Για σκι στον Παρνασσό: Μια μέρα στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας

Οι πλαγιές είναι ακόμη κάτασπρες και σας περιμένουν για χιονισμένες περιπέτειες και μια ολιστική εμπειρία σε λευκό σκηνικό.

Παρνασσός © parnassos-ski.gr

Γραφική τοποθεσία, ποικιλία δραστηριοτήτων, αθλήματα χιονιού, και après-ski culture είναι μόνο οι βασικοί λόγοι, που χρήζουν το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού τον πιο hot προορισμό, ακόμη και στο…χιόνι!

Η πρόσκληση για μια περιήγηση στο χιονισμένο τοπίο του Παρνασσού, από τη διαχειρίστρια Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έφτασε πάνω που σκεφτόμασταν πως δεν έχουμε χορτάσει ακόμη χειμώνα, και δη χιόνι (ναι, είμαστε απ’ αυτούς!)

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τους μυσταγωγικούς Δελφούς και την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, μόλις δυόμιση με τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, ο δρόμος που ανηφορίζει για το βουνό του Παρνασσού, χαρίζει απλόχερα την αλπική ομορφιά που τόσο έχει λείψει από το οπτικό μας πεδίο. Ομολογούμε ότι παρότι έχουμε έρθει τόσες φορές στην περιοχή δεν ξέραμε ότι το όνομα του βουνού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο ήρωας Παρνασσός, γιος του Ποσειδώνα, είχε χτίσει εδώ πάνω μια πόλη που καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να ανέβουν ακόμη πιο ψηλά στο βουνό. Ετυμολογικά, βέβαια, η λέξη Παρνασσός υποστηρίζεται πως είναι πελασγική και σημαίνει το "δασωμένο βουνό". Δικαίως.

Η άφιξη στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου, που άνοιξε επίσημα το 1977, σηματοδοτεί και την άνοδο της αδρεναλίνης, στην οποία σίγουρα αρέσκονται οι έμπειροι αλλά και επίδοξοι σκιέρ που φτάνουν τους χίλιους ως τρεις χιλιάδες τις καθημερινές και τέσσερις ως εφτά χιλιάδες τα Σαββατοκύριακα.

Η ταυτότητα του χιονοδρομικού κέντρου

Παρνασσός
© parnassos-ski.gr

Περικυκλωμένο από τα ψηλά έλατα και τις χιονισμένες κορυφές, που χαρίζουν ένα παραμυθένιο θέαμα, το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας διαθέτει 23 πίστες, με ονόματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία (εκ των οποίων 4 mini αρχαρίων με baby lifts), 17 αναβατήρες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές για εξορμήσεις με χιονοπέδιλα και snowmobiles και 7 μονοπάτια συνολικού μήκους 34 χλμ. Τέσσερις από τις πίστες, οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι. Στο χιονοδρομικό κέντρο έχουν δημιουργηθεί εξοπλισμένοι χώροι για εκείνους που επιθυμούν να κάνουν μαθήματα χιονοδρομίας.

Πήραμε το Lift για να ανεβούμε ψηλά, σε υψόμετρο 2260μ., εκεί απ΄ όπου ξεκινούν οι καταβάσεις, φτάνοντας ως τα τα 1640μ. με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300m έως 4Km, για όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Για τους τολμηρούς υπάρχουν και αρκετές "μαύρες" διαδρομές (εκτός πίστας) με βαθύ χιόνι, ενώ για πιο ελεγχόμενες καταστάσεις, λειτουργεί Snowpark στα Κελάρια 2200 με ποικιλία rails και αλμάτων.

Apres ski απολαύσεις

Παρνασσός
© parnassos-ski.gr

Κάναμε μια στάση για ζεστή σοκολάτα στο σαλέ Φτερόλακας, στην ηρεμία του βουνού παρακολουθώντας έμπειρους σκιέρ να κατεβαίνουν την πλαγιά. Για πιο…κοσμικές συναντήσεις, το σαλέ Κελάρια 1950 με φαγητό, ποτό και happenings, φιλοξενεί επίσης όλα τα πάρτι με dj sets, ενώ ακριβώς μπροστά θα βρείτε ξαπλώστρες για "ηλιοθεραπεία" στο χιόνι, ενώ οι φίλοι σας αλωνίζουν τις πλαγιές!

Η αναβάθμιση του χιονοδρομικού για να προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια, άνεση και ποιότητα με τον εκσυγχρονισμό των χώρων εσωτερικών και εξωτερικών με σύγχρονες προδιαγραφές (και ειδικές ράμπες για προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία) χάρισαν στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού μια επάξια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων τουριστικών προορισμών. Οι πλαγιές είναι ακόμη κάτασπρες και σας περιμένουν για χιονισμένες περιπέτειες και μια ολιστική εμπειρία σε ένα ειδυλλιακό λευκό σκηνικό.

Εισιτήρια: 37€ Σαββατοκύριακα/ 32€ Δευτέρα & Παρασκευή/ 21€ Τρίτη ως Πέμπτη | Περισσότερες πληροφορίες για τιμές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.