Αντίπαρος: Γιατί αγαπάμε το πιο μπουρζουά-μποέμ νησί του Αιγαίου;

Αντίπαρος

Κάποτε η Αντίπαρος ήταν το καταφύγιο των ελεύθερων πνευμάτων που κοιμόντουσαν κοιτάζοντας τα αστέρια στο περίφημο κάμπινγκ, χόρευαν μέχρι το πρωί ξυπόλυτοι στην στρογγυλή πίστα της ντίσκο "La Luna" και τρέφονταν αποκλειστικά με φρούτα που ξέπλεναν στα κρυστάλλινα νερά της Φανερωμένης. Πλέον, ο μικρός μποέμ παράδεισος φιλοξενεί στον κεντρικό του πεζόδρομο –και τα πέριξ αυτού– εκλεκτικές μπουτίκ με κοσμοπολίτικη ταυτότητα, πολυτελή resorts και βίλες για exclusive επισκέπτες, αλλά και αναρίθμητα σεβίτσε. Αν μπορούμε να αποδώσουμε την ευθύνη για αυτήν τη σταδιακή σύνθεση ενός bourgeois-bohème προφίλ (του επονομαζόμενου και bobo) σε ένα μόνο άτομο, αυτός είναι ο καλύτερος άνθρωπος του Χόλιγουντ, ο επίσημα πολιτογραφημένος Έλληνας, ο απροσδόκητα cool Αντιπαριώτης, ο Τομ ο Χανκς.

Πού να ήξερε ο σταρ πως, επιλέγοντας ως εξοχικό τόπο κατοικίας του το slow living νησάκι, θα άνοιγε την κουνελότρυπα όπου διάσημοι παραθεριστές θα επέλεγαν τον "επίγειο παράδεισο" όπου έχει σπίτι ο φίλος τους. Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζέιμς Φράνκο, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Μάθιου ΜακΚόναχι και πολλοί ακόμη που κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας με καπέλα του μπέιζμπολ και επιμελώς ατημέλητα μπλουζάκια (που πιθανότατα κόστιζαν όσο ένας βασικός μισθός στην Ελλάδα) προσέλκυσαν μια bobo φυλή που απολάμβανε την πολυτέλεια, αλλά με πιο ανεπιτήδευτους και ίσως αρτίστικους όρους. 

αντίπαρος
Κυβικά κυκλαδίτικα με τις χρωματιστές πινελιές από μπουκαμβίλιες καδράρουν το λιμανάκι του νησιού

Αναπόφευκτα το νησί γέμισε γαστροκαφενεία, μποέμικα beach bars και sui generis καταστήματα με αξεσουάρ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων επισκεπτών. Παραδόξως συμβαδίζοντας με την απροσποίητη ανεμελιά της προ ΤΧ (Τομ Χανκς) εποχής, το νησί παρά το posh φινίρισμά του πατάει σε δύο βάρκες, αυτή του κοσμοπολιτισμού και αυτή μιας χίπικης ομορφιάς αναλλοίωτης στο χρόνο. Άλλος με τη βάρκα μας; Που θα έλεγε και η ντόπια Μανταλένα.

Οι μποέμ

Ελάχιστα στέκια έχουν μείνει ανέγγιχτα από την εποχή του ανόθευτου "γκρικ σάμερ", το οποίο δεν συνέβαινε για να ποσταριστεί στο Instagram. Θεματοφύλακας αυτών είναι η θρυλική ντίσκο "La Luna". Όσοι έχουν περάσει το κατώφλι αυτής της υπαίθριας ντίσκο έχουν να θυμούνται χορό κάτω από τα αστέρια και τους ρετρό πολύχρωμους προβολείς μέχρι το ξημέρωμα. Στο δρόμο προς το κάμπινγκ, ανάμεσα σε χωράφια που μοιάζουν να μην οδηγούν πουθενά, η ρετρό πίστα προσφέρεται για φιγούρες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, κάνοντάς την το πιο αναπολογητικά cult αφτεράδικο των Κυκλάδων.

