Χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα: 12 προτάσεις για τον Φεβρουάριο

Με το χιόνι και τη λιακάδα να δίνουν το ένα τη θέση του στο άλλο αλλά και τα πρώτα Καρναβάλια ενόψει, η ορεινή Ελλάδα μάς περιμένει για ταξίδι.

Αράχοβα

Αράχοβα 

Αμφιθεατρικά απλωμένη στις νότιες απολήξεις του Παρνασσού, η Αράχοβα αποτελεί τη "ναυαρχίδα" του χιονοδρομικού τουρισμού στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα σίγουρο weekend ορεινού κοσμοπολιτισμού μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα. Όταν τα χιόνια σκεπάζουν τις πλαγιές του Παρνασσού, σκιέρ και μη παίρνουν την άγουσα για το χιονοδρομικό και φυσικά για το Λιβάδι, τον οικισμό-δορυφόρο της Αράχοβας, φιλοξενώντας από ταβέρνες μέχρι πολυτελή εξοχικά.

Περισσότερα για την Αράχοβα εδώ

Ορεινή Παρνασσίδα

Γκιόνα

Το χειμώνα μάς τραβά το χιονισμένο τοπίο και οι χιονοδρομικές διαδρομές εκτός πίστας, το καλοκαίρι είναι η καταπράσινη φύση και το περιηγητικό-οδηγικό σαφάρι σε ορεινά διάσελα με μοναδική θέα σ’ ένα πανόραμα βουνοκορφών. Τα γαλήνια χωριά, που φωλιάζουν στο ορεινό τρίγωνο της Φωκίδας, στις πλαγιές της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, υπήρξαν για χρόνια αγαπημένο "μυστικό" των ορειβατών (και των κυνηγών), τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με τις τουριστικές υποδομές να βελτιώνονται, γίνονται εκδρομικό πεδίο για low profile, "εύκολες" και γρήγορες αποδράσεις, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα.

Περισσότερα για την Ορεινή Παρνασσίδα εδώ

Άγιος Πέτρος Αρκαδίας

Άγιος Πέτρος Αρκαδίας

Μόλις τρεις ώρες δρόμο από την Αθήνα, ο Άγιος Πέτρος έχει εξελιχθεί πλέον σε ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα δάση και τα ανερχόμενα χωριά του Πάρνωνα. Από τα παλιά αρχοντικά, χτισμένα με πέτρα Πάρνωνα, ξεχωρίζουν αυτά του Κοΐνη, της Φρύγαινας, του Κασουρή, του Κοντάκη, του Παπανικολάου, του Μούσχουρου. Γύρω από τη ζωντανή πλατεία θα βρείτε αρκετές ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και ξενώνες.

Περισσότερα για τον Άγιο Πέτρο Αρκαδίας εδώ

Καλάβρυτα

Καλάβρυτα

Το μεγάλο φαβορί του χειμώνα στο Νομό Αχαΐας, κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των φυσιολατρών και των ski fans. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γραφικά από άποψη αρχιτεκτονικής (καταστράφηκαν άλλωστε σχεδόν ολοσχερώς από τους Γερμανούς), τα Καλάβρυτα περιτριγυρίζονται από ωραία φύση, σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και έχουν ζωντάνια και παλμό όλο το χρόνο, με αρκετές ταβέρνες, ξενοδοχεία και ξενώνες και αρκετά έντονη νυχτερινή ζωή. Από το γραφικό σταθμό του οδοντωτού σιδηρόδρομου, στην είσοδο του χωριού, ξεκινά τη διαδρομή του το τρενάκι που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού – μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Περισσότερα για τα Καλάβρυτα εδώ

Στεμνίτσα

Στεμνίτσα

Επιβλητικά πυργόσπιτα με τοξωτά υπέρθυρα, πέτρινα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από τις καμάρες (θυμίζουν τα βυζαντινά "διαβατικά") των σπιτιών και χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή (με ωραίους ξενώνες) αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια και για φαγητό ή γλυκό στην πλατεία (η Στεμνίτσα φημίζεται για τα μυγδαλάτα της).

Περισσότερα για τη Στεμνίτσα εδώ

Γρεβενά

Γρεβενά

Οι κάτοικοί τους τα ανέδειξαν ως "πόλη των μανιταριών", δίνοντάς τους πλέον ξεχωριστή θέση στην ατζέντα των ταξιδιωτών που δίνουν έμφαση στη γαστρονομία. Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε ανάμεσα στο πεντάγωνο χαρακτηριστικό ρολόι, στα μανιτάρια-γλυπτά που έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορα σημεία και στη ζωντανή Πλατεία Αιμιλιανού, όπου θα σας οδηγήσουν όλοι οι δρόμοι. Επίσης, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (ιδανικό για snowboard και ski εκτός πίστας για τους πιο τολμηρούς) έχει φέρει και πάλι ζωή στα κοντινά χωριά.

