
Επειδή τα αυθόρμητα είναι τα καλύτερα, σχεδιάστε μια απόδραση της τελευταίας στιγμής με τον/ην αγαπημένο/η σας για το ΣΚ του Αγίου Βαλεντίνου σε κάποιο από τα γραφικά χωριά της Ανατολικής Στερεάς που θα βρείτε παρακάτω.
Αγόριανη
Χωριό που γέννησε ονομαστούς αγωνιστές του ’21 αλλά και της Αντίστασης (γι’ αυτό και κάηκε ολοσχερώς στην Κατοχή). Στο χάρτη θα το βρείτε και ως Επτάλοφο, όνομα που δηλώνει τη θέση του πάνω σε επτά λόφους, σε υψόμετρο που φτάνει ως και τα 1.100 μ., στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Και είναι ακριβώς αυτό το γεωγραφικό στίγμα, σ’ ένα τοπίο γεμάτο πηγές, πλατάνια, φτελιές και έλατα με θέα στο Καλλίδρομο, και η αυθεντική μυρωδιά από χωριό που έχουν αναδείξει την Αγόριανη σε πόλο έλξης στην άλλη, πιο χαλαρή και φυσιολατρική πλευρά του Παρνασσού, πέρα από την κοσμική Αράχοβα. Η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με τις ταβέρνες και τα πανύψηλα πλατάνια –απ’ τα δύο μάλιστα αναβλύζει και νερό– είναι κλασική αφετηρία για τις διαδρομές των επισκεπτών. Ακολουθώντας από εδώ το πέτρινο μονοπάτι πλάι στη ρεματιά, πενήντα μέτρα πιο πάνω σάς περιμένει ένας μικρός καταρράκτης. Στο χωριό θα συναντήσετε παλιά (αλλά ανακαινισμένα) εκκλησάκια του 19ου αιώνα, όπως τους χτισμένους πάνω σε πηγή Αγίους Αναργύρους και την Αγία Παρασκευή με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού.
Αράχοβα
Αμφιθεατρικά απλωμένη στις νότιες απολήξεις του Παρνασσού, η Αράχοβα αποτελεί τη "ναυαρχίδα" του χιονοδρομικού τουρισμού στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα σίγουρο weekend ορεινού κοσμοπολιτισμού μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα. Η κωμόπολη της Βοιωτίας, άλλωστε, χτισμένη στα 1.000 μ., πέρα από την πετρόχτιστη εσάνς γραφικότητας που διαθέτει, έχει αποκτήσει μια αξιοζήλευτη υποδομή υπηρεσιών για τον επισκέπτη (πολυτελή resorts και καλαίσθητοι ξενώνες, μοδάτα cafes, προσεγμένα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα). Από την 28η Οκτωβρίου (οπότε και γίνεται μια άτυπη έναρξη της σεζόν) ο στενός κεντρικός δρόμος (με τα ακόμα στενότερα πεζοδρόμια) αλλά και οι πλατείες αρχίζουν να γεμίζουν με εκδρομείς που αράζουν στα cafes και κάνουν προμήθειες (ντόπιο τυρί φορμαέλα, γλυκό καρυδάτο κ.ά.) στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Οι "πρωτάρηδες" με περιηγητική διάθεση θα ξεστρατίσουν στα σοκάκια με προορισμό το βράχο της Ώρας με το ρολόι (το πρώτο τοπόσημο της πόλης, που κλέβει το βλέμμα σου καθώς η Αράχοβα σου αποκαλύπτεται μετά την τελευταία στροφή του δρόμου) κι όσοι αντέχουν τον ανήφορο θα πάρουν τα 264 πέτρινα σκαλιά για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Όταν τα χιόνια σκεπάζουν τις πλαγιές του Παρνασσού, σκιέρ και μη παίρνουν την άγουσα για τα τρία χιονοδρομικά κέντρα και φυσικά για το Λιβάδι, τον οικισμό-δορυφόρο της Αράχοβας, που έχει αναπτυχθεί ραγδαία και άναρχα, φιλοξενώντας από ταβέρνες μέχρι πολυτελή εξοχικά.
