Underground Βερολίνο

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Βερολίνο των εντυπωσιακών μουσείων και των επιβλητικών κτιρίων της Postdammer Platz. Εμείς όμως «την είδαμε αλλιώς». Ξεκινήσαμε έναν εξαντλητικό τετραήμερο «αγώνα δρόμου» παρέα με τους άγρυπνους θαμώνες των μποέμ bars, τους sui generis κομμωτές και τους εξαντρίκ underground καλλιτέχνες. Ακολουθήστε μας σε ένα εναλλακτικό long weekend στο Βερολίνο - αν και ο όρος «εναλλακτικό» σε μια αβανγκαρντίστικη και απρόβλεπτη μεγαλούπολη υπό κατασκευή είναι μάλλον πλεονασμός.&nb

Underground Βερολίνο

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Βερολίνο των εντυπωσιακών μουσείων και των επιβλητικών κτιρίων της Postdammer Platz. Εμείς όμως «την είδαμε αλλιώς». Ξεκινήσαμε έναν εξαντλητικό τετραήμερο «αγώνα δρόμου» παρέα με τους άγρυπνους θαμώνες των μποέμ bars, τους sui generis κομμωτές και τους εξαντρίκ underground καλλιτέχνες. Ακολουθήστε μας σε ένα εναλλακτικό long weekend στο Βερολίνο - αν και ο όρος «εναλλακτικό» σε μια αβανγκαρντίστικη και απρόβλεπτη μεγαλούπολη υπό κατασκευή είναι μάλλον πλεονασμός. Updated: 10/3/2013

Underground Βερολίνο - εικόνα 1

Άρτι αφιχθέντες στο Βερολίνο και το πρώτο δίλημμα που αντιμετωπίσαμε ήταν το εξής: πώς θα γνωρίσουμε όλα τα κρυφά μυστικά μιας αχανούς μεγαλούπολης σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών. Και, μάλιστα, όταν το μέλλον μας στους υπόγειους λαβύρινθους του S-bahn και του U-bahn διαγραφόταν ζοφερό: αν και το γερμανικό μετρό είναι απόλυτα οργανωμένο και επαρκές, δεν παύει να μας μπερδεύει με τα γράμματα, τα νούμερα και τις αμέτρητες διαδρομές. Με το που φτάσαμε, όμως, στο Generator hostel, όπου θα μέναμε, η λύση ήταν προφανής. Θα νοικιάζαμε ποδήλατο από το ίδιο το hostel (€ 10/ημέρα, συν € 30 προκαταβολή, που θα πάρετε πίσω αν επιστρέψετε το ποδήλατο χωρίς προβλήματα), ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μεταφοράς - ειδικά αν είστε τυχεροί, όπως εμείς, και ο καιρός είναι σχετικά καλός. Ο σίγουρος τρόπος για να έχετε προτεραιότητα στον κόσμο των συνετών Γερμανών οδηγών αλλά και στα πλατιά πεζοδρόμια με τις ειδικές λωρίδες, γνωρίζοντας την πόλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάπως έτσι, λοιπόν, τα «είδαμε όλα» σε έναν αγώνα δρόμου τεσσάρων περίπου μερόνυχτων.

Εγώ, αυτοί και το hostel

Underground Βερολίνο - εικόνα 2

Τo Generator είναι ένα hostel ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των νεαρών ταξιδευτών (θα ανακαλύψετε ακριβώς πόσο, από τις ορδές των καθημερινών Ευρωπαίων επισκεπτών) και στεγάζεται σε ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα πρώην εργατικών κατοικιών (σταθμός Landsberger Allee του S-bahn, στην ανατολική πλευρά του Ring). Νεανικό, φουτουριστικό και σχετικά κεντρικό, διαθέτει αμέτρητα δωμάτια: πριβέ, με δικό τους μπάνιο και κοιτώνες που θα μοιραστείτε με άλλους, όπως άλλωστε και τις τουαλέτες στο διάδρομο (από € 15 με πρωινό). Απόλυτα οργανωμένο, με φιλικότατους νεαρούς-ές που μιλούν αρκετές γλώσσες και είναι έτοιμοι να λύσουν κάθε σας πρόβλημα, αποτελεί ιδανική λύση για ένα πιο οικονομικό ταξίδι. Η αίθουσα της τηλεόρασης και το μπαρ δεν κοιμούνται ποτέ. Πριν από την πρώτη σας μεγάλη περιήγηση μην ξεχάσετε να ζητήσετε το χάρτη της πόλης από τη ρεσεψιόν (www.generatorhostels.com ).

