακηρύσσεται φέτος η οργανωμένη αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας, με το beach bar-restaurant Παράδεισος να συγκεντρώνει τον πιο όμορφο κόσμο του νησιού. Εξωτικό σκηνικό,

με γκαζόν, καλαμωτή, φοίνικες και προσεγμένα χορταστικά πιάτα κλασικών αξιών – ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο. Το βράδυ οι αναμμένοι πυρσοί αλλάζουν το σκηνικό προς το ρομαντικότερο, ενώ κάθε φορά που έχει party, επικρατεί πανικός!

12. Πολύ μας αρέσουν –και μας ταξιδεύουν και αλλιώς…– τα θαλάσσια ταξί. Το να πηγαίνεις με το βαρκάκι για δείπνο, όσο να 'ναι έχει κάτι από weekend στη Βενετία. Άσε που το να βρεις ταξί στις Σπέτσες είναι πιο εύκολο από κάθε άλλο νησί: απλώς κατεβαίνεις στην προκυμαία και πηδάς στο πρώτο κόκκινο σκαφάκι της σειράς, που περιμένει 24ώρες το 24ωρο για να σε πετάξει απέναντι στην Κόστα, αλλά και στο ξενοδοχείο σου στην Κουνουπίτσα ή στο Παλιό Λιμάνι.

13. Αν τα Χριστούγεννα έχουν τη βουτυράτη γεύση των κουραμπιέδων, τα weekends στις Σπέτσες αφήνουν στα χείλη την ανάλαφρη γλύκα της ζάχαρης-άχνης, στο στόμα την επίγευση του πικραμύγδαλου και στα δάχτυλα τα λευκά αποδεικτικά στοιχεία της λευκής αμαρτίας. Τα ανάλαφρα, αρωματικά, σπετσιώτικα αμυγδαλωτά πάνε γάντι με τον απογευματινό καφέ. Τα καλύτερα αναζητήστε τα στο μικρό εργαστήριο του Πολίτη, κολλητά στην ομώνυμη καφετέρια δίπλα στην εκκλησία, στο κέντρο της Ντάπιας.

Σπέτσες ολοταχώς! - εικόνα 4

14. Εκτός από Μέκκα των clubbers, το Παλιό Λιμάνι έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του fooding. Το γραφικό λιμανάκι με τα παλιά καρνάγια αποτελεί ιδανικό σκηνικό για ατμοσφαιρικά δείπνα με θέα. Πρώτη βεράντα θέα απολαμβάνει το Λιοτρίβι, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να καθίσουν στην εξίσου ατμοσφαιρική σάλα του με τον παλιό πέτρινο μύλο (φωτο). Από τη μεγάλη ποικιλία μεσογειακών γεύσεων, προτιμήστε τις λιτές προτάσεις που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα των προϊόντων της θάλασσας. Αρκετοί, ωστόσο, έρχονται μόνο για ποτό: η μπάρα είναι πολύ ψαγμένη. Στα γκουρμέ στέκια του Παλιού Λιμανιού σημειώστε επίσης: το πολύ νόστιμο ιταλικό La Scala, όπου οι επιλεγμένες πρώτες ύλες απογειώνουν ακόμη και τα κλασικά ιταλικά ορεκτικά, όπως, λόγου χάριν, τις μπρουσκέτες με το καταπληκτικό σπιτικό ψωμί.. το fun restaurant Τρεχαντήρι με πειραγμένες ελληνικές γεύσεις. και τον Ταρσανά, με ενδιαφέροντες ουζομεζέδες και ψάρι κατευθείαν από το οικογενειακό καΐκι.

15. Αν βρισκόταν στην Κυανή Ακτή, θα ήταν σήμερα ένα λαμπερό classy hotel. Όσο κι αν το εκπληκτικό κτίριο του ξενοδοχείου Ποσειδώνιο αποτελεί οπτικό σήμα κατατεθέν του νησιού, η ντεκαντάνς στην οποία έχει περιέλθει σε κάνει να αναρωτιέσαι το γιατί.

