Ερωτευτήκαμε ξανά τη Μήλο

Επιστρέφουμε στη Μήλο μετά από καιρό. Μιλάμε με τους ανθρώπους της, γυρνάμε στα χωριά και στις παραλίες της και δεν σταματάμε να μετράμε παλιές και νέες –όλες τους εξαιρετικές– προτάσεις για διαμονή και φαγητό. Ένας προορισμός που έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των διεθνών επισκεπτών, έχει διευρυμένη σεζόν και ευχαριστημένους κατοίκους και εργαζόμενους. Δεν είναι και λίγο αυτό.

Κλήμα Μήλος

Βράδυ Σαββάτου στον Αδάμαντα, το κεντρικό λιμάνι της Μήλου. Είναι αργά, περασμένες δώδεκα, η μουσική από τα μπαρ που βλέπουν στο λιμάνι ίσα που ακούγεται, ενώ οι περισσότεροι συνεχίζουν τη διασκέδαση στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών, ώρα κοινής ησυχίας γαρ. Η "Πλώρη" και το "Vipera Lebetina", η "Μόστρα" και το "Μικρό", το καθένα με το στιλ, τις μουσικές και τον κόσμο του, έχουν όλα τους το ίδιο ένα και μοναδικό προνόμιο. Αγναντεύουν τα πλοία, καθώς μπαινοβγαίνουν στον νησιωτικό κόλπο, καλοδέχονται και αποχαιρετούν Μηλιούς και φίλους, παραμένουν η πρώτη και η τελευταία ανάμνηση στο νησί – ειδικά για όσους προτιμούν τα κρητικά καράβια για τη μετακίνησή τους από/προς Πειραιά ή/και Ηράκλειο, με την επιβίβαση και την αποβίβαση και προς τις δύο κατευθύνσεις να γίνεται μετά τα μεσάνυχτα.

μήλος αδάμαντας
Λεωνίδας Τούμπανος
Θαλασσινή άποψη του Αδάμαντα.

Είχα έντεκα χρόνια να επισκεφτώ τη Μήλο. Έντεκα χρόνια, μέσα στα οποία το νησί, όπως και όλες οι υπόλοιπες Κυκλάδες, έχει παραχωρήσει κάμποση από τη μαγική γη του σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία –ευτυχώς, στο σύνολό του, ακόμα καλά κρατεί–, ενώ και κάθε άλλη δραστηριότητα των μόνιμων κατοίκων –που ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες– κινείται γύρω από τον τουρισμό. Όχι άδικά. Με διευρυμένη σεζόν και πολλή δουλειά στα εξαιρετικά είναι αλήθεια καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα του νησιού, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η ζωή στη Μήλο δεν θα λέγαμε ότι διαφέρει πολύ από τη ζωή στο Κουφονήσι ή στην Κω: από το Πάσχα περίπου και μέχρι τον Οκτώβριο δουλεύουν όλες και όλοι νυχθημερόν, κι ύστερα οι ρυθμοί πέφτουν κατακόρυφα. Όσο δε πλησιάζουμε προς τις γιορτές, τα ανοιχτά μαγαζιά όπως και ο πληθυσμός του νησιού μειώνονται σε βαθμό που, όπως λέει ο Πειραιώτης Γιάννης Διάκος, που τα τελευταία 20+ χρόνια διατηρεί επιχειρήσεις στο νησί, το πρωί της Πρωτοχρονιάς δεν βρίσκεις καφέ να πιεις. Και κάπως έτσι αποφάσισε να κρατάει το δικό του café, ονόματι "Egoist" πάντα ανοιχτό. Και καλά κάνει. Τόσο τα πρωινά του όσο και τα ροφήματα αλλά και τα κρασιά του, είναι εκλεκτά και νόστιμα. Ιδού ένα καλό ορμητήριο για τις βόλτες σας στο νησί. Με τις τελευταίες να μην είναι καθόλου μετρημένες. Ίσα ίσα.

Μήλος egoist
Λεωνίδας Τούμπανος
Στο "Egoist" στον Αδάμαντα η μέρα ξεκινάει με χορταστικές ομελέτες, φανταστικό καγιανά και αφράτα γλυκά pancakes.

