Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες

Η Άνδρος πρόβαλε τα δυνατά της χαρτιά στην ημερίδα με θέμα τον διαφορετικό τουρισμό που υποστηρίζει και κέρδισε τις εντυπώσεις ως κορυφαίος προορισμός των σύγχρονων τάσεων.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες

Η Άνδρος πρόβαλε τα δυνατά της χαρτιά στην ημερίδα με θέμα τον διαφορετικό τουρισμό που υποστηρίζει και κέρδισε τις εντυπώσεις ως κορυφαίος προορισμός των σύγχρονων τάσεων.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 1
Φουρτάλια, η πρέσβειρα της ανδριώτικης κουζίνας © Beato Eftihios

Η Άνδρος “εγκαινίασε” την τουριστική της περίοδο μέσα σε φύση και γεύση. Ένα τοπίο καταπράσινο και λουλουδιασμένο, ένα all star τραπέζι τοπικών γεύσεων και προϊόντων, ένα περπάτημα στην άγρια φύση και τα τρεχούμενα νερά υπήρξαν οι αδιαμφισβήτητοι ζωντανοί ομιλητές της ημερίδας, που στόχευε στην ανάδειξη του νησιού ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού μοναδικού ενδιαφέροντος και πολλών εποχών.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 2
Μέλι, αποστάγματα και φρέσκος χυμός λεμονιού από το νησί

“Η Άνδρος των νερών και των γεύσεων” ήταν η πρώτη μιας σειράς ημερίδων που οργανώνει το Κυκλαδίτικο Δίκτυο Τουρισμού της Άνδρου (Andro’s Cycladic Tourism Network) -επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της φιλοξενίας, της εστίασης και των δραστηριοτήτων- με στόχο την προβολή, την επέκταση της σεζόν, αλλά και την ίδρυση ενός Οργανισμού προώθησης του τουρισμού στο νησί. Το καταπράσινο νησί προσφέρει απλόχερα αυτό που φαίνεται να αναζητά όλο και περισσότερο ο επισκέπτης στην εποχή μας, όπως τόνισε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στη δήλωσή της: την επαφή με τη φύση, την αυθεντικότητα, τις δραστηριότητες, την τοπική γαστρονομία: διαφορετικές μορφές τουρισμού, που κουμπώνουν ιδανικά με τις στρατηγικές που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού, τη βιωσιμότητα, τη δαφοροποίηση και την ποιότητα, που συνδέεται με τις ξεχωριστές εμπειρίες.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 3
Το team των ανδριωτών σεφ μαζί με τον guest Nick Poulmentis στο Κτήμα Κουρτέση © Beato Eftihi

Στην ίδια κατεύθυνση και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κύκλου του νησιού και της πολιτικής της ευρύτερης περιφέρειας, που εκπροσωπήθηκε από τρεις βουλευτές Κυκλάδων -Γιάννης Βούρτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φ. Φόρτωμας-, τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Άνδρου, ενώ έγινε εκτενής παρουσίαση από την κίνηση “Andro’s Routes” του δικτύου 200 km μονοπατιών του νησιού μοναδικής ομορφιάς, από τα οποία τα 100 km φέρουν την κορυφαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας Leading Quality Trails-Best of Europe και τονίστηκε ο στόχος να γίνει το κυκλαδίτικο νησί “πεζοπορικός προορισμός”.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 4

Τα διάσημα πλέον σηματοδοτημένα μονοπάτια που προσελκύουν διεθνές κοινό όλες τις εποχές, ο θαλάσσιος τουρισμός, η εκπληκτική βιοποικιλότητα, το εντυπωσιακό ανάγλυφο του νησιού με τα άφθονα νερά έρχονται να συναντηθούν με την τοπική παραγωγή, μικρή μεν αλλά εξαιρετικά ποιοτική.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 5
Εδέσματα της παράδοσης και σύγχρονες εκδοχές τους

Η συνέχεια της ημερίδας ήταν μια απολαυστική ξενάγηση στις τοπικές γεύσεις, που φιλοξενήθηκε στον πανέμορφο χώρο του Κτήματος Κουρτέση (Kourtesi Wine Estate), οινοποιείο στο χωριό Υψηλού, με πανοραμική θέα της Χώρας. Μια έκθεση μετά δοκιμής πολλών από τα αυθεντικά προϊόντα του νησιού (τυριά, αλλαντικά, μέλι, αποστάγματα, φυσικοί χυμοί, παραδοσιακά γλυκίσματα και, βέβαια,τα κρασιά του Κτήματος Κουρτέση) με παρουσίαση από τους παραγωγούς τους, ήταν η εισαγωγή στην πανδαισία γεύσεων που ακολούθησε, για την οποία συνεργάστηκαν επτά μάγειροι από αντίστοιχα εστατόρια του νησιού και ανάμεσά τους ένας special guest, ο Nικ Πουλμέντης που διαπρέπει στις Η.Π.Α. προβάλλοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του -τρις εκλεγέντος ως καλύτερος sommelier της χώρας- Άρη Σκλαβενίτη, που αναφέρθηκε στον ανδριώτικο αμπελώνα και τα κρασιά του Κτήματος.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 6
Άρης Σκλαβενίτης, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας © Beato Eftihios

Το επόμενο πρωινό ήταν αφιερωμένο στη φύση της Άνδρου. Μια βόλτα σ’ ένα λουλουδιασμένο μονοπάτι στο φρύδι της ρεματιάς, μέχρι τους καταρράκτες της Πυθάρας -από τους πολλούς που διαθέτει το νησί- μας έδωσε μια εικόνα της πραγματικά πλούσιας φύσης που κρύβει η ενδοχώρα. Απλά, ήταν μια μαγεία!

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 7
Οι καταρράκτες της Πυθάρας, ένα δείγμα των νερών της Άνδρου

Η Άνδρος είναι πάνω απ΄ όλα ένα νησί που έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο μέρος την αυθεντικότητά του. Σε πάει Κυκλάδες σε δυο ώρες και σου επιφυλάσσει μια φύση κατάλληλη για πολλαπλές δραστηριότητες, μια γευστική εμπειρία που στηρίζεται στα προϊόντα ενός μοναδικού terroir, οικισμούς που δεν έχουν αλλοιωθεί και τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς -χωρίς να μιλήσουμε για τις πολυάριθμες, πανέμορφες παραλίες της. Προσόντα, τα οποία την αναδεικνύουν σε προορισμό ιδανικό για κάθε εποχή.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες - εικόνα 8

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο νεοκλασικό κτίριο της οικίας Μ.Ε. Κυδωνιέως, της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, στη Χώρα της Άνδρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πρώτη ματιά στο ακόμα πιο γκράντε "Grand Hyatt Athens"

Με επέκταση σε νέο κτίριο κι ένα ολοκαίνουργιο roof garden που θα κλέψει και τις αθηναϊκές καρδιές γυρίζει σελίδα το πολυτελές ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, που διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου "Grand Hyatt" της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
24/03/2023

Day trips για 25η Μαρτίου: 4 κοντινές εκδρομές για ημερήσια της τελευταίας στιγμής

Ζηλεύετε που δεν φύγατε για τριήμερο; Ακολουθούν τέσσερις κοντινές εκδρομές για να το ρίξετε λίγο έξω.

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.