Αποδράσεις

Βυζαντινές εκκλησίες μες στα αγριολούλουδα αλλά και νέα βίντεο αρτ αποκτήματα. Αρχαιολογικοί περίπατοι αλλά και ρεμβασμός στην αραμπέσκ γωνιά ενός ατμοσφαιρικού ξενώνα. Ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να ανανεώνει το ταξιδιωτικό του προφίλ. Η φετινή άνοιξη του Μυστρά αναμένεται να είναι η καλύτερη ever.

Αποδράσεις

Μυστράς επειγόντως!

Βυζαντινές εκκλησίες μες στα αγριολούλουδα αλλά και νέα βίντεο αρτ αποκτήματα. Αρχαιολογικοί περίπατοι αλλά και ρεμβασμός στην αραμπέσκ γωνιά ενός ατμοσφαιρικού ξενώνα. Ένας από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να ανανεώνει το ταξιδιωτικό του προφίλ. Η φετινή άνοιξη του Μυστρά αναμένεται να είναι η καλύτερη ever.

Αποδράσεις - εικόνα 1
Το ξενοδοχείο «Πύργος Μυστρά» με φόντο την καστροπολιτεία

Για τρεις λόγους ονειρεύομαι να βρεθώ στον Μυστρά αυτήν την εποχή. Ο πρώτος (και διαχρονικός) είναι φυσικά για να κάνω βόλτες στο πνιγμένο στα αγριολούλουδα κάστρο, που τέτοια εποχή είναι πιο όμορφο από ποτέ, χωρίς τη ζέστη και τους τουρίστες του καλοκαιριού. Ο δεύτερος είναι για να δω ένα καινούργιο έργο τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο. Όχι, μη βιαστείτε να φανταστείτε ότι πρόκειται για ένα βυζαντινό εύρημα που επιστρέφει μετά τη συντήρηση^ μιλάω για το καινούργιο έργο video art «Yesterday, Today, Tomorrow» του Βασίλη Ζηδιανάκη και του Marcus Tomlinson που εμπνέεται από τα απομεινάρια της ενδυμασίας μιας βυζαντινής πριγκίπισσας από τη συλλογή του μουσείου. Το έργο υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να προβάλλεται τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου (τηλεφωνήστε στο Μουσείο για να βεβαιωθείτε: 27310/83377). Ο τρίτος είναι για να μείνω στον ατμοσφαιρικό ξενώνα «Πύργος Μυστρά» που άνοιξε πέρυσι - επιτέλους μια πρόταση διαμονής σε απόσταση αναπνοής από το κάστρο που αναδεικνύει τη μοναδική φυσιογνωμία του τόπου.

Μου αρέσει πάντως που βλέπω σιγά σιγά έναν από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα να ανανεώνει το ταξιδιωτικό του προφίλ με νέες αξιόλογες επενδύσεις, αλλά και μια πρωτοποριακή ματιά εκ μέρους των υπευθύνων. Είναι αλήθεια ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας δεν μας έχουν συνηθίσει σε νέες αξιόλογες πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Παρής Καλαμαρά, αρχαιολόγου στη διεύθυνση μουσείων, εκθέσεων και αρχαιολογικών προγραμμάτων στο ΥΠΠΟ και της 5η Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, που ανέθεσε στην εταιρεία Atopos, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι και ο Βασίλης Ζηδιανάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης «Πτυχώσεις») να δημιουργήσει ένα έργο για το μουσείο.

Αποδράσεις - εικόνα 2
Μυστράς

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά, ένα μοναδικό σύνολο από φράγκικα, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία θα μονοπωλήσει το χρόνο σας. Η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι, η Παναγία η Οδηγήτρια συνθέτουν μια βόλτα στα πιο γνωστά μνημεία. Στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας, δείτε τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου, ενώ αν δεν πτοείστε από την ανάβαση συνιστούμε ανεπιφύλακτα το στριφογυριστό μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο της Πάνω Χώρας και οδηγεί στην κορυφή, στο κάστρο του Βιλεαρδουίνου.

Στη Σπάρτη πιείτε μια ντόπια πορτοκαλάδα στη Λέσχη Σπάρτης, που στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό της πολύ όμορφης κεντρικής πλατείας και ανεφοδιαστείτε με παραδοσιακά παξιμάδια, κουλούρια και πίτες για να μασουλάτε στον περίπατο από το φούρνο Μάζη. Το Σάββατο η λαϊκή αγορά της πόλης, στη συμβολή των οδών Αγησιλάου και Βρασίδου, είναι καλή πηγή για να αγοράσετε κηπευτικά βιολογικής καλλιέργειας και βότανα από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Αν ακολουθήσετε κατόπιν τους ντόπιους, ο δρόμος θα σας βγάλει στο ψητοπωλείο «Τα Σκόρδα», όπου η πρωινή μπουζοπούλα (σουβλιστό γουρουνόπουλο) γίνεται ανάρπαστη πριν καλά καλά μεσημεριάσει.

Αποδράσεις - εικόνα 3
«Πύργος Μυστρά»

Πού θα μείνετε

Στον Πύργο Μυστρά, σε ένα επιβλητικό αρχοντικό του 1850, χτισμένο μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον της περιοχής και με θέα στη βυζαντινή καστροπολιτεία. Ρομαντικά και άνετα δωμάτια, πανέμορφο χαγιάτι με ζωγραφιστή οροφή και θέα στους πορτοκαλεώνες (27310/20770, www.pyrgosmystra.com). Διαφορετικά θα προτιμήσετε κάποιο από τα δύο αξιόλογα city hotels της Σπάρτης: το ντιζαϊνάτο Μανιάτης (27310/22665-9, www.maniatishotel.gr) και το Μενελάιον, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό νεοκλασικό (27310/22161-5, www.menelaion.com).

Πού θα φάτε

Στο Ξενία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο σε ένα χώρο με άφθονο πράσινο, δοκιμάστε αρνάκι (από τη φάρμα τους) με πατάτες στο φούρνο. Στο Mistras Bistrot, λίγο μετά τον αρχαιολογικό χώρο προς το χωριό Πικουλιάνικα, θα βρείτε ενδιαφέρουσες σαλάτες και λίγα καλοφτιαγμένα πιάτα ημέρας -η θέα εντυπωσιακή. Μια πιο κλασική πρόταση εξόρμησης μετά φαγητού είναι η καθιερωμένη κυριακάτικη μεσημεριανή έξοδος της πόλης στις ταβέρνες των χωριών Αϊ-Γιάννης και Παρόρι για πέστροφα και κρέατα της ώρας μες στις ρεματιές.

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr
TIP

Πριν φορτίσετε τις φωτογραφικές μηχανές σας, μπείτε στο κλίμα επισκεπτόμενοι την έκθεση "Βυζαντινά Φρούρια της Ελλάδας" με φωτογραφίες του Βαγγέλη και του Άγγελου Ρασσιά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (μέχρι τις 18 Μαρτίου).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.