Στα χνάρια της Αφροδίτης

Γνωστή τοις πάσι για τις παραλίες της και την προτίμηση που της δείχνουν διαχρονικά τα ζευγάρια - λέτε να έχει αυτό καμία σχέση με την εύρεση του αγάλματος της Αφροδίτης και οι ερωτευμένοι την έχουν πρώτη στη λίστα τους; Ποιος ξέρει;

Ίσως η καλή μας φίλη πια, φωτογράφος και καλλιτέχνιδα, Μάντη Λυκερίδου, να έχει την απάντηση. Η Μάντη έναν Σεπτέμβρη πριν από 26 χρόνια επισκέφθηκε το νησί για λίγες ημέρες και δεν γύρισε πίσω ποτέ. Εντάξει, υπερβάλλω λίγο, αλλά λίγο. Το "πίσω" της ήταν μια ζωή που μοιραζόταν μεταξύ Αθήνας και Παρισιού με πολλή τέχνη και όλα τα καλά των δύο μητροπόλεων. Το δε παρόν της στη Μήλο είναι μια ευτυχισμένη ζωή με τον Μηλιό σύζυγό της, Γιώργο Γιούργα που διατηρεί εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στον Αδάμαντα (Giourgas Rent a Car, 2287022352) και τα τρία παιδιά τους. Και δεν της/τους λείπει τίποτα. Σίγουρα όχι η τέχνη.

Μάντη Λυκερίδου
Λεωνίδας Τούμπανος
Η Μάντη Λυκερίδου ανάμεσα στις Αφροδίτες της στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.

"Εντάξει, όταν ζεις σε ένα νησί όπως η Μήλος, έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν συμβεί κάτι σοβαρό θα πρέπει να τρέξεις στην Αθήνα και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο –οι αεροδιακομιδές είναι κάτι συνηθισμένο στη ζωή των νησιωτών– αλλά δεν είμαστε και στην άκρη του κόσμου. Και έχουμε και όλα τα καλά της ζωής στο νησί", λέει η ίδια, μία από τις πιο δραστήριες γυναίκες που γνωρίσαμε στη σύντομη διαμονή μας στη Μήλο. Μια πολύ ωραία δουλειά της, μάλιστα, μπορείτε να δείτε κι εσείς στο ούτως ή άλλως ενδιαφέρον Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (2287022481) στον Αδάμαντα, όπου εκτίθεται, σχεδόν μόνιμα πια, η έκθεσή της με τίτλο "Dialogue with Aphrodite".

Έχουν περάσει πέντε χρόνια πια απ’ όταν συμπληρώθηκαν δύο αιώνες από την εύρεση του αγάλματος της θεάς του έρωτα στο νησί –ναι, αυτό που θαυμάζει όλος ο κόσμος στο Λούβρο– και η Μάντη είχε την ιδέα να τυπώσει όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες Αφροδίτες (αγάλματα και αγαλματίδια) που συναντούσε και φωτογράφιζε σε διάφορα σημεία του νησιού τα προηγούμενα χρόνια, να μοιράσει τις εκτυπώσεις στους ντόπιους κι ύστερα εκείνοι να γράψουν τις σκέψεις τους ή και να παρέμβουν εικαστικά στις Αφροδίτες της, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα διάλογο που έπιασε τον μαγικό αριθμό των 136 ανθρώπων κάθε ηλικίας από το νησί.

Αφροδίτη της Μήλου
Λεωνίδας Τούμπανος
Νέο πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου (2022) στον δρόμο προς τις Κατακόμβες. 

Αξίζει μια επίσκεψη τόσο στην έκθεση της Μάντης όσο και στο ίδιο το μουσείο, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από την Ιmerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε., προβάλλοντας την πλούσια γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία της Μήλου, αλλά και παρέχοντας πληροφορίες για τη ζωή των Μηλιών που εργάστηκαν στα ορυχεία.

Μεταλλευτικο Μουσείο Μήλου
Λεωνίδας Τούμπανος
Επίσκεψη στο Μεταλλευτικο Μουσείο Μήλου.

Γιατί αν υπάρχει κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, κατανοώντας τη Μήλο, είναι ότι τις τελευταίες πολλές δεκαετίες οι ντόπιοι, στο σύνολό τους σχεδόν, εργάζονταν στα ορυχεία. Μια δύσκολη και σκληρή δουλειά, που τους παρείχε ωστόσο σταθερό μισθό, γι’ αυτό και εγκατέλειψαν νωρίς τον πρωτογενή τομέα. Εύκολα το διαπιστώνει αυτό κανείς, γυρνώντας με όχημα το νησί. Ελάχιστα δουλεμένη η γη του. Θα δείτε μόνο μερικούς μικρούς οικιακούς κήπους και μέχρι εκεί.

