Ένα ταξίδι στο χρόνο στη Μονεμβασιά μέσα από τον Μαλβάζια οίνο

Με ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων, το πρώτο Malvasia Festival στη Μονεμβασιά μάς χάρισε μια πολυδιάστατη εμπειρία, με πυξίδα το τρίπτυχο "Οίνος- Ιστορία-Πολιτισμός".

Μονεμβασιά

Ο λευκός γλυκός που πρωταγωνιστούσε μέχρι και το 16ο αιώνα στο οινικό εμπόριο, με αφετηρία τη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς κάνει ολοένα και πιο δυναμική επιστροφή με ανερχόμενα κρασιά και ένα ξεχωριστό story που είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στο Malvasia Festival 2023 που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με επίκεντρο τον ξακουστό Mαλβαζία οίνο, το πιο φημισμένο ίσως κρασί  της ιστορίας, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού του, της ιστορίας και της γεύσης του, αλλά και την παρουσίαση διαφόρων τοπικών προϊόντων.

Μονεμβασιά

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, ο στίχος του οποίου "Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος" ενέπνευσε τη θεματική του φεστιβάλ, περιπλανηθήκαμε στα γραφικά καλντερίμια του κάστρου, όπου οι "Βενετσιάνες", ντόπιες γυναίκες, μας μετέφεραν στο παρελθόν και την ιστορία της Μονεμβασιάς. Μιας πόλης που, για 5 ολόκληρους αιώνες μέχρι και το 16ο μεσουρανούσε, χάρη στο εμπόριο οίνου που ξεκινούσε από αυτή κι έφθανε στις αγορές της Ανατολής και της Δύσης.

Μονεμβασιά

Δοκιμάσαμε εκλεκτούς οίνους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η "Femina" του Οινοποιείου Δουλουφάκη από την ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica και ο λιαστός οίνος "Μονεμβασιά-Malvasia" από το Οινοποιείο Τσιμπίδη. Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον Malvasia wine Masterclass στο Κτήμα Petra με τον Ανδρέα Ματθίδη, έναν από τους κορυφαίους στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, απολαύσαμε τη γευσιγνωσία 14 οίνων Μαλβαζία από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και την Ιταλία, συνοδευόμενη από τις εκπλητικές περιγραφές του, χάρη στις οποίες μάθαμε πως ο ιστορικός Μονεμβάσιος οίνος ήταν λευκός γλυκός που πρωταγωνιστούσε μέχρι και το 16ο αιώνα στο οινικό εμπόριο, με αφετηρία τη μαγευτική αυτή καστροπολιτεία, ενώ καταστάθηκε σαφές ότι ο λατινογενής όρος Malvasia ήταν τοπωνύμιο και όχι ποικιλία.

Μονεμβασιά

Ξεκινήσαμε με δύο αφρώδεις οίνους και καταλήξαμε σε 3 γλυκείς, ξεχωρίσαμε το ιταλικό "Malvasia Tenuta del Castellaro", το "Santa Lucia Malvazija" από την Κροατία, τη "Μονεμβασιά" του Οινοποιείου Τσιμπίδη, το "Μalva de Crete" από την Ιδαία Οινοποιητική και τη "Malvasia Paros" από το Οινοποιείο Μωραΐτη. Φυσικά όλα τα κρασιά ήταν ένα προς ένα διαλεγμένα, ώστε να αποτυπώσουν πλήρως το προφίλ του συγκεκριμένου τύπου οίνου κι ο κ. Ματθίδης ανέλυσε λεπτομερώς για καθένα από αυτά το άρωμα, το στόμα και το σώμα, βοηθώντας το κοινό να αντιληφθεί τις νότες από εσπεριδοειδή, πράσινα και πυρηνόκαρπα φρούτα και τη βοτανικότητα.

Μονεμβασιά

Επισκεφθήκαμε το σύγχρονο –μόλις από το 2020- οινοποιείο της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς Τσιμπίδη, όπου απολαύσαμε την ξενάγηση και συζητήσαμε με τον ιδιοκτήτη, Γιώργο Τσιμπίδη, την πορεία για την αναβίωση του Μαλβαζία οίνου και την εδραίωσή του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Μονεμβασιά

Αργότερα στην πλατεία της Μονεμβασιάς, γευτήκαμε νόστιμα τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά και γλυκές δημιουργίες και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο κάστρο, όπου οι όμορφες μουσικές μας τράβηξαν ως την πλατεία του, για να βρεθούμε στην ατμοσφαιρική συναυλία των Candistoria και να ταξιδέψουμε με τα τραγούδια τους από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση κι από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική.

Μονεμβασιά

"Κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία" γράφει η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα στο βιβλίο της με τίτλο "MALVASIA, ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα", την πρώτη επίσημη παρουσίαση του οποίου παρακολουθήσαμε, αφού η "μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού" είναι η καταλληλότερη να σκιαγραφήσει τη διαχρονική αξία και τη σπουδαιότητα του οίνου και να μας μυήσει στα μυστικά του. Στο "Liotrivi Boutique Hotel and Historical Mansion", γνωρίσαμε λίγο καλύτερα άλλο ένα θησαυρό της λακωνικής γης, που δεν ήταν άλλος από το ελαιόλαδο.

Μονεμβασιά

Όλα αυτά σε ένα γενικότερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, με σεβασμό στον τόπο και τη μακραίωνη πολιτιστική του κληρονομιά, την οποία μας μετέδωσαν τόσο οι ίδιοι οι ντόπιοι, όσο και όλα τα δρώμενα που πλαισίωσαν τις ημέρες αυτές. Το πάντρεμα του τόσο ξακουστού οίνου με τις πτυχές της γαστρονομίας, της κουλτούρας και της παράδοσης ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε η φιλοξενία κι η άρτια διοργάνωση ήταν μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Μονεμβασιά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.