Υπαίθρια παζαρέματα

Underground Βερολίνο - εικόνα 3
Λεπτομέρεια από το το νεκροταφείο Dorotheenstadtischer Friedhof

Ένα από τα καλύτερα εφέ τού να γυρίζεις την πόλη με ποδήλατο είναι ότι ανακαλύπτεις αμέτρητες υπαίθριες αγορές - θα δείτε τόσες πολλές που σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι αποτελούν μάλλον… οικογενειακή υπόθεση. Μπορείς να πεις ότι κάθε γειτονιά βγάζει την πραμάτεια της στους δρόμους κάθε Σάββατο ή Κυριακή πρωί. Εμείς ερωτευτήκαμε αυτήν της Boxhagener Platz ( στάση U-bahn Frankfurter Tor, Friedrichshain). Με την πρώτη ματιά εντοπίσαμε πρωτότυπα ρούχα, ζωγραφισμένα στο χέρι από έναν πρόθυμο κύριο με ημίψηλο καπέλο και παλιωμένο φράκο, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Στον απέναντι πάγκο συναντήσαμε τον αλλόκοτο παραμυθόκοσμο του Johan Potma, ενός Δανού καλλιτέχνη που κατοικεί πλέον στο Βερολίνο, συνιδιοκτήτη συν τοις άλλοις της γειτονικής γκαλερί Zozoville (www.zozoville.com ). Απόκοσμες φιγούρες και χαριτωμένα πολύχρωμα τέρατα (ζωγραφισμένα πάνω σε ξύλινες πόρτες, μεταλλικά κουτιά πούρων και άλλα ευτελή υλικά ) αλλά και μεταξοτυπίες με μια κόμικς αισθητική (από € 8) μας εισάγουν σε έναν κόσμο σκοτεινό και εξωπραγματικό. Εκεί, όπως και στην πολύ μεγαλύτερη αγορά του του Mauerpark (βόρεια στο Prenzlauer Berg), η οποία απλώνεται τις Κυριακές γενναιόδωρα στο γρασίδι, θα ανακαλύψετε πόσα απίστευτα πράγματα μπορείτε να αγοράσετε με € 2-3: ευφάνταστα μπλουζάκια σε στυλ κορσέ, ριγέ πουκαμισάκια, disco ρολόγια ( είτε δουλεύουν είτε όχι, έχουν στυλ! ), κιτσάτες τσάντες κ.ο.κ. Μια σειρά από underground καλλιτέχνες σας περιμένουν με freaky, ντανταϊστικά έργα όπως και πωλητές με sixties φωτιστικά και vintage έπιπλα ( όχι πάντα τόσο φτηνά ), δυσεύρετα βινύλια, σουρεάλ αξεσουάρ και άλλα περίεργα και εκκεντρικά - και όχι μόνο φυσικά. Συμβουλή: όποια τιμή κι αν σας πουν, η διαπραγμάτευση είναι must.

Sui generis κομμωτήρια

Ένα πράγμα γίνεται γρήγορα αντιληπτό όταν κάνεις ποδήλατο σε κεντρικούς δρόμους και στενά: τα βερολινέζικα κομμωτήρια δεν μοιάζουν με τα άλλα. Στη γερμανική πρωτεύουσα οι κομμωτές έχουν τη δική τους ιδιόρρυθμη άποψη για το πώς πρέπει να παρουσιάζουν τις βιτρίνες τους - δηλαδή με ημίγυμνα μανεκέν, χάντρες και πούλιες, περίτεχνες περούκες, μάσκες και άλλα τρελά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα βγείτε απαραίτητα με μαλλιά ράστα, πολύχρωμα extensions και κουρέματα πανκ^ το ίδιο ντεκόρ θα βρείτε τόσο σε underground όσο και κυριλέ κομμωτήρια - και πάνω κάτω τις ίδιες οικονομικές τιμές. Βολτάροντας ένα βράδυ στα μπαράκια της Schlesische Strasse (στις αρχές του Kreuzberg), μας τράβηξαν την προσοχή δύο βιτρίνες κομμωτηρίων, μία με αφρικανικά αξεσουάρ και μία πιο modern pop. Επιλέξαμε το δεύτερο, το «Haarspree» (www.haarspree.de ), με τις κόκκινες καρέκλες-αρκουδάκια στη βιτρίνα και επιστρέψαμε για ένα βερολινέζικο make-over το επόμενο πρωινό.

