"Λογοτεχνία και Ιστορία": Γ´ Συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο

Ένα διήμερο στο Γράμμο με Ελληνες λογοτέχνες.

γραμμος

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία  διοργανώνει διήμερη συνάντηση με θέμα "Λογοτεχνία και Ιστορία" το Σάββατο 13  και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του Πάρκου Εθνικής  Συμφιλίωσης  στο Γράμμο. 

Η διήμερη συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης είναι αφιερωμένη στη  λογοτεχνία και τη σχέση της με την ιστορία. Στο τραπέζι θα τεθεί ένα ευρύ φάσμα  ζητημάτων, όπως το πώς αντιμετωπίζει ένας λογοτέχνης την ιστορία και ένας  ιστορικός τη λογοτεχνία, γιατί ένας συγγραφέας επιλέγει να γράψει ιστορίες που  εκτυλίσσονται στο παρελθόν, τι μπορεί να προσφέρει η χρονική απόσταση σε ένα  μυθιστόρημα, η δημοφιλία και τα είδη του ιστορικού μυθιστορήματος.

γραμμος

Ακόμα, πώς  μπορεί η Ιστορία να εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα μυθιστόρημα και να το τροφοδοτεί,  αν η σχέση μυθοπλασίας και επιστήμης είναι ανταγωνιστική, τα διαφορετικά αλλά  και τα συγκλίνοντα πεδία τους, πώς η ιστορία εισχωρεί στη λογοτεχνία και το  αντίστροφο. Γι’ αυτά και για πολλά ακόμη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν  διακεκριμένοι σύγχρονοι λογοτέχνες, κριτικοί και θεωρητικοί, καθώς και ιστορικοί.  Ο Νίκος Δαββέτας, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Γκουρογιάννης, ο Βαγγέλης  Καραμανωλάκης και ο Στρατής Μπουρνάζος θα συζητήσουν με την Ελισάβετ Κοτζιά  στο Α΄ Στρογγυλό Τραπέζι το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024. Την Κυριακή 14 Ιουλίου  2024 ο Μανόλης Πιμπλής θα έχει την ευκαιρία στο Β΄ Στρογγυλό Τραπέζι να  ανταλλάξει απόψεις για το ιστορικό μυθιστόρημα με τη Ρέα Γαλανάκη, τον Χρήστο  Α. Χωμενίδη, τον Βασίλη Τσιαμπούση, τον Ισίδωρο Ζουργό και τον Ευάνθη  Χατζηβασιλείου.

Το διήμερο, στον ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς τόπο του Πάρκου, αποτελεί μια  ευκαιρία, για το κοινό που θα το παρακολουθήσει, να γνωρίσει Έλληνες λογοτέχνες, να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να συζητήσει μαζί  τους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον επιστημονικό  υπεύθυνο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης. 

Το διήμερο θα πλαισιωθεί με συναυλία κλασικής μουσικής σε έργα Βιβάλντι, Χέντελ, Μπαχ, Μασνέ, Μότσαρτ, από μέλη του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων αργά  το απόγευμα το Σάββατο 13 Ιουλίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ποιά νησιά πρωταγωνιστούν σε τζίρο από καταλύματα και εστίαση τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η Πάρος και η Μήλος πρωπορεύονται στις αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων και εσόδων καταλυμάτων και εστίασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/07/2024

Στην "Μαργιώρα" δεν έρχεσαι μόνο για να καλοφάς (αν και θα μπορούσες)

Εστιατόριο για δείπνο, wine και cocktail bar, ένα μικρό shop/delicatessen με εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών και μια κρυφή αυλή που εκτός των άλλων στεγάζει και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα πολλά πρόσωπα της Μαργιώρας.

Από την Τιφλίδα στον Καύκασο: Πήγαμε στη Γεωργία και καταλάβαμε γιατί (το κρασί και η γαστρονομία της) είναι τόσο hot

Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.

Εν εξελίξει η αποκατάσταση της "Οικίας του Νέρωνα" στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των Ανατολικών Θερμών του Οκταγώνου στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής.

Zagori Mountain Running: η γιορτή του μεγαλύτερου αγώνα ορεινού τρεξίματος ξεκινά

Η επίσημη έναρξη του φετινού Zagori Mountain Running θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Τα χωριά της Νάξου είναι ότι χρειαζόμαστε

Ακόμη και όταν οι παραλίες θα γεμίσουν ομπρελοξαπλώστρες και τα προνομιούχα σημεία με βίλες, η Νάξος θα αντιστέκεται χάρη στα διάσπαρτα στην ενδοχώρα χωριά της, που δεν εγκλωβίζονται στις "επιβολές" του μαζικού τουρισμού.