Ένα ταξίδι στο χρόνο στη Μονεμβασιά μέσα από τον Μαλβάζια οίνο

Με ένα εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων, το πρώτο Malvasia Festival στη Μονεμβασιά μάς χάρισε μια πολυδιάστατη εμπειρία, με πυξίδα το τρίπτυχο "Οίνος- Ιστορία-Πολιτισμός".

Μονεμβασιά

Ο λευκός γλυκός που πρωταγωνιστούσε μέχρι και το 16ο αιώνα στο οινικό εμπόριο, με αφετηρία τη μαγευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς κάνει ολοένα και πιο δυναμική επιστροφή με ανερχόμενα κρασιά και ένα ξεχωριστό story που είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στο Malvasia Festival 2023 που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με επίκεντρο τον ξακουστό Mαλβαζία οίνο, το πιο φημισμένο ίσως κρασί  της ιστορίας, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού του, της ιστορίας και της γεύσης του, αλλά και την παρουσίαση διαφόρων τοπικών προϊόντων.

Μονεμβασιά

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, ο στίχος του οποίου "Καὶ τί ἦταν; Ἀντεστραμμένος χρόνος" ενέπνευσε τη θεματική του φεστιβάλ, περιπλανηθήκαμε στα γραφικά καλντερίμια του κάστρου, όπου οι "Βενετσιάνες", ντόπιες γυναίκες, μας μετέφεραν στο παρελθόν και την ιστορία της Μονεμβασιάς. Μιας πόλης που, για 5 ολόκληρους αιώνες μέχρι και το 16ο μεσουρανούσε, χάρη στο εμπόριο οίνου που ξεκινούσε από αυτή κι έφθανε στις αγορές της Ανατολής και της Δύσης.

Μονεμβασιά

Δοκιμάσαμε εκλεκτούς οίνους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η "Femina" του Οινοποιείου Δουλουφάκη από την ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica και ο λιαστός οίνος "Μονεμβασιά-Malvasia" από το Οινοποιείο Τσιμπίδη. Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον Malvasia wine Masterclass στο Κτήμα Petra με τον Ανδρέα Ματθίδη, έναν από τους κορυφαίους στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, απολαύσαμε τη γευσιγνωσία 14 οίνων Μαλβαζία από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και την Ιταλία, συνοδευόμενη από τις εκπλητικές περιγραφές του, χάρη στις οποίες μάθαμε πως ο ιστορικός Μονεμβάσιος οίνος ήταν λευκός γλυκός που πρωταγωνιστούσε μέχρι και το 16ο αιώνα στο οινικό εμπόριο, με αφετηρία τη μαγευτική αυτή καστροπολιτεία, ενώ καταστάθηκε σαφές ότι ο λατινογενής όρος Malvasia ήταν τοπωνύμιο και όχι ποικιλία.

Μονεμβασιά

Ξεκινήσαμε με δύο αφρώδεις οίνους και καταλήξαμε σε 3 γλυκείς, ξεχωρίσαμε το ιταλικό "Malvasia Tenuta del Castellaro", το "Santa Lucia Malvazija" από την Κροατία, τη "Μονεμβασιά" του Οινοποιείου Τσιμπίδη, το "Μalva de Crete" από την Ιδαία Οινοποιητική και τη "Malvasia Paros" από το Οινοποιείο Μωραΐτη. Φυσικά όλα τα κρασιά ήταν ένα προς ένα διαλεγμένα, ώστε να αποτυπώσουν πλήρως το προφίλ του συγκεκριμένου τύπου οίνου κι ο κ. Ματθίδης ανέλυσε λεπτομερώς για καθένα από αυτά το άρωμα, το στόμα και το σώμα, βοηθώντας το κοινό να αντιληφθεί τις νότες από εσπεριδοειδή, πράσινα και πυρηνόκαρπα φρούτα και τη βοτανικότητα.

