"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

Κρασί

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των κρασιών της με ένα φεστιβάλ, που, όπως σημειώνουν και οι διοργανωτές του, είναι το πρώτο που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.  

Ο λόγος, για το "Messinia Terroirs Wine Festival”, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora της Costa Navarino από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, και το οποίο αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος "Messinia Terroirs", μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με στόχο την προβολή των κρασιών της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία. Το ΙΚΒΚΚ, είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

Ο κος Διονύσης Παπαδάτος, συντονιστής των δράσεων του ΙΚΒΚΚ, μιλώντας στο "α" αναφέρει: "Το "Messinia Terroirs Wine Festival” είναι ένα πρόγραμμα ανάδειξης του μεσσηνιακού αμπελώνα, στο πλαίσιο του οποίου χαρτογραφούμε τις γηγενείς ποικιλίες, τις μελετούμε και προσπαθούμε να τις αναδείξουμε. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση γιατί παράλληλα γίνεται σημαντική προσπάθεια έρευνας σε βάθος και αναβίωσης ιστορικών ποικιλιών σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες, όπως γεωλόγους, ιστορικούς-αρχαιολόγους. Η Μεσσηνία παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, κάτι που εντοπίσαμε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του ΙΚΒΚΚ, πριν από περίπου μια δεκαετία. Το σύνολο των εδαφικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της περιοχής και οι ποικιλίες των αμπελιών που ευδοκιμούν εδώ, είναι τομέας στον οποίο αυτή τη στιγμή δίνουμε μεγάλη βάση γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν πολλά μεγάλα οινοποιεία στην Ελλάδα προμηθεύονταν την πρώτη ύλη τους από την περιοχή. Μελετώντας λοιπόν πιο ενδελεχώς το terroir, την εξέλιξη του αμπελώνα και τη δουλειά των παραγωγών, εντοπίσαμε μερικά οινικά διαμάντια που πρέπει να έρθουν στο φως αποδεικνύοντας ότι η Μεσσηνία έχει τις προοπτικές να εξελιχθεί και σε προορισμό για οινοτουρισμό οπότε το φεστιβάλ είναι από τις δράσεις που ενισχύουν την οινική της εξωστρέφεια". 

Κρασί

Το ΙΚΒΚΚ σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας και δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

Το τριήμερο του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών της Μεσσηνίας και των κρασιών του, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γευσιγνωσία των κρασιών της Μεσσηνίας (29 & 30/9, 7 μ.μ-10.30 μ.μ) στην Πλατεία Γευσιγνωσίας Navarino Agora όπου οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας θα κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις με τα κρασιά της περιοχής. Για να μπορέσετε να τα δοκιμάσετε, προτείνεται η αγορά του αναμνηστικού ποτηριού γευσιγνωσίας του φεστιβάλ, αξίας των 5€, από το κατάστημα Cellier που βρίσκεται στη Navarino Agora ενώ επιστρέφοντας το ποτήρι σας θα έχετε έκπτωση 5€ σε αγορά κρασιών από τη συλλογή των παραγωγών της Μεσσηνίας από το κατάστημα Cellier στη Navarino Agora μέχρι τις 29/9-1/10.

Διαβάστε Επίσης

Από τη σειρά των εκδηλώσεων δεν θα λείψει και ένα πολύ ενδιαφέρον Master Class με θέμα "O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία" (30/9, 6 μ.μ-8 μ.μ, Costa Navarino W _Conference Center, κοντά στη Navarino Agora). Εισηγητής θα είναι ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ ενώ οδηγός στη γευσιγνωσία θα είναι ο Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET. Ο κος Κουνδουράς θα μιλήσει για την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος  DipWSET θα παρουσιάσει το εμβληματικό Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή. "Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας" (1/10, 5 μ.μ-7 μ.μ, Costa Navarino W _Conference Center), με εισηγητή τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET, παρουσία του Μανώλη Κεντικελένη, Head Sommelier Costa Navarino, είναι ένα ακόμα Masterclass με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πρόκληση και πρόσκληση για όλους και κυρίως για τους επαγγελματίες HO.RE.CA. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή 3 διεθνών ποικιλιών, θα σας "προκαλέσει" να ανακαλύψετε ποιες από αυτές έχουν μεγαλώσει στη γη της Μεσσηνίας και έχουν δημιουργήσει κρασιά που ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε δημοφιλείς ετικέτες του διεθνούς οινικού πεδίου.

Κρασί

Στο workshop "Ζωγραφίζοντας με το Κρασί" (30/9, 6 μ.μ & 7.30 – 8.30 μ.μ, Πλατεία Γευσιγνωσίας Navarino Agora), η εικαστικός Malynovska Alina θα δείξει μια εναλλακτική χρήση του κρασιού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, που θα μάθουν να ζωγραφίζουν με πινέλα και κόκκινο κρασί. Οι σινεφίλ θα απολαύσουν την ταινία "Bottle Shock" του Randall Miller (30/9, 9.30 μ.μ-11 μ.μ, Danaos Open Air Cinema, Navarino Agora). Ο Ράνταλ Μίλερ, που σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο, μάς "μεθά" με τα γραφικά τοπία της Καλιφόρνια και την ιστορία του Jim Barret (Bill Pullman) και του γιου του Bo (Chris Pine), που ίδρυσαν το οινοποιείο Chateau Montelena, στις αρχές του΄70. Άραγε, πώς κατάφεραν να φέρουν τα κρασιά της Καλιφόρνια στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα γαλλικά; Μη χάσετε την αναπαράσταση της "τυφλής γευστικής δοκιμής" που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του κρασιού. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία αγάπης, θριάμβου και ζύμωσης.

Τα οινοποιεία των οποίων η συμμετοχή έχει επιβεβαιωθεί είναι τα: Navarino Vineyards, Panagiotopoulos WinesΟινοποιείο ΝέστωρΟινοποιία ΨαρούληΚτήμα ΔερέσκουAstir X (Ξυγκώρος)Lacules EstateΟινοποιείο Γκότση, Πατσούρος Κωνσταντίνος - Οινεμπορική Τριφυλίας, BIOVIN – Tsavolakis Wines.

Σημειώστε ότι ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα θα είναι περιορισμένος.

www.cvf.gr, 27230 28353, info@cvf.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.