Μεθυστικά και νόστιμα Πολλώνια

Εξαίρεση το μοναδικό οινοποιείο της Μήλου, που ακούει στο όνομα "Kostantakis Winery" (6982594859) και το οποίο –στη σημερινή του μορφή– μετρά δεκατρία χρόνια ζωής. Βρίσκεται στα Πολλώνια, είναι επισκέψιμο και το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του είναι ότι η οινοποίηση γίνεται μέσα σε φυσική σπηλιά – εξού και cave winery. Εδώ θα έρθετε καθημερινά μετά τις 12 το μεσημέρι για ξενάγηση και tasting στις 8 ετικέτες τους, ανάμεσα στις οποίες θα βρείτε κρασιά που ακολουθούν την orange οινοποίηση, natural σε αμφορέα, αλλά και μια premium ρετσίνα.

Οινοποιείο Κωνσταντάκης
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Πέτρος Κωνσταντάκης του "Kostantakis Winery".

Κώστας ο μπαμπάς που ξεκίνησε και Πέτρος ο γιος που συνεχίζει, παράγουν 15.000 φιάλες όλες κι όλες ετησίως, τις οποίες βρίσκετε σε επιλεγμένα εστιατόρια του νησιού, στο οινοποιείο και πουθενά αλλού εκτός Μήλου, καθώς εξαντλούνται. Τόσο απλά. Μερακλήδες και λάτρεις της γης τους, οι Κωσταντάκηδες διατηρούν και ένα μποστάνι με φρέσκα και νόστιμα κηπευτικά για το σπίτι τους, αλλά και για το απίθανο εστιατόριο "Γιαλός" (2287041208), με το οποίο συνεργάζονται.

Γυαλός Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ολόφρεσκα ψάρια από τους ψαράδες του νησιού καταφθάνουν καθημερινά στην κουζίνα του "Γιαλού".

Πάμε στη θάλασσα, λοιπόν, και ρωτάμε: τι δουλειά έχουν ένας Λαρισαίος και ένας Ναουσαίος στη Μήλο; Αν έχετε βρεθεί στα Πολλώνια από το 2007 και μετά και έχετε περάσει μια βόλτα από τον "Γιαλό" για ψάρι και Radiohead, Portishead ή Doors, την απάντηση την ξέρετε ήδη. Αν όχι, να πούμε απλώς ότι ο Αχιλλέας Καματέρης, σεφ με καταγωγή από την Αγιά της Λάρισας, και ο Χρήστος Μιχαήλ από τη Νάουσα, φίλοι αδελφικοί πλέον, που γνωρίστηκαν κάποτε δουλεύοντας σεζόν στο νησί, βρέθηκαν με το πρώην καφενείο του χωριού στα χέρια πριν από 18 χρόνια και έκαναν το μεγάλο βήμα. Στην αρχή με δανεικό εξοπλισμό και πλέον με έως και 35 άτομα προσωπικό, πρώτο ψάρι από τους ψαράδες της περιοχής, λίγη μοντέρνα φιλοσοφία, εκλεκτές μπίρες, κρασιά και αποστάγματα. Δοκιμάσαμε πολλά, αλλά τα πιάτα που ξεχωρίσαμε ήταν σίγουρα το μαριναρισμένο σκουμπρί τύπου gravlax πάνω σε δροσερό πουρέ ή οι γαρίδες Κοιλάδας sashimi με σάλτσα αμυγδάλου και φρούτα εποχής και οπωσδήποτε η κολοκυθόπιτα Κιμώλου με ανθότυρο και μανούρα Μήλου.

Γιαλός Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Λαρισαίος Αχιλλέας Καματέρης και ο Ναουσαίος Χρήστος Μιχαήλ του "Γιαλού" στα Πολλώνια.

Διότι πρέπει να πούμε ότι, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, η βασική θέα από τα Πολλώνια με τη μεγάλη παραλία, τα αραγμένα ψαροκάικα και το μικρό λιμάνι είναι η Κίμωλος. Το μικρό νησί που συγγενεύει με τη Μήλο και συνδέεται μαζί της καθημερινά με ένα τοπικό δρομολόγιο που διαρκεί μόλις 20-25 λεπτά. Αυτό, σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια μονοήμερη στη γειτονιά, στην οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν και κάποιες εξαίσιες επιλογές διαμονής, όπως οι μοναδικές "Espera suites" (Καλαμίτσι, 2287440000) και το υπέροχο "The Windmill" (Ψάθη, 2287051677), αν η εκδρομή διαρκέσει λίγο παραπάνω!

Παραλίες για κάθε γούστο

Παραμένουμε στη Μήλο, όμως, και πάμε πιο... τουριστικά. Φτιάχνουμε πλάνο και επιλέγουμε παραλία και ηλιοβασίλεμα, πρωινό ή δείπνο. Είπαμε, οι επιλογές είναι πολλές και ιδιαιτέρως καλές, γι' αυτό και χρειάζεται οργάνωση. Η αλήθεια είναι ότι, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες Κυκλάδες, το πρόγραμμα της ημέρας εξαρτάται κυρίως από τον αέρα. Τις μέρες με βοριά, λοιπόν, θα κινηθείτε νότια προς την απέραντη Αγία Κυριακή και το Παλαιοχώρι.

