Δυτική Πελοπόννησος

Χλιδάτο spa resort ή ύπνος κάτω από τ' αστέρια; Οργανωμένες πλαζ με σέρβις ξενοδοχείου ή αμμόλοφοι με κοντινότερο δείγμα πολιτισμού την καντίνα που ψήνει καλαμπόκια; Τα παράλια του Νομού Ηλείας δεν είναι μόνον ο πιο καλοκαιρινός προορισμός της Πελοποννήσου, αλλά και ένας τόπος όπου οι luxury προτάσεις διακοπών συγκατοικούν αρμονικά με τις low budget. Διαλέξτε.

Δυτική Πελοπόννησος

Luxury vs Low budget

Χλιδάτο spa resort ή ύπνος κάτω από τ' αστέρια; Οργανωμένες πλαζ με σέρβις ξενοδοχείου ή αμμόλοφοι με κοντινότερο δείγμα πολιτισμού την καντίνα που ψήνει καλαμπόκια; Τα παράλια του Νομού Ηλείας δεν είναι μόνον ο πιο καλοκαιρινός προορισμός της Πελοποννήσου, αλλά και ένας τόπος όπου οι luxury προτάσεις διακοπών συγκατοικούν αρμονικά με τις low budget. Διαλέξτε.

Πριβέ πισίνα ή σκηνή κάτω από τους κέδρους;

Δυτική Πελοπόννησος - εικόνα 1
Water fun στο Grecotel Olympian Riviera

LUXURY Δύο από τα καλύτερα resorts της Ελλάδας είναι χτισμένα στα παράλια του Νομού Ηλείας. Το Aldemar Olympian Village Thalasso διαθέτει μεταξύ άλλων μπανγκαλόους-σουίτες και μοναδικές βίλες στην άκρη του συγκροτήματος (26210/82000, www.aldemarhotels.com, από € 120), ενώ το συγκρότημα ξενοδοχείων Grecotel Olympian Riviera προτείνει τέσσερα διαφορετικού στυλ και budget είδη διακοπών - από τις πριβέ βίλες του Grecotel Olympia Mandola Rossa (από € 396) με a la carte εξυπηρέτηση και το στυλάτο resort και κέντρο θαλασσοθεραπείας Grecotel Olympia Riviera Thalasso (από € 235) έως τα πιο οικονομικά Grecotel Olympia Oasis (από € 248, family all-inclusive) και Grecotel Olympia Ilia Palms (από € 180, all-inclusive). (26230/64400, www.grecotel.gr). Προσεγμένη επιλογή και το Olympia Golden Beach (26230/95999, www.ogb.gr, από € 151) με πολύ άνετα δωμάτια, σουίτες και μπανγκαλόους στην αμμουδιά της Καλαμιάς. LOW BUDGET Η Δυτική Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη με οργανωμένα κάμπινγκ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται πάνω σε ωραίες παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Fournia Beach στο Κάστρο Κυλλήνης (26230/95095-7), Paradise (26220/22721) στην αμμουδιά Παλούκι (2,5 χλμ. από την Αμαλιάδα) και Ερωδιός κοντά στην Πύλο (27230/28240, www.erodios.com) - το τελευταίο διαθέτει και διαμερίσματα. IN BETWEEN Καλή λύση αποτελούν τα 38 στούντιο, οι 18 μεζονέτες και τα 10 διαμερίσματα, μοιρασμένα σε 10 κτίρια του καινούργιου Messina Resort (27610/72500, από € 95), σε μια αμμώδη παραλία με πολύχρωμα βότσαλα, στο Καλό Νερό της Δυτικής Μεσσηνίας. Για οικογένειες πολύ καλό είναι και το απλό beach house πάνω στην αμμουδερή παραλία της Κουρούτας στη Δυτική Πελοπόννησο, με κήπο ενός στρέμματος και βεράντα με πέργκολα που νοικιάζει το ταξιδιωτικό γραφείο «Έναστρον» (2106772226, www.enastron.com). Για κάτι πιο απλό στα στούντιο Blue House στο Αρκούδι (1 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Λουτρά Κυλλήνης, 26230/96167, από € 50) και στο Χλεμούτσι, στην παραλία του Κάστρου (26230/95001, από € 40). Οι λάτρες της αρχαίας Ολυμπίας προτιμήστε το Olympion Asty (26240/23665, www.olympionasty.gr, από € 85) με θέα ως τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Hamam oriental ή cult λασπόλουτρα;

Δυτική Πελοπόννησος - εικόνα 2
Λουτρά Κυλλήνης

LUXURY Διακοσμημένο στα χρώματα του γαλάζιου και της ώχρας, το Royal Olympian Spa & Thalasso απλώνεται σε έναν τεράστιο χώρο 2.724 τ.μ. - μοναδική εμπειρία το Oriental Hamam, σε έναν υπέροχο χώρο με στιλπνό μάρμαρο και ψηφίδες στα χρώματα του τιρκουάζ και του γαλάζιου, καλυμμένο από μια ομίχλη αρωματισμένη με ευκάλυπτο, αποτελεί από μόνο του εμπειρία (26210/82000, www.aldemarhotels.

com). Στο Grecotel Olympian Riviera - Κυλλήνη η παράδοση της Κυλλήνης στα ιαματικά νερά συναντά την τεχνογνωσία της Grecotel. Μια μεγαλοπρεπής σκάλα σε ανεβάζει από το χώρο υποδοχής στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται η σάουνα, τα ατμόλουτρα-χαμάμ και δεκαέξι αίθουσες μασάζ - όλα με θέα στην πισίνα κινησιοθεραπείας. Η αρχιτεκτονική του χώρου με αναφορές στην Αρχαία Ολυμπία δίνει άλλη αίγλη στην περιποίηση (26230/64400, www.grecotel.gr).