Περισσότερα για τα Γρεβενά εδώ

Σέρρες 

Σέρρες

Πρόκειται για μια πόλη μεγάλη και ζωντανή, με νέους ανθρώπους και φοιτητές. Γοητευτική η θέα της πόλης από την ακρόπολη (Κουλάς) με τον Πύργο του Ορέστη και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου (από το 1339). Λιγοστά τα ιστορικά κτίρια και τα οθωμανικά μνημεία που θα δείτε εδώ, είναι όσα γλίτωσαν από την πυρπόληση της πόλης από τους Βούλγαρους το 1913. Αν βρεθείτε εδώ το καλοκαίρι, κινηθείτε προς την Εξοχή, στο δρόμο για τη Δράμα, καθώς εδώ συγκεντρώνεται όλη η δράση. Το χειμώνα, πάλι, κυκλοφορήστε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο κέντρο της πόλης, στους πεζόδρομους και στην Πλατεία Εμπορίου.

Περισσότερα για τις Σέρρες εδώ

Κόνιτσα

Κόνιτσα

Θεωρείται από πολλούς η πρωτεύουσα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων και σίγουρα διαθέτει τα φόντα για να υποστηρίξει αυτόν τον τίτλο. Βόλτες στα δρομάκια, όπου ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά και στις νεότερες κατοικίες θα δείτε και το πατρικό της Χάμκω, της μητέρας του Αλή Πασά, όμορφες εκκλησίες, σημαντικές μονές, πέτρινα γεφύρια αλλά και τοπικά χειροποίητα προϊόντα. Αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting, canoe kayak, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες μέσα στη φύση είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει εδώ ο ταξιδιώτης.

Περισσότερα για την Κόνιτσα εδώ

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν

Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, η εκπληκτική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και, βεβαίως, το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, έχουν αναδείξει τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στον πιο δημοφιλή ορεινό προορισμό της Δυτικής Μακεδονίας και σε έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Η τουριστική κίνηση διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, αφού –εκτός από το σκι– προσφέρεται πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων, όπως περιηγήσεις στο βουνό, ιππασία, τοξοβολία και action sports. Στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο (θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης), πίστα αγώνων μοτοκρός, τεχνητή πίστα αναρρίχησης και πτήσης parapente (από τη θέση Κερασιές, στα 1.600 μ.) ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για τοξοβολία και mountain bike.

Περισσότερα για το Καϊμακτσαλάν εδώ

Περτούλι

Περτούλι

Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Το Περτούλι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, το χιονοδρομικό κέντρο και τις καλές τουριστικές υποδομές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Παλιά αρχοντικά, που έχουν διαμορφωθεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία, προσφέρουν καλές λύσεις για υψηλού επιπέδου διαμονή. Η γειτονική Ελάτη και η ευρύτερη περιοχή προσφέρονται για εκδρομές.

Περισσότερα για το Περτούλι εδώ

Ξάνθη 

Ξάνθη

Κουκλίστικη η παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα σοκάκια κι ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι από παραδοσιακά σπίτια με σαχνισιά (ένα τμήμα προεξέχει από την όψη της οικοδομής και υποστηρίζεται συχνά από ξύλινες αντηρίδες) ή παλιά τούβλινα αρχοντικά εμπόρων. Θα ξεκινήσετε τις βόλτες σας από την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι: θα ανακαλύψετε τη Δημοτική Αγορά (έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο), τη γειτονιά με το εντυπωσιακό συγκρότημα καπναποθηκών που έφτιαξαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες και το σαββατιάτικο πολυπολιτισμικό παζάρι που στήνεται στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ. 

Περισσότερα για την Ξάνθη εδώ

Πήλιο

Πήλιο

Συνδυάζοντας πανέμορφα χωριά, ατμοσφαιρικούς ξενώνες σε ιστορικά αρχοντικά και mountain resorts, διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, ωραίες παραλίες, πληθωρική τοπική κουζίνα και τσιπουροκατανύξεις, το Βουνό των Κενταύρων δεν είναι τυχαία ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα για όλες τις εποχές του χρόνου. Το νότιο Πήλιο, με πανέμορφες παραλίες και γραφικούς οικισμούς όπως το Τρίκερι, ζωντανεύει κυρίως το καλοκαίρι και έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Περισσότερα για το Πήλιο εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.