Πολιτιστικές επαφές τρίτου τύπου

Μια ενδιαφέρουσα ( και εντελώς no budget ) εναλλακτική πρόταση στα μουσεία θα μπορούσε να είναι -γιατί όχι;- το νεκροταφείο Dorotheenstadtischer Friedhof ( U-bahn Oranienbgr. Tor ). Μια επιλογή διόλου αξιοπερίεργη, αν σκεφτούμε ότι στο εξωτερικό οι τόποι αυτοί αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα (όπως το αντίστοιχο φημισμένο νεκροταφείο του Pere Lachaise στο Παρίσι ). Οι λιτές πέτρες, τα περίτεχνα γλυπτά και τα πολύχρωμα άνθη προσδίδουν ατμόσφαιρα γαλήνης και μια νότα ζεν. Ανάμεσα σε άλλους διάσημους τάφους, θα δείτε και αυτούς του Χέγκελ και του Μπρεχτ ( δυο βήματα από το σπίτι του, το οποίο είναι επίσης ανοιχτό στο κοινό ).

Βερολινέζικα νυχτοπερπατήματα

Underground Βερολίνο - εικόνα 4
Παραποτάμιο μπαρ στον Spree

Οι φήμες λένε ότι η νυχτερινή ζωή του Βερολίνου τα έχει όλα - και λένε αλήθεια. Καιρού επιτρέποντος (αν δεν χιονίζει δηλαδή), αμέτρητος κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους σε ένα μαραθώνιο διασκέδασης μέχρι το πρωί. Η πόλη, μάλιστα, φροντίζει γι' αυτό, καθώς είναι ιδιαίτερα ασφαλής για τα δυτικοευρωπαϊκά στάνταρτ. Το Kreuzberg φημίζεται για το μποέμ πνεύμα του και σίγουρα όλο και κάτι καλό θα σας προκύψει σουλατσάροντας προς τα κει. Παίρνοντας το U-bahn για το Schlesisches Tor, θα πετύχετε δύο από τα πιο ενδιαφέροντα μπαράκια στην ομώνυμη οδό: το bar/cafe «Barbie Deinhoff's» (με σύμβολο την Barbie... γοργόνα, www.barbiedeinhoff.de ) με τα πανταχού παρόντα ροζ, λιλά και μπλε χρώματα, τις ιδιόρρυθμες φερ φορζέ καρεκλίτσες και τα άλλα έπιπλα σε στυλ αβανγκαρντίστικου κουκλόσπιτου. Εδώ θα συναντήσετε καλλιτέχνες, drag queens και απλούς περαστικούς που κάνουν στάση για ένα... κούρεμα, να δουν ένα φιλμ, να στολιστούν και να παρτάρουν ακούγοντας trash και freestyle μουσικές. Μια πόρτα πιο πριν βρίσκεται το «Zur fetten Ecke» (www.pyonen.de/zur-fetten-ecke ) με τους φευγάτους πίνακες και τις γαλλικού στυλ λάμπες που φτιάχνουν μεθυστική ατμόσφαιρα^ οι τεράστιες πολυθρόνες του σας περιμένουν να βυθιστείτε -περιτριγυρισμένοι από 30something θαμώνες που πίνουν άπειρες μπύρες και space drinks- και να ακούσετε rock 'n' roll, ηλεκτρονικές και άλλες φευγάτες μουσικές. Στην Oranienstrasse, λίγο πιο κάτω, θα βρείτε και άλλες εκκεντρικές -live, disco, punk rock ή gay- επιλογές. Η πιο όμορφη εναλλακτική μάς φέρνει και πάλι βόρεια, στη Schonhauser Αllee, με μια καλή επιλογή από ατμοσφαιρικά και arty μπαράκια, στο κλίμα της γενικότερης περιοχής (U-bahn Rosa-Luxemburg pl. ή Senefelder pl. ). Όσο για τους πιο τολμηρούς -και το εννοούμε αυτό- αυθεντικό βερολινέζικο all-night party θα ζήσετε στο ένα και μοναδικό «KitKatClub» (Kopenicker Strasse 76, www.kitkatclub.de ). Προσοχή όμως: πρέπει να πάτε κατάλληλα προετοιμασμένοι αν δεν θέλετε να σας γδύσουν στην πόρτα (μια και το dress code επιβάλλει να κυκλοφορείτε με βινύλιο, δέρμα και λάτεξ, βικτωριανές τουαλέτες και… χωρίς εσώρουχα προκειμένου να εξασφαλίσετε την είσοδό σας στο κλαμπ ). Oι πιο αυθεντικά extreme τύποι και οι πάσης φύσεως υπερβολές βρίσκουν στέγη στο πιο σέξι βερολινέζικο κλαμπ - αν πάντως απελευθερωθείτε από ντροπές και οπλιστείτε με γερά νεύρα, πιστέψτε μας, ένα βράδυ στο «Kit Kat» αξίζει τον κόπο!

O πιο οικονομικός τρόπος για να πετάξετε για Βερολίνο είναι η EasyJet (www.easyjet.com )
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Ιανουάριος 2012

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.