"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

Κρασί

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των κρασιών της με ένα φεστιβάλ, που, όπως σημειώνουν και οι διοργανωτές του, είναι το πρώτο που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.  

Ο λόγος, για το "Messinia Terroirs Wine Festival”, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora της Costa Navarino από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, και το οποίο αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος "Messinia Terroirs", μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με στόχο την προβολή των κρασιών της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία. Το ΙΚΒΚΚ, είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

Ο κος Διονύσης Παπαδάτος, συντονιστής των δράσεων του ΙΚΒΚΚ, μιλώντας στο "α" αναφέρει: "Το "Messinia Terroirs Wine Festival” είναι ένα πρόγραμμα ανάδειξης του μεσσηνιακού αμπελώνα, στο πλαίσιο του οποίου χαρτογραφούμε τις γηγενείς ποικιλίες, τις μελετούμε και προσπαθούμε να τις αναδείξουμε. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση γιατί παράλληλα γίνεται σημαντική προσπάθεια έρευνας σε βάθος και αναβίωσης ιστορικών ποικιλιών σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες, όπως γεωλόγους, ιστορικούς-αρχαιολόγους. Η Μεσσηνία παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, κάτι που εντοπίσαμε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του ΙΚΒΚΚ, πριν από περίπου μια δεκαετία. Το σύνολο των εδαφικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της περιοχής και οι ποικιλίες των αμπελιών που ευδοκιμούν εδώ, είναι τομέας στον οποίο αυτή τη στιγμή δίνουμε μεγάλη βάση γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν πολλά μεγάλα οινοποιεία στην Ελλάδα προμηθεύονταν την πρώτη ύλη τους από την περιοχή. Μελετώντας λοιπόν πιο ενδελεχώς το terroir, την εξέλιξη του αμπελώνα και τη δουλειά των παραγωγών, εντοπίσαμε μερικά οινικά διαμάντια που πρέπει να έρθουν στο φως αποδεικνύοντας ότι η Μεσσηνία έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί και σε προορισμό για οινοτουρισμό οπότε το φεστιβάλ είναι από τις δράσεις που ενισχύουν την οινική της εξωστρέφεια". 

Κρασί

Το ΙΚΒΚΚ σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

Το τριήμερο του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών της Μεσσηνίας και των κρασιών του, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γευσιγνωσία των κρασιών της Μεσσηνίας (29 & 30/9, 7 μ.μ-10.30 μ.μ) στην Πλατεία Γευσιγνωσίας Navarino Agora όπου οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας θα κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις με τα κρασιά της περιοχής. Για να μπορέσετε να τα δοκιμάσετε, προτείνεται η αγορά του αναμνηστικού ποτηριού γευσιγνωσίας του φεστιβάλ, αξίας των 5€, από το κατάστημα Cellier που βρίσκεται στη Navarino Agora ενώ επιστρέφοντας το ποτήρι σας θα έχετε έκπτωση 5€ σε αγορά κρασιών από τη συλλογή των παραγωγών της Μεσσηνίας από το κατάστημα Cellier στη Navarino Agora μέχρι τις 29/9-1/10.

Διαβάστε Επίσης

Από τη σειρά των εκδηλώσεων δεν θα λείψει και ένα πολύ ενδιαφέρον Master Class με θέμα "O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία" (30/9, 6 μ.μ-8 μ.μ, Costa Navarino W _Conference Center, κοντά στη Navarino Agora). Εισηγητής θα είναι ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ ενώ οδηγός στη γευσιγνωσία θα είναι ο Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET. Ο κος Κουνδουράς θα μιλήσει για την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος  DipWSET θα παρουσιάσει το εμβληματικό Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή. "Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας" (1/10, 5 μ.μ-7 μ.μ, Costa Navarino W _Conference Center), με εισηγητή τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET, παρουσία του Μανώλη Κεντικελένη, Head Sommelier Costa Navarino, είναι ένα ακόμα Masterclass με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πρόκληση και πρόσκληση για όλους και κυρίως για τους επαγγελματίες HO.RE.CA. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή 3 διεθνών ποικιλιών, θα σας "προκαλέσει" να ανακαλύψετε ποιες από αυτές έχουν μεγαλώσει στη γη της Μεσσηνίας και έχουν δημιουργήσει κρασιά που ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε δημοφιλείς ετικέτες του διεθνούς οινικού πεδίου.