Παλαιοχώρι Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Τις μέρες με βοριά πάμε Παλαιοχώρι.

Στο δεύτερο θα βρείτε και μια διαχρονική επιλογή για φαγητό, το "Sirocco volcanic all day restaurant" (2287031201), το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει φορέσει κι αυτό τα καλά του –στο πλαίσιο του ευπρεπισμού που χαρακτηρίζει γενικώς το νησί– αλλά δεν παύει να σερβίρει εκτός των άλλων τα νόστιμα ιδιαίτερα πιάτα του, όπως αρνάκι μαγειρεμένο σε γάστρα μέσα στην άμμο με ρεβίθια. Εδώ και το ρομαντικό και ιδιαιτέρως γευστικό "Root Restaurant Milos" (2287031222), το all-day εστιατόριο του πολυτελούς "Artemis Seaside Resort" (2152154780) για διαμονή με στιλ και το βλέμμα στραμμένο στον Νότο.

Σε τούτη την περιοχή, δυο ακόμα παραλίες που εντυπωσιάζουν με τα χρώματα και τα νερά τους είναι το μικροσκοπικό Τσιγκράδο, για τους τολμηρούς που θα κατέβουν στην παραλία από την απότομη ξύλινη σκάλα, και η ευρύχωρη Φυριπλάκα που προσεγγίζεται πολύ πιο εύκολα.

Φυριπλάκα Μήλος
Η ευρύχωρη Φυριπλάκα.

Κατά τα άλλα, αναζητώντας τα διάσημα και πολυφωτογραφημένα σεληνιακά τοπία της Μήλου, κινηθείτε στη βόρεια και ανατολική πλευρά του νησιού προς Παπάφραγκα και Σαρακήνικο (όχι μέρα με αέρα) και, σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες του Ιουλίου και πολύ περισσότερο του Αυγούστου να είστε προετοιμασμένοι για ολίγον (ή πολύ) μποτιλιάρισμα.

Σαρακίνικο Μήλος
Καιρού επιτρέποντος στο Σαρακήνικο. 

H εμπειρία Προβατάς

Μια νέα πρόταση στο νησί είναι το "Golden Milos Beach House by Domotel", το οποίο ανέλαβε και ανακαίνισε εκ βάθρων η Domotel στην υπέροχη –νότια επίσης– παραλία του Προβατά. Εδώ θα έρθετε είτε για να χαλαρώσετε στη δημοφιλή χρυσή αμμουδιά, απολαμβάνοντας τις premium υπηρεσίες του "The Salty Goat Beach Club" από τις 11:00 έως τις 19:00, είτε για να γευτείτε τη συνολική εμπειρία διαμονής με την υπογραφή της Domotel που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη raw & fire κουζίνα του εστιατορίου "Milisio", με επικεφαλής σεφ τον Βαγγέλη Τσιμένη, μια ολιστική εμπειρία wellness με προγράμματα yoga, pilates, aqua και dance aerobic, ενώ μπορείτε να διαμορφώσετε και το δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα. Θερινό σινεμά, μαγείρεμα μαζί με τον σεφ στην αυλή του εστιατορίου, wine & cheese tasting και silent disco parties περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα του ξενοδοχείου, όπως και η παροχή μιας ομπρέλας θαλάσσης με καρεκλάκια παραλίας και ένα καλαθάκι για πικνίκ αν θελήσετε να εξερευνήσετε τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

Golden Milos Beach House by Domotel
"Golden Beach Milos by Domotel"
Milisio Golden Milos Beach House by Domotel
To εστιατόριο "Milisio" στο "Golden Beach Milos by Domotel"

