Γιορτή Σαρδέλας: Στη Λέσβο τα μαγειρέματα συναντάνε τις θαλασσινές γεύσεις και το γλέντι μέχρι πρωίας

σαρδε

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με φόντο τον ήλιο που δύει, η πλατεία στην Σκάλα Καλλονής ήδη βουίζει. Οι γύρω δρόμοι έχουν κλείσει, κρεμαστά φωτάκια ανάβουν κατά μήκος της προκυμαίας, οι πρώτες νότες της λύρας αρχίζουν δειλά να ακούγονται, μεθυστικές μυρωδιές ξεχύνονται από τις ψησταριές και τα καζάνια πίσω από τους πάγκους που έχουν παραταχθεί ως εκεί που φτάνει το μάτι. Η "Γιορτή της Σαρδέλας", του πιο επώνυμου προϊόντος της Λέσβου, της σαρδέλας Καλλονής (ΠΟΠ) έχει ήδη ξεκινήσει και για πρώτη φορά φέτος, μετά από 15 χρόνια, θα διαρκέσει για τρεις ολόκληρες μέρες με ασταμάτητο γλέντι, άφθονο ούζο και σαρδέλα σε όλες τις εκδοχές.

σα

Από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε λεπτό προς λεπτό την περίφημη "Γιορτή της Σαρδέλας", που διοργανώνεται από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο λιμάνι της Σκάλας Καλλονής. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς επίσης και τοπικές επιχειρήσεις. Στη γιορτή συμμετείχαν ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων "Ο Μάκαρ", ο πολιτιστικός σύλλογος "Η Πρόοδος" Σκάλας Καλλονής, ο πολιτιστικός σύλλογος Αρίσβης, η ομάδα δράσης του θεματικού πάρκου Καλλονής και η ΑΠΓΜΣ "Καλλονή".

ούζο

Πίσω λοιπόν στην φωταγωγημένη πλατεία και στους πάγκους όπου βρίσκονται οι άνθρωποι εστιατορίων, ποτοποιείων ούζου, οινοποιείων και συνεταιρισμών της Λέσβου, αλλά και σεφ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που μαγειρεύουν, παρουσιάζουν, κερνάνε και δεν σταματούν να δίνουν "καύσιμο" σε μια μοναδική γαστρονομική -και όχι μόνο- γιορτή. Το πρόγραμμα πλούσιο και ετερόκλητο περιλαμβάνει από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών με θέμα "ο θησαυρός του κόλπου Καλλονής και οι δυνατότητες του" και την παρουσίαση του βιβλίου της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου μέχρι μουσική συναυλία με αιγαιοπελαγίτικες και μικρασιάτικες μελωδίες από το Μουσικό σχολείο Δυτικής Λέσβου αλλά και ρεμπέτικο γλέντι με την Μαριώ αλλά και νησιώτικο γλέντι με την ορχήστρα του Βαγγέλη Σαραντίδη. Τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με την υποστήριξη της Περιφέρειας, παρουσίασαν ο Θεόφιλος Μυζίκας και η Ολυμπιονίκης μας, Κλέλια Πανταζή.

σαρδ

Μεγάλη πρωταγωνίστρια της γιορτής δεν ήταν άλλη από την σαρδέλα Καλλονής, το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας, που οδεύει προς ένταξη στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η φετινή γιορτή σαρδέλας υπήρξε κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη και η πιο επιτυχημένη όλων. Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την αλιεία, οι αεικίνητοι ψαράδες και όλη η ομάδα της διοργάνωσης κατάφεραν να συγκεντρώσουν 150 κιλά σαρδέλας Καλλονής ώστε να μην αφήσουν τους εκατοντάδες επισκέπτες παραπονεμένους.

Κόσμος πολύς από την Καλλονή αλλά και από κοντινές περιοχές όπως και αρκετοί επισκέπτες του νησιού, πλημμύρισαν το δρόμο του παραλιακού μετώπου αλλά και την κεντρική πλατεία. Κόσμος που άδραξε την ευκαιρία έναντι συμβολικού αντιτίμου για την αγορά του συλλεκτικού ποτηριού  (τα έσοδα ήταν άλλωστε για καλό σκοπό, για την στήριξη του Μουσικού Σχολείου) να δοκιμάσει ούζο από τις πολλές ποτοποιίες που εκπροσωπούσαν την μακρά παράδοση του νησιού και παράλληλα να γευτεί εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, αλλά και ιδιαίτερες συνταγές που είχαν ετοιμάσει οι καλεσμένοι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, Κατερίνα Λένη και Μαρία Εκμεκτσίογλου, παρασκευές με βάση την σαρδέλα Καλλονής. Ο Στράτος Ιωσηφέλης και μια σειρά από καταξιωμένους Λέσβιους σεφ πλαισίωσαν τους καλεσμένους σεφ ετοιμάζοντας από ζυμαρικά… μέχρι αναπάντεχα burger σαρδέλας.

σαρδέλα

Ήταν τόσο όμορφες οι τρεις βραδιές στην Σκάλα Καλλονής, που δεν απορήσαμε με τον συνεχόμενο συνωστισμό μπροστά από τους πάγκους προκειμένου να απολαύσουν σαρδέλες στα κάρβουνα ή παστές, μαζί με το πατροπαράδοτο ούζο, την καλύτερη φιλοξενία και τα πιο όμορφα χαμόγελα των ντόπιων! Μάλιστα, φέτος σπάζοντας κάθε ρεκόρ υπολογίζεται πως περισσότεροι απο 8.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην μεγάλη αυτή γιορτή.

Ήταν, με άλλα λόγια, μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία, φιλόξενη, ανοιχτή και προσιτή σε όλους μας για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους οργανωτές το Δήμο Δυτικής Λέσβου μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - όσο και σε όλους όσους δούλεψαν πραγματικά με την ψυχή τους για να γίνει πραγματικότητα.

σαρ

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Δυτικής Λέσβου και τον Θεόφιλο Μυζίκα για την πρόσκληση και την εγκάρδια φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

H νέα τάση στο ταξίδι; Snack Tourism

Ξεχάστε την ήσυχη πολυτέλεια. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Skyscanner, που γιορτάζει τον τουρισμό σνακ με ένα νέο pop-up στο Λονδίνο.

Conrad Corfu: Η Hilton φέρνει λίγη κομψότητα παραπάνω στο Ιόνιο

Η Κέρκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο ξενοδοχείο διεθνών προδιαγραφών, με το Conrad Corfu να αναμένεται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

North Evia Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις μέσω vouchers.gov.gr

Πώς θα λάβετε το voucher των 150 ευρώ; Δείτε τους δικαιούχους.

Αυτός είναι ο προορισμός σας για adults-only απόδραση στη σκιά του Ολύμπου

Απόδραση χαλάρωσης μεταξύ βουνού και θάλασσας; Κρυμμένο σε έναν ιδιωτικό όρμο στην Πλάκα Λιτοχώρου, το "Cavo Olympo Luxury Hotel & Spa" είναι ένα σύγχρονο καταφύγιο πολυτέλειας.

Ο Χάρτης των Γεύσεων 2025: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού κρασιού επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Είστε έτοιμοι για το πιο απολαυστικό οινικό ταξίδι της χρονιάς;

Μια νέα εποχή ευεξίας στο Divani Athens Spa & Thalasso Center

Ένα από τα κορυφαία wellness retreats της Ευρώπης, υποδέχεται τη νέα σεζόν με ανανεωμένες θεραπείες, ομαδικά προγράμματα και εμπειρίες ευεξίας που επαναπροσδιορίζουν την πολυτέλεια και τη φροντίδα του σώματος.