Θεσσαλονίκη: Πού πάει αυτή η πόλη; Η Parallaxi ανοίγει τον διάλογο και απαντά

Μια σειρά από δράσεις της parallaxi, που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Η Parallaxi, το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια κυκλοφορίας, ξεκινά την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μια σειρά από δράσεις που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά από καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στη ζωή και τον πολιτισμό, στο παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα της πόλης, οι ραγδαίες μεταβολές στο ιστορικό της κέντρο, οι μεταμορφώσεις ολόκληρων περιοχών σε τουριστικής χρήσης τόπους, η επικράτηση της εστίασης ως βασική μορφή επένδυσης, οι νέες τουριστικές μονάδες που επελαύνουν, η φυγή στα προάστια, οι νέες χρήσεις ανοίκιαστων καταστημάτων, η κρίση στέγης, τα φιλόδοξα project που έρχονται αποτελούν υλικό για την πρώτη από αυτές τις συζητήσεις.

H Θεσσαλονίκη μπροστά στο μέλλον της 

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης που θα γίνει στις 18/2, 4 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν επί σκηνής με το Γιώργο Τούλα για το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πόλης από το '50 και μετά, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις χαμένες ευκαιρίες. Τάσος Κωτσιόπουλος, Πέτρος Μακρίδης, Μόρφω Παπανικολάου και Βανέσα Τσακαλίδου, επίλεκτα μέλη της αρχιτεκτονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια de profundis κουβέντα για όσα έγιναν σε αυτή την πόλη.

Έναρξη πάνελ: 2.30 μ.μ.

Θεσσαλονίκη: μία πόλη εκτός θέματος;

Κοιτώντας πίσω από τα κτίρια. Για ποιον/α είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα, για ποιον/αμπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη στο μέλλον ένας τόπος για να έχει ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές προσωπικής εξέλιξης; Μία πολυσυλλεκτική καταγραφή των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη σήμερα και των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον, προκειμένου να αντιστρέψει τις τάσεις φυγής ή μη αξιοποίησης του δυναμικού της. Πώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη; Τι σημαίνει η υποβάθμιση των δημόσιων και ιδιαίτερα των πράσινων χώρων για το σήμερα και το αύριο της πόλης; Μία ανοιχτή συζήτηση περί αναγκών, αρμοδιοτήτων και αλλαγών που σπανίως βρίσκουν θέση στο δημόσιο διάλογο.

Στο δεύτερο μέρος ο δημοσιογράφος και διευθυντής στην Ελλάδα του Ιδρύματος Heinrich Boll, Μιχάλης Γουδής, συζητά με εκλεκτούς προσκεκλημένους που ειναι οι:

  • Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα "Μακεδονία" & InsideStory
  • Εύη Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ
  • Βασιλική Καρτσιακλή, Πιστοποιημένη Ξεναγός (ΑΠΘ) και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot
  • Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Ηθοποιός

Τη συζήτηση πυροδοτεί μία αφήγηση της Σοφίας Νικολαΐδου.

Έναρξη: 4 μ.μ.

Τα φωτεινά παραδείγματα του μέλλοντος

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της Parallaxi Χάρης Δημαράς καλεί στη σκηνή την κ. Ιωάννα Ράλλη, εκπρόσωπο και Architect Consultant Executive της εταιρίας Alumil και παρουσιάζουν το εξαιρετικό project "ArXellence 2" για τη δυτική είσοδο της πόλης. Στη συνέχεια, καλεί εκπρόσωπο του Μουσείου Ολοκαυτώματος για μία περιεκτική συζήτηση που θα αφορά το εμβληματικό έργο και ο επίλογος της κουβέντας θα δοθεί με εκπρόσωπο του Thess INTEC για το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη.

Έναρξη 6 μ.μ.

Το υλικό της ημερίδας θα βιντεοσκοπηθεί από ειδικό συνεργείο και θα φιλοξενηθεί στο youtube και το parallaximag όπως και τα κείμενα με τις παρεμβάσεις ως μια βάση διαλόγου για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.