Ανακαλύπτοντας το νησί εν πλω

Γιατί πώς αλλιώς θα ευχαριστηθείς τη Μήλο αν δεν γυρίσεις τις παραλίες της; Για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, η ωραία Κυκλαδίτισσα έχει μια φανταστική δυτική πλευρά δύσκολα προσβάσιμη οδικώς, ενώ μια ούτως ή άλλως must εμπειρία για όσο θα είστε το νησί είναι να κλείσετε μια ολοήμερη ή ολιγόωρη κρουαζιέρα με το "Θαλασσίτρα" ή το "Λέλουδο", τα δύο παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά σκάφη του τουριστικού γραφείου Milos trips. Η αναχώρηση γίνεται καθημερινά στις 9:30 από τον Αδάμαντα και το δρομολόγιο προσαρμόζεται κάθε φορά βάσει του αέρα. Η εκδρομή περιλαμβάνει, εκτός από συναρπαστική ξενάγηση, γεύματα, σνακ και open bar, εξοπλισμό για να βουτήξετε με αναπνευστήρα. Θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε νερά και σημεία που η ομορφιά τους περισσεύει, όπως το Κλέφτικο, λημέρι πειρατών κάποτε, σε παραλίες που έχουν δύσκολη πρόσβαση, όπως η Συκιά, και οπωσδήποτε σε κοντινά νησιά και νησίδες, όπως η εξωτική Πολύαιγος και τα Γλαρονήσια. Αν αγαπάτε τη θάλασσα, μην το χάσετε!

Mangata Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Πρωινό πάνω στο κύμα, στο πολύ ωραίο "Mangata", που όπως και το αδελφάκι του, εστιατόριο "Nostos", φέρει τη "μαγειρική" υπογραφή του executive chef Ελευθέριου Ζαφειρόπουλου.

Γαστρονομικές εμπειρίες στον Αδάμαντα

Είναι πολλά αυτά που δεν πρέπει να χάσετε στη Μήλο. Στο μεταξύ, ο προορισμός εξελίσσεται τόσο πολύ σε επίπεδο διαμονής και εστίασης, που θα λέγαμε ότι αλλάζει συν τω χρόνω και το κοινό του, βαδίζοντας πια σε μονοπάτια πιο κοντινά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, παρά στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι χάνει την αυθεντικότητά του, αλλά όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πλάι στα παλιά ανοίγουν καινούργια και όλα συμπαρασύρονται προς τα πάνω – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Αδάμαντας Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ποζάροντας στον Αδάμαντα.

Επιστρέφοντας στον Αδάμαντα, λοιπόν, το μεγάλο λιμάνι του νησιού με την ωραία παραλιακή βόλτα, και το σημείο όπου συνήθως ξεκινάει ή/και τελειώνει η μέρα, σημειώνουμε κάποιες γαστρονομικές στάσεις που αξίζει να βάλετε στη λίστα:

Ξεκινήστε μια από τις μέρες σας με πρωινό στο "Mangata" (6982647315), το μενού του οποίου, όπως και στο διπλανό εστιατόριο "Nostos" (τα δυο τους γίνονται ένα από το μεσημέρι και μετά) έχει αναλάβει ο executive chef Λευτέρης Ζαφειρόπουλους (ναι, ο νικητής του περσινού "MasterChef"), ο οποίος έχει δημιουργήσει δυο ομολογουμένως πολύ ευχάριστους και γευστικούς καταλόγους. Η μέρα στο "Mangata" αρχίζει με δυνατό καφέ και ένα Cinnamon Bombay Toast που διόλου δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα cinnamon rolls, εκτός και αν αγαπάτε τα αλμυρά και δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο Avo toast με προζυμένιο ψωμί, αβγό ποσέ, αβοκάντο, αλμυρή γκρανόλα, πίκλα κρεμμυδιού, baby σπανάκι και λάδι τσίλι ή στο απίθανο Lobster roll, kimchi mayo, τραγανό κρεμμύδι, σχοινόπρασο και αβγό ρέγγας – είναι λίγο καυτερό και τόσο χορταστικό που θα αργήσετε να ξαναφάτε.

Νόστος Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Το εστιατόριο "Nostos" στον Αδάμαντα.

Αλλά θα ξαναφάτε. Θα κάνετε μια κράτηση στο διπλανό "Nostos", ώστε να αποκτήσετε πλήρη εικόνα της δημιουργικής διάθεσης του σεφ. Εδώ, το καλωσόρισμα περιλαμβάνει λαδένια Κιμώλου για να ακολουθήσει το καλάθι με τα ψωμιά (φοκάτσια και pan de sal με επικάλυψη από καπνιστό τσιμιτσούρι), μαζί με χούμους από φασόλια με καπνιστή πέστροφα και πάστα χαρίσα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ταρτάρ τόνου του σεφ, τα ντολμαδάκια με μύδια και αβγολέμονο και τις ψητές σαρδέλες με λάιμ, τσιμιτσούρι και jalapeño aioli. Ό,τι πρέπει για τσίπουρο ή ούζο, πριν περάστε σε ένα από τα πιο νόστιμα κυρίως που δοκιμάσαμε στο νησί: σκορπίνα μπουρδέτο με ντοματίνια, ρεβίθια και ελληνικό καμαμπέρ. Ενδιαφέρουσα και η wine list του εστιατορίου, με περισσότερες από 20 ετικέτες σε λευκά. Και όλα αυτά πάνω στη θάλασσα. Όνειρο.