Σταθερή αξία από το 1980, η ταβέρνα "Κληματαριά" (2284061061), κρυμμένη σε ένα κάθετο σοκάκι του κεντρικού πεζόδρομου, αποτελεί μια βέβαιη στάση για φωτογράφιση στην πνιγμένη με μπουκαμβίλιες αυλή της. Η περιποιημένη μοσχαρίσια μπριζόλα και τα υπόλοιπα πιάτα της ώρας κάνουν σουξέ σε ροζ φόντο και το κλασικό στέκι βρίσκει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά όσων λατρεύουν τα ωραία κρεατικά.

Αντίπαρος
Το πιο αναπολογητικά cult αφτεράδικο των Κυκλάδων μετράει 42 χρόνια ζωής

Πιθανότατα η πιο low budget επιλογή φαγητού είναι το μεζεδοκαφενείο "Το Σταθερό" (2284061127) στο λιμάνι του νησιού. Από τη μία μετράς πλοιάρια και σκάφη να λύνουν και να δένουν κάβους και από την άλλη νοστιμιές της θάλασσας και της στεριάς, όπως την τοπική ρεβυθάδα, το σαγανάκι και τα κεφτεδάκια που εναλλάσσονται σε τέμπο τσιμπολογήματος.
Απλά, ουσιαστικά και με street διάθεση, η νοστιμιά του αυθεντικού μπέργκερ παρελαύνει στη street food Μέκκα του νησιού: τον "Γάδαρο" στην καρδιά της Χώρας. Εδώ, πρωταγωνιστής είναι το μπέργκερ με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, όπως και το τραγανό κοτόπουλο, ενώ θα βρείτε και vegan εκδοχές. 

Το ένα –και μοναδικό– βιβλιοπωλείο στην Αντίπαρο λέγεται "Αρόδο" (2284061255) λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διαθέτει τον πιο ρομαντικό al fresco χώρο για διάβασμα, συζητήσεις και βιβλιόφιλες αναζητήσεις. Στο ράφια του θα βρεις καινούργια και second hand βιβλία σε πολλές γλώσσες, τα οποία συγκεντρώνει με μεγάλο ζήλο η Μαρία Σταθοπούλου.

Αντίπαρος
Για brunch και όλα τα κους κους του νησιού στον "Elia kafenes"

Σημείο αναφοράς για προσιτό brunch και κους κους για τα παραλειπόμενα της προηγούμενης νύχτας παραμένει ο "Elia kafenes" (eliakafenes.com) σε στρατηγικό σημείο, εκεί όπου σμίγει το λιμάνι με το πεζόδρομο. Για να παίρνεις τον καφέ σου για την παραλία ή να απολαύσεις μια σειρά από ομελέτες, παραλλαγές με αυγά, σάντουιτς και pancakes την ώρα που παρακολουθείς την περαντζάδα μαθαίνοντας τα νέα του νησιού. 

Τη βραδινή σκυτάλη στη διασκέδαση και το φλερτ παίρνει η κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου θα βρεις συγκεντρωμένα τα περισσότερα μπαρ, ανάμεσά τους τα "Boogaloo" (boogaloo.gr) και "Lime" (6986419571), με τα signature cocktails και τις ωραίες μουσικές να κρατούν το ρυθμό του ξενυχτιού. Μποέμ κυρίως ως προς τη διακόσμηση και λιγότερο ως προς τη φιλοσοφία, αυτά τα μπαρ της πλατείας ακροπατούν ανάμεσα στο posh και το ανέμελο, σαν μια ιδανική "γέφυρα" για να προχωρήσουμε στη γευστική, και όχι μόνο, χλιδή της Αντιπάρου.