16. Μετά τη φετινή του ανακαίνιση, το φιλικό Armata Boutique Hotel μεταμορφώθηκε σε ένα cosy μικρό ξενοδοχείο με navy look, δυο μόλις βήματα από την Ντάπια. (22980 72683)

17. Τα χρωματιστά πανιά που ανεμίζουν στην πρόσοψη είναι αδύνατον να μην τραβήξουν το μάτι σου, καθώς κάνεις window shopping στα σοκάκια της Ντάπιας. Σωστά. Το εσωτερικό δεν σε διαψεύδει. Το Ratih μοιράζεται σε δύο συγκοινωνούντα μαγαζιά, που αγαπούν εξίσου το έθνικ. Ο πρακτικός εαυτός σου σε ωθεί προς αυτό με τα είδη σπιτιού (μπαίνει φθινόπωρο και μυρίζει cocooning), την ίδια στιγμή που το τζιτζίκι μέσα σου παρασύρεται από τις χαριτωμένες ινδονησιακές παντοφλίτσες του δεύτερου, αλλά και τα τόσο μοδάτα φέτος καφτάνια, που θα δώσουν αέρα Ανατολής στις τελευταίες καλοκαιρινές σου βόλτες.

Σπέτσες ολοταχώς! - εικόνα 5

18. Η πιο hot άφιξη της φετινής σεζόν ακούει στο όνομα Orloff Resort. Όπου μοντέρνες σχεδιαστικές λύσεις συνδυάζονται με παραδοσιακά σπετσιώτικα υλικά, όπως το βότσαλο ή η μαλτεζόπλακα, δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στους χώρους του. Η απροσποίητη ευγένεια του ιδιοκτήτη Χρήστου Ορλώφ, γνωστού στους τακτικούς επισκέπτες του νησιού από το ομώνυμο μεζεδοπωλείο, αποτελεί εγγύηση ποιότητας για το σέρβις και τη φιλοξενία της νέας μονάδας. (22980 75444-5)

19. Αρχετυπικό σπετσιώτικο αρχοντικό με το εντυπωσιακό πάτιο και τη βοτσαλωτή αυλή, το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη είναι από μόνο του λόγος για να επισκεφτείς το Μουσείο των Σπετσών. Όχι ότι τα εκθέματα δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. η ποικιλία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σαν μια μίνι πινακοθήκη της ιστορίας του νησιού: από την έκθεση για την ενάλια αρχαιολογία στο ισόγειο, με ευρήματα από το ναυάγιο του νησιού Δοκός, που θεωρείται το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, μέχρι τα ευρήματα από τις ανασκαφές του πρωτοελλαδικού οικισμού στην Αγία Μαρίνα, και από τα σπάνια κεραμικά από διάφορα μέρη του κόσμου, μέχρι τα υπέροχα επιζωγραφισμένα ξύλινα ακρόπρωρα πλοίων. Βάλτε το στο πρόγραμμα.

20. Οι ζωγραφισμένοι στο χέρι ξύλινοι κατάλογοι, οι εναλλασσόμενες εκθέσεις ζωγραφικής στους τοίχους, η υπέροχη βεράντα του πέτρινου σπιτιού του 1802 που φιλοξένησε το πρώτο λιμεναρχείο των Σπετσών και έχει το Παλιό Λιμάνι πιάτο, οι κρητικές λιχουδιές (κληροδότημα της μητέρας του ιδιοκτήτη) και το γλυκό τελείωμα με μοσχάτο ιδίας παραγωγής, κάνουν το μεζεδοπωλείο Ορλώφ ένα από τα διαχρονικά best of των Σπετσών.

21. Nightlife στις Σπέτσες ίσον μπαρότσαρκα στο Παλιό Λιμάνι: το Baltiza, σε ένα μεγάλο θολωτό κλειστό χώρο και με αυλή για lounging πάνω στη θάλασσα, έχει τις προδιαγραφές τού πιο hot dance club, το Stavento είναι σταθερό στις προτιμήσεις της νεολαίας για χορό με mainstream beats, το Mourayo συνδυάζει chill out by the sea και ξεσάλωμα με ελληνικά στην πέτρινη σάλα του, και η Bratsera (φωτο) παραμένει ένα από τα all time classic bar-clubs με φανατικούς φίλους.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.