8 λόγοι για να ταξιδέψετε στο Μπαντ Ισλ το 2024

Στην καρδιά του Ζαλτσκάμεργκουτ της Άνω Αυστρίας, η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε αγροτικό αλπικό τοπίο ρίχνει αναζωογωννητικές ματιές στην τέχνη και την παράδση.

Μπάντ_Ισλ Shutterstock

Μία από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024, μαζί με το Μπόντο της Νορβηγίας και το Τάρτου της Εσθονίας, το Μπαντ Ισλ ήταν, κατά το 19ο αιώνα, αγαπημένος τόπος απόδρασης του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, που μετέτρεψε την αλπική λουτρόπολη σε hot ταξιδιωτικό προορισμό διαδοχικά για ηγετικές φιγούρες της δυναστείας των Αψβούργων, βιομηχάνους και τη μπουρζουαζία. Φέτος, ο ειδυλλιακός αυτός οικισμός στις όχθες του ποταμού Traun φιλοδοξεί να σαγηνεύσει τους σύγχρονους ταξιδιώτες γιορτάζοντας, διευρύνοντας αλλά και αμφισβητώντας απόψεις, ιστορίες και παραδόσεις.

Σούρουπο στο Μπάντ Ισλ
Shutterstock


Φωλιασμένο στις Αυστριακές Άλπεις, το Μπαντ θεωρείται επίσης ο τόπος γέννησης του "Sommerfrische", μιας παράδοσης που κρατά απ’ τον καιρό του Κάιζερ και της Αυτοκράτειρας Σίσι, που άφηναν την πόλη για ν’ απολαύσουν δροσερές καλοκαιρινές διακοπές στην καρδιά του βουνού. Σε μια εποχή που, απ’ τη μια οι καύσωνες του καλοκαιριού, απ’ την άλλη ο υπερτουρισμός, φέρνουν πιο βόρειους προορισμούς της Ευρώπης στο επίκεντρο, το ιστορικό Μπαντ το 2024 είναι πέρα για πέρα… on trend.

Μπάντ Ισλ
Shutterstock

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, οκτώ λόγους για να επισκεφτείτε το Μπαντ Ισλ
Ζαλτσκάμεργκουτ το 2024.

1. Το Μπαντ Ισλ των Αψβούργων

Kaiser Park Μπαντ Ισλ
Shutterstock

Το θρυλικό ρομάντσο του Αυτοκράτορα της Αυστρίας με τη Σίσι γεννήθηκε στο Μπαντ Ισλ, αλλά μια ξενάγηση με οδηγό στα ενδότερα της αυτοκρατορικής βίλας θα σας περάσει παράλληλα απ’ τα δωμάτια όπου πάρθηκαν πολιτικές αποφάσεις που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας, όπως ο πόλεμος ενάντια στη Σερβία που αποτέλεσε αφορμή για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βίλα περιβάλλεται απ’ το φιλήσυχο Kaiserpark, όπου βρίσκεται -χτισμένο 800 μέτρα ψηλά στο βουνό Jainzenberg- το εξοχικό σπίτι της αυτοκράτειρας, γνωστό και ως "Μαρμάρινο Παλάτι”. Αν και λιγότερο αυτοκρατορικών τόνων, το μίνι "τρένο του Κάιζερ” (Kaiserzug) θα σας περάσει απ’ την αυτοκρατορική βίλα και άλλα διάσημα αξιοθέατα της πόλης σε μια 25λεπτη ξενάγηση.

2. Το Μπαντ στο σταυροδρόμι του χρόνου

Μπάντ Ισλ
Shutterstock

Απ’ την αρχιτεκτονική στη γεύση, η καλοδιατηρημένη λουτρόπολη δεν περιορίζεται στα αυτοκρατορικά όρια που έθεσαν οι Αψβούργοι. Το Μουσείο του Μπαντ Ισλ καταλαμβάνει ένα από τα παλαιότερα σπίτια εμπόρων αλατιού της περιοχής. Με προνομιακή θέση πάνω στην Εσπλανάδα, στις όχθες του ποταμού Traun, φιλοξένησε το 1853 τους αρραβώνες του λαμπερού αυτοκρατορικού ζευγαριού, αυτή τη στιγμή όμως ανακαινίζεται κι αναμένεται να ξανανοίξει τις πόρτες του το Πάσχα 2024 με νέες συλλογές που καλύπτουν την περίοδο μετά το 1914.

