Ηρακλειά: Η ήρεμη δύναμη του Αρχιπελάγους

Είναι το πρώτο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων μετά τη Νάξο. Ένα μικρό νησάκι που έχει αγαπηθεί πολύ και που σε αυτό το ταξίδι έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίζουμε μέσα από τους ανθρώπους του και τις ιστορίες τους. Περπατάμε και κολυμπάμε πολύ. Τρώμε φανταστικά.

Ηρακλειά καλοκαιρινή Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ηρακλειά. Και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Το είχα διαγνώσει από την πρώτη στιγμή ότι με αυτό εδώ το νησάκι –το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά μικρότερο σε πληθυσμό των Μικρών Κυκλάδων– δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. 

Ηρακλειά στον δρόμο για Παναγιά
Λεωνίδας Τούμπανος
Αυθεντικό κυκλαδίτικο αγροτικό τοπίο στον δρόμο προς Παναγιά. 

Έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα η Ηρακλειά, που είναι λίγο-πολύ εξαφανισμένη από τα περισσότερα πιο τουριστικά νησιά μας. Κρατά τους ρυθμούς της, τη ρουτίνα της – ακόμα και το καλοκαίρι που ο κόσμος της πολλαπλασιάζεται· διατηρεί, με λίγα λόγια, την αίσθηση του μικρού νησιωτικού τόπου. Και πώς αλλιώς θα γινόταν; Εδώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν φτάνουν τους ογδόντα, με ελάχιστους μικρούς μαθητές και μαθήτριες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, ενώ το καλοκαίρι σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια, τα έχουν ντόπιοι. Ντόπιοι αυτάρκεις (όσο είναι δυνατόν αυτό στις μέρες μας) και πολυτεχνίτες, όπως οι παλιοί. 

Ηρακλειά Αντώνης Βλαβιανός
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Αντώνης Βλαβιανός, ψαράς και μελισσοκόμος, κάνει εργασίες συντήρησης στο καΐκι του. 

Γιατί ξέρετε πώς ζούσανε παλιά σε αυτά εδώ τα μέρη; Έκαναν όλες τις δουλειές, παρήγαγαν ό,τι περισσότερο μπορούσαν και ό,τι δεν έβγαζαν το έβρισκαν από τους άλλους νησιώτες. Οι Σαντορινιοί έφερναν κρασί, οι Καλύμνιοι κεραμικά, σφουγγάρια και το καλοκαίρι καρπούζια, οι Ναξιώτες πατάτες, πορτοκάλια και λεμόνια, και οι Αρακλειανοί τυρί και σουσάμι. Ένα μικρεμπόριο ή και ανταλλαγές, που γίνονταν επίσης εσωτερικά: μεταξύ των κατοίκων της Παναγιάς (του Πάνω Χωριού, δηλαδή) και του Αϊ-Γιώργη – με τους πρώτους να διαθέτουν κρέατα και τυριά και τους δεύτερους ψάρια.

Ηρακλειά λιμανι πανοραμικη
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Αϊ-Γιώργης από ψηλά.

Σήμερα μπορεί να μην είναι ακόμα έτσι τα πράγματα, οι Αρακλειανοί που μένουν πίσω το χειμώνα, όμως, διατηρούν ένα μικρό μποστάνι, έχουν από λίγες ελιές και βγάζουν το λάδι τους, κι έπειτα άλλος ψαρεύει, άλλος έχει ζώα και τυροκομεί, άλλος σπέρνει φάβα και άλλος βγάζει μέλι, ή τα κάνουν συνδυαστικά.

Οι άνθρωποι της Ηρακλειάς

"Να κάνει ο Μάρτης δυο νερά / κι ο Απρίλης άλλο ένα / χαρά σ' αυτόν τον γεωργό / που έχει πολλά σπαρμένα". 

Ηρακλειά φαβα
Λεωνίδας Τούμπανος
Το φάβα θέλει το δρεπάνι του (εδώ του Κυρ-Γιώργη Γαβαλά).

Ο Γιώργης Γαβαλάς μάς περιμένει στο χωράφι που έχει βάλει με τα παιδιά του φάβα. Δυστυχώς, επαληθεύοντας το παραπάνω στιχάκι, η χειμωνιάτικη ξηρασία και η δυνατή μαγιάτικη βροχή μόνο ζημιά έκαναν στο φάβα από κατσούνι (εξ ου και το ουδέτερο γένος) και έτσι φέτος δεν αναμένεται να πάει καλά. Ο κυρ-Γιώργης είναι θείος του γνωστού σεφ Γιάννη Γαβαλά, χάρη στην απόφασή του οποίου να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί και ν’ ανοίξει το δικό του εστιατόριο, η Ηρακλειά έχει μπει τελευταία στο ραντάρ όχι μονάχα των ψαγμένων ταξιδιωτών, αλλά και των καλοφαγάδων. 

Ηρακλειά Αρακλειά
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιάννης Γαβαλάς απολαμβάνει τη ζωή στην Ηρακλειά και το μαγείρεμα στην "Αρακλειά" του.

Ο Γιάννης, φιλόξενος οικοδεσπότης και οδηγός μας στο νησί, μας συστήνει και άλλους συντοπίτες και συγγενείς του. Μαζί του ανεβαίνουμε στην Παναγιά, που μοιάζει να μην υπάρχει κανείς τριγύρω, αλλά, να, που βρίσκουμε τον Αντώνη Βλαβιανό και τον αδελφό του Μήτσο, που κάποτε άφησαν την Αθήνα για να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησάκι καταγωγής και διακοπών. Ψαράς και μελισσοκόμος ο πρώτος, οδηγός του δήμου (και επομένως οδηγός και χειριστής όλων των δημόσιων οχημάτων και μηχανημάτων του νησιού – από το απορριμματοφόρο μέχρι το πυροσβεστικό) ο δεύτερος.