Παύλιανη
Το χειμώνα μάς τραβά το χιονισμένο τοπίο και οι χιονοδρομικές διαδρομές εκτός πίστας, το καλοκαίρι είναι η καταπράσινη φύση και το περιηγητικό-οδηγικό σαφάρι σε ορεινά διάσελα με μοναδική θέα σ’ ένα πανόραμα βουνοκορφών. Τα γαλήνια χωριά, που φωλιάζουν στο ορεινό τρίγωνο της Φωκίδας, στις πλαγιές της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, υπήρξαν για χρόνια αγαπημένο "μυστικό" των ορειβατών (και των κυνηγών), τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με τις τουριστικές υποδομές να βελτιώνονται, γίνονται εκδρομικό πεδίο για low profile, "εύκολες" και γρήγορες αποδράσεις, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα. Αφήνοντας την Παύλιανη με κατεύθυνση προς τα χωριά του καποδιστριακού Δήμου Καλλιέων, το τοπίο σε ταξιδεύει στην… Ελβετία και σε προσκαλεί να τραβήξεις χειρόφρενο αρκετές φορές για ν’ απολαύσεις τη θέα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές και τους ήχους των τρεχούμενων νερών και του δάσους (μάλιστα, στο χώρο αναψυχής στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας, κοντά στο χωριό Καλοσκοπή, φιλοξενείται τα καλοκαίρια το τριήμερο φεστιβάλ "Ήχοι του δάσους" με πολιτιστικές εκδηλώσεις και εναλλακτικές ορεινές δραστηριότητες). Κλασικές στάσεις στην περιοχή: στη θέση Βρύζες, στο διάσελο ανάμεσα στην Γκιώνα και την Οίτη, 3 χλμ. πριν από το χωριό Πανουργιάς, όπως και στο συγκεκριμένο χωριό, για το καλύτερο πανοραμίκ της οροσειράς και της Πυραμίδας (η ψηλότερη κορυφή της Γκιώνας), στον καταρράκτη της Κρέμασης, στο πετρόχτιστο χωριό Στρώμη, στο κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι (με τους ξενώνες και τις ταβέρνες του προσφέρει ό,τι χρειάζεται ο επισκέπτης), στη γλυκύτατη πλατεία με τον πλάτανο της Καστριώτισσας (το πιο… ορεινό σε υψόμετρο από τα ορεινά χωριά της Φωκίδας), οπωσδήποτε στον γραφικό Αθανάσιο Διάκο, για ρουμελιώτικη κρεοφαγία στην πλακόστρωτη πλατεία και πεζοπορικές διαδρομές στα Βαρδούσια. Ιδιαίτερη περίπτωση η Συκιά, για την σκιερή θέση της κάτω από την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά της Γκιώνας.
Σουβάλα / Πολύδροσος
Ανάμεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού και στα "πόδια" του Παρνασσού, η Σουβάλα είναι το κεφαλοχώρι της δημοτικής ενότητας Παρνασσού, το οποίο τα τελευταία χρόνια "απλώθηκε", αποκτώντας τουριστικές υποδομές και εξοχικές πέτρινες βίλες. Το κλασικό σημείο συνάντησης στο χωριό, για ντόπιους και επισκέπτες, είναι η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, απέναντι από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, με τα πλατάνια, τις ρουστίκ ταβέρνες και τα cafes. Όταν έρθει η ώρα για βόλτες, ακολουθήστε, ακόμα και με τα πόδια, την "αγροτική" διαδρομή για το βυζαντινό μνημείο της Αγίας Ελεούσας και την ειδυλλιακή τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζουν οι πηγές του βοιωτικού Κηφισού. Με το αυτοκίνητο μπορείτε να ανηφορίσετε και στη δασωμένη Πάνω Σουβάλα, όπου αρχικά βρισκόταν το χωριό πριν οι κάτοικοί του χρειαστεί να το εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν στη σημερινή τοποθεσία.