Trinkhalle Μπαντ Ισλ
Shutterstock


Μια ιστορία που ξεκινά το 1832, αρχιτεκτονικές πινελιές του 1940 και σύγχρονες ανέσεις παντρεύει και το ονειρεμένο καφέ-εστιατόριο "Zauner”. Τις ηλιόλουστες μέρες, απλώνει τραπεζάκια πάνω στο ποτάμι, όπου σερβίρει αυθεντική αυστριακή κουζίνα με φρέσκα ντόπια υλικά, αλλά και σοκολατένια "Zaunerstollen”, η γλυκιά γεύση του Μπαντ Ισλ απ’ το 1905. Το πρώην αντλιοστάσιο του Ισλ -ένα διαχρονικά κομψό δείγμα κλασικισμού του 1831- σήμερα φιλοξενεί επίσης το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, εκθέσεις και συναυλίες. Το βραβείο για την πιο πιασάρικη ιστορία παίρνει όμως μάλλον η λεγόμενη βίλα Μπλούμενταλ: όταν ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Oskar Blumenthal είδε την εντυπωσιακή προκατασκευασμένη βίλα από ξύλο στο Σικάγο των ΗΠΑ το 1893, τη μετέφερε μέσω θαλάσσης στο λιμάνι του Ρότερνταμ, απ’ όπου και ταξίδεψε μέχρι τις παρυφές της πόλης του Ισλ για να γίνει σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και αριστοκρατών.

3. Τα ιαματικά λουτρά "Salzkammergut”

Μπάντ Ισλ
Shutterstock

Μια όαση ευεξίας στην καρδιά του Ζαλτσκάμεργκουτ, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024 υπερασπίζεται τη φήμη της ως ιστορική λουτρόπολη, γεννημένη για να κατεβάζουν οι επισκέπτες ταχύτητα και να απολαμβάνουν το καθηλωτικό πανόραμα στις γύρω κορυφές. Ένα απ’ τα highlights των ιαματικών λουτρών εδώ αποτελεί το υπαίθριο "τεμπέλικο ποτάμι”, που θα δελεάσει τους ταγμένους οπαδούς του "Sommerfrische" να μουλιάξουν σε αλατόνερο 34°C. Tο spa συμπληρώνει το "Hotel Royal”, με αμφότερες τις σουίτες "Sisi” και "Kaiser Franz Joseph” να παντρεύουν αυτοκρατορική αίγλη με αναζωογωννητικό υδρομασάζ (www.eurothermen.at).

4. Συγκινήσεις του ύψους… και του βάθους

Τελεφερίκ St. Gilgen
Shutterstock

Νότες νοσταλγίας μοιράζει το ταξιδιάρικο "Katrin Seilbahn”, το κόκκινο τελεφερίκ που απ’ το 1959 μεταφέρει τους φαν της αλπικής περιπέτειας 1400 μέτρα ψηλά, στο πάλλευκο το χειμώνα, καταπράσινο το καλοκαίρι όρος Κατρίν. Ένα φυσικό… ψυγείο με σταθερή θερμοκρασία 10-12 βαθμών χειμώνα-καλοκαίρι είναι, αντίθετα, το "Casino Keller”, το παλαιότερο κελάρι για μπίρες του Μπαντ Ισλ. Κομμάτι ενός πολύτιμου μεσαιωνικού δικτύου αποθηκευτικών χώρων σε έναν τόπο όπου άνθισε το εμπόριο αλατιού, το κελάρι λίγο έχει αλλάξει τουςτελευταίους πέντε αιώνες. Ανακαλύψτε το Μπαντ εκεί που δεν φτάνει το μάτι, πριν περάσετε επάνω στο ζυθοποιείο του χώρου για ντόπια σπιτική μπίρα.

5. Κάθοδος στο αλατωρυχείο του Altaussee

Απ’ το 1147, ατρόμητοι αλατωρύχοι ταξίδευαν στα τούνελ του παλαιότερου και
μεγαλύτερου ενεργού αλατωρυχείου της Αυστρίας
, στο γειτονικό Altaussee. Αυτόν τον λαβύρινθο σπάνιου ορυκτού πλούτου επέλεξαν, το 1943, και οι Ναζί για να διαφυλάξουν μια ανεκτίμητη συλλογή από έργα τέχνης -Μικελάντζελο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Βερμέερ- κλεμμένα από τις χώρες των συμμαχικών δυνάμεων ανά την Ευρώπη. Και ήταν οι ντόπιοι αλατωρύχοι που, μετά την ήττα των Γερμανών, απέτρεψαν την καταστροφή των σπάνιων αυτών έργων τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η συναρπαστική ιστορία αξίζει από μόνη της την κλειστοφοβική κάθοδο στην καρδιά του "Βουνού των Θησαυρών”, ακολουθώντας τούνελ μιας αχνής πορτοκαλο-ροζ λάμψης που οδηγούν σε καλά κρυμμένα αξιοθέατα, όπως ένα παρεκκλήσι λαξευμένο εξολοκλήρου στο ορυκτό αλάτι.

