Η Σίφνος συστήνει στο διεθνές κοινό την ιστορία των αρχαίων μεταλλείων της

Κεντρικό αντικείμενο του έργου «Μετάλλων Τόποι» είναι η πλούσια αρχαιομεταλλευτική και μεταλλουργική Πολιτιστική Κληρονομιά που άνθισε στη Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο και στην περιοχή της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου.

Σίφνος

Έντονο διεθνές ενδιαφέρον συγκέντρωσε το περίπτερο του Δήμου Σίφνου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "Ferien Messe” που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το διάστημα 16 - 19 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το Έργο "Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο".

Κεντρικό αντικείμενο του Έργου είναι η πλούσια, πανευρωπαϊκής σημασίας, αρχαιομεταλλευτική και μεταλλουργική Πολιτιστική Κληρονομιά που άνθισε και εξελίχθηκε, πριν από χιλιετίες, στη Σίφνο, Σέριφο και Κύθνο και στην περιοχή της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου, αλλά που μέχρι τώρα ήταν γνωστή -κυρίως- στους κύκλους των ειδικών επιστημόνων και ερευνητών. Μεταξύ των κύριων στόχων του Έργου είναι η αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή αυτής της Κληρονομιάς, παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού και τη διάδοση της σχετικής συσσωρευμένης γνώσης στο ευρύ κοινό με εύληπτους τρόπους, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αειφορία των περιοχών αυτών. 

Σίφνο

Δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων και δυνητικοί ταξιδιώτες από την Αυστρία και άλλες γερμανόφωνες αγορές ανταποκρίθηκαν στην "επίσημη πρώτη" του Δήμου Σίφνου να αναδείξει την πλούσια μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα και το πολιτιστικό παρελθόν των περιοχών αυτών. Πλήθος φίλων του περιπατητικού και πολιτιστικού - αρχαιολογικού τουρισμού ενημερώθηκαν για τις περιηγητικές διαδρομές-μονοπάτια που οδηγούν στα αρχαία μεταλλεία αργύρου στον Άγιο Σώστη, στη ΒΑ πλευρά του νησιού και στην περιοχή των διάσημων χρυσορυχείων της Σίφνου στην περιοχή του Φάρου.

Η δράση "ταξίδεψε" το κοινό χιλιετίες πίσω, καθώς η μεταλλουργική και μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σίφνο ξεκίνησε από την 3η χιλιετία π.Χ. Τα αρχαία λατομεία της Σίφνου θεωρούνται από τα πρώτα οργανωμένα λατομεία στον κόσμο και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σίφνος ήταν στην αρχαιότητα από τις πλουσιότερες οικονομίες της ανθρωπότητας! 
Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην έκθεση, πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε σχετικά με την αρχαία μεταλλευτική κληρονομιά των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Κύθνου.  

Η Πράξη "Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο", εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Έργου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το 2ο Mykonos Running Festival έρχεται με τη Stoiximan Μεγάλο Χορηγό

Έτοιμη και φέτος για τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού η Μύκονος, από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, μαζί με τη Stoiximan.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/09/2023

"Messinia Terroirs Wine Festival": Αναβιώνοντας τα θρυλικά αμπελοτόπια της Μεσσηνίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ για τους φίλους του κρασιού, που εστιάζει στην αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα, πραγματοποιείται στη Navarino Agora, δίνοντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

The World’s 50 Best Hotels: Αυτά είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου για το 2023

Το αθηναϊκό "Four Seasons" ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία του πλανήτη. Στο νο.1 το ιταλικό "Passalacqua".

Ύδρα για 72 ώρες. Maurizio Cattelan και παλαμίδα με περγαμόντο

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας που με τα χρόνια έγινε αγάπη, ποτέ όμως συνήθεια. Κάθε φορά που βρισκόμαστε με το νησί μου there are fireworks in the night sky.

Τήνος για 72 ώρες: Ένας opinionated, beach-free οδηγός

Η Τήνος δεν ήταν ποτέ στο χάρτη μου για κάποιο λόγο... Μάλλον γιατί είχα πέσει θύμα διαφόρων κλισέ που ακούγονται για αυτήν. Κακώς.

Mandarin Oriental, Navarino Agora, βιωσιμότητα, real estate: επιστρέφοντας στην Costa Navarino 10 χρόνια μετά

Επισκεφτήκαμε το Mandarin Oriental και την πολύβουη Navarino Agora και είδαμε πώς το μοναδικό εν εξελίξει project της ΤΕΜΕΣ ξεδιπλώνει ολοένα και πιο ολοκληρωμένα τη δυναμική του χτίζοντας το brand της Μεσσηνίας διεθνώς.