Κρασί

Στο workshop "Ζωγραφίζοντας με το Κρασί" (30/9, 6 μ.μ & 7.30 – 8.30 μ.μ, Πλατεία Γευσιγνωσίας Navarino Agora), η εικαστικός Malynovska Alina θα δείξει μια εναλλακτική χρήση του κρασιού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, που θα μάθουν να ζωγραφίζουν με πινέλα και κόκκινο κρασί. Οι σινεφίλ θα απολαύσουν την ταινία "Bottle Shock" του Randall Miller (30/9, 9.30 μ.μ-11 μ.μ, Danaos Open Air Cinema, Navarino Agora). Ο Ράνταλ Μίλερ, που σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο, μάς "μεθά" με τα γραφικά τοπία της Καλιφόρνια και την ιστορία του Jim Barret (Bill Pullman) και του γιου του Bo (Chris Pine), που ίδρυσαν το οινοποιείο Chateau Montelena, στις αρχές του΄70. Άραγε, πώς κατάφεραν να φέρουν τα κρασιά της Καλιφόρνια στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα γαλλικά; Μη χάσετε την αναπαράσταση της "τυφλής γευστικής δοκιμής" που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του κρασιού. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία αγάπης, θριάμβου και ζύμωσης.

Τα οινοποιεία των οποίων η συμμετοχή έχει επιβεβαιωθεί είναι τα: Navarino Vineyards, Panagiotopoulos WinesΟινοποιείο ΝέστωρΟινοποιία ΨαρούληΚτήμα ΔερέσκουAstir X (Ξυγκώρος)Lacules EstateΟινοποιείο Γκότση, Πατσούρος Κωνσταντίνος - Οινεμπορική Τριφυλίας, BIOVIN – Tsavolakis Wines.

Σημειώστε ότι ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα θα είναι περιορισμένος.

www.cvf.gr, 27230 28353, info@cvf.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Terra Incognita": Η έκθεση του Αθανάσιου Μαλούκου παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

"Periplous Seaside Restaurant": Κοσμοπολίτικη γαστρονομία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

Με βεράντα πλάι στη θάλασσα, αλλά και ντιζαϊνάτη σάλα που χαζεύει την εντυπωσιακή, state of the art ανοιχτή κουζίνα, ο νεαρός σεφ Νίκος Μυλωνάκης φέρνει στο πιάτο την εμπειρία του από το λονδρέζικο "Pied à terre" (1* Michelin).

"Domotel Xenia Volos City Resort": Εορταστική απόδραση στον λαμπερό Βόλο

Ζήστε από κοντά τη λαμπερή αίσθηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο "Domotel Xenia Volos City Resort" με εορταστικά ρεβεγιόν συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Η Αίγλη Μπαλαμάτση μας ξεναγεί στο GEM (Grand Egyptian Museum) του Καΐρου που θέτει νέα δεδομένα στον διεθνή χάρτη των μουσείων και έχει και ελληνική υπογραφή

Η CEO & Executive Strategy Director της INTERWEAVE μας μιλά για το στοίχημα του πολυαναμενόμενου μουσειακού complex GEM (Grand Egyptian Museum) στο Κάιρο, περήφανη που μια ελληνική εταιρεία ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του.

"Μπελλαίικο": Σπιτική περιποίηση στη Στεμνίτσα

Στη Στεμνίτσα είναι φωλιασμένος χρόνια ο πετρόχτιστος ξενώνας "Μπελλαίικο" και στο κατώφλι μάς υποδέχεται η Νένα με όλα όσα αρμόζουν στην αρκαδική φιλοξενία, κάνοντάς μας να νιώθουμε σαν καλεσμένοι στο σπίτι της καλύτερης οικοδέσποινας.

"Kastanea House and bar": Μοντερνιτέ μέσα στο καστανόδασος στο Καρπενήσι

Με έμπνευση από τα σαλέ της βόρειας Ευρώπης, της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ο ιδιοκτήτης και φανατικός ταξιδευτής Νίκος Τσιάγκας δημιούργησε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με υψηλή αισθητική, που εκτείνεται από το σχεδιασμό μέχρι την εμπειρία φιλοξενίας.

"Selestina boutique hotel": Το Καρπενήσι σε πρώτο πλάνο

Προικισμένο με μια έξοχη θέα στις κεραμοσκεπές που μπλέκονται με τα έλατα, το γοητευτικό και πετρόχτιστο "Selestina boutique hotel" είναι ιδανική αφετηρία για βόλτες στο κέντρο της πόλης, αλλά και για εξορμήσεις στα γύρω ορεινά χωριά.