Οι μπουρζουά 

Το κουβάρι των high-end αφίξεων αρχίζει να ξετυλίγεται δικαιωματικά από το "The Rooster" (theroosterantiparos.com), ένα luxury wellness και lifestyle resort που χτίστηκε σε αρμονία με το γύρω τοπίο της παραλίας Λιβάδια. Μιλάμε για ένα boutique ξενοδοχείο με 16 βίλες, η καθεμία από τις οποίες έχει ειδυλλιακό κήπο και πισίνα και εξασφαλίζει την πολυπόθητη ιδιωτικότητα. Μαζί με πολυτέλεια σε μια κομψά ακατέργαστη και ρουστίκ ερμηνεία που δεν αφήνει στους επισκέπτες να αντιληφθούν τη λεπτομερώς κατασκευασμένη χλιδή, που μπορεί να κρύβεται σε ένα ινσταγκραμικό καλάθι με καλογυαλισμένα συμμετρικά αβγά που μαζευτήκαν στο αγρόκτημα του "The Rooster". 

Βασίλαινας Αντίπαρος new 1
Σπεσιαλιτέ που ταιριάζουν γάντι στο κυκλαδονήσι παρουσιάζει το "Vassilenas Blue"

Kοντά και ταυτόχρονα μακριά από τον πολύβουο πεζόδρομο του νησιού, η κινηματογραφικής ομορφιάς αυλή του "Vassilenas Blue" (vassilenas.gr) σου δίνει την ευκαιρία να δειπνίσεις κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, σε άμεση επαφή με τα αστέρια. Η ομάδα του "Βασίλαινα" της Αθήνας, με επικεφαλής στην Αντίπαρο τον σεφ Βασίλη Παπαδόπουλο, παρουσιάζει σπεσιαλιτέ που ταιριάζουν γάντι στο κυκλαδίτικο καλοκαίρι, όπως το γιουβέτσι με γαρίδες και τα μάγουλα ροφού με λιγκουίνι. Αντίστοιχης γαστρονομικής δυναμικής και το μπιστρουδένιο Kalokairi που αναμειγνύει την comfort απλότητα με την δημιουργία και τα ντόπια υλικα σε πιάτα όπως το σεβίτσε μπαρμπούνι.

Ξεχωριστό εστιατόριο με οινοφιλικές δονήσεις και στιβαρή γοητεία το "Sapou" (sapou.gr) στο λιμάνι, στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια της εστίασης για mix and match υλικών και τεχνικών αιχμής από όλον τον κόσμο. Ο σεφ Γιάννης Σαπουντζής ακονίζει τα κοσμοπολίτικα στοιχεία της μαγειρικής του με tartare καραβίδας σε λεμόνι, σχοινόπρασο και avruga, καθώς και με Black Angues Beef Tataki με τρούφα, ponzu και yuzu.

Σε ένα νησί που δεν φημίζεται για τις οργανωμένες παραλίες του και τα αναρίθμητα beach bars, υπάρχει ένα beach bar- εστιατόριο στη 2η παραλία της Ψαραλυκής με θαλασσινή ελεγκάντσα. Τα boho στοιχεία και η εξωτική γοητεία κυριαρχούν σε κάθε του σημείο του "Time Marine" (timemarineantiparos.gr), ενώ στις αναπαυτικές ξαπλώστρες και τα πουφ θα χαλαρώσεις ώσπου να νιώσεις ότι σταματάει ο χρόνος. Εκεί αλλά και στα τραπέζια του εστιατορίου, μπορείς να απολαύσεις μια πολύχρωμη γευστική παλέτα fusion λογικής.

Αντίπαρος
Ένα ξεχωριστό concept store με sui generis προφίλ ακούει στο όνομα "Morethanthis"

Εκτός από ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή, η Αντίπαρος μπορεί να περηφανεύεται και για τον τίτλο του "ναού του shopping", αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται από τη γειτονική Πάρο για τις αγορές τους στις εξαιρετικά chic boutique του κεντρικού πεζόδρομου. Ένα ξεχωριστό concept store με sui generis προφίλ που φέρνει τον κοσμοπολίτικο αέρα ελληνικών και διεθνών brands στο πολύβουο σοκάκι είναι το "Morethanthis" (www.morethanthis.gr). Οι λιτές γραμμές δίνουν στα επιλεγμένα brands το χώρο τους να λάμψουν, ενώ θα βρεις από κοσμήματα και αξεσουάρ μέχρι κεραμικά και φωτιστικά υψηλής αισθητικής και ξεχωριστής ταυτότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.