
Για 45η συνεχόμενη χρονιά, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού υποδέχεται πεζοπόρους, ορειβάτες, φυσιολάτρες και φίλους της φύσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο Πανελλήνιο Πέρασμα που έχει καθιερωθεί ως μοναδική στο είδος της οικολογική εκδήλωση στη χώρα. Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται πάντα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, θα λάβει χώρα φέτος στις 10 και 11 Μαΐου 2025, με αφετηρία την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαβρύτων.
Πίσω από αυτή την ιστορική διοργάνωση βρίσκεται ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, που από το 1980 και με απόλυτη συνέπεια κάθε χρόνο, εμπνέει και καθοδηγεί το κοινό σε μια πορεία που δεν είναι μόνο φυσιολατρική, αλλά και βαθιά συμβολική. Μέσα από αυτό το πέρασμα, η παράδοση συναντά τη νεότερη γενιά, η οικολογική συνείδηση δυναμώνει, ενώ αναδεικνύεται διαχρονικά η ανάγκη προστασίας του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Η εκδήλωση φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Αχαΐας, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πολλών ακόμα φορέων, οργανώσεων και συλλόγων. Ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, με την πολύτιμη παρουσία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και τη συνδρομή του ΕΚΑΒ.

Πεζοπορική διαδρομή μέσα στην ιστορία και τη φύση
Η διαδρομή ξεκινά από τα Καλάβρυτα και καταλήγει στον σταθμό του Οδοντωτού στο Διακοφτό, διασχίζοντας ιστορικά τοπία, παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια και τοπία σπάνιας ομορφιάς, όπως η Ζαχλωρού, η Τρεκλιά, οι Πόρτες και τα Νιάματα. Το πέρασμα αποτελεί όχι μόνο μια φυσιολατρική εμπειρία αλλά και μια ζωντανή υπενθύμιση της σημασίας του οδοντωτού σιδηρόδρομου, του λεγόμενου "Μουντζούρη", που για δεκαετίες εξυπηρετεί την περιοχή και αποτελεί στολίδι τεχνολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά μήκος της διαδρομής, οι πεζοπόροι βρίσκουν παραδοσιακές γεύσεις και φιλοξενία. Από λουκούμια και αναψυκτικά στα Νιάματα, μέχρι τσίπουρο, τεντούρα και ούζο στην Τρεκλιά, η φιλοξενία του Ορειβατικού Συλλόγου μένει αξέχαστη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη μαγειρική "έκπληξη" της Κυριακής, που παραδοσιακά ήταν αφιερωμένη στον μπαρμπ’ Αντρέα Σουρούκη, τον πρώτο μάγειρα του περάσματος, του οποίου η παρακαταθήκη συνεχίζει να ζει μέσα από τη γεύση και τη μνήμη των εκδηλώσεων.

Από το 1980 έως σήμερα: Ένα όραμα που έγινε θεσμός
Η πρώτη διοργάνωση του 1980 ήταν τολμηρή και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όμως σταδιακά κατάφερε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών και των φορέων ως πρότυπο δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαβρύτων, από το 1931 μέχρι σήμερα, δίνει διαρκώς το παράδειγμα με δράσεις που ξεκινούν από την πεζοπορία και επεκτείνονται στην οικολογική παιδεία, την τοπική ανάπτυξη και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατόβραδου, παραδοσιακά πραγματοποιούνται γλέντια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ πλέον έχει καθιερωθεί και η απογευματινή ημερίδα με οικολογικά θέματα που αφορούν τόσο την περιοχή όσο και την ευρύτερη επικράτεια. Στα Νιάματα την Κυριακή, απονέμονται αναμνηστικά διπλώματα και βραβεία σε διάφορες κατηγορίες, όπως ο μεγαλύτερος και μικρότερος ορειβάτης, η πολυπληθέστερη και η πιο απομακρυσμένη ορειβατική ομάδα.