Νόστος Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Σκορπίνα μπουρδέτο με ντοματίνια, ρεβίθια και ελληνικό καμαμπέρ, η πρόταση του σεφ στο εστιατόριο "Νostos"

Έτερη γαστρονομική επιλογή στον Αδάμαντα, ο "Μικρός Απόπλους" (2287024207), που τον τρέχουν δυο Μηλιοί φίλοι, ο Λεωνίδας και ο Στάθης (το χειμώνα ο πρώτος μετατρέπεται σε φανατικό ταξιδιώτη, greek_backpacker o λογαριασμός του στο Instagram) και πιάτα που αντλούν έμπνευση τόσο από το νησιωτικό περιβάλλον της Μήλου όσο και από όλο τον κόσμο. Δοκιμάστε το περουβιανό σεβίτσε και την καραβιδομακαρονάδα τους και θα καταλάβετε.

Μικρός απόπλους Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Λεωνίδας και Στάθης, οι δυο Μηλιοί φίλοι που "τρέχουν" τον πολύ νόστιμο "Μικρό Απόπλου".
Μικρός Απόπλους περουβιανό σεβίτσε Μήλος
Το απίθανο περουβιανό σεβίτσε του "Μικρού Απόπλου".

Και παραμένουμε στον Αδάμαντα για μια στάση ακόμα. Αυτήν τη φορά για παραδοσιακό φαγητό, επειδή μας έλειψε και επειδή δεν γίνεται να φύγει κανείς από τη Μήλο χωρίς να περάσει από την οικογενειακή ταβέρνα που ακούει στο όνομα "Ω! Χαμός!" (2287021672) και ειδικεύεται στα κρεατικά, με κρέατα και τυριά (και απίθανα πιταράκια εννοείται), όλα φρέσκα, νόστιμα και, το κυριότερο, δικά τους, καθώς πίσω από την ταβέρνα βρίσκεται ο πάντα δραστήριος κτηνοτρόφος και τυροκόμος, κ. Γεωργίου.

Χαμός Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Στην παραδοσιακή οικογενειακή ταβέρνα "Ω! Χαμός!" θα γευτείτε ανάμεσα στα πολλά άλλα τα πιο νόστιμα - δικά τους, παρακαλώ - μηλέικα τυριά.

Χαμός στο "Χαμό" για να ακολουθήσει το καλύτερο κλείσιμο της βόλτας μαζί με ένα χειροποίητο παγωτό από το ζαχαροπλαστείο "Παραδοσιακά Εδέσματα" (2287024016). Από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε γλυκό του κουταλιού κουφέτο ή μηλέικο πελτέ που είναι τα must παραδοσιακά δώρα της επιστροφής. Κρατήστε σημειώσεις.

Απογεύματα και βράδια στο νησί

Αν υποθέσουμε ότι τα πρωινά είναι για τις παραλίες της Μήλου, τότε τα απογεύματα είναι για τα χωριά της: βόλτες, ηλιοβασιλέματα, φαγητό και κοκτέιλ ή/και ουζάκι με μεζέ. Εξαρτάται πού θα σας βγάλει ο δρόμος.

Κάστρο Πλάκα Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ηλιοβασίλεμα και συγκλονιστική θέα από το Κάστρο της Πλάκας.
Μηλόπετρα Πλάκα Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Σαν αληθινά τα "φρούτα" στην γκαλερί "Μηλόπετρα" στην Πλάκα.

Εντάξει, η αρχόντισσα της απογευματινής βόλτας είναι η Πλάκα, με τα καλόγουστα καταστήματα για το απαραίτητο νησιωτικό shopping (ρίξτε μια ματιά στις γκαλερί "Γητεύτρα" και "Μηλόπετρα"), δυο επιλογές για δύση –στην αυλή της Παναγιάς της Κορφιάτισσας και επάνω στο Κάστρο για όσες και όσους θέλουν να κουραστούν λίγο παραπάνω, αλλά να απολαύσουν πανοραμική θέα στο Αρχιπέλαγος– και κάμποσες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Αρχοντούλα Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Η Αρχοντούλα του ομώνυμου διάσημου εστιατορίου της Πλάκας αυτοπροσώπως. 
Τυροπιτάρια Αρχοντούλα Μήλος
Και τα νόστιμα τυροπιτάρια της Αρχοντούλας.