Μονεμβασιά

Επισκεφθήκαμε το σύγχρονο –μόλις από το 2020- οινοποιείο της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς Τσιμπίδη, όπου απολαύσαμε την ξενάγηση και συζητήσαμε με τον ιδιοκτήτη, Γιώργο Τσιμπίδη, την πορεία για την αναβίωση του Μαλβαζία οίνου και την εδραίωσή του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Μονεμβασιά

Αργότερα στην πλατεία της Μονεμβασιάς, γευτήκαμε νόστιμα τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά και γλυκές δημιουργίες και συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο κάστρο, όπου οι όμορφες μουσικές μας τράβηξαν ως την πλατεία του, για να βρεθούμε στην ατμοσφαιρική συναυλία των Candistoria και να ταξιδέψουμε με τα τραγούδια τους από το Μεσαίωνα μέχρι την Αναγέννηση κι από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική.

Μονεμβασιά

"Κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία" γράφει η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα στο βιβλίο της με τίτλο "MALVASIA, ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα", την πρώτη επίσημη παρουσίαση του οποίου παρακολουθήσαμε, αφού η "μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού" είναι η καταλληλότερη να σκιαγραφήσει τη διαχρονική αξία και τη σπουδαιότητα του οίνου και να μας μυήσει στα μυστικά του. Στο "Liotrivi Boutique Hotel and Historical Mansion", γνωρίσαμε λίγο καλύτερα άλλο ένα θησαυρό της λακωνικής γης, που δεν ήταν άλλος από το ελαιόλαδο.

Μονεμβασιά

Όλα αυτά σε ένα γενικότερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, με σεβασμό στον τόπο και τη μακραίωνη πολιτιστική του κληρονομιά, την οποία μας μετέδωσαν τόσο οι ίδιοι οι ντόπιοι, όσο και όλα τα δρώμενα που πλαισίωσαν τις ημέρες αυτές. Το πάντρεμα του τόσο ξακουστού οίνου με τις πτυχές της γαστρονομίας, της κουλτούρας και της παράδοσης ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που δε μπορούμε παρά να ευχηθούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε η φιλοξενία κι η άρτια διοργάνωση ήταν μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

Μονεμβασιά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Kastanea House and bar": Μοντερνιτέ μέσα στο καστανόδασος στο Καρπενήσι

Με έμπνευση από τα σαλέ της βόρειας Ευρώπης, της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ο ιδιοκτήτης και φανατικός ταξιδευτής Νίκος Τσιάγκας δημιούργησε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με υψηλή αισθητική, που εκτείνεται από το σχεδιασμό μέχρι την εμπειρία φιλοξενίας.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
02/12/2023

"Selestina boutique hotel": Το Καρπενήσι σε πρώτο πλάνο

Προικισμένο με μια έξοχη θέα στις κεραμοσκεπές που μπλέκονται με τα έλατα, το γοητευτικό και πετρόχτιστο "Selestina boutique hotel" είναι ιδανική αφετηρία για βόλτες στο κέντρο της πόλης, αλλά και για εξορμήσεις στα γύρω ορεινά χωριά.

"Origami Boutique Residencies": Ένα ρομαντικό στολίδι θαλπωρής στο Ναύπλιο

Ντελικάτο και φίνο στο σχεδιασμό του, σαν τα ιαπωνικά origami απ’ τα οποία αντλεί το όνομά του, συνθέτει το μπουκέτο boutique φιλοξενίας του με ντιζαϊνάτα lofts, διώροφες κατοικίες και άνετες private pool σουίτες, όλες τους με υπέροχη θέα στο Γαλαξίδι.

"Blé Vin": Το κρασί αλλιώς στη Θεσσαλονίκη

400 διαμάντια Ελλήνων και ξένων οινοποιών σε μια μεγάλη λίστα by the glass, αλλά και για αγορά ή άμεση απόλαυση στα τραπέζια από κορμούς καρυδιάς με μια σταθερή έξτρα χρέωση (cork fee).

"Roots": Vegan για όλους στη Θεσσαλονίκη

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε την κοσμοπολίτικη νοστιμιά της πόλης… αλλιώς;

"Μαιτρ και Μαργαρίτα": Μπιστρονομία αλά γκρεκ στη Θεσσαλονίκη

Η ελληνική μπιστρονομία προσεγγίζεται εδώ σε κάθε πτυχή της, ξεκινώντας από την επιλογή των πρώτων υλών που γίνεται με προσοχή και επιμονή.

"Moldee Bar Restaurant": Avant garde γαστρονομία που σπάει το καλούπι στη Θεσσαλονίκη

Μία από τις σημαντικότερες εστιατορικές αφίξεις των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη.