Σχοινούσα: Όμορφη, δραστήρια και πολύ νεανική

Η δεύτερη στη σειρά από τις Μικρές Κυκλάδες (εκκινώντας από τη Νάξο) έχει πολλή ζωή, πολλά παιδιά και νέα ζευγάρια, αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και αξιοζήλευτο nightlife καλοκαίρι και χειμώνα.

Σχοινούσα κεντρική Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα νησί όλο ζωντάνια χειμώνα-καλοκαίρι είναι η Σχοινούσα. Και εξηγούμαι χωρίς άλλους προλόγους, επιστρέφοντας εντυπωσιασμένη από την πρώτη μου επίσκεψη στο νησί. Στη Σχοινούσα οι άνθρωποι δεν περιμένουν το καλοκαίρι για να περάσουν καλά. Εντάξει, το περιμένουν για να δουλέψουν εντατικά, ευχαριστιούνται τον τόπο και τις παρέες τους, όμως, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κι αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι κάμποσα τα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά, αλλά είναι και κάμποσοι από τους 200 και πλέον μόνιμους κατοίκους αυτοί που βγαίνουν έξω καθημερινά. 

Σχοινούσα deli
Λεωνίδας Τούμπανος
Η Μπαρέσα, πίσω από τη μπάρα του all-day cafe ber "Deli" ζει εδώ και έξι χρόνια με την οικογένειά της στη Σχοινούσα.
 

Και όχι μόνον αυτό. Με 30 μαθήτριες και μαθητές και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη χρονιά που μόλις τελείωσε, με δασκάλες και καθηγητές που κάνουν εδώ το... αγροτικό τους (ή μήπως ήρθαν για να μείνουν;), με αρκετές οικογένειες με μικρότερα παιδιά· όλα δείχνουν ότι η Σχοινούσα, νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς, δεν θα "ηρεμήσει" εύκολα. 

Σχοινούσα καθηγητριες
Λεωνίδας Τούμπανος
Πεζοπορία στο νησί μετά το μάθημα - καθημερινή συνήθεια των καθηγητριών που δουλεύουν στα σχολεία της Σχοινούσας. 

Και καλά θα κάνει. Εδώ, άλλωστε, επέλεξε να περάσει τον τελευταίο χειμώνα η Ματίνα, που ύστερα από τρεις σεζόν στο νησί ανέλαβε το "Καφέ της Χαράς", στο οποίο δούλευε, και να εγκατασταθεί (για λίγο, για πολύ, θα δείξει!) στη Σχοινούσα. Το ίδιο και ο Ηλίας με τη Δέσποινα, που αποφάσισαν ν’ αφήσουν το κλεινόν άστυ και να δώσουν δωδεκάμηνη ζωή στο πιο παλιό καφενείο του νησιού "Το Κέντρο", στο οποίο έχουν κάνει ελάχιστες παρεμβάσεις και είναι παλιακό και τέλειο. 

Σχοινούσα Ματινα
Λεωνίδας Τούμπανος
Η Ματίνα που ήρθε, έμεινε και ανέλαβε το "Καφέ της Χαράς".

Εδώ όμως ζει και τα σχεδόν ενενήντα χρόνια της η κυρά Μαρία, που κάθεται στην αυλή της και βλέπει το νησάκι της να αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Εδώ και ο κυρ Γιώργης Νομικός που τον πετυχαίνουμε πάνω στο γάιδαρο να κάνει την απογευματινή του βόλτα, έχοντας αφήσει πια πολλές από τις εργασίες για το γιο του Νίκο. Ο τελευταίος, με πτυχίο φυσικού, αλλά κτηνοτρόφος με διακόσια γιδοπρόβατα και παραγωγός φάβα (oktoadelphia.gr) πλέον, ανήκει στη γενιά των Σχοινουσιωτών που έχουν παραμείνει (ή επιστρέψει) στο νησί και κάνουν χίλιες δυο δουλειές. 

Σχοινούσα Νίκος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Νίκος, φυσικός και κτηνοτρόφος.

Ο Μανώλης Κωβαίος, για παράδειγμα, παράγει και αυτός το δικό του φάβα, αλλά αναλαμβάνει και το θερισμό στα χωράφια των άλλων, καθώς διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και όταν καλοκαιριάζει για τα καλά, η θέση του είναι στο τιμόνι της "Αιολείας" (6979618233), με την οποία αναλαμβάνει ημερήσιες θαλάσσιες εκδρομές και κρουαζιέρες στη Σχοινούσα και στα γύρω νησιά. Και καπετάνιος, δηλαδή.

Σχοινούσα φάβα
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Μανώλης Κωβαίος επί το έργον.

Κολύμπι, βόλτες και πάλι κολύμπι

Γενικά στη Σχοινούσα, με 18 διαφορετικές παραλίες, η θάλασσα έχει αναμφισβήτητα τον πρώτο λόγο στις διακοπές. Και αν με την πρώτη ματιά θεωρήσετε ότι χρειάζεστε αυτοκίνητο για να τις προσεγγίσετε, εμείς θα σας πούμε να... τ’ αφήσετε αυτά, να φοράτε καπέλο, αντηλιακό και σωστά παπούτσια και να πηγαίνετε παντού με τα πόδια. Μιλώντας με αριθμούς και δεδομένα, άλλωστε, όλες οι παραλίες βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, οι όποιες ανηφόρες δεν είναι ούτε μεγάλες ούτε κουραστικές, ενώ η μεγαλύτερη διαδρομή που θα χρειαστεί να περπατήσετε δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά.