Το τριακοστό τέταρτο καλοκαίρι της συμπληρώνει φέτος η πάντα φιλόξενη "Αρχοντούλα" (2287021384) με τη νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα, ενώ μια πολύ πιο νέα άφιξη στην Πλάκα, περσινή, είναι η "Kyra" (2287027350), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα έρθετε για ένα spritz ή κοκτέιλ στη μεγάλη πλατεία, για πίτσα και οπωσδήποτε για τον μαύρο μπακαλιάρο με αβοκάντο, λαχανικά και πουρέ φρέσκιας πατάτας. Ένα πιάτο που θα το θυμόμαστε για καιρό.

Κυρα Μηλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Κρυφοκοιτάζοντας απ' το παράθυρο του "Kyra".

Κατηφορίζοντας από την Πλάκα προς Τρυπητή, θα βρείτε εξίσου ενδιαφέρουσες στάσεις για καφέ, τσιμπολόγημα και ποτό, όπως το εστιατόριο "Οκτώ" (2287021832) ή η πιτσαρία "Στάση" (2287023613) και η ψησταριά "Γλαρονήσια" (2287023480), άλλη μια αγαπημένη επιλογή των ντόπιων.

Μιλώντας για τους τελευταίους, υπάρχουν δυο πολύ κοντινά χωριά, ο Τριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβάσαλος, κολλητά μεταξύ τους, όπου μένουν οι περισσότεροι Μηλιοί. Θα έλεγε κανείς ότι εκεί είναι η Χώρα του νησιού, αν δεν ήταν η Ζεφυρία στην άλλη μεριά, που κρατάει τα σκήπτρα από παλιά, παρά τη χαλαρότητα και την αραιοκατοίκηση που τη χαρακτηρίζει σήμερα. Στον Τριοβάσαλο, λοιπόν, εκτός από Μηλιούς, βρίσκεις και δυο καλά κρυμμένα στέκια τους. Πρόκειται για δυο καφενεία-μπακάλικα, τον "Πέρρο" (2287021365) και τον "Γαλάνη" (2287028163), που έχουν περάσει στα χέρια των νεότερων γενιών, σερβίρουν απλά πιάτα και μεζέδες και κατακλύζονται από ντόπιους. Εδώ, στον επαρχιακό δρόμο Τριοβάσαλου-Πολλωνίων, και το café και μπραντσάδικο "Dom" (2287022952) με ενδιαφέρον και χορταστικό μενού.

Γαλάνης Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Μέσα στον "Γαλάνη".
Πέρρος Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Έξω στον "Πέρρο".

Στα σύρματα είναι ωραία

Και μια σύντομη ιστορία για το τέλος. Λέγεται ότι τα παλιά τα χρόνια, σε δύσκολους καιρούς, οι βαρκάρηδες της Μήλου έδειξαν την ανυπακοή τους στο επιβεβλημένο μπλε των νησιωτικών πορτοπαράθυρων, βάφοντας με όλα τα υπόλοιπα χρώματα της παλέτας τα σύρματά τους, τα υπόσκαφα συνήθως μακρόστενα καταλύματα, όπου έσερναν και φύλαγαν τις βάρκες τους.

Κλήμα Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Κλήμα, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Μήλου.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Μήλου είναι τα πολύχρωμα σύρματα του παραθαλάσσιου οικισμού Κλήμα –παραθεριστικές μικρο-κατοικίες προς ενοικίαση τα περισσότερα σήμερα–, ενώ δεν είναι λίγα τα πολύχρωμα σύρματα και σε άλλα σημεία του νησιού. Όλα τους ιδιαίτερα φωτογενή, "ταξιδεύουν" τη Μήλο στα πέρατα του κόσμου. Δικά μας αγαπημένα, τα σύρματα στα Μαντράκια. Ένα μεσημέρι με δυνατό αέρα και ήλιο, καλά προφυλαγμένα από τον βοριά, με καφέ ή μπίρα στο χέρι και κουβεντολόι με την παρέα πριν ακόμα ξεκινήσει ο μεγάλος χαμός του Αυγούστου. Έτσι κλείνουμε αυτό το ταξίδι στη Μήλο. Με μια στιγμή χαλάρωσης και θερινής ραστώνης. Όπως αξίζει στο καλοκαίρι!

Μανδρακια Μήλος
Λεωνίδας Τούμπανος
Στιγμές χαλάρωσης και θερινής ραστώνης στα Μαντράκια.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Σε απόσταση αναπνοής από το Σαρακήνικο και τα Μαντράκια, και μόλις 7 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Αδάμαντα, οι έξι σουίτες του "Ventus di Milo" απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία της βορινής τοποθεσίας τους και είναι ιδανική επιλογή για να εξερευνήσετε το νησί, επιστρέφοντας πάντα σε ένα φιλόξενο και καλαίσθητο περιβάλλον. Μίνιμαλ αρχιτεκτονική, γήινα χρώματα, φυσικά υλικά, με μπανιέρες-υδρομασάζ σε κάθε σουίτα και μια ήσυχη κεντρική πισίνα, το "Ventus di Milo" απευθύνεται στο ενήλικο κοινό που θέλει να ξεκουραστεί και να απολαύσει τον ύπνο, το διάβασμα και το ποτό του, κάτω από τον έναστρο κυκλαδίτικο ουρανό.

