Golden visa σε όσους επενδύουν σε startup | Τι αλλάζει σε κρουαζιέρα, airbnb

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ανάπτυξη επιχειρήσεων, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Η κρουαζιέρα φέτος ψηφίζει Κυκλάδες

Τη θέσπιση golden visa για όσους επενδύουν σε startup, την καθιέρωση από το 2025 μηδενικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο αλλά και τη θέσπιση τέλους κρουαζιέρας περιλαμβάνουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Στην εξειδίκευση των μέτρων αυτών που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό προχώρησαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγγειλε δράσεις για τη μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, κυρίως για της εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε την επέκταση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η χορήγηση προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων από 200% που είναι σήμερα σε 250% έως και 315% ανάλογα με το εάν πρόκειται για έργα συνεργασίας με startup ή ερευνητικά κέντρα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης.

Ο ΥΠΑΝ ανακοίνωσε την επέκταση του κινήτρου για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας με θέσπιση μείωσης 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά τη λήξη της τριεετούς απαλλαγής των σχετικών κερδών που ισχύει σήμερα. Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τη θέσπιση άδειας παραμονής golden visa εάν κάποιος ξένος επενδυτής επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup.

Για τον πρωτογενή τομέα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία από το 2025 και εφεξής. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια συνεταιρισμών και αγροτών, όπως η δημιουργία νέου πλαισίου ρυθμίσεων συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών. Τέλος, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε κίνητρα και μέτρα για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Στον τουρισμό η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την εισαγωγή τέλους κρουαζιέρας για επιβάτες που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια, το οποίο θα είναι αυξημένο για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη του homeporting, την ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες καθώς και κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιεροπλοίων. 

Η υπουργός ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση, και το οποίο θα ισχύει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, καθώς το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά έναν μήνα και περιλαμβάνει και τον Μάρτιο. Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και ιδίως έργα υποδομών αλλά και τη βελτίωση της στήριξης του τουριστικού προϊόντος. Τέλος, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται πλαίσιο λειτουργίας βραχυχρόνιων μισθώσεων και στο πλαίσιο αυτό δεν επιτρέπονται νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο 1ο, 2ο και 3ο διαμέρισμα της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν το τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης θα ανέρχεται σε 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας σε 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12 ευρώ και 3 ευρώ αντίστοιχα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο ή 4 ευρώ και 1 ευρώ.

Σε ετήσια βάση το έσοδα εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατίθενται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και  ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού.

Το τέλος ανθεκτικότητας για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανέρχεται στα 5 ευρώ, κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων στα 10 ευρώ και κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα.

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Costa Navarino Soundtrack 2026: Συναυλίες και φεστιβάλ με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το gazarte

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει live κάτω από τα αστέρια στον νέο συναυλιακό χώρο διεθνών προδιαγραφών στο Navarino Hills.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/05/2026

Nέο Orloff Spa στο St. George Lycabettus

Η Orloff Spa Experts επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του νέου Orloff Spa στο St. George Lycabettus.

Έτσι μοιάζουν τα δωμάτια του Conrad Athens The Ilisian

Οι εικόνες που μεταφέρουν πειστικά την αίσθηση διαμονής στο νέο ξενοδοχείο-τοπόσημο της Αθήνας.

Απευθείας πτήσεις Βιέννη - Μυτιλήνη από 15 Ιουνίου

Η Αυστρία είναι η μοναδική χώρα που συνδέεται απευθείας με 22 ελληνικούς προορισμούς, ενώ το 2025 την Ελλάδα επισκέφθηκαν πάνω από 900.000 Αυστριακοί.

Κάπως έτσι μοιάζει το fine living σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Κύπρου

Ένα ολοκληρωμένο lifestyle concept που συνδυάζει φιλοξενία, ευεξία, γαστρονομία, φύση και πολιτισμό περιμένει τον επισκέπτη στο Minthis Resort.

Η Τήνος στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Από την πέτρα στο τραπέζι: με την παράδοση, για το μέλλον" θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 8 με 10 Μαΐου.

Το Radisson Hotel Group πρωτοπορεί με Verified Net Zero ξενοδοχεία

O Όμιλος μετατρέπει τη στρατηγική του για Net Zero σε ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, στις ξενοδοχειακές του μονάδες και στη συνολική λειτουργία του.