Για πόσο ακόμη θα έχουμε αλπικό τουρισμό;

Με τους πάγους να λιώνουν και τον τουρισμό να επιστρέφει «εκδικητικά» μετά την πανδημία, η δυσοίωνη πραγματικότητα πίσω απ’ τα καρτποσταλικά πανοράματα των Άλπεων είναι πιο ορατή από ποτέ.

Χιονισμένες_Άλπεις Shutterstock

Με τους πάγους να λιώνουν και τον τουρισμό να επιστρέφει "εκδικητικά" μετά την πανδημία –λέγε με "τράφικ" σε δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές και μποτιλιαρίσματα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι στο δρόμο για γραφικά χωριά– η δυσοίωνη πραγματικότητα πίσω απ’ τα καρτποσταλικά πανοράματα των Άλπεων είναι, πλέον, πιο ορατή από ποτέ. Σε μια περιοχή-τόπο προσκυνήματος για φαν του σκι, η αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί πολλά αγαπημένα χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα αυτά σε χαμηλότερο υψόμετρο, που ενδέχεται να παραμείνουν με λίγο έως καθόλου χιόνι, παρά τις γερές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και τους κατοίκους που ποντάρουν στον χιονοδρομικό τουρισμό.

Παράλληλα, το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στις Άλπεις μεταφράζεται σε όλο και πιο συχνές κατολισθήσεις, που αφενός κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση και αφετέρου αυξάνουν την επικινδυνότητα σε δημοφιλή ορεινά μονοπάτια. Από την ανάγκη για νέες προτάσεις χειμερινού τουρισμού (π.χ. δραστηριότητες που δεν απαιτούν παχιές στρώσεις χιονιού) μέχρι τον ανασχεδιασμό των πεζοπορικών μονοπατιών και τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών, η "προσαρμογή" μοιάζει να είναι η λέξη-κλειδί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ιαματικός Τουρισμός: Στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων για όλο το χρόνο

Η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη παρουσίασαν σχέδια για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, προωθώντας επενδύσεις και στρατηγικές που θα ενισχύσουν την τουριστική περίοδο και τη βιωσιμότητα των προορισμών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/07/2024

Το ξενοδοχείο "Alkyon" μας δίνει ιδέες για χαλαρωτικές διακοπές σε φόντο μπλε και πράσινο στην Σκιάθο

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, υπάρχει ένα ξενοδοχείο που ενδείκνυται για οποιοδήποτε στυλ διακοπών θελήσεις.

Το Κάστρο του Αντιρρίου γίνεται καθολικά προσβάσιμο με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης

Καθολικά προσβάσιμο καθίσταται το Κάστρο Αντιρρίου μετά την αναβάθμιση των υποδομών.

Ποιά νησιά πρωταγωνιστούν σε τζίρο από καταλύματα και εστίαση τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η Πάρος και η Μήλος πρωπορεύονται στις αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων και εσόδων καταλυμάτων και εστίασης.

Στην "Μαργιώρα" δεν έρχεσαι μόνο για να καλοφάς (αν και θα μπορούσες)

Εστιατόριο για δείπνο, wine και cocktail bar, ένα μικρό shop/delicatessen με εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών και μια κρυφή αυλή που εκτός των άλλων στεγάζει και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα πολλά πρόσωπα της Μαργιώρας.

Από την Τιφλίδα στον Καύκασο: Πήγαμε στη Γεωργία και καταλάβαμε γιατί (το κρασί και η γαστρονομία της) είναι τόσο hot

Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.