Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

συρος

Η Σύρος φιλοξενεί για πρώτη φορά τη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Forum του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) και μάλιστα το γεγονός αυτό συνδυάζεται με το Συμπόσιο του Δικτύου Aegean Cuisine Cyclades 2025 με θέμα "Η Γεύση της Αυθεντικότητας", που ακολουθεί την επόμενη μέρα.

Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Aegean Cuisine διοργανώνουν ένα διήμερο διαλόγου και ζύμωσης για το παρόν και το μέλλον των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. και τη βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.

Στις εργασίες του διημέρου, που ξεκινά την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2025, συμμετέχουν: εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι τοπικές Αρχές, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, πανεπιστημιακοί, παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιριστικών ενώσεων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, τα μέλη του Δικτύου INSULEUR και τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine.

κυκλαδες

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν: οι συνεδρίες για τη βιώσιμη γεωργία και τις πολιτικές της Ε.Ε., η συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τα μαθήματα ανθεκτικότητας από τους άμεσους παραγωγούς, το πάνελ των αγροτικών συνεταιρισμών.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου – Γενική Συνέλευση και Ετήσιο Forum INSULEUR

Με κεντρικό θέμα "Οικοδόμηση Ανθεκτικότητας στις Νησιωτικές Οικονομίες μέσω Βιώσιμης Γεωργίας - Ενδυνάμωση των νησιωτικών κοινοτήτων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας", το Forum θα αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών.

Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, περιφερειακών και τοπικών φορέων, και τα μέλη του Δικτύου θα τοποθετηθούν σε θεματικές που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση του αγροτικού τομέα στα νησιά, τις "νησιωτικές φωνές" για τη βιώσιμη γεωργία και τον ρόλο των Ευρωπαϊκών, Περιφερειακών και Τοπικών πολιτικών στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

δ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου – Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό Θέατρο "Απόλλων" του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και φιλοδοξεί να φέρει παραγωγούς, επαγγελματίες, παραγωγικούς φορείς, συγγραφείς και δημοσιογράφους στο στρογγυλό τραπέζι της γαστρονομίας των Κυκλάδων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του Δικτύου Aegean Cuisine, του οράματος και των στόχων του, παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπου του Δικτύου, συζήτηση για την παραδοσιακή τυροκομία των Κυκλάδων και τη σημασία της ένταξής της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Θα υπάρξουν επίσης μαθήματα ανθεκτικότητας από παραγωγούς του Δικτύου και συζήτηση προκλήσεων και ευκαιριών για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

Οι σύνεδροι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι του διημέρου θα απολαύσουν την κυκλαδική φιλοξενία και μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία που έχει σκοπό να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη αξία των τοπικών γεύσεων και των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

14/10/2025

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.

10 πόλεις του κόσμου που κάθε γνήσιος λάτρης της πίτσας οφείλει να επισκεφτεί

Λατρεύεις την πίτσα; Πρέπει να ταξιδέψεις σε αυτά τα μέρη (και όχι, δεν είναι όλα στην Ιταλία)

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.