Τρύγος 2024: Απολογισμός του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture

Ο τρύγος του 2024 αποκαλύπτει τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας σε ηφαιστειακά εδάφη, με τους παραγωγούς να κάνουν απολογισμό μιας ιδιαίτερα απαιτητικής αλλά και πολλά υποσχόμενης χρονιάς.

Τρύγος 2024 Σαντορίνη

Ο Οκτώβριος του 2024 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του τρύγου στις οινοπαραγωγικές περιοχές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture, ένα έργο που επικεντρώνεται στην προώθηση των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη. Οι οινοποιοί από τη Σαντορίνη, το Soave και το Lessini Durello καταγράφουν τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς και την ποιότητα των σταφυλιών τους.

Σαντορίνη: Δυσμενείς συνθήκες, εξαιρετική ποιότητα

Στη Σαντορίνη, όπου ο τρύγος ολοκληρώθηκε ήδη στις 22 Αυγούστου, οι καλλιεργητές αμπέλου βίωσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Σύμφωνα με τον οινολόγο της SantoWines, Νίκο Βαρβαρήγο, το 2024 χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη απόδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στο νησί. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, εξαιτίας της επιτάχυνσης της ωρίμανσης των σταφυλιών.

Ο ήπιος και ξηρός χειμώνας, οι ισχυροί άνεμοι κατά την ανθοφορία και η χαλαζόπτωση του Μαΐου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σημαντικούς αμπελώνες, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενέτειναν την πρόκληση. Παρ' όλες τις δυσκολίες, τα σταφύλια διατήρησαν την υψηλή ποιότητά τους, με εξαιρετική συμπύκνωση και αρωματική ένταση, ενώ τα κρασιά της Σαντορίνης συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για την οξύτητα, την ορυκτότητα και την αλατότητά τους, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά στον κόσμο.

Οι αμπελώνες της Σαντορίνης καλύπτουν περίπου 1.200 εκτάρια και κυριαρχούνται από την ποικιλία Ασύρτικο, που αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής καλλιέργειας. Το Ασύρτικο είναι γνωστό για την ανθεκτικότητά του σε αντίξοες συνθήκες και τη δυνατότητά του να διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας, ακόμα και κάτω από ξηροθερμικές συνθήκες. Η Σαντορίνη παράγει τόσο ξηρούς λευκούς οίνους όσο και φυσικά γλυκούς οίνους όπως το Vinsanto, με την ονομασία ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Σαντορίνη να καθιερώνεται από το 1971.

Τρύγος 2024 Σαντορίνη

Ιταλία: Soave και Lessini Durello - Ισορροπία και ποιότητα

Στην Ιταλία, οι περιοχές Soave και Lessini Durello βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία του τρύγου, αλλά οι οινοπαραγωγοί είναι αισιόδοξοι για την ποιότητα της παραγωγής τους. Ο Cristian Ridolfi, πρόεδρος του Consorzio Tutela Vini Soave, επισημαίνει ότι οι συνθήκες του 2024 ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλιών Garganega, με τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, προσφέροντας εξαιρετικές προοπτικές για οινοποίηση.

Ανάλογα θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για το Lessini Durello, έναν αφρώδη οίνο που παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία Durella. Η πρόεδρος του Consorzio Lessini Durello, Diletta Tonello, σχολιάζει ότι, παρά τις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, οι αμπελώνες κατάφεραν να αποδώσουν σταφύλια άριστης τεχνολογικής ωριμότητας, ιδανικά για την παραγωγή αφρωδών οίνων.

Τρύγος 2024 Σαντορίνη

Το πρόγραμμα HEVA: Προώθηση της ηφαιστειακής γεωργίας

Το πρόγραμμα HEVA ενώνει παραγωγούς από ηφαιστειακές περιοχές της Ευρώπης με στόχο την προώθηση της αναγνωρισιμότητας των μοναδικών προϊόντων τους. Η Σαντορίνη, το Soave και το Lessini Durello, μαζί με την κοινοπραξία για το τυρί Monte Veronese από την περιοχή Veneto, είναι βασικοί εταίροι αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/2014, το HEVA στοχεύει να ενισχύσει τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη, προβάλλοντας τις ιδιαίτερες ιδιότητες που τα κάνουν ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.volcanicagricultureofeurope.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
09/10/2025

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.

Το Hilton Chania Old Town Resort & SPA ανοίγει τις πόρτες του στην Κρήτη τo 2026

Το νέο ξενοδοχείο θα προσφέρει στους επισκέπτες 85 δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα και ιδιωτικές πισίνες,γαστρονομικές εμπειρίες και σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις

Τα ξενοδοχεία του Λιονέλ Μέσι στη Melia Hotels International

Τι συμβαίνει όταν ο ποδοσφαιρικός θρύλος Λιονέλ Μέσι ενώνει τις δυνάμεις του με έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο;

O Δυτικός Όλυμπος περιμένει τους εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου

Η ομάδα Ορεινού Εναλλακτικού Τουρισμού Ατραπός διοργανώνει πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές με έδρα το κεφαλοχώρι Λιβάδι.

Οι διακοπές εμπειρίας στην Ελλάδα προκαλούν το ενδιαφέρον των Βρετανών

Ο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας παρουσίασε τις απεριόριστες δυνατότητες της Ελλάδας για βιώσιμες και εμπειρικές διακοπές στη φύση, μέσα από στοχευμένες δράσεις στη βρετανική αγορά.

Τριφυλία: Το κρυμμένο διαμάντι που τα έχει όλα- Ακόμη και πύργο του Άιφελ

Ο παραγνωρισμένος δήμος Τριφυλίας δεν έχει παραδοθεί στον τουρισμό, αλλά λειτουργώντας χέρι- χέρι με τον πρωτογενή τομέα, δείχνει να διαθέτει τα πάντα. Ακόμη και πύργο του Άιφελ.