
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία αγαπημένη πίτα. Συνήθως σπιτική και φτιαγμένη από καποιο αγαπημένο πρόσωπο, η πίτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και υπάρχει σε κυριολεκτικά εκατοντάδες εκδοχές, αλμυρές και γλυκές, συνδυάζοντας πρώτες ύλες του τόπου και μοναδική νοστιμιά. Όπου και αν ταξιδεύεις για τις φετινές σου καλοκαιρινές διακοπές, οι πιθανότητες λένε πως υπάρχει και μία τοπική, παραδοσιακή πίτα που πρέπει να δοκιμάσεις. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές, έτσι ώστε να ξέρεις τι πρέπει να παραγγείλεις.
Στη Μύκονο για κρεμμυδόπιτα
Η αλήθεια είναι πως η παραδοσιακή κουζίνα της Μυκόνου δεν συζητιέται τόσο συχνά, όμως θα έπρεπε και η κρεμμυδόπιτα που μπορείς να βρεις εκεί είναι από τους βασικούς λόγους. Προφανώς, ένα από τα βασικά υλικά της είναι το κρεμμύδι, αλλά εκτός αυτού περιέχει και αρκετό άνηθο, αλλά και τυροβολιά Μυκόνου, το τοπικό τυρί με την πιο πικάντικη γεύση.
Στην Κίμωλο για λαδένια
Ίσως ακούσεις να αναφέρονται σε αυτήν ως την αυθεντική ελληνική πίτσα, ωστόσο πρόκειται για ανοιχτή πίτα με βασικά υλικά την ντομάτα, το κρεμμύδια και, προφανώς, το ελαιόλαδο. Πολλοί προσθέτουν κι άλλα υλικά της αρεσκείας τους, όπως τυρί, αλλά είναι πραγματικά πεντανόστιμη και στην πιο απλή εκδοχή της.
Στην Κεφαλονιά για μπακαλιαρόπιτα
Τα Επτάνησα γενικά τιμούν τον μπακαλιάρο και η Κεφαλονιά το κάνει με την μπακαλιαρόπιτά της. Εκτός από το ψάρι, η γέμισή της περιλαμβάνει σταθερά και ρύζι, ενώ συνήθως σερβίρεται παρέα με σκορδαλιά. Παραδοσιακά την ετοιμάζουν τις απόκριες, αλλά θα την βρεις στο νησί και την 25η Μαρτίου, αλλά και στις 29 Αυγούστου, ανήμερα του Ιωάννη του Προδρόμου.
Στα Σφακιά για σφακιανή
Αν πας στα Σφακιά, δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις τα συγκεκριμένα πιταράκια. Θα λέγαμε ότι θεωρούνται μυζηθροπιτάκια, αφού η λεπτή ζύμη από νερό και αλεύρι γεμίζεται με το τυρί και μετά τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Φυσικά, για να τα απολαύσεις παραδοσιακά, θα πρέπει στο φινάλε να ρίξεις από πάνω τους μέλι και καρύδι.
Στην Καρδίτσα για πλαστό
Εξωτερικά ίσως σού θυμίσει περισσότερο αλμυρό κέικ παρά πίτα, μιας και δεν έχει φύλλο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία χορτόπιτα, η οποία φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο και γιαούρτι, που μετατρέπονται σε χυλό.Στα παραδοσιακά υλικά της γέμισης περιλαμβάνονται η τσουκνίδα, το πράσο και συχνά η φέτα και ένα κομμάτι είναι ικανό να σε χορτάσει για πολλή ώρα. Για πιο απολαυστικό αποτέλεσμα, συνδύασε το με γιαούρτι.
Στα Ζαγοροχώρια για αλευρόπιτα
Ουσιαστικά πρόκειται για τυρόπιτα χωρίς φύλλο, ενώ θεωρείται από τις πιο εύκολες -αλλά και νόστιμες- πίτες, σε περίπτωση, που θες να δοκιμάσεις να την παρασκευάσεις. Απλά δημιουργείς ένα χυλό από αλεύρι, αβγά, φέτα και ελαιόλαδο, τον ρίχνεις στο ταψάκι σου και τον ψήνεις.
Στην Αλόννησο για χταποδόπιτα
Το νησί έχει γενικά παράδοση στις πίτες, όμως η χταποδόπιτα είναι σίγουρα η πιο ιδιαίτερη επιλογή που μπορείς να δοκιμάσεις. Εκτός από το χταπόδι, που το μαρτυρά το όνομά της, θα βρεις στη γέμιση της και κρεμμύδι, ρύζι και σάλτσα ντομάτας. Να πούμε, βέβαια, ότι αποτελεί παραδοσιακή πίτα κι άλλων νησιών των Σποράδων, αλλά και των Επτανήσων.
Στην Χαλκιδική για κολομπαρόπιτα
Αν γνώριζες την τοπική διάλεκτο, τότε θα είχες ήδη μαντέψει την ιδιαιτερότητα αυτής της πίτας. Κολόμπαρος σημαίνει γυμνός και αυτή η πίτα δεν έχει φύλλο. Πρόκειται για κολοκυθόπιτα, η οποία βασίζεται σε χυλό από κολοκυθάκι και της οποίας η επιφάνεια είναι τραγανή αποκλειστικά χάρη στο πασπαλισμένο αλεύρι.
Στις Σέρρες για ρυζόπιτα
Η γλυκιά αυτή πίτα έχει βλάχικες ρίζες, ενώ είναι ανοιχτή, με φύλλο παραδοσιακά μόνο στο κάτω μέρος της ως βάση. Υποθέτουμε ήδη μαντεύεις ότι αποτελείται κυρίως από ρύζι. Πέραν των βασικών της υλικών, όπως τα αβγά και η ζάχαρη, συνήθως περιέχει και σταφίδες, σουσάμι και κανέλα.
Στην Ιθάκη για συκόπιτα
Σουσάμι, μέλι, καρύδια και φυσικά σύκο, είναι τα βασικά συστατικά για το λαχταριστό αυτό γλυκό της Ιθάκης. Δοκίμασέ το σε ροδέλες με τον καφέ σου, ή σαν σνακ.