Το Φεστιβάλ "Οινοξένεια" γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει γευσιγνωσίες οίνου, επισκέψεις σε οινοποιεία, πεζοπορίες σε αμπελώνες, επισκέψεις σε μοναστήρια, αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών.

Φεστιβάλ “Οινοξένεια”

Το Φεστιβάλ "Οινοξένεια", ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα, γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας του και από τις 19 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου υπόσχεται να μας δώσει πολλούς και καλούς λόγους να επισκεφθούμε την περιοχή. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει γευσιγνωσίες οίνου, επισκέψεις σε οινοποιεία, πεζοπορίες σε αμπελώνες, επισκέψεις σε μοναστήρια, αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών.

Το "Οινοξένεια", πάντα με επίκεντρο τον οίνο, παντρεύει τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και την εκπληκτική φύση της περιοχής σε μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν την ταυτότητα του προορισμού, προβάλλοντας την πολύπλευρη και αξιόλογη εμπειρία που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Το Φεστιβάλ "Οινοξένεια 2023" έχει κομβική σημασία καθώς, με αφορμή της 10ης επετείου του, θα παρουσιαστεί η ανανεωμένη ταυτότητα της  διοργάνωσης και η διάθεσητου Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, ως συνδιοργανωτή, να εξακτινώσει την παρουσία του καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με δράσεις που θα εστιάζουν σε θέματα οίνου, γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού.

Οίνος και Μουσική

Έναρξη του Φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, με μικρά μουσικά σχήματα, διάσπαρτα σε πολυάριθμα τοπόσημα που θα χαρίζουν και θα δημιουργούν μουσικές, κάποιες συνοδευόμενες και με χορογραφίες. Κάθε είδος μουσικής θα ταιριάξει με μια τοπική ποικιλία και έναν τύπο κρασιού που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επι τόπου. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσική παράσταση σε συνδυασμό με masterclass οίνου στην πλατεία του χωριού Βαλιμή και να συνεχίσει με επίσκεψη στην λίμνη Τσιβλού, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας το κρασί συναντά τον έρωτα στη συναυλία Του Κρασιού και Του Έρωτα, μια σύνθεση του Σάκη Παπαδημητρίου, βασισμένη σε αρχαία μουσική ποίηση, με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα.

Οίνος και Γαστρονομία

Τιμώντας την πρωτοπόρο Έυη Βουτσινά, και σε συνεργασία με τον Γαστρονόμο της Καθημερινής, χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, έχει σχεδιαστεί ειδικό αφιέρωμα σχετικά με το έργο, τα βιβλία και την συναρπαστική πορεία της στο χώρο της γεύσης και της προώθησης της γαστρονομικής κουλτούρας στην Ελλάδα, αλλά και μια εκδήλωση υπαίθριας μαγειρικής με δύο τοπικά πιάτα υλοποιημένα με τον τρόπο της Εύης Βουτσινά και ένα μουσικό αφιέρωμα με θέμα το κρασί.

Οίνος και Φύση

Όπως κάθε χρόνο, τα οινοποιεία μέλη του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, θα οργανώσουν στους επισκέψιμους χώρους τους, αλλά και μέσα στους αμπελώνες, διάφορα πολιτιστικά και γαστρονομικά δρώμενα, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι ανοικτά στο κοινό για επισκέψεις, ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές. Ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει την περιοχή Αιγιάλειας - Καλαβρύτων με συναρπαστικούς τρόπους όπως η παρατήρηση των άστρων στην Άνω Ζήρια, με βιωματικά εργαστήρια εικαστικών και μουσικής έκφρασης για παιδιά, με μουσικές από πνευστά μέσα στα ορεινά τοπία και την εκπληκτική φύση των αμπελώνων, και πολλές άλλες δράσεις.

Οίνος και Πολιτισμός

Την πανσέληνο του Αυγούστου, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό, παρέα με μια θεματική παράσταση για τον τρύγο και το κρασί από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Η παράσταση υλοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων πανελλαδικά μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο. Στην παράσταση θα συμμετέχουν επίσης η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και το διήμερο συμπόσιο "Οινοξένεια Πολιτεία", μια γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας γύρω από τη γεωμορφολογία της περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, οινικά και περιβαλλοντικά θέματα της Αχαΐας, τον ρόλο της δικτύωσης και του οινοτουρισμού, θέματα γαστρονομίας και εστίασης. Σημεία πληροφόρησης, podcasts, προβολές, γευσιγνωσίες και μουσική θα πλαισιώσουν το συμπόσιο. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί τις 3 Σεπτεμβρίου, στα Καλάβρυτα με μια "προσκυνηματική" επίσκεψη στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο κλήμα αμπελιού που υπάρχει στην Ελλάδα, την άμπελο του Παυσανία στο χωριό Παγκράτι των Καλαβρύτων.

Για πρώτη φορά φέτος θα κυκλοφορήσει από την 1η Αυγούστου free press, το "Oinoxeneia News" που θα διατεθεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή και θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τις εκδηλώσεις των Οινοξενείων και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα (όπως π.χ. προτεινόμενες διαδρομές, σημεία εστίασης, ξενώνες κ.ά.).

Το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, ο Δήμος Αιγιαλείας μέσω της ΔΗΚΕΠΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου / Costa Navarino, καθώς και το Ίδρυμα Κουτσοχέρα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Καλαβρύτων ενώνουν δυνάμεις και στηρίζουν το μεγάλο Φεστιβάλ της Αχαΐας και της Βόρειας Πελοποννήσου. Σημαντικοί χορηγοί είναι εταιρείες του αμπελοοινικού κλάδου καθώς και τοπικές εταιρείες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Μεγάλος χορηγός είναι η Ολυμπία Οδός η οποία ως κεντρική αρτηρία της Βόρειας Πελοποννήσου οδηγεί με ασφάλεια τους επισκέπτες διασχίζοντας όλη την πυκνοκατοικημένη και δυναμική Αιγιάλεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.