LOW BUDGET Cult εικόνα τα λασπόλουτρα στην περιοχή των Λουτρών Κυλλήνης, όπου θα συναντήσετε κόσμο να βουτάει επιτόπου στις λακκούβες με τη λάσπη που θεωρείται θεραπευτική. IN BETWEEN Τα ρετρό αισθητικής Θερμά Λουτρά στην περιοχή του Καϊάφα, που πηγάζουν από το σπήλαιο των Νυμφών Ανιγρίδων, θεωρούνται ευεργετικά για δερματικές παθήσεις, άσθμα, ρευματισμούς και ηπατικές παθήσεις.

Γκουρμέ dinner ή μαγειρευτά;

LUXURY Μεσογειακή κουζίνα στο «Άρτεμις», το πιο όμορφο εστιατόριο του Aldemar Olympian Village (26210/54648-9, € 21-27). Εντυπωσιακό περιβάλλον, σχεδόν πάνω στο κύμα, ατμόσφαιρα, ρομαντικός φωτισμός, πιάνο και πολύ καλό σέρβις - στοιχεία που δεν βρίσκεις αλλού στην περιοχή. Η κουζίνα παίζει με τις μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις. LOW BUDGET Εδώ δεν θα έχετε πρόβλημα, καθότι οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής είναι αρκετά οικονομικές. Αποθέωση της κατσαρόλας στην «Αίγλη» (26210/22502, € 8-11), στο 4ο χλμ. της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, το απόλυτο μαγέρικο με περίπου 15 φαγητά κάθε μέρα, πασίγνωστο σε όσους ταξιδεύουν προς Πύργο και Καλαμάτα. Στην «Ειρήνη» (26250/24833, € 10-12) πάνω στο δρόμο που συνδέει τον Πύργο με την Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Καλλίκωμο, δοκιμάστε γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα, κοκορέτσι αλλά και σουβλιστό χέλι. Νοστιμότατο κοτόπουλο σε διάφορες εκδοχές (δοκιμάστε τον ντόπιο μπουγανά με πατάτες στο φούρνο) στα «Κοτόπουλα» (2624022130, € 10-12), στο χωριό Λινάρια, πάνω στο δρόμο που συνδέει την Ολυμπία με την Τρίπολη. IN BETWEEN Καλή σχέση ποιότητας-τιμής στην ψαροταβέρνα «Σου-Μου» (26230/92396, € 10-18), στην αμμουδιά αριστερά σας πριν από την είσοδο του λιμανιού της Κυλλήνης. Μust καλοκαιρινός μεζές η σαρδέλα πετάλι και από τον Οκτώβριο ο τηγανητός γόνος καλαμαριού. Λίγα εμφιαλωμένα κρασιά και χύμα βιολογικής καλλιέργειας από την Ολυμπία. Στην ψαροταβέρνα του «Ιάσονα» (26210/41089, € 15-20), στο Κατάκολο, με θέα στο λιμάνι και στα βουνά, τα πάντα «μυρίζουν» καλά υλικά και προσεγμένη τεχνική: σούπερ ντοματοσαλάτα, ζυμωτό ψωμί με βαθιά νοστιμιά, μαστιχωτό χταπόδι, τέλεια τηγανητή πατάτα, τηγανητό καλαμάρι που μοσχοβολάει.

Ουζοποικιλία στη σεζλόνγκ ή καρπούζι στην άμμο;

Δυτική Πελοπόννησος - εικόνα 3
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς

LUXURY Εννοείται ότι οι πιο exclusive προτάσεις για μπάνιο είναι οι ιδιωτικές παραλίες των resorts της Aldemar και της Grecotel με παιδότοπους, πισίνες σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, σεζλόνγκ, beach bars και εστιατόρια. LOW BUDGET Ουσιαστικά όλη η Δυτική Ηλεία αποτελεί μια ενιαία αμμουδιά δεκάδων χιλιομέτρων με διαφορετικές εισόδους, τις οποίες προσεγγίζουμε ακολουθώντας τις ομοιόμορφες ταμπέλες «προς παραλία» (ποτέ δεν αναγράφουν όνομα) που συναντάμε πάνω στην εθνική - προσοχή στα τρακτέρ που πετάγονται από τα χωράφια με τα καρπούζια. Σχεδόν καμία πλαζ δεν είναι οργανωμένη, εκτός από ορισμένες που έχουν ξαπλώστρες οι οποίες προσφέρονται συνήθως δωρεάν στους πελάτες των αντίστοιχων beach bars. Εκτός του ότι μπορείτε να βρείτε τη δική σας παραλία ακόμη και στη high season, μερικές από τις πιο low profile μη οργανωμένες είναι το Γιαννιτσοχώρι (σέρφερ, κάμπινγκ και καντίνα), ο Καϊάφας (άμμος, καλαμιές, πεύκα και καντίνα) και το Επιτάλιο (ήσυχη με λίγα τροχόσπιτα). Η εξωτική (σχεδόν κυκλική) παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με το Παλαιόκαστρο να την ατενίζει από ψηλά, αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τοπία στην Ελλάδα. IN BETWEEN Συνδυάστε beach life και φαγητό ή ποτό πάνω στην άμμο στη Ζαχάρω (πολυκοσμία και beach bars με party ατμόσφαιρα), τον Καρτελά (νεαρόκοσμος και beach bar που ξενυχτάει) και τη Σανί (οικογένειες και καντίνα που θυμίζει μεζεδοπωλείο). Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.