Home of clay
Μαθήματα κεραμικής στο "Home of Clay" της Ειρήνης και της Δήμητρας στον Αδάμαντα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

● Να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού (2287028026), που στεγάζεται σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό του 19ου αιώνα, για να δείτε, μεταξύ άλλων, το περίφημο πήλινο γυναικείο ειδώλιο, γνωστό ως "Κερά της Φυλακωπής". ● Επίσης τις Κατακόμβες, κοντά στην Τρυπητή, ένα υπόγειο νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), από τα πιο αξιόλογα χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως. ● Στον Αδάμαντα υπάρχει ένα εντυπωσιακό καταφύγιο που διατρέχει μεγάλο μέρος του λιμανιού και κατασκευάστηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, ενώ πλέον ανοίγει για εικαστικές εκθέσεις και άλλα events. ● Στον Αδάμαντα επίσης θα βρείτε το "Home of Clay" (2287022431), όπου έξι χρόνια τώρα η Ειρήνη και η Δήμητρα κατασκευάζουν ωραία κεραμικά αντικείμενα, ενώ παραδίδουν και μαθήματα κεραμικής. ● Να δοκιμάσετε την κουζίνα του εστιατορίου "Μέδουσα" (2287023670) στα Μαντράκια και την παραδοσιακή ταβέρνα "Εμπουριός" (2287021389) στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, γράφοντας μερικά χιλιόμετρα παραπάνω. Οι ντόπιοι ξέρουν! ● Καλό καφέ στα Πολλώνια φτιάχνει το "Deck" (2287041166) και στην Τρυπητή το "Monk" (6940290147), ροκ μουσικές στην Πλάκα παίζει το "Ορυχείο" (6979099335) και θυμηθείτε να ακολουθήσετε το γκρουπ "Πλαστελίνη" (Instagram: plastelinimusic), την Ξένια και τον Περικλή δηλαδή, για αξέχαστες χορευτικές βραδιές. Θα τους βρείτε σίγουρα στην πλατεία του "Kyra", αλλά όχι μόνο!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πολιτισμός, επιστήμη και γεύση "ταξιδεύουν" από το Αγρίνιο και το Καστελόριζο μέχρι τον Καναδά

Με τρεις ξεχωριστές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο ΕΟΤ τον Οκτώβριο προβάλλει το πολυδιάστατο ελληνικό τουριστικό προϊόν, συνδυάζοντας μουσική, επιστήμη, γρίφους και γαστρονομία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2025

Vione Paros: Το νέο πολυτελές καταφύγιο των Κυκλάδων ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη του σεζόν

Με φόντο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και τη γοητεία της Πάρου, το Vione Paros καθιέρωσε το όνομά του ως το νέο σημείο αναφοράς της πολυτελούς φιλοξενίας στις Κυκλάδες.

Thessaloniki Walking Tours: Οκτώβριος γεμάτος ιστορία, γεύσεις και περιπέτεια

Ο Οκτώβριος φέρνει μια σειρά διαδρομών που συνδέουν την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.

Πόσο ασφαλές είναι να περπατάς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Η καθημερινή βόλτα στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι είτε απόλαυση είτε ρίσκο. Ποιες πόλεις προσφέρουν πραγματικά το καλύτερο περπάτημα;

Η KLM γιορτάζει 95 χρόνια συνδέοντας Ελλάδα και Ολλανδία

Από το Άμστερνταμ στην Αθήνα και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο, η KLM συνεχίζει να φέρνει τους ταξιδιώτες πιο κοντά σε κάθε προορισμό.

Μπορεί η Αττική να εξελιχθεί σε διεθνή προορισμό πρώτης επιλογής;

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε δυναμικά στη διεθνή τουριστική έκθεση IFTM "Top Resa 2025" στο Παρίσι, παρουσιάζοντας το όραμά της για έναν τουρισμό εξωστρεφή, ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

5 προορισμοί για να αποδράσεις την 28η Οκτωβρίου

Οργανώσου από νωρίς και προγραμμάτισε μια σύντομη πλην αναζωογονητική εκδρομή σε αυτές τις περιοχές σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Θεσσαλία ή Μακεδονία.