Ηρακλειά Μήτσος Βλαβιανός
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Μήτσος Βλαβιανός άφησε κάποτε την Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί καταγωγής και διακοπών.

Μαζί του γνωρίζουμε και τον Δημήτρη Γαβαλά ("Αγράντη" για τους ντόπιους), που είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και έχει ζώα, μελίσσια και δωμάτια. Και, ασφαλώς, τη Γεωργία και τον Βαγγέλη Γαβαλά, που διατηρούν το καφενείο-μπακάλικο-πρακτορείο "Μέλισσα" – σήμα κατατεθέν και σημείο συνάντησης των ντόπιων κάθε μέρα και κάθε εποχή. Εκεί και στο λιμάνι μαζεύονται όλοι, όταν περνάει ο "Σκοπελίτης".

Ηρακλειά Μέλισσα
Λεωνίδας Τούμπανος
Η κυρία Γεωργία στην είσοδο της αγαπημένης "Μέλισσας".

Τα πρωινά που πάει Νάξο και πολύ περισσότερο το μεσημέρι, γύρω στις 3.30, που επιστρέφει με τις προμήθειες της ημέρας: από ψωμί μέχρι βενζίνη. Γιατί, έχετε υπόψη, σε περίπτωση που έρθετε με όχημα (αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό), στην Ηρακλειά δεν έχει βενζινάδικο. Το κοντινότερο βρίσκεται στη Σχοινούσα.

Ηρακλειά Αγράντης
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Δημήτρης Γαβαλάς ("Αγράντης" για τους ντόπιους), είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και έχει ζώα, μελίσσια και δωμάτια.

Παντού με τα πόδια

Ακόμη και αν δεν είστε δεινοί πεζοπόροι ή σας δυσκολεύει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος, η Ηρακλειά είναι ένα νησί που σε γενικές γραμμές περπατιέται. Διαθέτει ένα μικρό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, ενώ και η απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο, που είναι το λιμάνι και η ομώνυμη πολυσύχναστη παραλία με τα αλμυρίκια και τα φανταστικά νερά, μέχρι την ακόμα πιο φανταστική, τεράστια και "λαχταριστή" παραλία Λιβάδι (1,5 χλμ. μακριά) και την Παναγιά πιο πάνω (άλλα 2,5 χλμ.), η διαδρομή είναι βατή και μπορεί να γίνει απ’ όλες και όλους. Εδώ κοντά και η παράκαμψη που οδηγεί στο προστατευμένο από τους αέρηδες Τουρκοπήγαδο, την τρίτη παραλία του νησιού, όπου δεν πιάνει ποτέ κύμα.

Ηρακλειά Τουρκοπήγαδο
Λεωνίδας Τούμπανος
Το Τουρκοπήγαδο είναι η τρίτη προσβάσιμη οδικώς παραλία του νησιού.

Από την Παναγιά, επίσης, ξεκινάει και ένα μονοπάτι μιας ώρας μέχρι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, που, αν και ελάχιστα γνωστό, είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πολλές αίθουσες και εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εδώ, την πρώτη φορά τουλάχιστον, είναι καλό να πάτε με οδηγό. Οι άνθρωποι του Discover Iraklia μπορούν να σας κατατοπίσουν σχετικά.

Ηρακλειά μελισσοκόμος
Λεωνίδας Τούμπανος
Οι μέλισσες της Ηρακλειάς παράγουν το πιο μυρωδάτο μέλι.

Διαμονή - Φαγητό 

Τα δωμάτια του νησιού δεν είναι πολλά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κινηθείτε γρήγορα και αποφασιστικά. Εμείς μείναμε στον Άγιο Γεώργιο στα πολύ περιποιημένα και καθαρά δωμάτια ονόματι "Villa Glafkos" (6972750752) – φτιαγμένα με πολλή δουλειά και μεράκι από τον Γιώργο Κωβαίο που αν δεν τον πετύχετε στη γουστόζικη αυλή του θα τον βρείτε σίγουρα στη βάρκα του! 

Ηρακλειά Γιώργος Κωβαίος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιώργος Κωβαίος, φιλόξενος οικοδεσπότης μας και ιδιοκτήτης της πολύ περιποιημένης "Villa Glafkos". 

Άλλες επιλογές διαμονής είναι το κομψό "Speires suites" (6973027104) και τα επίσης περιποιημένα "Ταξιάρχης" (6976041548), "Sohoro" (2285071484), "Alexandras" (2285071482) και "Aggelos" (2285071486). Για φαγητό, η "Αρακλειά" (2285071570) του Γιάννη Γαβαλά είναι, όπως είπαμε, βασικός λόγος να πάτε στο νησί (κράτηση απαραίτητη). Άλλες "νόστιμες" επιλογές είναι η "Ακαθή" (2285071118) στον Άγιο Γεώργιο, το all-day Pera Panta (2285077009) στο Λιβάδι και η ψησταριά "Δροσιά" (2285077173) στην Παναγιά. Για πρωινό όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ζωηρό "Μαϊστράλι" (6974456662), που διαθέτει επίσης άνετα δωμάτια. Καφέδες, γλυκά, σνακ και ποτά σερβίρουν, μέρα-νύχτα, το "Εν Λευκώ" (2285077027), πάνω σχεδόν στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, και το "Πέρασμα" μέσα στο χωριό. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.