
Μια φορά κι έναν καιρό, όχι τόσο παλιά, η Σύμη ήταν γνωστή κυρίως για το εμπόριό της (μπαχαρικά και σφουγγάρια ως επί το πλείστον). Έμποροι και ντόπιοι συναντιόντουσαν στην αγορά, κοντά στο λιμάνι του μικρού αλλά τόσο γοητευτικού νησιού. Fast forward 1,5 αιώνα μπροστά και το σήμερα, η παλιά κεντρική αγορά της Σύμης αποτελεί 'σπίτι' του -όνομα και πράγμα- The Old Markets, ενός πανέμορφου boutique ξενοδοχείου από εκείνα που θέλεις (και πρέπει) να συναντάς σε μέρη όπως το προαναφερθέν νησί.
Η θέα
Δε φαντάζεσαι πόσο προνομιακό είναι να ξυπνάς το πρωί, να ανοίγεις το παράθυρο και να αντικρίζεις τον πίνακα ζωγραφικής που ονομάζεται Γιαλός (ο παρά θίν' αλός οικισμός της Σύμης και το πρώτο πράγμα που βλέπεις εισερχόμενος στο λιμάνι της). Είναι ρε παιδί μου σαν ένα άψογο στην εκτέλεσή του έργο τέχνης να σου γλυκαίνει μάτι και ψυχή αμέσως κατά τη θέασή του.



Τα δωμάτια
7 δωμάτια και 3 σουίτες, κάθε ένα από τα οποία με τη δική του ιστορία να διηγηθεί, με τα δικά του έργα τέχνης εντός, με το δικό του ξεχωριστό προφίλ. Χώροι στους οποίους κάθε λεπτομέρεια δείχνει να έχει προσεχθεί ιδιαιτέρως, με την προσωπική σφραγίδα των ανθρώπων του The Old Markets.

Η προσέγγιση
Η προσεκτική ανακαίνιση, σμίγοντας περίτεχνα παραδοσιακά στοιχεία όπως τα λίθινα δάπεδα, τις πέτρινες καμάρες και τα βίντατζ έπιπλα με σύγχρονες ανέσεις δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα και ένα ονειρικό combo διαμονής.

Την πινελιά βάζει η αύρα της Παλιάς Αγοράς που ολοζώντανη υπάρχει σε έναν χώρο που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι γκάλερι ή λαογραφικό μουσείο. Το κερασάκι στην τούρτα τοποθετείται από τους ανθρώπους του The Old Markets - από τον συν-ιδιοκτήτη Andrew Davies μέχρι τον εξυπηρετικότατο και έτοιμο να σε βοηθήσει με τα πάντα Δανιήλ.
Η Agora
Το εστιατόριο του The Old Markets είναι μια απροσδόκητο συνθήκη. Μία έκπληξη νοστιμιάς και ευ τρώγειν. Βλέπεις, δε συναντάς εύκολα εστιατόρια τέτοιας κλάσης σε τόσο μικρά μέρη. Κι όμως, η fine dining πρόταση του ξενοδοχείου δείχνει πως εδώ κάτι σπουδαίο συμβαίνει. Σε μία πανέμορφα διαμορφωμένη ταράτσα, το Agora φιλοδοξεί να εντάξει το νησί των Τριών Χαρίτων στο γαστρονομικό ραντάρ της χώρας.



Ο ανερχόμενος σεφ Χρήστος Σιδηρόπουλος, με εμπειρία σε κορυφαίες κουζίνες σε Λονδίνο και Αθήνα, καταθέτει τη δική του ελληνόστροφη οπτική για την υψηλή γαστρονομία με ματιά σύγχρονη και δημιουργική. Παρουσιάζει ένα εμπνευσμένο μενού με εποχικά και τοπικά υλικά, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από foraging σε ακτές και λόφους της Σύμης.
Ξεχωρίζουν το μυλοκόπι με ημίλιαστο ντοματάκι με άγρια ρίγανη, φασκόμηλο και ψαρόζουμο και τα καπνιστά μύδια καπνιστά με ριζότο με μυδόζουμο, σέσκουλα και σάλτσα αυγολέμονου. Πολύ καλά και τα γλυκά από την pastry chef Βάσω Γιάμουρα, ενώ άξιο αναφοράς το φιλικό σέρβις.
Το πρωινό
Εκτός από fine dining όμως, ο ταλαντούχος γευσιπλάστης Σιδηρόπουλος μεριμνά και για το πρωινό, που δημιουργείται στην open air βεράντα και την εκεί κουζίνα, μπροστά στον επισκέπτη. Με το υπέροχο background του νησιού, πιάνεις πόστο σε ένα από τα τραπεζάκια και απολαμβάνεις αψεγάδιαστες ομελέτες, χειροποίητη σπανακόπιτα αλλά και τα δικά τους παραδοσιακά ακούμια.
* Διόλου τυχαία, το The Old Markets βρίσκεται στην travel list και κορυφαίων ξένων Media όπως η Telegraph και το Condé Nast Traveller. Έξτρα πόντοι και για την τοποθεσία του, μια ανάσα από το λιμάνι αλλά και στην αρχή της Καλής Στράτας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.