6. Μπαντ, το μουσικόφιλο

Lehar Villa
Shutterstock

Ο Γιόχαν Στράους πεταγόταν ως εδώ για να ψυχαγωγήσει την ελίτ της εποχής, αλλά ήταν ο ταπεινής καταγωγής επιδραστικός συνθέτης και οργανίστας Άντον Μπρούκνερ που ανέπτυξε ισχυρότερους δεσμούς με την Άνω Αυστρία. Το 2024 είναι η χρονιά του, καθώς η περιοχή γιορτάζει τα 200ά του γενέθλια μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα. Το Μπαντ Ισλ αγαπά όμως με πάθος και την οπερέτα -ιδιαίτερα τον Ούγγρο συνθέτη Φραντς Λέχαρ, που ισχυριζόταν ότι η εμβληματική παραποτάμια βίλα του εδώ τον γέμιζε έμπνευση (αυτή τη στιγμή η Lehárvilla ανακαινίζεται και είναι κλειστή για το κοινό). Το Φεστιβάλ Οπερέτας Lehar επιστρέφει το καλοκαίρι με μια σειρά από ιντριγκαδόρικες παραστάσεις (αλλά και συναυλίες και καμπαρέ) σε κτίρια-ορόσημα όπως το πανέμορφο "Kongress & TheaterHaus” του 1875, που παίρνει χρώμα απ’ τους ολάνθιστους κήπους του Kurpark (6/7-25/8/2024).

7. Κοντινές εκδρομές στο Ζαλτσκάμεργκουτ

Σκι στα χιόνια
Shutterstock

Μια γαλήνια λουτρόπολη περιτριγυρισμενη από χιονοσκέπαστες βουνοπλαγιές και επτά λίμνες, το Μπαντ Ισλ αποτελεί σημείο συνάντησης των σκιέρ τις πιο κρύες μέρες της χρονιάς -ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι τα παραποτάμια μονοπάτια και οι κατάφυτες κορφές του αποτελούν σημείο ραντεβού για ενθουσιώδεις ποδηλάτες και περιπατητές. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα της Σίσι στο ιστορικό Μονοπάτι της Ελισάβετ ενώ, ούτε μισή ώρα απ’ το κέντρο της πόλης, η κοιλάδα και το φαράγγι Rettenbachalm ανοίγουν, ανά εποχή, ένα μαγευτικό δίκτυο από χιονισμένες δασικές διαδρομές και αλπικά βοσκοτόπια.

Λίμνη Wolfgang
Shutterstock

Λίγα λεπτά με το αμάξι ή το τρένο από το Μπαντ, οι ομορφιές του Ζαλτσκάμεργκουτ ξετυλίγονται μία-μία: το δημοφιλές Χάλστατ με θέα στην ομώνυμη λίμνη, το παραμυθένιο St. Gilgen στις όχθες της Wolfgangsee κι ακόμα παραπέρα.

Χάλστατ
Shutterstock

8. Εvents στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024

Kongress & Theater
Shutterstock

O Kινέζος ακτιβιστής της τέχνης Ai Weiwei καταλαμβάνει το Τυδώρ έμπνευσης εξοχικό της Σίσι. Και ο "λευκός χρυσός” του Ζαλτσκάμεργκουτ, το αλάτι, παίρνει απρόσμενες μορφές στη σύγχρονη τέχνη σε μια διεθνή ομαδική έκθεση, που λαμβάνει χώρα στο ανακαινισμένο ζυθοποιείο του 1833 "Sudhaus” (έως 31/10). Ανακαλύψτε περισσότερους τρόπους με τους οποίους το Μπαντ Ισλ γιορτάζει, αλλά και ανατρέπει τις παραδόσεις φέτος στο www.salzkammergut-2024.at.

Λίμνη Wolfgang
Shutterstock

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.