Σχοινούσα παραλία
Λεωνίδας Τούμπανος
Δεκαοκτώ διαφορετικές παραλίες μπορείτε να βρείτε στο νησί.

Κατά τα άλλα, ένα νεόχτιστο καλντερίμι συνδέει τη Χώρα (Παναγιά) με το Μερσήνι που είναι και το λιμάνι του νησιού. Η δε βόλτα στη Χώρα, εκτός από τις πολλές και διαφορετικές επιλογές σε μαγαζιά, περνάει επίσης από την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής, που γιορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα των τελευταίων Χαιρετισμών. 

Έτερος οικισμός του νησιού η Μεσαριά, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Χώρα, με τη χαρακτηριστική μικρή εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Εδώ θα έρθετε για βόλτα και φαγητό, εκτός κι αν την επιλέξετε για μια ήσυχη και χαλαρή διαμονή.

Σοινούσα Μεσαρια Ευαγγελίστρια
Λεωνίδας Τούμπανος
Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Μεσαριά. 

Εδώ που τα λέμε, πάντως, παρά τα γλέντια και τα ξενύχτια που συνοδεύουν τη φήμη του νησιού, η Σχοινούσα παραμένει γενικώς χαλαρή και ευχάριστη. Απολαμβάνει επίσης έναν από τους ωραιότερους απογευματινούς ήλιους του Αιγαίου, που απλώνεται στον μεγάλο ορίζοντά της, καθώς δεν έχει ιδιαίτερα υψώματα (μόνον ο Μύλος στα 133 μέτρα προσφέρει πανοραμική θέα). Ε, κι αυτό της χαρίζει μια παραπάνω γλυκύτητα.

Σχοινούσα από ψηλά
Λεωνίδας Τούμπανος
Απολαμβάνοντας τον απογευματινό ήλιο και τη θέα στη θάλασσα από ψηλά. 

Διαμονή - Φαγητό

To "Theasis Luxury Suites" (2285076624, 6945887079) του γνώστη του νησιού και φιλόξενου οικοδεσπότη μας, Νικήτα Πράσινου, είναι από τις πιο "δυνατές" επιλογές για διαμονή στο νησί. Τέσσερις πλήρως εξοπλισμένες και καλόγουστες σουίτες με φανταστική θέα από ψηλά! Πρόκειται δε για τα "αδελφάκια" των περιποιημένων δωματίων, αλλά και του ομώνυμου οικογενειακού εστιατορίου "Μελτέμι" (2285071947).

Σχοινούσα Μελτέμι
Λεωνίδας Τούμπανος
Εστιατόριο "Μελτέμι".

Στη Σχοινούσα το επίπεδο διαμονής είναι γενικά υψηλό. Κάποιες πολύ καλές επιλογές είναι στη Χώρα το "Africanis Suites" (2112343770) και στην παραλία Τσιγκούρι το "Archipelagos Boutique Hotel" (6943262544).

Για φαγητό, αναζητήστε οπωσδήποτε τα "Οκτώ αδέλφια" (2285076012) για σπιτική κατσικομακαρονάδα ή κατσικάκι με τηγανητές πατάτες – όλα τα καλά της τοπικής κουζίνας από μια πολυμελή αγροτική οικογένεια του νησιού. Ένα από τα οκτώ αδέλφια είναι και η Ελένη, που άνοιξε φέτος την ωραία "Βεγγέρα" της, ένα all-day cafe που θα πάτε από νωρίς το πρωί για πρωινό και όλες τις ώρες της ημέρας για κάτι χειροποίητο και νόστιμο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την τυρένια αλλά γλυκιά μελιτινόπιτά της με ανθότυρο.

Σχοινούσα Βεγγέρα
Λεωνίδας Τούμπανος
Η Ελένη Νομικού απ' το παράθυρο της "Βεγγέρας" της.

Για χειροποίητα γλυκά (εκμέκ, χιονούλα, πάστα αμυγδάλου, σοκολατίνα και ρυζόγαλο) θα περάσετε μια βόλτα από το "Πέρι" της χαμογελαστής Σταματούλας. Εδώ κοντά βρίσκεται και το "Deli" (2285074278), που είναι και café και bar και εστιατόριο, και ένα από τα αγαπημένα στέκια όλο το χρόνο. Καλός καφές, νόστιμη και δημιουργική κουζίνα από την "ανήσυχη" Ευδοκία, συν μια τεράστια ποικιλία από κρασιά και μπύρες – με το σύνολο των ελληνικών μικρών ζυθοποιείων να βρίσκονται στις προθήκες και τα ψυγεία του Δημήτρη. 

Σχοινούσα Ντέλι
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Δημήτρης και η Ευδοκία του νόστιμου "Deli".

Στη Χώρα, επίσης, θα βρείτε την "Κυρά Ποθητή" (2285076615), διαχρονική αγάπη των καλοφαγάδων ταξιδιωτών, αλλά και το πολύχρωμο "Μπιζέλι" (6973415147) του Δημήτρη και της Σοφίας, με πρώτες ύλες από το νησί, λαχανικά από το μποστάνι τους και μια πολύ ωραία και φιλόξενη αυλή. 

Σχοινούσα Μανώλης Κωβαίος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Δημήτρης του "Μπιζελιού" στο μποστάνι του. 

Εξαιρετικά κρεατικά σερβίρουν στο "Πέτρινο" (2285071164) και στο "Χάραμα" (2285076015) στη Μεσαριά, με το τελευταίο να διαθέτει και δωμάτια. Αξίζει, τέλος, να περάσετε και από την οικογενειακή ταβέρνα "Λιβάδι" (2285071995) στην ομώνυμη παραλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.